#komplektuyushchie

Стабілізатор напруги - захист ваших побутових пристроїв і комп'ютера

Купити стабілізатор напруги для захисту побутових пристроїв і комп'ютера

Багато з нас не з чуток знають, що таке перепади напруги електричної мережі. Не так страшно, коли від стрибків напруги моргає лампочка, яка може перегоріти і зовсім інше, якщо це дорога побутова техніка або комп'ютер. Сучасні пристрої не розраховані на такі скачки, тому, щоб убезпечити їх, необхідно купити стабілізатор напруги.

Встановивши такий пристрій, ви забезпечите захист електричних приладів від ненормальних режимів роботи, таких як перепади напруги в електромережі, занадто високий або низький його рівень. У цій статті ми звернемо увагу на різновиди стабілізаторів напруги, принцип роботи, а також те, в яких областях їх застосовують.

 

 

Зміст:

  1. Що таке стабілізатор напруги?
  2. Які вони бувають?
    1. Релейні
    2. Електронні
    3. Електромеханічні
    4. Ферорезонансні
    5. Інверторні
  3. На що звернути увагу при виборі?
  4. Приклади деяких моделей
  5. Де можна купити?

 

 

Що таке стабілізатор напруги

 

Стабілізатор – пристрій що представляє собою електричний прилад, який використовується для вирівнювання перепадів напруги мережі під час подачі струму на техніку, таку як ПК, холодильники, пральні машинки тощо.

Основним призначенням пристрою є:

  • захист електричних приладів від перепадів напруги;
  • відключення техніки від електроживлення поганої якості, а також при збільшенні або зменшенні граничних значень напруги;
  • підтримання напруги на належному рівні.

 

Стабілізатор напруги має безліч функцій, які дають можливість економно витрачати електроенергію, впливати на її ефективність і збільшувати надійність техніки.

Майже всі види стабілізаторів напруги мають свої переваги і недоліки, які в більшій мірі обумовлені їх будовою. Тому їх важливо детально вивчити, так як від їх параметрів залежить ефективність роботи обраної моделі пристрою з різною сучасною технікою.

 

 

Які вони бувають

 

Перед тим як вибрати стабілізатор напруги, потрібно розібратися в його різновидах і в тому, як працює кожен з його варіантів. Пристрої діляться на 2 основних види: накопичуючі і коригувальні. Перший варіант сьогодні не використовується, тому що такі прилади мають більші габарити. Раніше їх використовували в промисловій галузі, а не в побутових умовах. Ці пристрої працюють за допомогою накопичення електроенергії в ємності, після чого беруть необхідний електричний струм з потрібною нормою.

Коригувальні пристрої в більшості випадків містять в собі блок управління, який реагує на скачки напруги в ту чи іншу сторону, поряд з цим під'єднуючи трансформаторну обмотку. Вони широко використовуються в побутових умовах і поділяються на деякі види. Які? Розглянемо далі.

 

Релейні

У цих пристроїв невелика вартість, тому їх часто використовують у домі і на дачі. Головною їх перевагою є швидкодія. Вони моментально спрацьовують під час зміни напруги, і повертають його величину в межі норми, таким чином, захищаючи ваші прилади. Головна особливість роботи релейної моделі полягає в методі ступеневого регулювання вихідної напруги шляхом приєднання необхідної кількості обмоток трансформатора за допомогою декількох реле, регульованих електронним процесом або подібною схемою управління.

Негативною особливістю є те, що при включенні реле відбувається сильний стрибок напруги розміром від 5-15 В, все залежить від виробника. На звичайну техніку це ніяк не вплине, а от прості лампочки будуть помітно блимати. Але якщо у вас енергозберігаючі лампи, ви цього не помітите.

 

Електронні

Вони працюють за принципом, який заснований на автоматичній комунікації різних обмоток трансформатора силовими ключами, які мають тиристори. Він схожий на роботу релейних пристроїв. Відрізняються релейні моделі тим, що у них відсутні контакти, але є велике число ступенів вирівнювання напруги і висока точність роботи – від 2 до 5%.

Електронні стабілізатори напруги не містять механічних реле, тому працюють тихо. Замість них є електронні ключі. Вони функціонують з високим ККД. На такі прилади негативно впливає перегрів. Найістотнішим недоліком цих моделей є висока ціна. Щодо гарантії, вона становить від 1 до 3 років, все залежить від виробника.

 

Електромеханічні

Такий вид стабілізатора напруги функціонує завдяки пересуванню вугільного електрода по обмоткам автотрансформатора за допомогою електроприводу. Ці пристрої можна використовувати для захисту побутових приладів у домі, квартирі і на дачі. Серед позитивних моментів можна виділити низьку вартість, плавне регулювання напруги і невеликі габарити.

У таких пристроїв є і невеликі мінуси – високий шум під час роботи, низька швидкість спрацьовування, вони громіздкі, не люблять холоду. Хоча присутні негативні моменти, але на мережі, де немає сильних перепадів напруги, наприклад, у гаражах, складах, майстернях тощо, такі пристрої підходять дуже добре, так як економні. Необхідно тільки стежити, щоб вони стояли в теплих приміщеннях.

 

Ферорезонансні

Топологія у ферорезонансних стабілізаторів напруги найпростіша. Вона побудована на ефекті ферорезонансу напруги в ланцюзі кондесатор-трансформатор. Гідність цих приладів в тому, що вони надійні і невибагливі в обслуговуванні, а також працюють на протязі тривалого часу, мають високу швидкість спрацьовування і можуть працювати в приміщеннях з високою вологістю і температурою.

Такі пристрої досить великі і важкі. Серед мінусів ще можна виділити те, що під час роботи вони сильно гудуть, нагріваються, а при перевантаженнях взагалі не працюють. Перераховані мінуси стосуються старих моделей, які сьогодні вважаються несучасними. Нові пристрої по характеристикам, габаритам і шумності краще, але вартість у них вище. Сьогодні ферорезонансні моделі стабілізаторів використовують не так часто. Їх краще застосовувати на підприємствах, а вдома не рекомендують, тому що вони видають сильний шум.

 

Інверторні

Хоча такі моделі стабілізаторів напруги з'явилися не так давно, вони вважаються найкращими. Схема цього пристрою базується на інверторному в подвійному перетворенні напруги. Спочатку змінна напруга стає постійною, а потім знову перетворюється в змінну вихідну напругу. У підсумку на виході з приладу виходить ідеально рівна і точне напруга: без перепадів і майже без відхилень. Найголовнішою його перевагою є точність і швидкість спрацьовування.

Ще одним позитивним моментом є те, що він працює без трансформатора. Також він має компактні розміри, під час роботи не видає шуму і володіє додатковим функціоналом. Щодо останнього, стабілізатори напруги інверторного типу можуть захищати побутові прилади від перенапруги і інших зовнішніх перешкод електричної мережі. Схема такої моделі безступінчата, тому скачки напруги їй байдужі, як і перевантаження. Щодо мінусів, їх просто немає, хіба що вартість. Але, погодьтеся, при таких параметрах заплатити є за що.

 

 

На що звернути увагу при виборі

 

Існують деякі критерії, на які слід звернути увагу, коли ви підбираєте стабілізатор напруги:

  • спосіб монтування може бути настінним, або його можна просто поставити біля необхідного пристрою;
  • наскільки точно він працює;
  • потужність пристрою, також потрібно додати до неї певний резерв (в рамках 30%);
  • також слід враховувати те, скільки у нього фаз: 1 або 3;
  • наскільки він швидко діє;
  • чи є захист стабілізатора;
  • який він за розміром і наскільки гучний в роботі;
  • виробник;
  • гарантійний термін.

 

Деякі труднощі може викликати вибір потужності стабілізатора. Крім активного компонента потужності, який використовують побутові прилади, деякі з них мають реактивний елемент потужності. Він виникає, коли є індуктивність (у приладі присутній потужний електричний мотор). Під час його активації струм збільшується в кілька разів. Якщо ви виберете стабілізатор напруги без реактивної складової потужності, він не здолає велике навантаження під час запуску приладу, який володіє електродвигуном.

Також важливо звернути увагу на коефіцієнт трансформації. У тому випадку, коли стабілізатор напруги працює у відповідних умовах, він дорівнює нулю. Іншими словами, на вхід надходить точно 220 В і рівно стільки ж виходить до споживача. Якщо ж приладу необхідно вирівнювати напругу, потужність падає.

Для того, щоб вам легше було вибрати стабілізатор напруги, ви можете подивитися відеоогляд нижче.

 

 

Приклади деяких моделей

 

Характерними особливостями стабілізаторів напруги до 1 кВт є здатність приєднувати до 4 споживачів і досить невисока ціна. Наприклад, серед таких моделей можна відзначити Штиль IS 1000, у якого дуже висока швидкість спрацьовування. Це настінний пристрій з подвійним перетворенням і ідеальним якістю стабілізації напруги. Головною особливістю цієї моделі є великий діапазон вхідних напруг.

Модель Rucelf Котел 600 можна використовувати для захисту опалювального котла. Крім відмінної стабілізації напруги в рамках заявлених параметрів, що становлять пристрої гарантують надійний захист від стрибків напруги, короткого замикання, перегріву або блискавки.

Ера СНПТ 1000Ц – побутової релейний стабілізатор, який може функціонувати в широкому діапазоні вхідних напруг. Він захищає від перегріву, перенапруги, ВЧ-перешкод. Це хороший варіант для захисту вашого комп'ютера або іншого не дуже потужного пристрою.

Для мультимедійної техніки відмінно підійде модель Powercom TCA 2000 – – релейне пристрій, які захищає від короткого замикання, перевантажень і стрибків напруги. Він розрахований на під'єднання до 4 приладів загальною потужністю до 1 кВт.

Якщо вибирати серед електронних стабілізаторів напруги, можете придивитися до варіанту пристрою Progress 1500 T, який характеризується високою точністю стабілізації. Він розрахований на підключення двох споживачів. Такий прилад відрізняється тихою роботою, високим ККД, хорошим розкидом по вхідній напрузі, стабільним функціонуванням при істотних скачках напруги. Він стане відмінним захистом для побутової техніки і промислового устаткування.

Якщо вам потрібен прилад для дачі, придивіться до моделі Ресанта АСН 12000/1Ц. Цей варіант відрізняється простотою в експлуатації, широким робочим діапазоном, точністю стабілізації і байпасом.

Це лише деякі моделі стабілізаторів напруги, на які варто звернути увагу. Існує ще чимало варіантів пристроїв, які будуть служити відмінним захистом для комп'ютера або побутової техніки, головне – звертати увагу на їх параметри.

 

 

Де можна купити

 

Придбати стабілізатор напруги можна в магазині Артлайн. У нас представлений широкий вибір пристроїв для різних потреб. Якщо у вас виникнуть труднощі з вибором, професійні консультанти завжди раді допомогти. У нас також можна придбати ПК, комп'ютерну периферію, сервери, монітори, скачати драйвера. Будь-яку покупку можна оформити в розстрочку під 0%. Оплата здійснюється зручним для вас способом, доставка по всій Україні. Заходьте до нас на сайт, і ви переконаєтеся, що у нас хороше співвідношення ціни і якості!

 

м. Київ, вул. Кирилівська, 104

  • (080) 033-10-06
  • (044) 338-10-06
  • (066) 356-10-01
  • (097) 356-10-01
  • (063) 356-10-01

[email protected]

Питання

+ Що таке стабілізатор напруги?
Стабілізатор напруги – це пристрій, призначений для вирівнювання перепадів напруги у мережі. Основні функції – захист електроприладів від перепадів напруги, відключення техніки при неякісному електроживленні та підтримання стабільної напруги.
+ Які бувають види стабілізаторів напруги?
Існують різні типи, включаючи релейні, електронні, електромеханічні, ферорезонансні та інверторні стабілізатори. Кожен тип має свої особливості, переваги та недоліки.
+ На що звернути увагу під час вибору стабілізатора напруги?
Важливо враховувати такі параметри, як діапазон робочої напруги, потужність пристрою, тип і якість стабілізації, а також специфічні вимоги вашої техніки.