#3d-pechat

Чи токсична смола для 3D-принтера?

Чи токсична смола для 3D-принтера?

3D-друк шляхом використання смоли – це адитивне виробництво. У ньому застосовуються фотохімічні методи – концентроване УФ світло. При 3D-друку відбувається спрямування цього світла на смолу, що дозволяє зв'язувати разом молекули. Це дозволяє по черзі створювати шари, а виріб починає набувати необхідної форми.

Якщо порівняти з FDM (метод наплавлення), для розглянутого способу 3D-друку не використовується котушка з твердою ниткою. Тут застосовується рідка смола. Відразу варто відзначити, що на відміну від ниток FDM смола за хімічним складом є більш токсичною. Користувачам не варто турбуватися, ми далі розглянемо безпечний метод застосування даного матеріалу. Ми наведемо інструкцію, як забезпечити безпеку при 3D-друку смолою та розглянемо «екологічні» варіанти цього матеріалу.

 

 

Зміст:

 

  1. Знай свого ворога
  2. Захист себе
  3. Захист навколишнього середовища
  4. Екологічно чисті смоли
  5. Де можна придбати найкращі смоли для 3D-друку?

 

 

Знай свого ворога

 

Відразу перейдемо до питання, чому смола є токсичною. У FDM-друку користувач працює з кінцевим полімером, а тут застосовується сировина. Якби звичайний користувач захотів створити нитку FDM, то це стало б небезпечним заняттям через вихідний хімічний склад.

Суть проблеми полягає у роботі з маленькими молекулами, які ще й дуже рухливі. Проблеми виникають, коли вони потрапляють у повітря чи на шкіру людини.

Така маленька рухлива молекула не є небезпечною. Конструкція всіх складових смоли є реакційною. Тому проведення реакції з неправильними речовинами стає причиною проблем з екологією та здоров'ям. Нижче ми зупинимося на факторах, про які не варто забувати при 3D-друку смолами:

  1. Подразнення шкіри, дихальної системи. Подібна ситуація може спричинити виникнення контактного дерматиту. Спочатку з'являється висипання, а після тривалого впливу хвороба може перейти в алергію. Також не варто забувати за легені. Тому проводити друкувальні роботи слід тільки у приміщенні, що добре провітрюється. Це дозволить захистити легені від попадання парів смоли.
  2. Шкода від ковтання або попадання в очі. Намагайтеся працювати акуратно. Якщо така проблема вже сталася, необхідно дане місце промити водою. Якщо отримане подразнення не минуло, потрібно відвідати лікаря.
  3. Токсичність для водних екосистем. В інтернеті стали з'являтися незалежні дослідження вчених, де йдеться про вплив компонентів такої смоли на нервову систему риб та тварин, що мешкають у воді. У результаті така дія може призвести до їхньої смерті. Велику шкоду завдають наночастинки, оскільки вони дуже дрібні. Тому користувачі повинні використовувати відповідальний підхід до відходів від 3D-друку.
  4. Процес затвердіння. Створення таких відбитків завершується повним затвердінням. Для цього застосовується ультрафіолетове світло. Такий процес є дуже важливим, тому що дозволяє вирішити питання із залишками смоли на деталях. Процес дотику до моделі без рукавичок буде безпечним.
  5. Токсичність смоли, змитою водою. Якщо смолу змити водою, то вона залишатиметься токсичною. Якщо додати водорозчинні компоненти, то негативний вплив на природу та здоров'я зменшено не буде. Тому намагайтеся дотримуватись усіх заходів безпеки.

 

 

Захист себе

 

Користувачам не варто боятись токсичності смоли для 3D-друку. Існує низка способів, щоб мінімізувати ризики та підвищити рівень безпеки:

  1. Використовуйте нітрилові рукавички, захисні окуляри. Цей метод захисту від смоли є найдешевшим і найпростішим. Цим забезпечується додатковий фізичний бар'єр. Для підвищення рівня безпеки необхідний подібний захист.
  2. Друкуйте вироби у провітрюваному приміщенні. Невеликі молекули смоли відрізняються рухливістю. Найкращим варіантом буде 3D-друк під витяжною шафою. При роботі у будинку 3D-принтер слід розташувати поблизу відкритого вікна. Для швидкого виходу пари з приміщення можна використовувати вентилятор.
  3. Вивчіть інструкції безпеки. При покупці смоли ви отримуєте «Паспорт безпеки», де є всі необхідні відомості про матеріал. Там ви дізнаєтесь, як правильно поводитися зі смолою та зберігати її. Окремо вказується, що робити при попаданні останньої на шкіру. Вивчивши ці попередження, ви будете готові до безпечного робочого процесу.
  4. «Вилікуйте» смолу, яку викидатимете. Достатньо використовувати УФ світло, щоб виконати затвердіння смоли. Це зробить матеріал нешкідливим. Перед тим, як викинути смолу, потримайте її на сонці або перед штучним джерелом ультрафіолету. Дочекайтеся, коли вона затвердіє та висохне.

 

 

Захист навколишнього середовища

 

Якщо користувач буде неправильно використовувати смолу, це може негативно позначитися на природі. При застосуванні та утилізації смоли слід бути обережним. Давайте розглянемо поради експертів, які дозволять мінімізувати такі ризики:

  1. Проведіть детальну оцінку робочого місця. Воно має бути чистим, що дозволить обмежити вплив токсичних речовин. Насамперед слід видалити розливи за допомогою води з милом, а як завершальний етап протріть місце ізопропіловим спортом. Використовувати ізопропіловий спирт необхідно через те, що він розчиняє фарбу. Для захисту об'єкта цей спирт потрібно застосовувати лише після мила та води. Так можна видалити з друкуючої платформи сліди смоли.
  2. Використовуйте смолу повністю. Іноді користувач для проектів купує нову смолу, що є неприпустимим марнотратством. Намагайтеся витратити весь матеріал.
  3. Смола для 3D-друку – це небезпечні відходи. Поки смола не затверділа, вона залишається небезпечною речовиною. Перед тим, як викинути рушник та рукавички, які ви використовували для збирання смоли, їх слід потримати на сонці. Різні розчинники необхідно також розглядати у вигляді небезпечних відходів. Перед утилізацією вони повинні зазнати впливу ультрафіолетового випромінювання.

 

 

Екологічно чисті смоли

 

Користувачі мають запам'ятати важливий нюанс. Якщо вони працюють із екологічною смолою, то не потрібно ігнорувати питання безпеки. Екологічні смоли складаються з матеріалів рослинного чи біологічного походження. Його інгредієнти базуються на біологічних матеріалах.

Зараз велика увага приділяється матеріалам із відновлюваних ресурсів. Відмінна ефективність досягається у ситуації, коли отриманий продукт за характеристиками не відрізняється від смоли з нафти. Давайте розглянемо, на що користувачеві потрібно звернути увагу:

  1. Anycubic. Це УФ-смола, що відрізняється рослинним походженням. Її виготовляє популярна компанія Anycubic. Перевагою цього матеріалу став слабкий запах. Зі смоли Anycubic можна робити функціональні прототипи, деталізовані вироби та багато іншого.
  2. Elegoo. Ще один варіант смоли рослинного походження. Виробником матеріалу є відома компанія Elegoo. У роботі цей матеріал відрізняється низькою кількістю дратівливих властивостей та меншою точністю.
  3. eSun. Такий матеріал PLA створюється біологічно. Він поєднується з безліччю 3D-принтерів. Відрізняється смола високою міцністю. Її дуже важко розкласти за будь-яких умов.

 

Багато видів смоли є токсичними не тільки для людей, а й для природи. Користувачам необхідно дотримуватися запобіжних заходів.

 

 

Де можна придбати найкращі смоли для 3D-друку?

 

В інтернет-магазині Артлайн є все необхідне для роботи з 3D-принтером. Користувачі можуть знайти кращі смоли для 3D-друку. У каталозі пропонуються матеріали від найкращих у світі виробників. Такі смоли дозволять ефективно створювати необхідні вироби.

 

м. Київ, вул. Кирилівська, 104

  • (080) 033-10-06
  • (044) 338-10-06
  • (066) 356-10-01
  • (097) 356-10-01
  • (063) 356-10-01

[email protected]

Питання

+ Чи можна друкувати смолою на 3D-принтері у спальні?
Не рекомендується виконувати 3D-друк смолою в спальні. Більш оптимальним варіантом буде окреме приміщення, що провітрюється, де ви не проводите багато часу.
+ Чи можна залишати смолу у 3D-принтері?
Не рекомендується довго залишати невитрачену смолу в приладі. Матеріал рекомендується злити в пакувальний контейнер.
+ Де зберігати смолу для 3D-принтера?
Зберігати смолу слід у щільно закритій тарі. Її слід берегти від потрапляння прямих сонячних променів, вогню, холоду.