#kompyutery

Найпотужніший серед безшумних!

Найпотужніший серед безшумних!

Чи може комп'ютер бути потужним і водночас абсолютно безшумним. Зізнаюся, тема безшумних комп'ютерів мені завжди була близька і цікава і це не перша моя стаття на цю тему. Цього разу ніяких Core i5-10400 і GeForce GT1030. Я розгляну збірку на 8-ядерному Ryzen 7 7700 і GeForce RTX 4080.

Коли все це працює в простої та навантаженні, ви не зможете зрозуміти чи ввімкнений комп'ютер взагалі. Це заслуга системи охолодження процесора і відеокарти від Noctua.

 

 

Зміст:

 

  1. Кулер Noctua NH-P1
  2. Відеокарта ASUS GeForce RTX 4080 Noctua OC Edition
  3. Материнська плата, оперативна пам’ять, блок живлення та корпус
  4. Тест роботи процесорного кулера Noctua NH-P1 без лімітів енергоспоживання
  5. Системи охолодження відеокарти ASUS GeForce RTX 4080 Noctua OC Edition
  6. Тест роботи процесорного кулера Noctua NH-P1 із заводськими лімітами
  7. Температури в Hitman 3
  8. Висновки
  9. Де можна придбати найпотужніший комп'ютер серед безшумних?

 

 

Кулер Noctua NH-P1

 

Першим в очі впадає процесорний кулер Noctua NH-P1 і зрозуміло чому. В нього величезний нікельований радіатор. 13 товстих півтораміліметрових пластин пронизують 6 шестиміліметрових мідних теплових трубок, що виходять з мідної основи. Припій, шліфування і зовнішній вигляд як завжди у Noctua на найвищому рівні, але чому всього лише 13 пластин і на такій відстані одна від одної? Незважаючи на те, що Noctua не проти, якщо ви встановите зверху 12 см вентилятор NF-A12x25 LS PWM, радіатор розроблений для пасивного режиму. Там всю роботу з відведення тепла на себе бере природна конвекція.

Noctua не вказує і не використовує TDP але судячи з підтримки 65 ватних процесорів у списку сумісності, можна припустити, що NH-P1 має цілком вистачити для нашого Ryzen 7 7700. NH-P1 – це предмет гордості Noctua, яка присвятила йому цілих два відео на своєму YouTube каналі у яких йдеться про основні його переваги і про те, як зібрати ПК з пасивним охолодженням. Оскільки ми збираємо саме потужний і відносно компактний ПК з напівпасивними охолодженням, нам довелося порушити деякі рекомендації Noctua.

Так відеокарта, блок живлення і процесорний кулер розташовані близько один до одного. Корпус у їхньому списку сумісності не рекомендується для пасивного білду. В нашій збірці ми використовуємо холодний восьмиядерний процесор AMD Ryzen 7 7700, який у стоці споживає менш ніж 60 Вт і в безлімітному режимі 90 Вт. Тож є надія на певний запас по температурі.

 

 

Відеокарта ASUS GeForce RTX 4080 Noctua OC Edition

 

Відеокарта GeForce RTX 4080 Noctua OC Edition заслуговує на окрему статтю. Це не перша колаборація Asus і Noctua. Дизайн не перестає приковувати погляд, це величезна чотирьохслотова 2-кілограмова карта з впізнаваним дизайном Noctua.

Річ тут не лише в палітрі кольорів. На перший погляд може здатися, що основна різниця з версією TUF полягає у двох 120 mm вентиляторах Noctua NF-A12x25. Вони під капотом змінили теплові трубки і радіатор. Випарна камера, яка контактує з графічним процесором і відеопам’яттю, вельми недешевий апгрейд.

 

 

Материнська плата, оперативна пам’ять, блок живлення та корпус

 

За всією цією величчю майже не видно материнської плати ASUS PRIME B650M-A II, але там і дивитися особливо нема на що. Плата microATX легко впорається з Ryzen 7 7700 і дасть змогу заощадити в подібному білді.

64 Гб Kit оперативної пам'яті G.Skill TridentZ з DDR5-5600, з таймінгами CL36 не здивує ентузіастів. Напруга 1,25 В і не найвища частота підуть на користь температурам модулів у системі безкорпусних вентиляторів, та й більший обсяг буде важливішим у робочих програмах. Кіловатний блок живлення ASUS ROG Strix Gold Aura Edition з напівпасивним режимом роботи вентилятора також відмінно вписується в нашу збірку.

Енергоефективність вище за 90%. Вентилятор безшумний навіть під час навантаження. Звичайно тут є RGB підсвічування в системі. Я не забув про повністю пасивні блоки живлення Seasonic Prime Fanless TX із титановим сертифікатом, який так і напрошуються в цей білд. Конкретно у цього 700-ватного блока дзвенять дроселі в перестої і в навантаженні.

Кілька слів про корпус Jonsbo MOD3-Mini, який був обраний не за агресивний дизайн, а за відкритість і компактність. До якості матеріалів немає претензій: 1,5 міліметрові сталеві панелі, 4 мм загартоване скло з боків і можливість встановлення СРО з великими радіаторами. Головне, що зверху нічого не заважає гарячому повітрю самостійно залишати корпус.

Тест роботи процесорного кулера Noctua NH-P1 без лімітів енергоспоживання

Розглянемо як же це все працює на практиці. Материнська плата з коробки знімає обмеження енергоспоживання процесора 65 Вт. 90 Вт – це вочевидь більше за те, що NH-P1 може відвести. Цей процесор не збирається різко скидати частоти і дає змогу впродовж певного часу працювати на максимальних частотах бусту в 4,9 ГГц і неграничних для 7000 райзенів температурах у 95 градусів.

Через 20 хвилин максимального навантаження Prime 95 і FurMark, частоти процесора стабілізувалися на рівні 4650 МГц за всіма ядрами. Я бачу ті самі 95 градусів процесора. Не забуваємо, що весь цей час відеокарта RTX 4080 працювала під максимальним навантаженням і виділяла понад 300 Вт тепла. Цьому теплу доводилося проходити через радіатор процесора. Це зовсім не ідеальний сценарій, але можна сказати, що охолодження процесора впоралося.

 

 

Системи охолодження відеокарти ASUS GeForce RTX 4080 Noctua OC Edition

 

Приємно здивувала робота системи охолодження відеокарти, максимум 71 градус чипа, 82 hot spot і 76 градусів температура відеопам'яті. Все це при 880 обертах вентиляторів на хвилину. Чи варто казати, що система під максимальним навантаженням не видавала ніякого шуму. Зазначу, що в стрестесті OCCT один із модулів оперативної пам'яті прогрівся майже до 80 градусів, тому ставити найшвидші та гарячі модулі DDR5 у подібні конфіги ми не рекомендуємо.

 

 

Тест роботи процесорного кулера Noctua NH-P1 із заводськими лімітами

 

Як що до роботи системи з офіційним лімітом у 65 вт? Чесно кажучи я не очікував настільки вражаючого результату після 20 хвилин Prime 95 і підігріву знизу фурмарком. Ryzen 7 7700 прогрівся всього лише до 71 градуса, частота щоправда зафіксувалася на рівні 3,8 Гц, що відчутно нижче ніж у безлімітному режимі роботи. Тут уже вам вирішувати, жертвувати частотами чи температурою. Noctua стверджує, що температури понад 90 градусів не привід для занепокоєння. Так чи інакше добре, що у користувача є можливість налаштувати поведінку процесора на свій розсуд.

 

 

Температури в Hitman 3

 

Перед вами на зображенні Бенчмарк Hitman 3 з увімкненим ретрисингом у роздільній здатності 1080p. По центру оверлей системи з лімітом енергоспоживання процесора в 65 Вт, праворуч безліміт. Різниця в FPS залежно від сцени може бути суттєвою, це 20 і більше кадрів. Майже 1 ГГц різниці в частотах ядер процесора не може не позначитися на фреймрейті. Майте на увазі, що перед нами Full HD. В 2К і 4К різниці на практиці може і не бути.

 

 

Висновки

 

Подумати також можна і над повністю пасивною роботою без дискретної відеокарти і вентиляторів взагалі. Пасивні блоки живлення Seasonic Prime Fanless TX з не великою потужністю, впишуться в подібну збірку ще краще.

Якщо вас зацікавила подібна конфігурація і якщо у вас є свої побажання, звертайтеся до консультантів компанії Artline. Вони дадуть відповідь на всі ваші питання і підберуть конфігурацію саме під вас. Тримайтеся і бережіть себе.

 

 

Де можна придбати найпотужніший комп'ютер серед безшумних?

 

Такий комп'ютер сподобається всім категоріям користувачів. Найпотужніший ПК серед безшумних можна купити в інтернет-магазині Артлайн. Там пропонується розглянута у статті збірка. Якщо ви хочете замінити деякі комплектуючі, то фахівці Artline виконають це за вашим розсудом.

 

м. Київ, вул. Кирилівська, 104

  • (080) 033-10-06
  • (044) 338-10-06
  • (066) 356-10-01
  • (097) 356-10-01
  • (063) 356-10-01

[email protected]

Питання

+ Для чого можна використовувати потужний та безшумний ПК?
Такий комп'ютер чудово підійде для ігор, рендерингу, роботи з контентом та іншими ресурсомісткими операціями.
+ Як зменшити рівень шуму на комп'ютері?
Для вирішення цього питання можна використовувати корпус із звукоізоляцією, антивібраційні кріплення, малошумні вентилятори.
+ Чому комп'ютер працює гучно?
Більшість таких проблем пов'язані з роботою вентиляторів. Також це може бути пов'язане з неякісним металом корпусу, слабким кріпленням деталей та наявністю у пристрої сторонніх предметів.