#3d-pechat

Посібник з продажу надрукованих виробів на 3D принтері

Посібник з продажу надрукованих виробів на 3D принтері

Зараз можна виділити велику нішу, яка займається продажем надрукованих 3D-моделей. Перед стартом продажів користувачеві необхідно розібратися, які вироби користуються популярністю та розпочати їхнє виробництво.

Це чудовий спосіб для того, щоб розпочати прибутковий бізнес за допомогою 3D-принтера. Якщо ви вмієте працювати з цим пристроєм, то звичайне хобі може приносити дохід. Тут немає обмежень за моделями, які можна друкувати та реалізовувати.

Перед початком цього процесу слід враховувати всі чинники: практичні, юридичні, фінансові. Користувач повинен розібратися з цими питаннями, що відкриє перед ним великі перспективи.

Далі ми вивчимо деякі юридичні питання, наприклад патенти, авторське право. Цю тему мають розуміти всі користувачі, які займаються реалізацією виробів у сфері 3D-друку.

Це важлива інформація для користувачів, які займатимуться реалізацією невеликої кількості виробів для великої аудиторії в інтернеті. Тут важливо розуміти поточні правові положення, що забезпечить захист від порушення прав та позовів.

 

 

Зміст:

 

  1. Чи можу я продавати 3D моделі?
  2. Залізна людина і Малюк Йода
  3. Оригінальний дизайн, похідні та інструменти
  4. Кримінальна відповідальність за порушення авторських прав
  5. Продавайте послугу або STL, а не роздруківку
  6. Авторські права на файли 3D-дизайну та NFT
  7. Авторське право та штучний інтелект
  8. Де можна придбати витратні матеріали для 3D-друку?

 

 

Чи можу я продавати 3D моделі

 

На ресурсі Etsy пропонується багато виробів із зображенням Діснея у форматі STL. Така лампа Орелі Балаґе з Tadamfiles або Майки Маус від WacoSTL широко продавалася в інтернеті. Варто пам'ятати, що логотип Disney належить Disney, а версія Майки у Steamboat Willie перестала бути надбанням громадськості, оскільки втратила авторські права у 2024 році.

Давайте відразу внесемо ясність у це питання. Ми не є юридичними консультантами, а в різних країнах та регіонах закони можуть суттєво змінюватись. При цьому їхня основа залишається незмінною. Якщо ви придбали в мережі або завантажили цифровий файл, то найчастіше продаж виробленого по ньому виробу – ц е незаконно. Користувач повинен мати спеціальний дозвіл від творця цього файлу. Зупинимося докладно у цьому питанні.

Практично всі файли з моделями у форматі 3D на MyMiniFactory, CGTrader та інших подібних сайтах відрізняються тим, що до них прикріплена ліцензія. Автор цього файлу дає дозвіл на здійснення друку та продажу моделі. Інакше він заборонив би цей процес.

На сервісі Thingiverse відвідувачам для завантаження моделей пропонується погодитись з ліцензією Creative Commons. Особливістю цього виду ліцензії стало те, що це громадські авторські права. Такі моделі поширюються абсолютно безкоштовно.

На Thingiverse всім користувачам рекомендується працювати саме з ліцензією Creative Commons. Це дозволяє іншим відвідувачам ресурсу редагувати такі файли або використовувати їх. При цьому дизайнери можуть встановити додаткові заборони на продаж створених виробів, які виготовляються з їх файлів. Більшість пропонованих файлів на Thingiverse мають обмеження, якщо їх використовуватимуть для комерційних цілей. Тут можна друкувати моделі цих файлів для особистого використання.

Далі у таблиці пропонуються види ліцензії, які використовуються в Інтернеті для різних моделей файлів.

 

Ліцензія

Умовне позначення

Визначення

Remixing

Ця ліцензія при її порушенні дозволяє редагувати, доповнювати, адаптувати модель.

Creative Commons Public Domain

Тут можна публічно використовувати матеріал. Автори відмовляються від своїх прав. Користувачі можуть редагувати файли, продавати, використовувати на власний розсуд.

Creative Commons – Attribution-NonCommercial

Користувачі можуть редагувати, адаптувати модель, але забороняється її реалізація.

Creative Commons- Attribution – Adaptations

Користувачі можуть продавати, редагувати, адаптувати та використовувати модель у будь-якому форматі та носіях. Для цього слід зазначати автора.

Creative Commons – Attribution

Користувачі можуть доповнювати готову роботу, адаптувати та розповсюджувати її. При цьому потрібно вказати початкового автора.

Creative Commons – NonCommercial

Даний вид ліцензії говорить про те, що можна використовувати роботу, але забороняється реалізовувати її та похідні. Будь-який варіант ліцензії СС, де немає некомерційного позначення, можна продавати.

Creative Commons

Розробники файлів дозволяють користуватися моделями.

Registered Trademark

Така літера не стосується типу ліцензії. «R» – це логотип або торгова марка, вони захищені та зареєстровані. Найчастіше на них ліцензії не надаються, а захист діє у багатьох країнах світу.

Copyright

Для редагування, застосування та продажу моделей користувачам слід отримати дозвіл автора.

 

Далеко не скрізь використовується ліцензія СС, а деякі моделі взагалі нічим не позначаються. При цьому вони не перестають бути інтелектуальною власністю, за ними можуть надіслати претензії.

Наприклад, на MyMiniFactory є моделі з «ексклюзивною» ліцензією. Такі проекти знаходяться лише на MyMiniFactory. Користувачам дозволяється використовувати їх, але забороняється розміщувати на інших порталах.

На кожен завантажений файл із сайту Cults додається символ авторського права. Такі моделі можна використовувати лише в особистих цілях. Їх не можна продавати, хоч прямо про це не йдеться. Тому слід уважно читати інформацію про кожну модель, що скачується. Деякі автори можуть перенаправляти людей на інший ресурс, наприклад, Patreon. Там можна буде купити передплату на їх моделі.

Саме на Patreon багато користувачів розміщують цифрові моделі. Це зручний сервіс, щоб купувати щомісяця передплату для потрібних робіт. Багато професіоналів продають ліцензії з правом друку та реалізації 3D виробів.

На інших ресурсах, наприклад TurboSquid і CGTrader, використовується «ліцензія без ліцензійних відрахувань». Це стосується всіх розміщених файлів. Там дуже мало файлів із форматом STL, найчастіше вони мають цифровий формат і використовуються для включення у великі проекти, наприклад, доповнена чи цифрова реальність. Споживач може купити цифрову модель вази, а потім використовувати її у грі або цифрової візуалізації будь-якого об'єкта. В якості оплати застосовується роялті, виплати проходять щоразу при використанні об'єкта, наприклад, продаж чергової гри. Якщо вибирається ліцензія без додаткових відрахувань, споживач вносить оплату лише один раз. На порталі CGTrader є досить специфічні умови використання файлів. Вони вказують, що не можна роздрукувати та продавати ці вироби. Аналогічні умови TurboSquid. Якщо немає додаткових умов, то запропоновані файли доступні для особистого застосування.

На CGTrader та деяких інших місцях можна побачити «Редакційну ліцензію». У цьому випадку автор дозволяє користувачеві використовувати цю модель у ситуації, якщо ця сфера не пов'язана з темою дизайну. Це забороняє створювати ремікс, а також продавати чи просувати модель.

Тому користувачі повинні уважно вивчити та розуміти всі варіанти виробів, які є у файлу.

Деякі вироби запатентовані або є чужою інтелектуальною власністю. Це означає, що модель не порушує умови, а надрукований виріб порушує.

Одним із найяскравіших прикладів у цій сфері діяльності є персонаж Діснея. Компанія Disney зареєстровала авторські права та товарні знаки на фігурки персонажів. Тому друк Міккі Мауса із STL файлу в Cults є порушенням товарного знака Disney.

 

 

Залізна людина і Малюк Йода

 

Давайте розберемося у питанні, коли Малюк Йода та Залізна людина – це інтелектуальна власність Діснея. На Etsy здійснюється продаж великої кількості надрукованих фігурок Йоди та шоломів Залізної людини. Для отримання відповіді на це запитання подивимося на коментар юриста Кріса Хіггінса. У нього чудова репутація, він спеціалізується у справах у сфері 3D-друку.

Він вважає, що продаж таких виробів пов'язаний з різними факторами. Компанія Disney не пов'язана з величезною кількістю людей, які торгують Etsy товарами. Ця компанія зайнята більшими справами щодо авторського права.

Дісней ліцензує продукцію, але за словами Хіггінса, Etsy має свою ліцензію на 3D-принтери. Кілька років тому компанія Disney звернулася до Thingiverse з метою видалити моделі, пов'язані із «Зоряними війнами», оскільки вони порушували авторське право. На сайті Thingiverse прийняли скаргу, видалили всі ці лоти, після чого жодних позовів не було.

При цьому в інтернеті дуже багато файлів, пов'язаних із «Зоряними війнами. Це пов'язано з великою кількістю цифрових файлів. Щодня на таких сервісах з'являються тисячі проектів, тому співробітники компанії просто не встигають перевірити все.

 

 

Оригінальний дизайн, похідні та інструменти

 

З великою ймовірністю можна сказати, що будь-який видрукуваний виріб, пов'язаний з персонажами Marvel, «Зоряних війн», Діснея та інша інтелектуальна власність, захищена авторськими правами. Якщо такі моделі не можна реалізувати законно, що тоді варто друкувати для продажу?

Як ми вже розглянули, можна продавати 3D вироби, які не порушують інтелектуальну власність іншої сторони. Для початку продажів автор має дати вам спеціальний дозвіл.

Якщо ви можете самостійно працювати з додатками для комп'ютерного проектування, наприклад Fusion 360, Sketch Up, то ви можете з нуля створювати моделі та продавати їх. Можна займатися продажем цифрових файлів, готовими об'єктами.

Завантаживши та змінивши 3MF, STL, ви створюєте ремікс. Створений проект є похідним. Деякі автори забороняють створювати такі ремікси та продавати похідні роботи. Це стосується ситуації, коли ви суттєво змінюєте файл, тому він все одно буде похідною версією. Автор моделі зможе довести цей факт, тож краще не ризикувати.

 

Корисні речі

Існує категорія виробів, які можна роздрукувати та продати. Сюди відносяться багатофункціональні об'єкти. Авторське право відноситься тільки до декоративних предметів і творів мистецтва, але там оминають функціональні моделі. Хоча такий функціональний предмет як ваза може мати авторські права.

За словами Хіггінса, шоломи Ironman на Etsy є чудовим прикладом функціонального об'єкта. Для включення картинок Залізної людини можуть знадобитися ліцензії від Діснея.

Якщо декоративна частина об'єкта розглядається окремо від функціональної частини, об'єкт може мати право на захист інтелектуальної власності. При цьому існує безліч тримачів для планшетів, різних органайзерів, вішалок та затискачів, які належать до категорії функціональних. Їх можна роздрукувати на 3D-принтері та продати. Для цього необхідно купувати ліцензійний файл із дозволом на комерційне використання або створити його самостійно.

Що стосується чисто функціональних об'єктів? Модель не завжди вважається функціональною, навіть якщо автор вказав, що його файл не можна продавати та переробляти. Яскравим прикладом є запчастини до пилососів. Компанія Miele на ресурсі Thingiverse публікує запчастини для пилососів свого виробництва та іншої техніки. Вони належать до категорії некомерційної ліцензії, тому друкувати ці товари для продажу не можна.

 

 

Кримінальна відповідальність за порушення авторських прав

 

Будь-яке порушення авторських прав – це кримінальний злочин. Якщо ви не розбираєтеся у сфері дизайну для 3D-друку, це не буде захистом. Деякі користувачі скажуть, що іншим людям все сходить із рук. Можливо так і є, але чи ви перевищуєте швидкість, коли керуєте автомобілем, адже деяким автолюбителям це сходить з рук?

Власник дизайну може подати до суду за те, що ви порушили його авторські права. Він подає позов, щоб перешкодити реалізувати зразок та отримати гроші за продані моделі. На подібні справи в суді потрібно багато грошей, особливо це стосується компенсації за збитки. Якщо у вас немає великого прибутку, то ймовірність того, що вами зацікавляться правовласники – низька.

Коли в США юридична чи фізична особа публікує 3D-модель, яка є чужою інтелектуальною власністю, розпочинається спеціальна процедура. Автор моделі може звернутися до провайдера, щоб з його ресурсу було видалено його моделі. Thingiverse та інші портали повідомляють, що суворо дотримуються цих рекомендацій і відразу видаляють такі файли. Зловмисникам можуть заборонити у майбутньому користуватися цим порталом.

 

 

Продавайте послугу або STL, а не роздруківку

 

Поряд із надрукованими на 3D-принтері шарнірними драконами та мильницями на Etsy є люди, які пропонують свої послуги друку. Така робота може бути доповненням або чудовою альтернативою для продажу виробів, створених на 3D-принтері. Тут відсутні будь-які обмеження, тому ви можете друкувати все, що у вас замовляють, якщо це не порушує місцевих законів.

Продаж надрукованої фігурки Маля Йоди – це порушення авторських прав компанії Дісней, але виконання замовлення на друк клієнту цієї фігурки не обов'язково є протизаконним. Якщо ви надрукуєте фігурки персонажів Діснея для особистого використання, ви порушите авторські права. При цьому ймовірність того, що на вас попадуть до суду – низька. Власник авторських прав має довести, що виріб створив саме цей чоловік. Також створення фігурок різних персонажів на користь Діснея, оскільки це заохочує фанів.

 

Продаж цифрових файлів

Зараз багато дизайнерів отримують прибуток від продажу своїх STL файлів на різних ресурсах. Якщо це ваша особиста розробка і вона не порушує авторських прав, жодних обмежень на продаж не буде. Якщо ви побачите, що хтось зробив ремікс вашого проекту і розмістив його в інтернеті, ви можете зажадати видалити свій продукт.

Тому любителі 3D-друку можуть скористатися своїм талантом та отримати додаткові гроші. Для цього необхідно вивчити умови продажу та розуміти, що означають різні типи ліцензії. Це дозволить створити прибутковий бізнес в Інтернеті.

 

 

Авторські права на файли 3D-дизайну та NFT

 

На даний момент спостерігаються великі проблеми в галузі авторського права. Це стосується цифрових активів і 3D-моделей незалежно від того, чи будуть вони взагалі друкуватись. Цифрове середовище користується популярністю у різних сферах діяльності, тому створюються 3D-файли широкого застосування для продажу компаніями, які займаються розробкою віртуального середовища.

Останнім часом сталося багато суперечок на тему, як ефективно захищати цифрові активи та працювати з товарними знаками. Ще одне питання – це захист авторів. На початку 2023 р. з'явилися додаткові роз'яснення для цифрових активів у сфері реєстрації та обслуговування товарних знаків. Тепер такі цифрові активи, як NFT, відрізняються послідовним захистом товарних знаків.

2023 року суд вирішив, що NFT із зображенням сумки Hermes порушує торгову марку. У результаті було ухвалено рішення, що NFT не є достатньо виразним, щоб була справа про порушення прав. У результаті компанія Hermes отримала компенсацію 133000 доларів за порушення прав на товарний знак.

Ця ситуація стала знаменною. Ці правила можна використовувати для інтелектуальної власності в цифровому світі. Тепер не можна використовувати фірмові продукти у створюваних віртуальних світах. Необхідно враховувати права власників товарних знаків.

 

 

Авторське право та штучний інтелект

 

Якщо ви вважаєте, що авторське право є чимось складним для розуміння, спробуйте розібратися зі штучним інтелектом. Зараз багато компаній працюють у сфері створення моделей для перетворення тексту чи голосу на 3D-моделі. Великі розробники автоматизованого проектування Siemens та Autodesk починають впровадження ШІ у свій софт.

У майбутньому ШІ широко застосовуватиметься у створенні 3D-моделей, тому може з'явитися припущення, що всі моделі будуть згенеровані. При цьому закон про інтелектуальну власність використовуватиметься. Наприклад, якщо ви вкажіть ШІ завдання створити спеціальні кросівки для бігу, то підсумковий результат може нагадувати продукцію компанії Adidas. Насправді, це буде не взуття Adidas, але з'являться причини для судових розглядів.

Вже зараз через використання ШІ з'являється багато юридичних позовів, пов'язаних з авторськими правами. Ці позови ініціюють фотоагентства, газети та інші автори, які вважають, що для навчання ШІ незаконно використовувалась їхня інтелектуальна власність.

 

 

Де можна придбати витратні матеріали для 3D-друку

 

Якщо ви хочете забезпечити якісний друк у форматі 3D, то потрібно придбати якісні витратні матеріали. В інтернет-магазині Артлайн клієнтам пропонуються філаменти та смоли від найкращих виробників. Споживачі можуть вибрати їх призначення та підібрати необхідну технологію друку. В інтернет-магазині філаменти та смоли можна відсортувати за діаметром нитки, кольором, температурою друку, видом пластику та іншими параметрами.

 

м. Київ, вул. Кирилівська, 104

  • (080) 033-10-06
  • (044) 338-10-06
  • (066) 356-10-01
  • (097) 356-10-01
  • (063) 356-10-01

[email protected]

Питання

+ Де продавати надруковані 3D-моделі?
Вироби можна продавати на спеціальних ресурсах в Інтернеті, наприклад TurboSquid, CGTrader та інші.
+ Де брати моделі для друку?
Такі моделі 3D можна створювати самостійно. Як альтернативу можна використовувати цифрові файли, власники яких дозволяють їх застосування залежно від ваших потреб.
+ Чи діє авторське право на 3D-друк виробів?
У цій сфері діє авторське право. Перед початком роботи користувачі повинні знати, чи можна надрукувати та продавати вироби за знайденими моделями.