#3d-pechat

Onshape vs Fusion 360: відмінності. Частина 1

Onshape vs Fusion 360: відмінності. Частина 1

Користувачі можуть мати проблеми при виборі Fusion 360 або Onshap для створення моделей. Це дві чудові програми САПР. Далі ми проведемо їхнє детальне порівняння.

 

 

Зміст:

 

  1. Ідеальна форма САПР
  2. З висоти пташиного польоту
  3. Ліцензування
  4. Де можна придбати найкращий 3D-принтер для друку спроектованих моделей?

 

 

Ідеальна форма САПР

 

Fusion 360 від Autodesk та Onshape від PTC – це дві чудові та дуже схожі програми для САПР. Вони відрізняються великим спектром можливостей для сучасних любителів і професіоналів. Цей софт використовується для створення проектів багатокомпонентних механічних деталей та створення точних планів. Все це використовується в 3D-друку, механічній обробці або іншому виробництві.

Великою популярністю користуються інструменти 3D-моделювання Fusion 360 та Onshape. Ці утиліти функціонують з урахуванням параметричного моделювання, оскільки відбувається зміна одного значення у змінну у проекті. Це дозволяє робити зміни в інших частинах моделі.

У двох програмах доступні робочі місця для проектування різних збірок і деталей. Коли збірка буде завершена, для отримання цифрової анімації можна застосовувати інструменти руху. Складання буде функціонувати таким чином, як ви хочете. Після цього можна для деталей призначати необхідні матеріали, доступні в софті.

Важливими перевагами Fusion 360 та Onshape є те, що пропоновані інструменти відповідають стандартам професійних дизайнерів. Також утиліти продовжують бути оптимальним варіантом для ентузіастів у сфері дизайну. У двох програмах можна проводити спільну роботу в режимі онлайн. Для групових проектів це незамінна опція. Ще є можливість управління інформацією та адміністративного контролю, сюди належить розподіл обов'язків і створення ранніх версій.

Обидві утиліти дуже швидко розвиваються, це дозволяє їм конкурувати на ринку САПР. Зараз спостерігаються тенденції, коли у пріоритеті залишаються уніфікованіші платформи технологій та даних. Через це відбуваються зміни у способах концептуалізації, проектування, виробництва та випуску продуктів на ринок. Наприклад, Onshape протягом кількох років додала моделювання та рендеринг, а найближчим часом планується розширити область САМ (автоматизоване виробництво). Оновлення Fusion 360 стосувалися хмарної платформи та підвищення загальної продуктивності. Розробники додали більше функціоналу, пов'язаного із генеративним проектуванням. Також у майбутніх оновленнях планується додати функції штучного інтелекту.

Помітна тенденція, що два виробники софту швидкими темпами додають нові можливості, функції, інструменти. Хоча утиліти мають визначення відмінності та подібності, вирішальний фактор полягає в тому, навіщо вам потрібна програма. Далі ми детально розглянемо можливості Fusion 360 та Onshape та зупинимося на їх відмінностях. Це дозволить вам підібрати оптимальний варіант софту.

 

 

З висоти пташиного польоту

 

Fusion 360 є відмінним інструментом для САМ, створення малюнків та анімації. Onshape відрізняється інтуїтивно зрозумілим інтерфейсом. Це повністю хмарна утиліта, яка використовується для розробки та проектування продуктів. У ній команди можуть співпрацювати в режимі онлайн з будь-якого пристрою та розташування. Ці дві програми здатні візуалізувати моделі та запускати симуляції, але у Onshape поки немає САМ (виняток становить лише багатовісна обробка). Наразі з'явилася інформація, що САМ для Onshape знаходиться у розробці.

Незважаючи на все це, софт має великі відмінності. Відразу варто відзначити, як користувачі отримують до них доступ. Onshape є хмарною програмою, тому робота здійснюється через веб-браузер. Головний плюс такого підходу полягає в тому, що при створенні або зміні проекту вам не потрібно нічого завантажувати в хмару. Ви можете отримати доступ до проекту з будь-якого комп'ютера, тому не потрібні додаткові інвестиції у покупку високопродуктивної робочої станції.

Fusion 360 – це також хмарна програма САПР. Користувачам доступні хмарні послуги для спільної роботи, обробки та зберігання файлів. При цьому програму необхідно запускати на власному комп'ютері. Користувачеві потрібно встановити та завантажити софт. Цей фактор може бути важливим у ситуації, якщо у вас є нестабільний доступ до мережі Інтернет або діють суворі протоколи інформаційної безпеки.

Ці програми відрізняються доступними інструментами. Поступово розрив стає мінімальним, особливо з САМ-системною Onshape, хоча вона не така надійна, як Fusion 360. Якщо подивитися на ринок інструментів генеративного проектування та інтеграції ШІ, Autodesk є тут лідером. Ці функції в САПР відрізняються великим потенціалом, так як вони дозволяють користувачам при проектуванні скоротити кількість завдань, що повторюються. У Fusion 360 є можливості для використання САПР як слайсер у 3D-друку або під час підготовки складання. У Onshape такої можливості немає.

Користувачі можуть без проблем освоїти ці функції. Багато навчальної інформації є на офіційних та неофіційних ресурсах. Onshape має досить дружній інтерфейс користувача, доступно багато описів для функції і є офіційна підтримка, що надає допомогу у вивченні софту. Для Fusion 360 є багато навчальних посібників та програм. Діють спеціальні спільноти з наявністю корисних посібників. Офіційна підтримка завжди відповідає запитам клієнтів.

 

 

Ліцензування

 

Новачки, любителі та студенти можуть працювати з софтом САПР безкоштовно. Для цього необхідно взяти безкоштовний тарифний план, але він матиме певні обмеження. В іншому випадку, програми мають певні ліцензії, які ми розглянемо далі.

Це дуже важливе питання. Наприклад, деякі інструменти та можливості, які є в базовій вартості Onshape, Fusion 360 є платними доповненнями. Тому Fusion 360 може бути дорожчим, залежно від необхідних вам можливостей. Onshape також має додаткові налаштування та інтеграції, які в Fusion 360 доступні тільки на платній основі.

Onshape працює за традиційною моделлю, де використовується підписка. Клієнтам доступно 3 стандартні тарифні плани, які відрізняються своїм функціоналом. Також є 1 безкоштовний тариф для стартапів, студентів та аматорів, які відповідають потрібним критеріям.

Fusion 360 пропонує клієнтам гнучку вартість програми. Доступні щомісячні та річні тарифні плани. Для більшого функціоналу можна використовувати платні розширення. Тут також стартапи, студенти та любителі отримують безкоштовну ліцензію, якщо підтвердять свій статус.

 

Fusion 360 має такі тарифні плани:

  1. Безкоштовний персональний план. Цей тариф буде оптимальним варіантом для некомерційного використання аматорами. До нього входить більшість функцій утиліти, наприклад, усі інструменти 3D-моделювання. Нещодавно було запроваджено нові правила. Наразі обмежується кількість проектних документів у розмірі 10. Також є обмеження на доступ до можливостей САМ. Цей тариф дає ліцензію на один рік, як і інші плани, користувач може щорічно подавати нову заявку на отримання ліцензії.
  2. Безкоштовний освітній план. Сюди входить безкоштовний тариф на 1 рік для всіх програм Autodesk, куди входить Fusion 360, Inventor, TinkerCAD, AutoCAD та інші. Даний план підійде для студентів та викладачів, які використовують софт Autodesk в освітніх цілях. Компанія проводить перевірку клієнтів, вони мають підтвердити, що відповідають цим вимогам. Тут доступні такі ж функції, як і під час повного доступу за підпискою.
  3. Безкоштовний план запуску. Цей тариф використовується для нових стартапів, яким менше 3 років. У ньому має працювати не більше 10 працівників. Існують і додаткові вимоги до клієнта, наприклад, обмеження річного доходу. Компанія має подати заявку на річний план. Повторні заявки подаються у разі, якщо вони відповідатимуть цим вимогам. За цим тарифом надається повний доступ до софту.
  4. Передплата з повним доступом. Тут клієнти купують повний доступ до всього функціоналу Fusion 360. Тариф буде найкращим варіантом для компаній чи професійних виробників.

 

 

Для Onshape пропонується багато різних тарифів, наприклад безкоштовний, професійний, стандартний. Клієнтам також пропонується план Enterprise, що налаштовується, який підійде для великих компаній. Давайте розглянемо доступні тарифи Onshape:

  1. Безкоштовний план. Цей тариф використовується любителями для некомерційних цілей, які хочуть отримати досвід роботи із САПР. Користувачі не повинні мати на меті продавати проекти або отримати фінансовий прибуток. До складу тарифного плану входять усі основні інструменти для 3D-моделювання, проектування та складання, але відсутні бізнес-матеріали. Тут можна проектувати все, що ви бажаєте, але не можна зберегти конфіденційність проектів.
  2. Освітній план. Софт Onshape доступний безкоштовно для студентів та викладачів, але вони можуть працювати з ним тільки у навчальному середовищі та класах. Ще є тариф Educational Enterprise, де доступні додаткові можливості для адміністрування та управління. Він підходить для великих навчальних закладів.
  3. Стандартний план. Це платний тариф, який купується на 1 рік. Це найкращий варіант для користувачів, які планують використовувати Onshape для отримання прибутку. Тут є всі комплектні інструменти 3D-моделювання та проектування, але відсутні функції керування даними, нумерація деталей, контроль IP, керування випусками.
  4. Професійний план. Цей тариф створено для малих та середніх підприємств, які розробляють проекти для отримання прибутку. Користувачам доступно більше додаткових можливостей, ніж у стандартному тарифі. Тут є функції управління товарами, автоматична нумерація деталей та інше. Користувачі отримують доступ до всіх можливостей 3D-моделювання та збирання, які є в інших версіях.
  5. План Enterprise. Цей варіант підійде для великих корпорацій, а точна ціна залежить від потреб. У тариф входять усі функції програми. Також є управління доступом на основі ролей, єдиний вхід, домен компанії, розширені налаштування підготовки та інше.

 

У першій частині ми розглянули особливості Fusion 360 та Onshap, а також детально розібрали доступні тарифні плани. У 2 частини ми зупинимося на функціоналі програм, користувальницькому інтерфейсі та інших особливостях застосування софту.

 

 

Де можна придбати найкращий 3D-принтер для друку спроектованих моделей?

 

В інтернет-магазині Артлайн користувачі можуть знайти 3D-принтери від компанії Creality та ELEGOO. Під час вибору пристрою звертайте увагу на його параметри. За потреби можна зв'язатися з менеджерами інтернет-магазину для отримання додаткової інформації.

 

м. Київ, вул. Кирилівська, 104

  • (080) 033-10-06
  • (044) 338-10-06
  • (066) 356-10-01
  • (097) 356-10-01
  • (063) 356-10-01

[email protected]

Питання

+ Навіщо використовують Fusion 360?
Ця програма дозволяє створювати дизайни, розраховувати конструкції та готувати 3D-моделі до виробництва. Сервіс утиліти дозволяє забезпечити комунікацію між усіма розробниками.
+ Чому не працює Fusion 360?
Софт може перестати функціонувати через нестабільну або пошкоджену версію. Також слід перевірити оновлення програми.
+ Чи можна використовувати Onshape для навчання?
Студентам та викладачам розробник надає безкоштовну ліцензію. Для її здобуття слід підтвердити свій статус.