#3d-pechat

Огляд 3D принтеру Creality Ender-5 S1

Огляд 3D принтеру Creality Ender-5 S1

Компанія Creality почала оновлювати свої існуючі 3D-принтери. Це стало можливим завдяки екструдеру Sprite. У цій статті ми розглянемо пристрій Ender-5 S1. Якщо подивитися на статистичні показники, Ender 5 є найпопулярнішим апаратом від даної компанії, який має екструдер Боудена. За допомогою екструдера Sprite цей 3D-принтер став ще більш функціональним. Нижче ми дамо відповідь на запитання, чи варто звертати увагу на цей апарат.

 

 

Зміст:

 

  1. Доставка та упаковка
  2. Дизайн
  3. Характеристики
    1. Кубічна рама
    2. Екструдер Sprite
    3. Радикальний вентилятор та датчик вирівнювання платформи
    4. Поверхня для друку PC Magnetic Flex Plate
    5. 32-бітна плата з безшумними кроковими драйверами
    6. 4.3-дюймовий сенсорний дисплей
    7. Блок живлення
    8. Час нагріву та потужність
  4. Рівномірність температури шару
  5. Тестові відбитки
    1. 3D Benchy
    2. Калібрувальний куб Zaribo
    3. Phil-A-Ment
    4. Королева джунглів
    5. Cali Dragon
    6. Flexi Fox
    7. Лікар Aphra
  6. Висновок: чи варто купувати Ender-5 S1
  7. Де можна придбати принтер Ender-5 S1

 

 

Доставка та упаковка

 

Даний 3D-принтер поставляється в картоні, для захисту використовується пінопласт з боків. Пристрій частково зібраний, тому користувачеві знадобиться не більше півгодини для збирання.

До машини пропонується посібник користувача, де описуються всі кроки збирання. Для спрощення даного процесу всі осі Z пронумеровані і марковані кольором.

 

 

Дизайн

 

Після складання апарату ми помітили, що він нагадує Ender-5, але тут все одно є певні зміни. Відразу варто відзначити наявність плоских алюмінієвих профілів спереду, це надає машині більш акуратного вигляду. Платформа осі Z кріпиться за допомогою сталевих стрижнів на 12 мм. Загалом дана платформа тут встановлена набагато міцніше, ніж у старій версії.

У спеціальному металевому ящику розташовується вся електроніка. Завдяки такій конструкції сенсорний дисплей удалося встановити на передній частині пристрою. Металеві ручки знаходяться з обох боків машини.

 

 

Характеристики

 

 

Кубічна рама

Ми помітили схожість цієї машини з Core-XY. У ній застосовується декартова система руху, але є кубічний форм-фактор, де здійснюється переміщення Z осі по платформі. Така будова має ряд переваг, але пристрій виходить дуже важким. Це призводить до того, що порівняно з Core-XY буде нижча швидкість друку.

У минулій версії Ender 5 відзначалися деякі проблемні ситуації зі станиною, оскільки через провисання для неї були потрібні опори внизу. Тоді так досягалося її положення паралельно друкувальної голівки. Розробники додали в Ender 5 S1 спеціальні стрижні зі сталі, які мають діаметр 12 мм. З їхньою допомогою досягається необхідна жорсткість статини. Все це не тільки робить станину жорсткішою, а й призводить до збільшення її ваги. При цьому вона не стає дуже жорсткою. Для підвищення жорсткості платформи розробники додали пластикові опори, але невеликі проблеми з провисанням все одно залишаються.

Ми досягли необхідного результату шляхом пересування платформи за допомогою ручок. На картинках вище можна побачити силіконові опори, в яких встановлені жовті пружини.

З їх допомогою досягається рівність платформи протягом тривалого проміжку часу навіть після роботи.

На практиці по Z осі стає помітною невелике похитування. Через це може з'явитися деяка неузгодженість, тому користувачі не зможуть підвищити швидкість друку, оскільки почнуть з'являтися дефекти. Це дуже помітно в ситуації, коли принтер розташований на неміцній поверхні.

Розробники компанії Creality повідомляють, що максимальна швидкість друку становить приблизно 240 мм/с, а прискорення – 2000 мм/с. Ми налаштували слайсер на таке прискорення, а швидкість у два рази менше. При високій швидкості друку з'являються значні дефекти, а платформа починає розгойдуватися.

У стандартній конфігурації досить складно досягти заявленої швидкості. Для цього потрібно працювати з прошивкою Klipper, а для вирішення питання з вібрацією взяти Input Shaper. Тому краще відразу встановити Klipper для вирішення існуючих проблем.

 

Екструдер Sprite

У новому 3D-принтері нам сподобався екструдер із хотендом та прямим приводом. Цей пристрій відрізняється тим, що друкує до температури 300 °C. Таке досягнення пов'язане з тим, що компанія додала в машину свій найкращий екструдер Sprite. Він широко застосовується у всіх пристроях лінійки S1.

Екструдер не є хотендом. Тут використовується хотенд, який має подібності із встановленим у Creality Ender 7. На відміну від нього, у версії, що розглядається, є подовжене сопло і біметалічний терморозрив. Ці опції здатні збільшити швидкість роботи машини. Якщо такий хотенд з терморозривом з тефлоновою підкладкою не показує всі свої можливості, то з біметалічним терморозривом досягається робочий процес до 300 °C. PTFE трубка просто не доходить до хотенду.

На випробуваній машині ми помітили, що було перетягнуто натяжний ролик. Через це виникли певні проблеми з роботою пристрою. Для її вирішення ми зменшили тиск ролика.

Між терморозривом та радіатором розробники використовували термопасту. Це дуже позитивний момент для компанії Creality.

 

Радикальний вентилятор та датчик вирівнювання платформи

Найчастіше у 3D-принтерах цієї компанії використовуються малопотужні вентилятори. У цьому пристрої є радіальний вентилятор 5015. Його потужності було б недостатньо при поганих каналах машини. Тому Ender-5 S1 має відмінне відведення повітря, яке підключається безпосередньо до сопла. Воно надруковано на принтері.

У даному апараті розробники врахували вимогу щодо ефективного охолодження друкованих виробів. Це дозволило досягти правильного охолодження. Під час тестів ми побачили якісну роботу повітровідведення та відмінне охолодження.

Датчик CR-Touch розташовується між хотендом та повітроводом. Він дозволяє вирівняти статину в автоматичному режимі. Пристрій кріпиться до металевого кронштейна, на якому тримається повітропровід. Така конструкція не відрізняється жорсткістю, тому ліжко може бути вирівняне ненадійно. Проблема полягає в тому, що тут немає розпірки для кронштейна.

Проблеми з прошивкою сприяли тому, що сітка платформи вирівнюється непослідовно. Коли ми робили її автоматичне вирівнювання, то отримували проблеми із першим шаром. Ми вирішили помилку шляхом скидання прошивки та ручного калібрування.

ABL у нас не функціонувала, тому ми очікуємо, що розробники компанії вирішать це питання у новій версії прошивки. Якщо цього не буде зроблено, то CR-Touch стає марною опцією.

Ми не зрозуміли, навіщо Creality прибрала опцію повернення у вихідне положення через CR-Touch, а почала використовувати фізичний обмежувач внизу машини. Це призвело до непотрібних переміщень платформи та збільшення часу перед стартом роботи.

 

Поверхня для друку PC Magnetic Flex Plate

У цьому 3D-принтері використовується друкована поверхня як гнучка магнітна пластина. Це дозволяє досягти необхідного рівня адгезії. Іноді виходить досить сильна адгезія, тому нитки залишають у ньому сліди. Ми вважаємо, що для підвищення довговічності варто використовувати гнучку пластину PEI.

Незважаючи на це, PC Magnetic Flex Plate дозволяє досягти оптимального рівня друку PLA. Тут не потрібне нагрівання друкарської поверхні. У конструкції нам сподобалися регулювальні гвинти у задній частині пристрою. З їх допомогою забезпечується зручне регулювання платформи перед початком роботи.

Ще ми зіткнулися з важливою проблемою, пов'язаною з нерівномірним вирівнюванням станини. Ми на старті подряпали станину, тому не проводили тестів зі стандартною пластиною.

 

32-бітна плата з безшумними кроковими драйверами

У машині використовується така сама системна плата, як у всіх пристроях S1. Вона базується на ARM STM32F401 із безшумними кроковими драйверами. Ще там на кабелях встановлені наконечники із гарним дизайном.

Загалом плата є універсальною. У ній є роз'єм для SD-карт та інтерфейс Type-C.

 

4.3-дюймовий сенсорний дисплей

Такий екран відрізняється приємним зображенням та зрозумілим інтерфейсом. Там є багато різних налаштувань машини. Ми помітили, що деякі кнопки мають невідповідності.

Розглянемо приклад, коли на головному екрані ми бачимо кнопки для вказівки температури нагрівача та платформи. Якщо машина перейшла в режим очікування, ці опції будуть недоступні. Після запуску апарата можна натиснути ці кнопки для переходу у вторинне меню. Там можна контролювати робочу температуру та інші параметри, наприклад зсув Z осі, швидкість. Все це заплутано, але згодом можна пристосуватися.

 

Блок живлення

У 3D-принтері використовується блок живлення Creality 350 Вт та 24 В. На інших апаратах ми не мали жодних проблем з його використанням. Єдина особливість у тому, що у блоці живлення не можна регулювати роботу вентилятора.

 

Час нагріву та потужність

Розглянемо параметри для хотенду:

  • 250 °C – 1 хв 36 сек;
  • 200 °C – 1 хв 12 сек.

Платформа:

  • 100 ° C - 9 хв 15 сек;
  • 60 °C – 3 хв. 8 сек.

У режимі очікування пристрій споживає 8 Вт. Після нагрівання платформи та хотенду споживання 3D-принтера становить приблизно 265 Вт. Після початку друку потужність складає близько 115 Вт.

Зміни, показані на зображенні вище, ми склали за допомогою розетки Blitzwolf. Це багатофункціональний інструмент, який дозволяє навіть віддалено вмикати та вимикати апарат.

 

 

Рівномірність температури шару

 

Ми здійснили перевірку рівномірності температури платформи. Для цього використовувалася камера FLIR, яка була встановлена на CAT S62 Pro. Для платформи було вибрано температуру 60 °C. Ми чекали близько двох хвилин для стабілізації температурних показників.

У результата тестів ми побачили, що платформа Ender 5 S1 має чудову однорідність. При цьому ми не можемо зрозуміти, чому значення температури на поверхні платформи і на екрані машини відрізнялися приблизно на 5 °C.

 

 

Тестові відбитки

 

3D Benchy

Першим виробом у нашому тесті буде 3D Benchy. Для цього ми використовуємо PLA, а швидкість вибрали зі значенням 80 мм/с. Це набагато більше, ніж інші машини, але ми зможемо перевірити можливість охолодження пристрою. У результаті ми залишилися задоволені здобутим результатом. Виріб вийшов чистим, тому охолодження справилося зі своїми завданнями.

 

Калібрувальний куб Zaribo

Ми здійснили друк стандартного розміру цього куба. Тут ми побачили чіткий ефект воблінгу. Це означає, що друкуюча головка є важкою для прискорення 2к.

 

Phil-A-Ment

У цьому тесті ми отримали чудовий виріб. У ньому видно відступи, але все одно можна помітити воблінг. Загалом ми задоволені якістю виробу.

 

Королева джунглів

Це відмінний тест для 3D принтерів, коли потрібно перевірити можливості створення великої кількості відводів. Ender-5 S1 має все необхідне для друку перемичок та виступів. В результаті з'явилися невеликі проміжки, що безпосередньо пов'язано з вимогою створювати постійні відводи. Ми знизили тиск і побачили, що якість друку покращилась.

 

Cali Dragon

Це невеликий виріб, розмір 100 мм. Ми виконали друк із нитки PETG, що дозволило отримати відмінний результат. У ньому видно невелике натягування, рівномірна екструзія та відмінні звиси. Ми цілком задоволені створеним виробом.

 

Flexi Fox

Особливістю моделі стало те, що на ній можна побачити рівень адгезії матеріалу PETG. На початку друку ми подряпали друкарську пластину, тому ми працювали з текстурованим аркушем PEI. Незважаючи на маленькі натяжки, ми залишилися задоволені результатом.

 

Лікар Aphra

Для створення цієї моделі ми використали матеріал Eryone Silk PLA. Результат перевершив наші очікування. Тут вийшов незначний воблінг, чудові звиси та екструзія. Процес друку був повільніший, ніж для інших виробів. Головна проблема полягає в тому, що тут немає одного шару на правій рукавичці.

 

 

Висновок: чи варто купувати Ender-5 S1

 

Цей пристрій став чудовою заміною Ender-5, оскільки користувач отримує більше можливостей у сфері 3D-друку. Ми хочемо особливо відзначити наявність екструдера Sprite та біметалевого терморозриву. Портал Х осі важкий, що необхідно враховувати під час налаштування прискорення. Ще варто відзначити, що до порталу прикріплена вісь Х, тому трапляються коливання і чути брязкіт, тому що вісь Y переміщає істотну вагу. Загалом Ender-5 S1 є гарним пристроєм, який можуть вибрати усі категорії користувачів.

 

 

Де можна придбати принтер Ender-5 S1

 

Купівля такого пристрою, як 3D-принтер є важливим процесом. В інтернет-магазині Артлайн доступний для замовлення апарат Creality Ender-5 S1. На сторінках ресурсу ви можете ознайомитися з його параметрами та переглянути огляди. При необхідності можна зайти в чат з експертом, який відповість на всі ваші питання про придбання 3D-принтера.

 

м. Київ, вул. Кирилівська, 104

  • (080) 033-10-06
  • (044) 338-10-06
  • (066) 356-10-01
  • (097) 356-10-01
  • (063) 356-10-01

[email protected]

Питання

+ Навіщо купувати 3D-принтер?
Цей пристрій дозволяє створювати предмети, які ви не купите у магазині.
+ Чи можна ставити Ender-5 S1 удома?
Цей 3D-принтер має невеликі габарити, тому його можна легко використовувати вдома.
+ Що можна надрукувати на Ender-5 S1?
На цій машині ви можете створювати іграшки, сувеніри, аксесуари, написи та багато іншого.