#3d-pechat

3 відмінні бізнес ідеї 3D друку, які можна розпочати самостійно

3 відмінні бізнес ідеї 3D друку, які можна розпочати самостійно

Якщо ви хочете започаткувати свій бізнес у сфері 3D-друку, то потрібно враховувати безліч факторів. Для цього можете прочитати запропоновані нижче ідеї. Вони допоможуть перетворити хобі на прибуткове заняття.

Світовий ринок 3D-друку дуже великий. При цьому він щороку збільшується щонайменше на 20%. Навіть невелика частина цього прибутку буде успіхом для вас. Це високоіндустріальний ринок, але якщо ви вмієте проектувати та виробляти вироби у форматі 3D, то зможете успішно працювати в даній ніші.

Навички друку Benchy, розробки реквізиту для косплею та налаштування STL дозволять перетворити досвід на дохід. Можливості спеціаліста варіюються від невеликої зайнятості (наприклад, хобі-друк для компенсації витрат, виконання разових замовлень, неповний робочий день) до створення великого бізнесу, коли вас обслуговуватимуть субпідрядники та особистий персонал. Далі ми розглянемо три ніші отримання доходу:

  • професійні послуги;
  • контрактний 3D-друк;
  • продаж та маркетинг продукції.

Процес досягнення успіху в даній сфері діяльності не відрізняється від інших комерційних компаній. Тут необхідно мати не лише знання у сфері дизайну та 3D-друку. Бізнесмену-початківцю знадобляться навички для нішевого вивчення ринку та знання маркетингу. Ще необхідно розуміти основні правила керування бізнесом.

 
 

Зміст:

 

  1. Контрактний 3D-друк
    1. Бізнес модель
      1. Параметри
      2. Приклади
    2. Рекомендації
      1. Пошук клієнтів
      2. Початкові інвестиції та витрати
      3. Доходи та збори
  2. Професійні послуги
    1. Бізнес модель
      1. Параметри
      2. Приклади
    2. Рекомендації
      1. Пошук клієнтів
      2. Початкові інвестиції та витрати
      3. Доходи та збори
  3. Продаж та маркетинг продукції
    1. Бізнес модель
      1. Параметри
      2. Приклади
    2. Рекомендації
      1. Пошук клієнтів
      2. Початкові інвестиції та витрати
      3. Доходи та збори
  4. Де можна придбати обладнання для заробітку на 3D-друку?

 

 

Контрактний 3D-друк

 

Даний метод заробітку на власному 3D-принтері є найпростішим. Його можна використовувати для пропозиції своїх послуг людям, яким необхідні виготовлені деталі та компоненти. Незважаючи на велике збільшення масштабних послуг 3D-друку, зараз залишається актуальною можливість «друку на вимогу».

Така послуга підійде клієнтам, яким необхідно швидко виготовити деталь. Це чудовий варіант для бізнесменів, які перебувають у пошуку гнучкого та довгострокового виробничого партнера.

 

Бізнес модель

 

Подібна бізнес-модель має такий вигляд:

  1. З вами зв'язується потенційний клієнт. Він пропонує готовий 3D-проект, який ви повинні роздрукувати.
  2. Ви вказуєте ціну та терміни виконання проекту.
  3. Клієнт погоджується із цими умовами.
  4. Ви здійснюєте друк.
  5. Готове замовлення надсилається клієнту.
  6. Ви отримуєте оплату.

 

Параметри

Головна перевага цієї моделі полягає в тому, що вона чудово масштабується. Її можна втілити за допомогою одного принтера або цілої друкарської ферми. У вас є можливість підібрати таку нішу, щоб виконувати друк різними екзотичними матеріалами, наприклад, вуглецева нитка. Ще можна вибрати певний спектр робіт, наприклад настільні ігри, ювелірні вироби. Це дозволить ефективно вибирати застосовуване обладнання та матеріали.

Також можна розглянути можливість надання додаткових послуг. Це може бути збірка, фарбування, постобробка. При цьому варто пам'ятати про великі тимчасові витрати.

 

Приклади

Вище ми розглянули, для виконання яких послуг укладають контракти із дрібними виробниками. Ви можете налагодити подібне дрібносерійне виробництво.

 

Рекомендації

Ви можете пропонувати послуги 3D-друку на великих порталах в інтернеті. Це проста бізнес-модель, але користувачам слід знати певні нюанси.

 

Пошук клієнтів

Як і в будь-якому бізнесі, вам слід стати помітним. Це дозволить залучати максимальну кількість клієнтів. Від правильно обраної схеми маркетингу залежатиме масштаб бізнесу. За допомогою сім'ї, друзів, клубів, у яких ви перебуваєте, можна розповсюджувати рекламу про себе. Ще можна зателефонувати до місцевих підприємств.

Велику роль відіграють соціальні мережі. Просувати свій бізнес можна на наступних майданчиках:

  • ТікТок;
  • LinkedIn;
  • Інстаграм;
  • Reddit;
  • Фейсбук.

Ви повинні бути готовими платити гроші за рекламу. Це дозволить охопити максимальний обсяг аудиторії. Також можна використовувати спеціальні майданчики для фрілансерів, наприклад Upwork, Fiverr.

При масштабуванні свого бізнесу ви зможете вийти на вищий рівень. В даному випадку можна подати заявку на участь у сервісах All3DP, Craftcloud.

 

Початкові інвестиції та витрати

Особливу увагу слід приділити вартості 3D-принтера. Також до витрат відноситься бізнес-страхування, маркетинг, оренда приміщення. Якщо ви працюватимете вдома, то слід подумати, який вплив це вплине на рахунки за комунальні послуги та страхування будинку.

 

 

 

Ще оцініть вартість витратних матеріалів. При масштабуванні можна визначити, які типи 3D-принтерів і додаткового обладнання вам знадобляться. Наприклад, кілька невеликих принтерів можуть бути кращим варіантом, ніж пара швидких і великих пристроїв. Придбання функціонального ПК для управління проектами дозволить скоротити адміністративні витрати.

 

Доходи та збори

Ваш дохід безпосередньо залежатиме від схильності до ризику та інших факторів. На практиці можуть траплятися невдалі складання і даремно витрачені матеріали. Це потрібно враховувати у витратах. Найбільш простий метод розрахунку прибутку полягає у стягненні погодинної ставки та вартості матеріалу. При цьому потрібно враховувати свій час. Наприклад, якщо виріб, що друкується, складається з декількох частин або має великий обсяг, то може знадобитися багато часу на його склеювання.

 

 

Професійні послуги

 

Ви можете продавати власний досвід та навички у сфері 3D-друку. Цілком можливо, ви працювали з САПР для створення деталей та моделей у Blender. Деякі користувачі спеціалізуються на 3D-скануванні або виконують правильне налаштування для вирішення проблем із обслуговуванням 3D-принтера. Всі ці навички є цінними на ринку.

 

Бізнес модель

 

 

Нижче ми розглянемо приклад такої бізнес-моделі:

  1. Потенційний клієнт звертається до вас із запитом виконати проект виробу для 3D-друку. Це може бути новий елемент або копія наявної деталі.
  2. Ви вказуєте вартість роботи в САПР для створення та друку виробу.
  3. Замовник приймає умови.
  4. Ви виконуєте всю необхідну роботу, наприклад 3D-сканування, проектування, детальний вимір деталей. Також створюється цифрова модель потрібного об'єкта у форматі, який вказав замовник.
  5. Ви підтверджуєте, що дизайн відповідає потребам клієнта.
  6. Замовник отримує готовий дизайн, надруковану деталь та рахунок за роботу.
  7. Відбувається оплата, ви отримуєте дохід.

 

Параметри

Цю тему можна реалізувати кількома методами. Більшість замовників вимагають готового файлу у форматі 3MF або STL. Деякі клієнти можуть вимагати вихідники із САПР і детальну документацію.

Визначтеся з тим, віддалено чи ні ви будете працювати. Якщо ви надрукуєте прототип або готовий виріб в одному примірнику, то зможете здивувати клієнта.

 

 

Практична підтримка є ще однією областю професійних 3D послуг, яка набирає популярності. Багато компаній та школи інвестують гроші в 3D-принтери, але не у можливість догляду та використання цих пристроїв. Тому сервісні послуги та консультації можуть бути гарною разовою роботою чи частковою зайнятістю.

 

Приклади

Якщо зайти на майданчик Fiverr, можна побачити велику кількість людей з усього світу, які пропонують послуги у сфері 3D-друку. Багато відомих компаній з послуг та друку на 3D-принтерах розпочинали свою діяльність як любителів. Яскравим прикладом є E3D.

 

Рекомендації

 

 

Тут є багато подібностей з контрактним 3D-друком. При цьому можна знайти кілька ключових відмінностей.

 

Пошук клієнтів

У сфері надання професійних послуг з дизайну постійно зростає обсяг роботи. Ця ніша відрізняється високою конкуренцією. Співпраця з фріланс-майданчиками може допомогти, але новачкам доведеться довести свій професіоналізм.

Для пошуку клієнтів можна використовувати найпопулярніші соціальні мережі, наприклад, Discord, Reddit та інші. Якщо ви відразу оберете певну нішу, то зможете зосередитися на цільовій аудиторії. Іноді великий вплив може мати особистий контакт із коледжами, школами та різними фірмами.

 

Початкові інвестиції та витрати

Багато користувачів вже мають відповідний САПР, 3D-сканер та інше необхідне обладнання. Якщо ви раніше працювали з САПР за любительською ліцензією, то тепер потрібно придбати її повну версію. Також варто розглянути можливість страховки, якщо робота пов'язана із підвищеною відповідальністю. Багато сервісів, наприклад Fiverr, беруть комісію за свої послуги.

 

Доходи та збори

Замовники намагатимуться шукати кращу пропозицію за ціною. Сюди належать ризики з перевитратою грошей та всі комісії. Для деякої роботи потрібно багато зусиль, тому ви повинні бути впевнені, що впораєтеся з нею.

Якщо ви маєте гарну репутацію, можете вказувати погодинну або денну ставку. У цьому випадку розмір оплати базуватиметься на часі та використовуваних матеріалах.

 

Продаж та маркетинг продукції

 

Якщо ви зможете знайти відповідний продукт і простір, то ця бізнес-модель зможе принести добрий дохід. Нині ринок суттєво розширено, а 3D-друковані продукти не є новинкою. Іноді замовники можуть вимагати не фізичного об'єкта, а унікального дизайну STL.

Для виконання завдань можна буде наймати сторонніх спеціалістів для створення детального об'єкта. Якщо ви маєте потужне обладнання для 3D-друку, то не обов'язково особисто використовувати його. Його можна передати на аутсорсинг, особливо під час створення сезонної продукції.

 

Бізнес модель

 

 

Ця модель працює за такою схемою:

  1. Проведення мозкового штурму. Вивчення концепції продукції, на яку є попит.
  2. Проектування та розробка прототипу.
  3. Тестування прототипів. За необхідності внесення змін до нього.
  4. Вибір відповідних каналів просування.
  5. Рекламні акції та демонстрація продукту.
  6. Клієнти робитимуть замовлення, а ви отримаєте прибуток.

 

Параметри

Продаж своїх фізичних продуктів є моделлю, що діє. Ви повинні визначити, чим хочете займатися, наприклад, кераміка, форми для лиття, сувеніри та інше. Добре продаються вироби, які пов'язані з хобі і не доступні на масовому ринку.

 

Приклади

 

 

Йозеф Прус може бути прикладом такої моделі. Він займався проектуванням та створював різні компоненти для друку на 3D-принтері.

Ще прикладом може бути інтернет-магазин Printable Scenery. Його фахівці займаються розробкою та друком 3D-моделей настільних ігор.

 

Рекомендації

 

 

Як і в минулих бізнес-моделях, тут потрібно враховувати низку додаткових аспектів.

 

Пошук клієнтів

Для пошуку клієнтів слід використовувати цифрові канали, наприклад форуми, соцмережі, YouTube та інші джерела. Сюди можуть відноситися традиційні методи та мережеві заходи. Не варто забувати про канали онлайн-продажів Shopify та Etsy. Сарафанне радіо також може стати чудовим маркетинговим ходом.

 

Початкові інвестиції та витрати

Тут можна навіть не розробляти і виробляти свою продукцію, що є економічним підходом. Якщо ви будете виконувати друк, слід розрахувати накладні витрати, наприклад, ПЗ і 3D-принтер. До бюджету варто включити витрати на рекламу, маркетинг та канали продажу. Не забувайте про витрати на упаковку та доставку.

 

Доходи та збори

Ціна вашого продукту має бути такою, щоб його можна було продати з урахуванням усього перерахованого вище. Перевірте ринок: те, що ви пропонуєте може коштувати більше, ніж ви думаєте.

 

 

Де можна придбати обладнання для заробітку на 3D-друку

 

В інтернет-магазині Артлайн пропонується великий вибір 3D-принтерів, 3D-сканерів та всіх необхідних комплектуючих та витратних матеріалів. Дана компанія буде вашим партнером у бізнесі та надійним постачальником обладнання.

 

  м. Київ, вул. Кирилівська, 104

  • (080) 033-10-06
  • (044) 338-10-06
  • (066) 356-10-01
  • (097) 356-10-01
  • (063) 356-10-01

[email protected]

Питання

+ На що звернути увагу перед початком такої діяльності?
Ви повинні бути впевнені, що ваше обладнання зможе реалізувати всі заплановані завдання.
+ Чи варто займатися бізнесом у сфері 3D-друку?
Звичайно, варто. Це перспективний ринок, що постійно розвивається.
+ Як вибрати 3D-принтер для бізнесу?
Вивчіть статтю, виберіть свою бізнес-модель та пристрій, який зможе вирішувати поставлені завдання.