Комп'ютер для фотографа

image_alt

З фотографіями, які важать не більше 100MВ, можна працювати навіть на слабкому ПК. Зазвичай такі фото роблять на 20MP камеру. Професійні майстри фотографії використовують 20-50 MP камери, які створюють високоякісні фотографії великого обсягу. Такі матеріали не можуть бути оброблені на слабкому ПК, для них необхідно залізо середнього/високого рівня продуктивності.

 

 

Зміст:

  1. Що повинен вміти комп'ютер для фотографа?
  2. Як обрати комп'ютер для фотографа?
  3. Процесор для комп'ютера фотографа
  4. Відеокарта для ПК фотографа
  5. Накопичувач для робочої станції фотографа
  6. Скільки потрібно оперативної пам'яті для роботи з фотографіями
  7. FHD, 2K або 4K монітор?
  8. Комп'ютер для фотографа від компанії Artline

 

 

Що повинен вміти комп'ютер для фотографа

 

 

Всі фотографи використовують ПК для 2 речей: завантаження фото і їх редагування. Може здатися, що для таких завдань середній/продуктивний ПК не потрібен, але ні. На слабкому ПК фотографії будуть дуже довго завантажуватися, а обробка буде сильно уповільнювати виконання загального потоку роботи. Комп'ютер фотографа:

  1. Завантажує матеріал з фотоапарату. Швидкість – не найважливіша характеристика при виборі накопичувача на цьому етапі, оскільки головним каналом передачі даних є USB дріт. Набагато швидше передача фото здійснюється через Wi-Fi.
  2. Відкриває програму і завантажує в неї фото. Цей етап безпосередньо залежить від показника швидкості накопичувача. Відкриття програми і завантаження фото швидше за все здійснюється тоді, коли програмне забезпечення і фотоматеріали знаходяться на різних накопичувачах. Саме тому професійні фотографи використовують 2 SSD накопичувача – один під систему і програми, а другий для завантаження інформації. При цьому, перший SSD накопичувач завжди менше другого в обсязі.
  3. Ретушує і застосовує фільтри. Обробка і ретушування фотографії до 20МВ можна здійснити і на слабкому ПК, це досить елементарний процес. А ось обробка великих фотографій на слабкому ПК може тривати годину або навіть призвести до вильоту програми. Наприклад, застосування радіального розмиття над фото розміром 225MB на слабкому ПК триває 30 хвилин. Чим могутніше процесор, тим швидше відбувається обробка.
  4. Додає текст, текстури, ефекти. На цьому етапі важлива швидкість накопичувача, оскільки для виконання цих дій програмі необхідно завантажити інформацію в програму з місця її зберігання.
  5. Зберігає готові фото і стискає їх. Для стиснення фотоматеріалу задіюється процесор, а для збереження – накопичувач. Швидкість здійснення цього етапу безпосередньо залежить від продуктивності комплектуючих.

 

 

Як обрати комп'ютер для фотографа

 

Всі ПК потребують продуктивних комплектуючих, проте комп'ютер фотографа також повинен мати хороший монітор, клавіатуру і бездротову мишку. Без цих аксесуарів працювати буде дуже некомфортно, через що зменшується ефективність роботи.

 

 

Процесор для комп'ютера фотографа

 

Для більшості ПК такого роду діяльності використовують процесори Intel. Intel Core i5-9500F і i5-9600KF чудово підходять під потреби професійного фотографа. Ці CPU мають 6 ядер, які чудово обробляють фотографії. Фотографії вони обробляють дуже швидко, навіть складні відео не змусять довго чекати.

Intel Core i7-9700KF – той процесор, який впорається абсолютно з будь-якими відео та фотографіями. Він потужніше попередніх двох процесорів. Більш того, на такому процесорі можна приємно провести вечірній час в компанії відеоігор.

 

 

Відеокарта для ПК фотографа

  

Фактично, відеокарта не використовується при роботі з фотографіями, всю основну роботу виконує процесор. Відеокарта важлива якщо крім роботи над фотографії ви будете працювати з 3D графікою або грати у відеоігри.

Для фотографа важливо кількість роз'ємів під монітори – професійний фахівець взаємодіє з 2-3 моніторами - так зручніше працювати.

Для комфортної гри на середніх налаштуваннях графіки підійде GTX 1660 Ti, для ультра налаштувань графіки – RTX 2080 Ti.

 

 

Накопичувач для робочої станції фотографа

 

Фотографи використовують 2 зв'язки накопичувачів:

  1. SSD + HDD
  2. SSD SATA + SSD M.2 + HDD

 

Перша зв'язка підходить для ПК середнього рівня, SSD використовується для системи і програм, HDD для зберігання файлів.

Другу зв'язку використовують професійні фотографи – SSD SATA використовується для системи і програмного забезпечення, SSD M.2 для зберігання поточних фото і відео матеріалів, а HDD для резервного копіювання файлів.

Важливо відзначити, що SSD M.2 в 5 разів швидше SSD SATA і в 50 разів швидше HDD накопичувача. HDD – це старий тип накопичувача, однак популярний він залишається завдяки своїй ємності.

 

 

Скільки потрібно оперативної пам'яті для роботи з фотографіями

 

Кількість ОЗУ неважлива для комп'ютера фотографа, по більшій мірі її має бути не менше ніж вимагає програма в якій ви обробляєте фото. Рекомендований мінімум для ПК в 2020 році – 8 ГБ. 16 ГБ буде з головою достатньо для роботи в фоторедакторами.

 

 

FHD, 2K або 4K монітор

 

Монітор з хорошим дозволом екрану, а також передачею кольору – важливий елемент ПК для фотографа. У 2020 році актуальні 2K і 4K дозволи. Чим вони кращі FHD? Такі монітори мають більшу кількість пікселів, краще передають колір і мають хороший відгук. З ними приємно працювати.

Є і 8K монітори, але вони більш необхідні професійним геймерам, а не фотографам. Для фотографа це зайва розкіш, особливо якщо таких моніторів кілька.

При покупці декількох моніторів, головне, щоб у них була однакова матриця – це дозволить уникнути різну передачу кольору.

 

 

Комп'ютер для фотографа від компанії Artline

 

ARTLINE WorkStation W33v02 Робоча станція ARTLINE WorkStation W33v02 – чудовий бюджетний екземпляр ПК для фотографа. В його основі 6 ядерний процесор Intel Core i5-9400F мінімальною/максимально тактовою частотою 2.9 / 4.1Ghz. На цьому процесорі ідеально обробляються фотографії та складні відео. Відеокарта GeForce GT 710 2GB 4HDMI дозволяє не тільки підключити 4 монітори, але і комфортно грати на низьких/середніх налаштуваннях графіки, 8GB оперативної пам'яті DDR4-2666 в цьому їй допомагають. 240GB SSD і 2TB HDD дозволяють швидко запускати програми і систему, а також не турбуватися про нестачу місця для програм і файлів. Робоча станція ARTLINE WorkStation W33v02 відмінно підходить для взаємодії з фотографіями, відеоматеріалами та відеоіграми.
ARTLINE WorkStation W52v06 ARTLINE WorkStation W52v06 – інший варіант ПК на якому можна не тільки обробляти фото і відео, але і грати в ігри. В його основі також 6 ядерний процесор Intel Core i5-9400F з мінімальною/максимально тактовою частотою 2.9 / 4.1Ghz. Відеокарта GeForce GTX 1060 6GB 2HDMI дозволяє не тільки підключити 2 монітори, але і комфортно грати на високих і дуже високих налаштуваннях графіки, 32GB оперативної пам'яті DDR4-2666 в цьому їй допомагають. 480GB M.2 NVME SSD і 2TB HDD дозволяють швидко запускати програми і систему, а також не турбуватися про нестачу місця для програм і файлів.