#layfkhaki-ili-kak-vybrat

Що таке трансивер і навіщо він потрібний?

Що таке трансивер і навіщо він потрібний?

Трансивер або мережевий приймач – це пристрій, який передає та приймає сигнал між двома різними мережевими пристроями. На сьогоднішній день вони передають інформацію від крученої пари до оптоволоконних кабелів. Розглянемо особливості цих пристроїв детальніше, а також поговоримо про те, які найкращі моделі є на ринку.

 

 

Зміст:

  1. Основне призначення
    1. Що роблять трансивери SFP?
    2. Декілька слів про вимоги TAA
  2. Поради щодо вибору правильного трансивера
    1. Сумісність між постачальниками
  3. ТОП-5 моделей
  4. Де придбати трансивер?

 

 

Є кілька ключових функцій, які мають вирішальне значення для вартості трансивера: сила сигналу, якість деталей, гарантія та простота використання. Ці пристрої зазвичай коштують дорожче за спеціалізований передавач або приймач сигналу, оскільки вони пропонують кілька зручних функцій в одному пристрої.

 

 

Основне призначення

 

В умовах довгоочікуваного розгортання 5G по всьому світу споживачі та підприємства незабаром отримають доступ до найновіших високошвидкісних мереж, здатних передавати дані на безпрецедентних швидкостях, якщо ще не отримали. Всі вони підключені без проводів до своїх мобільних або портативних пристроїв, датчиків навколишнього середовища, автономних транспортних засобів тощо.

Проте більшість завзятих споживачів даних, на щастя, не помічають провідні мережі, які є комунікаційною магістраллю. А оскільки 5G ще не всюдисущий, ці традиційні матеріали (наприклад, мідь або оптичне волокно) продовжуватимуть відігравати вирішальну роль у питанні забезпечення покриття.

З цією метою змінні модулі малого форм-фактора (SFP, вони ж трансивери) життєво важливі для інтеграції надшвидкісних бездротових мереж завтрашнього дня з сучасними традиційними бездротовими та дротовими середовищами. Для мережевих інженерів модулі SFP є незамінними елементами набору інструментів, які дозволяють легко модифікувати мережу та настроювати її для оперативного високошвидкісного з'єднання між пристроями та мережами.

Трансивери SFP, також звані перетворювачами міні-гігабітних інтерфейсів (GBIC), мабуть, найбільш примітні своїм мініатюрним розміром. Невелика форма SFP робить його зручним мостовим пристроєм для використання в обмеженому просторі.

Дані пристрої сумісні як з мідними, так і оптоволоконними середовищами, приймачі SFP можуть використовуватися в більшості мереж на швидкостях від Fast Ethernet до Gigabit Ethernet. Модулі SFP також підтримують швидку заміну. Знову ж таки, ця можливість має вирішальне значення для мережевих інженерів.

 

Що роблять трансивери SFP

Приймач SFP подібний до інтермодального транспортного вузла, що з'єднує, образно кажучи, пасажирів з різними варіантами поїздок на роботу з різною швидкістю, що працюють у різних місцях (наприклад, метро, трамвай, автобус або таксі). Так само модуль SFP підключає і полегшує зв'язок мережевих пристроїв на короткі та великі відстані через різні типи мережевих середовищ. Приймачі забезпечують двонаправлене переміщення даних між передавальної (Tx) і стороною, що приймає (Rx).

Що стосується стандартних з'єднань Ethernet, приймачі SFP спрощують з'єднання мережних комутаторів, забезпечуючи швидке підключення без необхідності встановлення додаткових мережевих пристроїв або обладнання. Вони також можуть підтримувати такі стандарти, як SONET, Fibre Channel, GB Ethernet, пасивні оптичні мережі (PON) та багато інших.

Оскільки вони виконують важливу функцію підключення оптоволокна та живлення через Ethernet (PoE), приймачі SFP незамінні для забезпечення високошвидкісних підключень з живленням до периферійних пристроїв у польових умовах.

 

Декілька слів про вимоги TAA

Приймачі SFP підпадають під категорію мережевого обладнання та периферійних пристроїв, що є актуальною темою останнім часом, особливо з урахуванням сьогоднішніх високоінтегрованих та глобальних ланцюжків поставок. Щоб сприяти справедливості та прозорості у світовій торгівлі, США ухвалили Закон про торгові угоди (TAA), щоб обмежити державні закупівлі продукцією вітчизняного виробництва або продукцією, що виробляється у країнах, що відповідають TAA.

В Україні цей закон не діє, однак можемо сказати одне – відповідність TAA означає високу якість. Для багатьох важливо вибирати приймач SFP, сумісний з TAA, який забезпечує більш високий рівень якості, безпеки та захищеності. Постачальники, які дотримуються рекомендацій, виробляють та продають продукти, що відповідають вимогам TAA для ведення бізнесу з державними установами.

 

 

Поради щодо вибору правильного трансивера

 

Оскільки більшість постачальників мережного обладнання пропонують свої варіанти приймачів SFP, існує безліч варіантів. Можливо, найголовніше, спочатку необхідно розрізнити між SFP, SFP+ і QSFP/QSFP+. Модулі SFP підтримують швидкість 4,25 Гбіт/с. SFP+, як випливає з назви, є оновленою версією SFP і підтримує швидкість до 10 Гбіт/с. QSFP/QSFP+/QSFP28 – це високошвидкісні трансивери SFP, доступні на ринку. Залежно від вашого мережного середовища та вимог до швидкості не всі ці параметри можуть вам підійти.

Як згадувалося раніше, можливо, ви також купити трансивер в Україні, який відповідає TAA. Оскільки вони містять лише компоненти, створені (цілком або частково) американськими виробниками або виробниками зі схвалених США країн, трансивери SFP, що відповідають стандарту TAA, мають більш високий рівень якості. Фірми, які дотримуються політики TAA, підтверджують, що їхня продукція відповідає необхідним стандартам постачальників.

При виборі правильного приймача SFP слід враховувати тип роз'єму, особливо якщо середовище є поєднанням застарілих і нових мережевих пристроїв. Майте на увазі, що більшість модулів SFP підтримують оптоволоконні роз'єми LC. Однак це так не завжди.

Як і більшість видів електронного обладнання, приймачі відносно чутливі до умов навколишнього середовища. Якщо модуль працює на межі своїх можливостей (наприклад, при високій вологості або температурі), ймовірно, буде збій з'єднання. У цих випадках ви можете захотіти вивчити надійніші варіанти модулів SFP, розроблені спеціально для екстремальних умов.

 

Сумісність між постачальниками

Деякі характеристики можуть бути різними залежно від виробника та постачальника трансиверів. Якщо виробник дотримується стандартів угоди з MSA, обов'язково ознайомтеся з документацією для конкретних крос-брендових функцій та операцій.

За наявності угод MSA конкуруючі виробники комутаторів, маршрутизаторів та мережевого обладнання можуть забезпечувати сумісність продуктів різних брендів. Зокрема, для приймачів SFP це призвело до великої різноманітності модулів у різних цінових категоріях без особливої різниці.

 

 

ТОП 5 моделей

 

Розглянемо 5 моделей, які проявили себе найкраще:

  1. SFP OPTONE. Серед переваг широка сумісність із мережним комутатором Tp-Link, Cisco Glc-Sx-Mm, маршрутизаторами Broadcom, серверами, сховищами, брандмауерами, мережевими картами, медіаконвертером Ubiquiti та іншим обладнанням з багатомодовими гігабітними оптоволоконними портами SFP. Розмір Mini-Gbic дозволяє використовувати пристрій у будь-якій системі. Підтримується проста установка, повна гаряча заміна із розширеним захистом від електростатичних розрядів. Енергоспоживання Низьке перед упаковкою проводиться 100% індивідуальне тестування кожного приймача.
  2. 1,25G SFP Bidi. Переваги ті самі, що й у попередньої моделі.
  3. 10Gb SFP+ RJ45, мідний модуль 10Gbase-T SFP+ Ethernet. Широка сумісність: для Cisco Sfp-10G-T-S, Meraki, Mikrotik, Ubiquiti Uf-Rj45-10G, Unifi, Netgear, Qnap, D-Link, Supermicro, Tp-Link та іншого відкритого обладнання. Серед переваг модуль 10Gbase-T 10Gb/S Sfp+ до мідного приймача Ethernet Rj45, підтримка з'єднань до 30 м по кабелю Cat6A/Cat7, сумісність із Sff-8431 та Sff-8432 Msa, а також з IEEE 802.3A. Енергоспоживання становить менше 2,5 Вт, що може розумно скоротити витрати. Низький рівень викидів, можливість гарячої заміни: підключи та працюй, діапазон робочих температур: від -20 до 70o C. Широко використовується в комутаторах, серверах, маршрутизаторах, мережевих адаптерах, медіаконвертерах та іншому оптоволоконному обладнанні з портами 10 Гб Sfp+. Виробник надає післяпродажне обслуговування: цілодобове обслуговування клієнтів, безкоштовне повернення протягом 30 днів, безкоштовна гарантія на 3 роки та довічна технічна підтримка.
  4. Ubiquiti UF-MM-10G – забезпечує швидкість передачі: 10 Гб/с, Дальність передачі 0.3 км.
  5. COOLTECH ELECTRONIC ESP-WROOM-32D Модуль Wi-Fi Bluetooth Подвійний мережевий трансивер ESP-32D. Esp32-Wroom-32D і Esp32-Wroom-32U — це потужні універсальні модулі Wi-Fi+Bt+Ble Mcu, які призначені для широкого спектру варіантів використання, починаючи від малопотужних сенсорних мереж і закінчуючи найвибагливішими завданнями, такими як кодування голосу, потокова передача музики та декодування MP3.

Підсумовуючи, можна сказати, що приймачі SFP — це лише один невеликий, але важливий інструмент в арсеналі мережевого інженера. І, незважаючи на свої крихітні розміри, ці «неоспівані герої» є найважливішими компонентами, які уможливлюють розгортання глобальної екосистеми 5G. На жаль, мережі можуть відрізнятися за складом та складністю, тому в даному випадку не можна використовувати одну модель. Обов'язково пам'ятайте про раніше згадані поради при оцінці приймачів SFP для вашого проекту або варіанта використання.

 

 

Де придбати трансивер

 

У магазині Артлайн пропонується великий вибір обладнання для організації мереж. Тут можна придбати маршрутизатори, медіаконвертери, модеми, комутатори, мережеві карти, ретранслятори, підсилювачі зв'язку та багато іншого. Просто зв'яжіться з нашими консультантами і поясніть, яка мережа вам потрібна і які умови її використання, а ми підкажемо, яке обладнання вам необхідно.

 

м. Київ, вул. Кирилівська, 104

  • (080) 033-10-06
  • (044) 338-10-06
  • (066) 356-10-01
  • (097) 356-10-01
  • (063) 356-10-01

[email protected]

Питання

+ У чому призначення трансиверів?
З'єднання стику обчислювальної машини з локальною мережею. Найближчим часом цей пристрій буде широко використовуватися в організації 5G.
+ Як вибрати трансивер?
Дивіться на типи з'єднання, умови використання (є моделі для застосування при підвищеній температурі або вологості) та відповідність ТОВ (щоправда, в Україні це не найважливіший критерій).
+ Кому знадобиться приймач?
В основному мережевим інженерам. Звичайні користувачі спокійно обійдуться без них.