#3d-pechat

Посібник покупця по серії принетрів Ender 3: порівняння 12 моделей

Посібник покупця по серії принетрів Ender 3: порівняння 12 моделей

Компанія Creality пропонує користувачам серію 3D-принтерів Ender 3. Ці моделі користуються величезною популярністю у даної сфері діяльності. Такі апарати відрізняються ефективністю та дозволяють отримати якісні відбитки.

Ці пристрої мають можливість оновлення від розробника. Багато інших виробників клонують такі 3D-принтери. Вони відрізняються стабільністю, ефективністю та красивим дизайном.

Особливістю компанії Creality стало те, що вона випускає велику кількість апаратів. Далеко не завжди нова версія пристрою є кращою за минулу. Яскравим прикладом такого чинника стала серія Ender 3. Далі ми розглянемо важливу інформацію для людей, які хочуть придбати один із різновидів Ender 3.

Далі ми проведемо порівняння всіх апаратів цієї серії, котрим Creality пропонує оновлення. Ми розглянемо обладнання та опції багатофункціональних машин, а також проведемо порівняння з альтернативними варіантами.

 

 

Зміст:

 

  1. З одного погляду
  2. Розподіл функцій
  3. Де можна придбати 3D-принтер із серії Ender 3?

 

 

З одного погляду

 

Ender 3 V3 SE

Ця модель схожа на версію S1, оскільки має прямий екструдер Sprite. Ще SE оснащений подвійними Z-ходовими гвинтами та двигунами, автоматичним калібруванням столу за допомогою CR Touch та унікальним корпусом. Якщо продовжити порівняння з S1, тут є тензодатчик, який виконує автоматичне зміщення по Z-осі, а також фіксована станина. У S1 є датчик каналу та вхідний сигнал.

SE має підвищену швидкість друку – 250 мм/с та покращені деякі опції. Очевидним недоліком стала відсутність формування вхідних даних. Для вирішення цього питання можна встановити Klipper чи Sonic Pad.

 

Ender 3 V3 KE

Якщо провести порівняння Ender 3 V3 з іншими поколіннями, воно є найбільшим. Для підтвердження цих слів достатньо переглянути версію апарата V3 KE. У ньому є всі опції SE і використовуються деякі новинки цієї серії.

У цьому поколінні КЕ є першим апаратом з лінійною спрямовуючою. Це спеціальна система, яка використовується для переміщення по Х осі. Ще тут вперше доданий екструдер із блоком Sprite з кераміки. На вигляд він має подібність з хотендом К1. Друк 3D виробів при температурі до 300 ° C забезпечується за рахунок терморозриву з титанового сплаву. Тому КЕ виходить повністю металевим.

Розробники вперше у поколінні Ender 3 впровадили свою фірмову прошивку Creality OS. Тому в КЕ є весь необхідний функціонал збільшення тиску і створення вхідних сигналів. Під час тестування ми побачили, що ця ОС створює обмеження К1. Для КЕ можливість створення вхідних сигналів дозволяє досягти швидкості 500 мм/с, що є чудовим результатом.

 

Ender 3 S1

У 2023 році компанія Creality запропонувала клієнтам преміальні моделі покоління Ender 3. Ми були приємно вражені можливостями апарату S1. У тестах машина продемонструвала неймовірні риси.

У комплект поставки S1 входить CR Touch Creality, який виконує автоматичне калібрування столу. Ще пристрій оснащений стандартною версією екструдера Sprite, магнітною друкарською платформою з PC-покриттям, двома ходовими гвинтами для Z осі. Можливість створення вхідних сигналів з'явилася після релізу, така опція в цьому поколінні використовувалася вперше. Якщо подивитися на еволюцію автоматизації тривимірного друку, то S1 суттєво просунувся у цьому напрямку.

 

Ender 3 S1 Pro

Ця версія 3D-принтера була створена для підвищення рівня комфорту користувачів. У S1 Pro з'явилася суцільнометалева версія екструдера Sprite, сенсорний інтерфейс, світлодіодний світильник зверху.

Завдяки такому варіанту екструдера машина здатна працювати при підвищених температурах хотенду, якщо порівняти з S1. Тепер температура досягає значення 300 °C і може використовувати екзотичні нитки, наприклад, ASA, волокно вуглецю, нейлон та інші. Платформа здатна нагріватися до 110 °C, у ній використовується PEI покриття.

Ми помітили, що у звичайній та Pro версії пристрою є суттєва невідповідність у вазі. Якщо S1 важить 9.1 кг, то Pro – 8.7 кг, і це з доданим підсвічуванням. Розробники розповіли про те, що у модель Pro інтегрований пластиковий молдинг, а в S1 він створений з листового металу. Під час проведення тестів ми не побачили недоліків у легшої основи.

 

Ender 3 S1 Plus

Цей 3D-принтер є різновидом Ender 3 Max із середніми габаритами. У нього досить великий обсяг збирання, який дорівнює 300х300х300 мм. Це головний плюс апарату. У версії Plus набагато більше опцій, ніж у інших версій S1.

У ньому застосовані всі стандартні можливості S1, крім суцільнометалевого екструдера. Тут просто використовується Sprite із металевим корпусом.

У Plus немає суцільнометалевого екструдера. В екструдері відсутній титановий терморозрив, який є у S1 Pro. Така функція забезпечує S1 Pro роботу за підвищеної температури. В якості альтернативи S1 Plus оснащений звичайною горловиною з тефлоном, яка є в S1 і працює з температурою 260 °C. Тому не було сенсу створювати більш важку вагу корпусу, оскільки машина не має високого теплового потенціалу.

 

Ender 3 V2 Neo

У серії Neo розробники провели оновлення базових 3D-принтерів Ender 3. У новій версії було додано низку корисних опцій, які зробили апарат відмінною альтернативою для S1.

У V2 Neo додано верхній портал S1, який над пасивними блоками Z має кутові кришки. Також використовується друкарська платформа із PC-покриттям. У всіх моделях Neo додано датчик Creality CR Touch, який відповідає за автоматичне вирівнювання платформи. Інших подібностей із S1 немає. V2 Neo має таку ж базу, як Ender 3 V2. Ще до нього додали металевий екструдер Боудена з хотендом, до його складу входить великий гофрований радіатор, здатний збільшити площу випромінювання. Такі параметри дають змогу ефективно розсіювати тепло.

 

Ender 3 Max Neo

Тут ми побачили лише деякі корисні оновлення з моделей Neo. Важлива особливість полягає у наявності другого ходового гвинта Z осі. З його допомогою доповнюється портал середнього розміру машини, там також є ремінь, що синхронізує. У Max Neo є доповнення, як і у V2. Це стосується кольорового РК-дисплея та натягувача ременя. Тепер взаємодія з 3D-принтером є сучасною, так як у старому Max використовувався монохромний дисплей.

За аналогією з іншими пристроями у Max Neo встановлений CR Touch для автоматичного калібрування столу. Ще до системи доданий збільшений гофрований радіатор. 3D-принтер має суцільнометалевий екструдер Боудена. Унікальність пристрою пов'язана з тим, що з Ender 3 Max був перенесений датчик нитки. Користувачі можуть не турбуватися, що під час роботи нитка, що закінчилася, зіпсує створюваний виріб.

Такі покращення стали причиною того, що обсяг зборки було зменшено. В характеристиках вказано об'єм друку 300х300х320 мм. На відміну від Max по осі Z відмічено зменшення обсягу на 20 мм.

 

Ender 3 Neo

Головною відмінністю від оригінального принтера стала наявність нової друкарської платформи та збільшений гофрований радіатор. На нагрівальному столі Ender 3 використовується текстурована наклейка, а у Neo – поверхня із загартованого скла. Користувачам буде легко мити пристрій. За іншими параметрами Neo є відродженою версією старої моделі.

 

Ender 3

Класичний варіант принтера для 3D-друку. Протягом тривалого часу цей пристрій був найкращим принтером, але зараз Creality випускає більш гідні моделі. Ender 3 пропонує користувачам вражаючі можливості. Ми мали приємний досвід роботи з таким обладнанням. При правильному калібруванні ми отримували відмінну продуктивність. Тут використовується Z-подібний крок. Завдяки екструдеру Creality MK8 Bowden можна друкувати на текстурованій поверхні.

Головним мінусом машини став блок живлення. Його якість нижча, ніж у інших моделей, що робить пристрій ненадійним.

 

Ender 3 Pro

Це друга машина у поколінні Ender 3. У версії Pro відбулося невелике вдосконалення класики.

Насамперед зміни стосуються блоку живлення. У Creality побачили коментарі користувачів, пов'язані з цим неякісним елементом. У результаті було прийнято рішення використати найкращий блок живлення MeanWell. Зараз компанія не продає 3D-принтери з MeanWell. Creality у 2022 році почала використовувати блоки свого виробництва, які сертифіковані за стандартом UL.

У Pro версії розробники провели зміну друкарської платформи. Замість фіксованої наклейки став використовуватися знімний лист C-MAG. Завдяки текстурованій поверхні, що використовується, вдається поліпшити значення зчеплення з поверхнею. Далеко не всім користувачам сподобалося таке нововведення, оскільки платформа стала кволою та незручною у використанні. Якщо порівняти з Ender 3, то помічено більший тепловий потенціал на хотенді. Машина здатна працювати з температурою 255 °C, що більше на 15 °C.

 

Ender 3 V2

Розробники пропонують вдосконалену версію Pro. Ми вважаємо, що Ender 3 V2 є найкращим 3D-принтером, який доступний на ринку. У ньому ми побачили суттєві зміни, що роблять його ефективнішим.

У V2 використовується друкована платформа, яка створена з карборундового скла. При нагріванні вона демонструє хорошу адгезію, після охолодження можна легко зняти створений виріб. Ще компанія покращила процес обслуговування користувачів. Тепер використовуються натягувачі ременів, які заощаджують час при техобслуговуванні.

V2 відрізняється оновленим дизайном. Апарат має вентилятор з яскравим кожухом і оновлений кольоровий інтерфейс, який є більш індивідуальним. Creality оновила прошивку, яку додала до наступних версій Ender 3.

 

Ender 3 Max

Цей принтер має деякі відмінності від інших варіантів Ender. Це безпосередньо стосується збільшення робочого простору. У моделі Max ці параметри становлять 300х300х340 мм. Виходить, що Z осі додано 90 мм, X і Y – 80 мм.

За всіма іншими показниками Max містить можливості інших апаратів Ender 3. У його комплект входить друкована платформа з карборундового скла. Користувачам доступний класичний інтерфейс Marlin, який включає опцію відновлення друку. У поколінні Ender 3 розробники вперше додали датчик розжарювання, що ідеально підходить для створення великих моделей.

 

 

Розподіл функцій

 

Екструдери

Прямий екструдер Sprite

Цей екструдер став справжнім проривом у сфері 3D-друку. Вперше компанія Creality використала його в Ender 3 S1. Нам подобається пряма екструзія, оскільки досягається високий рівень контролю нитки. Проблемою тут може бути вага друкуючої голівки. Вага екструдера дорівнює 210 г, сюди входить і сенсорний датчик. Це на 60 г важче, ніж друкуюча головка V2. Незважаючи на появу нових технологій та жорстку конкуренцію, Sprite продовжує залишатися надійним пристроєм.

Екструдер Sprite став для компанії Creality дещо складним. Під час запуску використовували 3 версії, а найлегша мала тефлонову горловину. Він обмежує температуру хотенду до 260 °C. Якщо ви плануєте друкувати моделі при температурі до 300 °C, варто звернути увагу на Sprite Extrumer Pro. Це суцільнометалева версія має вагу 334 г, вона використовується у S1 Pro. При цьому у S1 Plus застосовується суцільнометалевий екструдер на 260 °C. У нього використовується металевий корпус, але горловина залишилася тефлоновою.

У Creality проводили експерименти з радіатором Sprite, особливо це стосується його форм-фактору. Принтер КЕ поставляється із новим керамічним хотендом.

 

Екструдер Боудена МК8

У багатьох пристроях покоління Ender 3 використовується екструдер Creality MK8 Bowden. Він переміщається за допомогою екструзії Х осі, що розташовується ліворуч від ходового гвинта. Подібна схема дозволяє вирішити проблеми, пов'язані із зайвою вагою вздовж друкуючої голівки. З бокового екструдера здійснюється проштовхування нитки до хотенду із трубки PTFE.

Багато бюджетних машин виключають деякі компоненти, тому вони не мають необхідного рівня жорсткості для переміщення важкого прямого екструдера по платформі. Екструдер Боудена здатний ефективно вирішити проблему із зайвою вагою, оскільки створюється багато точок відмови вздовж шляху, як у PTFE, так і в інших місцях, де трапляється тепловий розрив. Тому багато користувачів при роботі з гнучкою ниткою вважають за краще використовувати прямі екструдери.

 

Який краще?

Ми вважаємо за краще працювати з прямою екструзією, але чіткої відповіді на це питання немає. Невелика відстань між екструзією та місцем застосування сили в екструдері дозволяє мінімізувати ризики засмічення. Користувачі отримують точний контроль за процесом екструзії нитки. Додавання компонентів для підтримки великої ваги головки та кроковий двигун збільшують інші точки відмови.

 

Автоматичне калібрування пластини

Процес калібрування пластини постійно вдосконалюється, створюються нові системи для виконання цієї роботи. Компанія Creality активно використовує ці нововведення у своїх апаратах. Спеціальний датчик CR Touch додано до апарату V3. Він кріпиться до нагрівального столу та забезпечує автоматичний процес зміщення Z осі. Тепер процес калібрування став справді автоматичним.

На відміну від лінійки S1, Neo система виконана по-іншому. Вона оснащена автоматичним сенсорним датчиком для вирівнювання платформи. Користувачі мають можливість додатково встановити зміщення по Z осі. У цих системах використовуються ручки для натягу станини, тому періодично їх можна переміщати.

У всіх системах до S1 користувачеві доступне лише ручне калібрування. Це дуже стомлююча та складна робота. Тому вибирайте пристрій, який дозволить автоматично калібрувати робочу пластину.

 

Друковані пластини

 

Аркуш пружинної сталі

У S1 та наступних принтерах використовувалися аркуші з магнітними пружинами, які широко поширені у цій сфері діяльності. Подібні друковані платформи раніше застосовувалися на пристроях високої якості, наприклад Original Prusa i3 Mk3S+, але тільки зараз вони набули широкого поширення. Самі платформи мають полікарбонатне покриття, яке краще, ніж минула спроба Creality зі створення гнучкої друкарської поверхні. В огляді ми відзначили, що у S1 чудова друкована платформа, але у користувачів все одно з'являлися деякі проблеми. У версії V3 це питання було вирішено, оскільки на платформі були створені прості насічки, а на нагрівальному столі – вирівнюючі шрифти.

 

Карборундове скло

Це спеціальне текстуроване або загартоване скло для багатьох користувачів є незамінним для 3D-друку. Воно просте у виготовленні та забезпечує якісний розподіл тепла. Його без проблем можна без стрічки чи клею з'єднати з екструдованими матеріалами. Якщо вимкнеться електрика під час роботи апарату, то ви зможете без охолодження спокійно відірвати його від поверхні.

 

Текстурований стікер

До нагрівальної пластини Ender 3 наклеєний грубий стікер. Його плюс полягає в тому, що між друкарською поверхнею та джерелом тепла знаходиться мало матеріалу. Це суттєво прискорює процес нагрівання друкованого столу, а також досягається однорідність температури.

Подібні поверхні платформи для друку стали популярними у 2018 році, коли вперше з'явився Ender 3. На відміну від простого скла та синьої стрічки, тут досягалася найкраща адгезія. Подібні рішення є громіздкими. При знятті виробів із тонкої стрічки можна порвати матеріал, а його заміна є стомлюючим процесом.

Не варто думати, що через застарілі складальні поверхні Ender 3 не є актуальним пристроєм. При цьому вам потрібно подумати про оновлення друкарської платформи.

 

Магнітний лист C-MAG

Якщо коротко описати цей магнітний лист, то це промах Creality. Гнучкі пластини Ender 3 Pro будуть найкращим варіантом, тому що їх можна швидко замінити. При невеликому згинанні можна оперативно зняти складні відбитки. Якщо порівняти з листами пружинної сталі, такі листи є громіздкими. Аналогічно PEI, поверхня легко ушкоджується, а нитки PETG та ABS сильно склеюються. Навіть магнітна поверхня BuildTak FlexPlate ефективніше вирішує поставлені завдання.

 

Системні плати

У системних платах 3D-принтерів, що розглядаються, є суттєві відмінності. Наприклад, у Ender 3 і 3 Pro використовується безшумна версія М4.2.2, де встановлені крокові драйвери А4899. Більш тихі драйвери TMC2208 використовуються в V2 та Max. Компанія Creality пропонує клієнтам для системних плат оновлення V4.2.7. У ній є важливі опції, наприклад захист від перегріву. Така плата була б чудовим варіантом для Ender 3 та 3 Pro, замість плати версії V1.1.5.

На сьогодні всі Ender 3 оснащені платою з версією мінімум V4.2.2, тому немає великих причин для оновлення. Незважаючи на це, у версії V4.2.7 використовують крокові драйвери TMC2225, які схожі на TMC2208. Вони поставляються в корпусі HTSSOP, що дозволяє досягти хорошого термічного опору.

У S1 використовується системна плата V2.4.S1, яка маркується «CR-FDM-v2.4.S1_v301». У ній використовуються крокові драйвери, також є інтерфейс USB-C, який не сумісний з 3D-принтерами не з покоління S1.

Якщо провести порівняння V2.4.S1 і V4.2.2, другий варіант є придатним для роботи з модульними установками. Ще ця версія виявляє стійкість до перешкод та має зрозумілий інтерфейс для оперативного перемикання між гравіюванням лазером та 3D-друком. Порт лазера розміщується із зовнішніми портами S1, а використовується на системній платі Z осі c одним із портів кульового двигуна.

Плата «CR4NS200320C13» у моделі V3 сильно нагадує V2.4.S1, але там здійснені зміни у вигляді використання нових опцій, наприклад, тензодатчик. На системній платі КЕ відсутні роз'єми для Type-C та SD-карт, які є в SE.

Для розміщення Klipper в KE є також одноплатний комп'ютер, який Creality описує як «двоядерний процесор IC X2000E BGA-270 XBurst, що працює на частоті 1,2 ГГц LPDDR2 256 МБ Ingenic».

 

Прошивка

У всіх пристроях покоління Ender 3, крім V3 KE, застосовується прошивка Marlin, яка має відкритий код. У ранніх версіях 3D-принтерів відсутні деякі можливості, наприклад, відновлення після втрати живлення. Ще варто відзначити незначну різницю у функціональних відмінностях. Якщо ви хочете бути впевнені, що певний принтер оснащений конкретною опцією, перевірте це через Creality GitHub.

Між інтерфейсами розглянутих 3D-принтерів відмінності мінімальні. Виняток стосується лише Ender 3 S1 Pro, V3 KE. У всіх пристроях використовується HD-інтерфейс користувача, починаючи з версії V2. На ньому користувачам працювати набагато зручніше, за функціоналом він аналогічний до Marlin.

В оригінальному Ender 3 та Pro відсутній активований захист від термічного розгону. Це було дуже небезпечно, тому в пізніх моделях цю функцію активовано. У будь-якому випадку користувачу необхідно перевірити наявність цього захисту, а за необхідності перейти на нову версію прошивки.

 

ОС Creality

Модель Ender 3 V3 KE суттєво відрізняється від всього покоління, оскільки використовується прошивка Klipper від Creality: Creality OS. Вперше така система з'явилася у Sonic Pad від Creality. Ми високо оцінили цю версію Creality OS, але подальша реалізація Creality K1 недостатня. Розробники сильно переробили прошивку. Тому з'явилися помилки і деякі обмеження, наприклад, макроси та керування мережею через браузер, на користь керування за допомогою Creality Slicer.

 

Альтернатива

Всі моделі Ender 3 користуються популярністю у користувачів, але деякі компанії створили свої версії цікавих пристроїв. Далі ми розглянемо 3D-принтери, які варто розглянути всім користувачам.

 

Elegoo Neptune 3 Pro

Якщо ви хочете отримати апарат, який відрізняється від Creality, ви можете вибрати Elegoo Neptune 3 Pro. Дизайн цього пристрою схожий на Ender 3, але є певні хитрощі. Користувачам пропонується функція автоматичного вирівнювання станини за допомогою тензодатчика, прямого екструдера, подвійних ходових гвинтів та натягувачів ременя.

Нам сподобалося працювати з цим 3D-принтером. Якщо його порівняти з Ender 3 V3 SE, то у Neptune 3 Pro немає опції автоматичного зміщення та фіксованої платформи.

 

Creality K1

Тут використовується система, яка не схожа на Ender 3. Своє натхнення такі моделі черпають із «флагманської» моделі Creality CoreXY Creality K1.

В апараті V3 застосовується багато корисних опцій, починаючи автоматичним Z-зміщенням та системою Creality OS. У К1 доступні останні апаратні досягнення компанії. Зараз це один із найкращих варіантів на ринку. Якщо вас цікавить система CoreXY, то ця модель буде чудовою покупкою.

 

 

Де можна придбати 3D-принтер із серії Ender 3?

 

Якщо вас цікавить 3D-принтер Ender 3 або інший апарат цієї серії, то можете відвідати інтернет-магазин Артлайн. На ресурсі завжди є великий асортимент таких пристроїв. Якщо ви не можете визначитися, який саме принтер вибрати, консультанти Артлайн допоможуть вам підібрати оптимальний варіант.

 

г. Київ, вул. Кирилівська, 104

  • (080) 033-10-06
  • (044) 338-10-06
  • (066) 356-10-01
  • (097) 356-10-01
  • (063) 356-10-01

[email protected]

Питання

+ Який 3D-принтер із серії Ender 3 має багато наворотів?
Якщо ви хочете отримати машину з великою кількістю функцій, то можете вибрати Ender 3 V3 KE.
+ Який екструдер стоїть на Ender 3?
Цей пристрій має подвійний екструдер CR10-S.
+ Який пластик краще вибрати для 3D-принтера Ender 3?
Нитка PETG буде найкращим варіантом, оскільки вона поєднує довговічність, термостійкість, міцність та легкість у друку.