#3d-pechat

Небезпеки 3D друку

Небезпеки 3D друку

У цій статті ми спробуємо зрозуміти, наскільки дуже шкідливим є це хобі? Отруйні пластики, небезпечні принтери і таке інше. Якщо коротко відповісти на це питання, то так, все це шкідливо, не ставте 3D-принтер у спальній кімнаті. Для всіх, кому цікаво, далі надамо докладні пояснення.

Ця стаття поділена на дві великі частини: небезпека принтера та небезпека від філаменту. Почати логічніше із принтерів, бо з філаментами там чимало різних особливостей.

 

 

Зміст:

 

  1. Небезпека 3D-принтера
  2. Небезпека філаментів
  3. Висновок
  4. Де можна купити найкращі 3D пристрої та аксесуари?

 

 

Небезпека 3D-принтера

 

Які основні ризики одразу можуть прийти в голову? Для нас це насамперед температура. Навіть з великим досвідом роботи іноді можна забути техніку безпеки та помацати гарячу деталь. Особливо це стосується заміни ноззлів. У цьому процесі більшість інструментів складаються з металу, а значить передають тепло прямо на ваші руки.

Аналогічна ситуація із принтбедом. Якщо ви друкуєте теплолюбним філаментом на кшталт ABS, то температура вашого лиха становитиме 100 градусів. Якщо поспішите зняти деталі після друку, значить станеться жах, ви можете пошкодити свої пальці. Неприємно, тому завжди зважайте на температуру нагрівачів у вашому сетапі.

Інший великий ризик пов'язаний з тим, що ваш принтер по суті верстат ЧПУ. У нього відносно потужні двигуни і він ними постійно рухає. Ця порада може здатися банальною, але не засовуйте пальці в рухомі елементи, не вимкнувши всю систему. Принаймні, кнопкою «Вимкнути мотори», а краще з розетки.

Найчастіше такі травми дістають діти. Особливо це стосується шкіл чи гуртків, де навіть на хвилину без уваги не можна залишати 3D-принтер. Порада, якщо ви раптом вибираєте модель для публічного місця, звертайте увагу на закриті моделі Core-XY. Деякі варіанти від Creality навіть вміють вимикати всі двигуни, як тільки відчиняться двері.

З очевидних проблем перейдемо до не дуже очевидних – хотенду. Його конструкцію у тих безпеки можна розділити на дві групи: сучасна (відносно безпечна) і стара (невдала).

Далі ми все детально пояснимо. У всіх сучасних принтерах Creality типу KE, К1, CRIO є особлива частка у вигляді хітбрейка. Це така вузька смужка металу, що відокремлює гарячу частину сопла від холодної. Вона потрібна, щоб пластик не почав плавитися прямо в екструдер і не зіпсував вам принт. Цю смужку зазвичай роблять з металу, одночасно термостійкого і погано провідного тепло.

Хорошим прикладом такого металу є титан. Його невеликий шматочок оберігає дишло принтера від опіків, а вас від проблем із Direct екструдером.

Не всі принтери можуть похвалитися такою опцією. Наприклад, популярний Ender 3 v2 і всі його брати-клони побудовані таким чином, що хітбрейком виступає тефлонова трубка. Вона заходить з екструдера Боуден, проходить крізь радіатор і заповзає в гарячу зону.

Саме тут постає проблема. Тефлон це в принципі такий собі матеріал. Хімічно це фторований полімер, який умовно безпечний лише за низьких температур. У спробах здешевити конструкцію в компанії Creality, на наш погляд, зайшли занадто далеко, засунувши тефлонову трубку в занадто гарячу зону.

Під час друку PLA ця трубка функціонує на межі свого виживання, але до 220 градусів нічого страшного з нею не відбувається. Варто вам випробувати PETG або ABS і починається біда.

За температур вище 250 градусів тефлон вирішує, що це життя йому набридло, і він краще повернеться у свою природну, рідкісну форму. Точніше, спочатку він починає горіти. У мікроскопічному обсязі, але цього зазвичай достатньо.

Якщо у вас вдома є пташка, то навіть від невеликої кількості тефлону є великий шанс поховати її наступного дня. Пара тефлону надзвичайно токсична, а в купі з високою швидкістю метаболізму у птахів... Ну, ви зрозуміли, сумна історія.

На людину вона діє також негативно. Тефлон чудово накопичується в крові, а іноді й у кістках. Людським організмом він не виводиться майже ніяк, і мікрочастинки, що утворюються з димом, призводять до проблем у майбутньому. Як і з іншими токсинами, тут важливо пам'ятати одне. Життя — це гра в статистику, виграти її неможливо, але можна принаймні спробувати.

Це одна з багатьох причин, чому ми дуже не любимо дешеві та прості пристрої Ender. Коли новачок хоче купити 3D-принтер, він ніколи в житті не думає про такі речі, і, можливо, навіть ніколи і не впізнає прихованої небезпеки. Суне собі ящик PETG і потроху випалюватиме PETG у гарячій зоні.

Звичайно, це рішення не лише небезпечне для людей, воно ще конструктивно погане. Трубка деградує навіть просто від нагрівання нижче за небезпечну температуру. Пластик починає налипати на неї і відбувається сильний забій тракту подачі пластика до ноззла.

Щоб не бути порожніми, далі ми пропонуємо таблицю. Там зазначено, що відбувається з PETG за різних температур. Завжди пам'ятайте про неї, коли набираєте нову температуру 3D-друку.

Користувачі можуть відзначити, що в тому ж KE, наприклад, є тефлонова трубка від екструдера. Вона закінчується до хітбрейка і до гарячої зони не заходить. Це просто спосіб провести філамент від екструдера до ноззла. У К1С і Ender 3 v3 немає приставок і цієї трубки позбулися, зробивши змінний тракт на повну довжину, за типом E3D Revo.

Ми вам розповіли про тефлон. Ще одна небезпека, яку слід пам'ятати – це удар струмом. У багатьох принтерах чимало алюмінієвих деталей, які не ідеально, але все ж таки виробляють напругу. Той же бед нагрівається резистивним дротом, який змонтований усередині нього. Якщо цей дріт замкне, можна зловити електроподачу.

Як від цього захиститись? Є два простих способи: заземлення та ПЗВ. Заземлення захистить вас, спрямувавши напругу іншим маршрутом, а ПЗВ – це така коробочка, схожа на автомат. ПЗВ лічить, скільки струму увійшло і скільки вийшло, і якщо ця сума не дорівнює 0 – вимикає систему. У нас в лабораторії він знаходиться в імпровізованому щитку під столом, і всі принтери підключені через нього.

Пам'ятайте про базову техніку безпеки 3D-принтера: не вставляйте туди руки, поки він працює, не забувайте працювати тільки з вимкненою технікою, якщо ви її обслуговуєте, та підтримуйте належний технічний стан всього заліза.

 

 

Небезпека філаментів

 

Від небезпек принтерів настав час перейти до небезпек філаментів. Найпопулярніший PLA пластик вважається найбезпечнішим. Настільки безпечним, що його дають грати навіть дітям. При цьому є досить ґрунтовні дослідження, що друк будь-яким пластиком, зокрема PLA, плодить мікрочастинки, які потім можуть залишатися в людині. Тут все аналогічно до тефлону.

Чи шкодять вони? Ми точно не знаємо. Ніхто не шукав добровольців, щоб перевірити, чи помруть вони через сорок років від PLA. Це надто складне завдання. Можна точно сказати, що життя ці мікрошматочки не продовжують.

Тому ніколи не ставте 3D-принтер у кімнаті, де ви живете або приймаєте їжу. Якщо вже ставите, будуйте для нього бокс, який затримуватиме більшість частинок усередині. Хороша ідея буде поставити очищувач повітря біля принтера, нехай сам пожирає це сміття замість ваших легень.

Ми довго не думали і купили на барахолці такий старий фільтр для повітря. Конструктивно це вентилятор і пара реле, ламатися тут майже нема чому. При цьому рідний фільтр ми викинули, далі розповімо чому.

Тут слід згадати інші проблеми від друку філаментом. Більшість популярних філаментів, ABS, ASA, PETG, при нагріванні частково випаровуються, і утворюють дуже неприємні сполуки. Той самий ABS може утворювати ацетон при випаровуванні і дихати їм не варто.

Це дуже слизька тема, тому що є певні дослідження, які вказують, шкода від ABS не надто велика. Втім, особисто нас ця відповідь не дуже влаштовує. Ще одна особиста нотатка: подихавши у принтера з ABS півгодини, голова нормально так болить. Тому ми радимо вам два варіанти: або замкнути принтер у кімнаті з фільтром або зробити витяжку надвір. У нашій лабораторії вентиляційний канал підключений до вентилятора видування принтера, і він витягує 90% речовин.

Те саме стосується і PETG. Перегрітий PETG смердить як пластикові пляшки в костриці, тобто дуже неприємно. Найкращий шлях з ним впоратися – це використовувати спеціальний поглинач за типом фільтра для повітря та витяжку. Не нехтуйте цими правилами та не дихайте мікропластиком.

Окремо стоять інженерні пластики. Різні поліаміди, полікарбонати і так далі. Речовини, які додають, щоб можна було друкувати, ультраотруйні при випаровуванні. Без необхідності ми навіть не думали б їх купувати. Звичайний побутовий 3D-принтер, швидше за все, навіть не зможе ними друкувати.

 

 

Висновок

 

Не дихайте парами пластику, там можуть бути отруйні речовини та мікрочастинки конкретного пластику. Доказової бази, що ви від них помрете, немає. Здоровіше вони вас точно не зроблять.

Тепер ми покажемо цікавий мод, який ми зробили для свого фільтра. Із заводу у нього дуже бідний шар вугілля, а саме активоване вугілля відповідає за поглинання ароматів та речовин. Тому ми надрукували спеціальні картриджі, насипали в них вугілля, зашили в шматок тканини, щоб воно не розсипалося. Все це ми зарядили. Тепер мікрочастинки наш фільтр не поглинає, зате чудово працює з парами неприємних речовин та запахом пластику. Можете на своєму робочому місці запровадити цю ідею.

 

 

Де можна купити найкращі 3D пристрої та аксесуари?

 

В інтернет-магазині Артлайн пропонуються найкращі 3D пристрої та аксесуари. Там великий вибір 3D-принтерів та філаментів. Якщо у вас є питання щодо вибору таких пристроїв, то можете зв'язатися з менеджерами Артлайн. Кваліфіковані фахівці допоможуть вам вибрати відповідні пристрої та аксесуари до них.

 

м. Київ, вул. Кирилівська, 104

  • (080) 033-10-06
  • (044) 338-10-06
  • (066) 356-10-01
  • (097) 356-10-01
  • (063) 356-10-01

[email protected]

Питання

+ Чим небезпечний 3D-принтер?
Під час нагрівання речовини відбувається виділення парів, крапель та твердих частинок. При вдиханні вони виявляються шкідливими. Це негативно впливає на серцево-судинну систему та на дихальні шляхи.
+ Чи можна вдома тримати 3D-принтер?
Це можливо лише при дотриманні правил безпеки. Приміщення має бути добре вентильоване, а також слід застосовувати спеціальні фільтри.
+ У чому користь 3D-принтера?
При такому друку залишається дуже мало відходів, якщо порівняти з традиційною обробкою. Тому подібна технологія дозволяє зберігати довкілля та скорочувати витрати.