#vse-pro-drony

Огляд: Radiomaster Zorro

Огляд: Radiomaster Zorro

Radiomaster Zorro є радіокерованим передавачем, який має вигляд геймпада. У ньому використовується прошивка EdgeTX, а для різних комплектів та радіочастотних систем пропонуються окремі версії. Радіостанція відрізняється потужністю та компактністю, тому вона задовольняє всі потреби операторів FPV. У цій статті ми порівняємо його з Jumper T-Pro, який також займає лідируючі позиції у цій категорії.

 

 

Зміст:

 

  1. Що вибрати?
  2. Специфікація та особливості
  3. Подивимося уважно на Radiomaster Zorro
    • Користувальницький інтерфейс
    • Підвіси
    • Перемикачі та кнопки
    • Ергономіка
    • Відсік зовнішнього модуля
    • Батарея
    • Порти та роз'єми
    • Складна антена
  4. Перше налаштування польоту
  5. Висновок: Radiomaster Zorro vs. Jumper T-Pro
  6. Де можна купити пульт керування для дронів RadioMaster Zorro ExpressLRS Edge TX M2?

 

 

Що вибрати?

 

Якщо ви не можете визначитися між ELRS і 4 в 1, то ми віддаємо перевагу першому варіанту. CC2500 є відмінним варіантом для користувачів, які працюють з іншими протоколами, наприклад Frsky D8/D16. Такі протоколи застаріли та поступово стають неактуальними. Якщо вам необхідно працювати саме з такими протоколами, немає сенсу брати модуль ELRS, який не буде використовуватися.

Плюси ELRS полягають у високій максимальній вихідній потужності. Це значення становить до 1 Вт.

 

 

Специфікація та особливості

 

Давайте розглянемо цікаві особливості Zorro:

  • складана антена;
  • великий РК-дисплей;
  • чудова ергономіка;
  • інтерфейс USB-С для заряджання;
  • регульовані підвіси з датчиком Холла;
  • підтримка прошивок EdgeTX та OpenTX;
  • підтримка зовнішнього джерела живлення 2S;
  • доступність внутрішнього радіочастотного модуля, який підтримує різні протоколи та ELRS;
  • підтримка зовнішнього радіочастотного модуля.

 

EdgeTX відмінно працює з коробки, що є важливим фактором. Оператори можуть прошити прилад за допомогою OpenTX.

Далі на зображенні пропонується специфікація пристрою.

 

 

Подивимося уважно на Radiomaster Zorro

 

Ми проведемо порівняння Radiomaster Zorro та Jumper T-Pro. Ці пристрої випущено на ринок приблизно одночасно і відносяться до однієї категорії.

 

Користувальницький інтерфейс

На відміну від Jumper T-Pro, у Radiomaster Zorro екран більший і яскравіший. На ньому зручно читати інформацію навіть за сонячного світла. Дисплей займає багато місця на пристрої, тому через його розмір деякі оператори воліють працювати з T-Pro.

Нижче на зображенні демонструється екран налаштувань ExpressLRS.

Кнопки меню та їх розташування не відрізняються від повнорозмірного пульта TX16S. Все це робить пристрій простим та зручним у використанні.

 

Підвіси

Підвіси Zorro мають чудовий зовнішній вигляд. У них немає нічого особливого, вони підійдуть для більшості звичайних операторів.

Завдяки використанню підвісів Холла вдається досягти довговічності та плавності. Це їхня головна відмінність від інших підвісів з потенціометром.

У 2022 році Radiomaster випустила на ринок спеціальні міні-підвіси AG01 для Zorro. У приладі, що розглядається, є багато можливостей регулювання.

Спереду підвісів знаходиться 2 гвинти. З їх допомогою можна виконати регулювання кидка/ходу джойстиків.

На задній частині радіоприймача знаходиться 2 гвинти для кожного підвісу. З їх допомогою оператори можуть налаштувати натяг підвісів, при цьому не розбираючи пристрій. Ще з'являється можливість для перемикання 1 та 2 режимів пульта за допомогою цих гвинтів. Користувачеві достатньо переставляти ручку газу на інший підвіс.

Кінці важелів підвісу мають розмір M3 (різьблення 3 мм). Вони мають звичайні перемикачі тримера. Ці перемикачі будуть корисними для користувачів, які виконують польоти на літаках та фіксованих крилах. В інших ситуаціях вони не будуть актуальними.

 

Перемикачі та кнопки

На передній панелі T-Pro розташовано 6 кнопок режимів польоту. У Zorro такі кнопки відсутні, але цей прилад має більше елементів управління і перемикачів для компенсації такої особливості.

Елементи, що використовуються, є більш знайомими і традиційними, оскільки вони схожі на ті, які застосовуються у великих повнорозмірних радіостанціях.

  • 4 x миттєві перемикачі;
  • 2 х слайдери;
  • 2 x 2-позиційні перемикачі;
  • 2 x 3-позиційні перемикачі.

Зверху пристрою, починаючи з передньої частини, знаходяться два 3-позиційні перемикачі. Посередині два слайдери, але у них по центру відсутня фіксація. Ззаду знаходяться два 2-позиційні перемикачі.

Поруч із 2-позиційними перемикачами знаходяться 2 перемикачі миттєвої дії. Позаду також використовуються аналогічні додаткові перемикачі.

Ми помітили певні особливості. Між слайдером та повзунком надто великий зазор. Це призводить до того, що згодом там накопичуватиметься сміття.

 

Ергономіка

Якщо порівняти з T-Pro, то нам більше подобається ергономіка Zorro. Довжина стику у Zorro підходяща, а у T-Pro вони дуже довгі, це стосується навіть найкоротшої конфігурації. На Zorro положення перемикачів зручне. Самих перемикачів побільшало, до них легко дістатися.

Аналогічно з T-Pro, Zorro управляється за допомогою пальців. Ще у Zorro більш товсті та широкі ручки, які мають суттєву відмінність від Jumper T-Pro. Зручність при керуванні пов'язана з тим, наскільки великі руки у оператора. Нам подобається Zorro через надійніший хват.

На правій та лівій стороні пульта знаходиться 2 отвори для гвинтів. Вони використовуються для кріплення аксесуарів, які будуть випущені у майбутньому. Також вони підійдуть для кріплення деталей, які ви надрукуєте на 3D-принтері. Тут з'являються безмежні можливості.

 

Відсік зовнішнього модуля

Відсік для зовнішнього модуля знаходиться на задній панелі пульта. Він підходить лише для Lite модулів, тут не можна використовувати JR. Пристрій підтримує багато популярних модулів, наприклад, ImmersionRC Ghost, ExperessLRS, Tracer, Crossfire.

 

Батарея

Для живлення Radiomaster Zorro застосовуються 2 ліній-іонні батареї 18350. Radiomaster продає такі батареї ємністю 900 мАг. Також можна використовувати внутрішні акумулятори, які заряджаються через USB-C інтерфейс.

 

Порти та роз'єми

Внизу пристрою знаходиться інтерфейс USB-C. Він використовується для заряджання внутрішнього акумулятора.

Ще є 3-контактний роз'єм (балансовий порт 2S). Він використовується для підключення акумулятора 2S LiPo. На версії ELRS час роботи не перевищує 2 годин. Тому для тривалих польотів рекомендується використовувати зовнішню батарею 2S. Для кріплення такого акумулятора внизу пристрою є спеціальні пряжки та передбачені ремені.

Якщо використовується велика батарея, її можна прикріпити під пристроєм. Для цього буде потрібний спеціальний кабель Radiomaster. На ньому є XT30, тому батарею можна покласти до кишені.

Під гумовою кришкою зверху знаходиться слот для SD-карти та ще один інтерфейс USB-C, до якого можна підключати FPV симулятор. Також там є роз'єм для навушників та порт Trainer. Наш пристрій був укомплектований картою SD.

 

Складна антена

Для внутрішнього радіочастотного модуля Zorro використовується компактна антена. Вона дуже гнучка, тому що повертається в діапазоні 0-180 градусів. У складеному вигляді вона не займає багато місця. Оператору необхідно провести тести, з яким кутом нахилу сигнал буде максимальний.

Швидше за все у Zorro використовується звичайна дипольна антена, яка не має кращих якостей. Якщо використовувати відповідну антену, можна істотно збільшити радіус дії. Якщо ви використовуєте версію ELRS, то стандартна антена все одно дозволить працювати на відстані, яку вимірюють кілометри.

 

 

Перше налаштування польоту

 

Розгляньмо, як вперше прив'язати радіостанцію до Zorro. Ми будемо працювати з версією 4 в 1, а прив'яжемо її до TinyHawk 3. Це найкращий FPV дрон для новачків на даний момент.

Насамперед необхідно налаштувати відмовостійкість. Якщо це не буде зроблено, після кожного включення пульта з'являтимуться попередження. Для цього переходимо в налаштування моделі, тиснемо на кнопку MDL і PAGE. Потім прокручуємо вниз, поки не знайдемо розділ «Internal RF», після чого вибираємо «Failsafe» і вказуємо для цього значення «No pulse».

Прив'язка Zorro до TinyHawk 3 виконується за наступною інструкцією:

  1. Вибираємо вкладку «Model Setup», після чого прокручуємо меню вниз до значення «External RF». Перевіряємо, щоб цей параметр було вимкнено.
  2. В «Internal RF» як режим вказуємо «Multi», для типу – «Frsky D», для підтипу – «D8».
  3. Після цього тиснемо на кнопку «Bind». Це дозволить розпочати прив'язку. Паралельно дрон необхідно перевести в режим прив'язки. Для цього переходимо в «Betaflight», в CLI вводимо «Bind_RX».

 

Тепер у Betaflight відкриваємо розділ Receiver. Перевіряємо, чи канали правильно реагують на стики. У деяких випадках при неправильному порядку каналів необхідно на AETR змінити карту каналів.

З коробки призначено перемикачі на 5-12 канали. Саме ці перемикачі використовуються для різних опцій режимів польоту. Наприклад, перемикач SE призначений на CH5, в Betaflight це AUX1. Переходимо до розділу «Modes» у «Betaflight Configurator», де призначаємо AUX1. Для виконання цієї опції можна використовувати на приладі перемикач SE.

 

 

Висновок: Radiomaster Zorro vs. Jumper T-Pro

 

Підведемо підсумки:

  1. При порівнянні версії 4 в 1 поставки Zorro здійснюється з хорошим чохлом. Це зручно для його перенесення.
  2. У Zorro використовується прошивка EdgeTX. Цей апарат поставляється з SD-картою, повністю функціональний з коробки.
  3. Версія T-Pro ELRS має конструктивний недолік. Через несправну прошивку може статися поломка модуля.
  4. Zorro має яскравий та великий екран. На ньому набагато легше читати інформацію.
  5. У Zorro набагато більше перемикачів.
  6. Ми вважаємо, що у Zorro найкраща ергономіка. У ньому можна легко отримати доступ до перемикачів, а у T-Pro занадто довгі джойстики.
  7. Ми розчарувалися у часі автономної роботи Zorro у порівнянні з T-Lite. Для вирішення цієї проблеми Radiomaster запропонував обхідний шлях, але він може трохи дратувати користувачів.

 

 

Де можна купити пульт керування для дронів RadioMaster Zorro ExpressLRS Edge TX M2?

 

Якщо вас зацікавив пульт керування для дронів RadioMaster Zorro ExpressLRS Edge TX M2, купити його можна в інтернет-магазині Артлайн. Там пропонується великий асортимент інструментів для проведення FPV польотів. Якщо у вас є питання, пов'язані з цим пультом, то можете зв'язатися з консультантами Артлайн.

 

м. Київ, вул. Кирилівська, 104

  • (080) 033-10-06
  • (044) 338-10-06
  • (066) 356-10-01
  • (097) 356-10-01
  • (063) 356-10-01

[email protected]

Питання

+ Як зарядити RadioMaster Zorro?
Zorro живиться від 2 літій-іонних елементів 18350 з напругою 3.7 В. Заряджання акумулятора здійснюється через вбудований порт USB-C.
+ Чи працює RadioMaster Zorro із Frsky?
Zorro поставляється у різних версіях. У варіанті 4 в 1 є 4-чіповий багатопротокольний модуль. Він підтримує Flysky, Frsky, DSM та інші протоколи.
+ Чи можна підключити комп'ютер Zorro до ПК?
Цей пульт підключається до комп'ютера як DFU. Це виконується через USB-інтерфейс.