#vse-pro-drony

Огляд: Radiomaster TX16S Mark II Radio (MKII)

Огляд: Radiomaster TX16S Mark II Radio (MKII)

Radiomaster TX16S вважається найкращою радіостанцією на FPV ринку. Під час будь-яких змагань більшість операторів використовують цей пристрій. Незважаючи на очевидне лідерство, Radiomaster постійно оновлює прилад. Нещодавно з'явилася версія TX16 Mark II. У ній є велика кількість поліпшень, якщо порівняти з першою версією. У цій статті ми детально розглянемо особливості TX16S.

 

 

Зміст:

 

  1. Комплектація
  2. Характеристики та покращення
  3. Внутрішнє тестування модуля ELRS
  4. Початкове налаштування TX16S MKII
  5. Де можна купити пульт керування для дронів RadioMaster TX16S MKII HALL V4.0 ExpressLRS Edge TX M2?

 

 

Комплектація

 

Ми розглядатимемо базову модель TX16S MKII, де використовується ELRS. Ще існує варіант із багатопротокольним модулем 4 в 1.

Комплектація нашого пристрою:

  • захист екрану;
  • кабель USB-C;
  • різні захвати;
  • брелок;
  • пружини для сильнішого натягу підвісів.

 

 

Характеристики та покращення

 

Користувачам пропонується дві версії пристрою з різними вбудованими багатопротокольними модулями: ExpressLRS 2,4 ГГц і 4 в 1. Вибираючи між цими версіями, ми зупинилися на ELRS. Ми вважаємо, що найближчим часом він буде основним RC протоколом. Це пов'язано з його доступністю та потужністю. Також пропонується великий вибір доступних і крихітних приймачів ELRS.

Версію 4 в 1 можуть вибрати оператори, які використовують інші застарілі протоколи, наприклад Frsky D8/D16. Якщо ELRS ви використовуєте для радіо, варто звернути також увагу на 4 в 1. Це дозволить вирішити питання з зайвим модулем ELRS, яким ви ніколи не будете користуватися. Якщо розглядати зовнішній модуль ELRS, то його плюси полягають у підвищеній максимальній вихідній потужності, що становить до 1 Вт. При цьому для більшості FPV операторів буде достатньо потужності 250 мВт. Це дозволить виконати ідеальний політ на відстані кілька кілометрів.

У приладі TX16S Mark II встановлено програмне забезпечення EdgeTX 2.6.0. Його важливою особливістю стало наявність сенсорного екрану. Ще є підтримка OpenTX. Загалом ідеальним варіантом прошивки тут буде IMO EdgeTX.

Якщо порівняти з оригінальним приладом, то тут більш плавні підвіси. Вони є модернізованими Hall V4.0, де застосовується аналогічний вибір мікросхем, як і в AG01. В них проведено поліпшення розташування центральної точки, і навіть оптимізована схема датчика Холла.

Ще подібності з AG01 перебувають у ході джойстика. За допомогою передньої частини підвісів можна здійснити натяг та самоцентрування джойстика. Тому оператору не потрібно розбирати прилад.

Розробники змогли досягти відмінної ергономіки. Для цього пристрій комплектується двома задніми ручками. Вони мають піднятий і плоский вигляд.

Поруч із відсіком для акумуляторів на задній панелі є аудіороз'єм 3.5 мм. Це дозволяє підключити навушники.

Ще поруч із відсіком для акумулятора є отвір. Там можна самостійно встановити та використовувати додаткову кнопку.

Роз'єм для аудіо не пов'язаний із основною друкованою платою. Він знаходиться далеко від неї на задній панелі корпусу. Подібна конструкція пов'язана з тим, щоб для зовнішнього модуля мінімізувати перешкоди.

У TX16S Mark II значно покращено якості звуку. У приладі 2 динаміки: спереду та ззаду.

Розробники поновили кришку відсіку для акумуляторів. Вона стала надійнішою, а також її легше зняти. Конструкція даного відсіку не змінилася у плані глибини та розмірів. Усі стандартні батареї TX16S підійдуть до нової версії приладу.

Інтерфейс для заряджання USB-C знаходиться внизу приладу. Розробники покращили схему заряджання. Тепер для заряджання акумулятора через інтерфейс USB-C потрібно менше часу. Її максимальна потужність складає 11.5 Вт, у минулій версії це становило 7.5 Вт. При цьому максимальний струм дорівнює 2.2 А. Ще у TX16S Mark II є захист від зворотної полярності.

Пристрій укомплектований карткою SD. TX16S MKII поставляється із коробки в робочому стані.

Додатковий інтерфейс USB-C встановлений у верхній частині пристрою. Його використовують для підключення симуляторів FPV, встановлення прошивки та роботи з SD-картою.

Ми помітили важливу зміну. У корпусі застосовуються нові гвинти, що не схрещені, а мають шестигранну головку. Це значно полегшує роботу з ними.

Давайте розглянемо, які Radiomaster вказав покращення у новій версії:

  1. Здійснено модернізацію ручок S1/S2. Ще у них з'явилися центральні фіксатори.
  2. Якісне покращення лицьової панелі. Тепер там є оздоблення та надійна посадка.
  3. Схема живлення оптимізована. Вона суттєво покращила стабільність підвісу та мінімізувала пульсації напруги.

 

В іншому MKII майже не має відмінностей від стандартного TX16S. Навіть при зовнішньому погляді на ці пристрої ви не зможете точно визначити версію. Нижче показано зображення з друкованою платою у внутрішній частині приладу.

ExpressLRS (ELRS) використовується як внутрішній модуль. За аналогією з Zorro у ньому максимальне значення вихідної потужності становить 250 мВт. Ми хотіли б, щоб це значення становило 1 Вт. На практиці нам для 99% польотів достатньо потужності 250 мВт, але завжди хочеться мати перевагу, якщо потрібно виконати далекий політ. Рекомендовано використовувати зовнішній модуль для отримання підвищеної потужності.

 

 

Внутрішнє тестування модуля ELRS

 

При напрузі 7.4 В споживання апарату становить 0.3 А, тут не враховується радіочастотний модуль. Далі у таблиці показані наші випробування.

Протягом 10 хвилин ми провели тести з вихідною потужністю 250 мВт. У цей період коливання даних значень знаходилося в діапазоні 190-195 мВт. У результаті потужність була стабільною.

 

 

Початкове налаштування TX16S MKII

 

Після запуску пристрою вибираємо «Internal RF», де вказуємо «CRSF». Це потрібно робити, якщо у вас аналогічна версія ELRS.

Утримуючи кнопку «SYS», слід перейти в «Hardware». Якщо ви виконуєте польоти на мульткоптерах, необхідно деактивувати фільтр «ADC». Це є важливим кроком для льотних параметрів. Такі налаштування вплинуть лише на літаки та крила.

Після цього потрібно виконати калібрування напруги батареї. Для цього потрібно використовувати надійний мультиметр.

Ми тестували MKII, в якому встановлено прошивку ELRS V2. Поки що там не можна прошити модуль ELRS. При цьому він добре прив'язується до ресиверів, які мають прошивку V2.

Ми можемо сказати, що TX16S MKII є найкращим повнорозмірним приладом на ринку, якщо подивитися на доступність та універсальність. Ми рекомендуємо цю радіостанцію новачкам та професіоналам.

 

 

Де можна купити пульт керування для дронів RadioMaster TX16S MKII HALL V4.0 ExpressLRS Edge TX M2?

 

Якщо вас зацікавив пульт керування для дронів RadioMaster TX16S MKII HALL V4.0 ExpressLRS Edge TX M2, то можете купити його в інтернет-магазині Артлайн. Перед замовленням пристрою можете вивчити всі його характеристики. Якщо у вас є питання щодо особливостей цього пульта, то за допомогою можете звернутися до менеджерів Артлайн.

 

м. Київ, вул. Кирилівська, 104

  • (080) 033-10-06
  • (044) 338-10-06
  • (066) 356-10-01
  • (097) 356-10-01
  • (063) 356-10-01

[email protected]

Питання

+ Що таке радіостанція RadioMaster TX16S Mark II Radio?
Це новий радіопередавач, який має великий функціонал та здатний задовольнити запити більшості пілотів.
+ Яка максимальна потужність радіо Mark II?
Максимальна потужність пристрою становить 250 мВт.
+ Хто робить радіостанції RadioMaster?
RadioMaster є компанією ентузіастів. Вони вже багато років займаються апаратами у сфері радіокерування.