#komplektuyushchie

Найкращий SSD для Steam Deck у 2024 році: швидкі накопичувачі NVMe для ігор у дорозі

Найкращий SSD для Steam Deck у 2024 році: швидкі накопичувачі NVMe для ігор у дорозі

Ми детально протестували SSD для Steam Deck, а на базі отриманих даних змогли скласти рейтинг найкращих накопичувачів M.2 2230. Коли ви купуєте SSD для Steam Deck, ви повинні враховувати функціонал, ємність, продуктивність. Ці опції мають бути збалансованими. Далі ми пропонуємо рейтинг з найкращими моделями, які варті уваги всіх користувачів.

На ринку Steam Deck став першим портативним ігровим ПК, який досяг великого успіху. Геймери задоволені цим пристроєм. Величезним обмеженням цього девайса стала внутрішня пам'ять. Більшість пристроїв має ємність 64 Гб. Там можна додати додатковий накопичувач. Це можна зробити через карту microSD або внутрішній SSD. Всі розглянуті нижче накопичувачі відмінно підійдуть і для інших портативних комп'ютерів, наприклад MSI Claw, Asus ROG Ally та інші, які підтримують інтерфейс M.2 2230.

Деякі користувачі проводили експерименти з різними модифікаціями, наприклад, великих M.2 2242 або урізаних варіантів. Найправильніший варіант – достатньо вибрати тільки M.2 2230, оскільки такі накопичувачі повністю сумісні зі Steam Deck. Не варто забувати, що тут потрібний односторонній диск 2230. Це потрібно для того, щоб накопичувач не заважав Wi-Fi пристрою. Такий односторонній SSD підтримує параметри охолодження.

 

 

Зміст:

 

  1. Короткий огляд твердотільних накопичувачів Steam Deck
  2. Corsair MP600 Mini 1TB
  3. Crucial P310 2TB
  4. Sabrent Rocket 2230
  5. Teamgroup MP44S 2230
  6. Sabrent Rocket Q4 2230
  7. Inland TN446
  8. Addlink S91
  9. WD Black SN770M
  10. Adata Gammix S55 1TB
  11. Як ми тестували твердотільні накопичувачі Steam Deck
  12. Де можна купити найкращий SSD для Steam Deck у 2024 році?

 

 

Короткий огляд твердотільних накопичувачів Steam Deck

 

Steam Deck підтримує лише інтерфейс PCIe 3.0 M.2. Якщо подивитися на накопичувачі PCIe 4.0, то вони працюють нормально, а на більш низьких швидкостях працюють краще. У сфері портативних пристроїв ефективність виходить перше місце. Це дозволяє виробляти менше тепла, що збільшує довговічність акумулятора. На SSD великої ємності пікова потужність досягає високого значення, а деякі диски працюють на застарілих технологіях.

Наприклад, 28-нм контролери SSD здатні негативно вплинути на загальне споживання енергії. Для ігор не потрібно багато енергії, але на практиці ми побачили, що Steam Deck сильно нагрівається.

Окремим питанням є продуктивність. Ідеальним варіантом буде SSD, де під час запуску гри забезпечується швидкий відгук. Часто це можна побачити у результатах введення-виведення 4 Кб або менше. Стабільний рівень продуктивності в процесі заповнення накопичувача є явним мінусом, особливо коли SSD наповнений іграми. Найчастіше різниця в потужності між двома NVMe у пристрої не буде суттєвою, оскільки вона обмежується швидкістю Wi-Fi, завантаження та процесором. При цьому найкращим варіантом буде SSD із підвищеною продуктивністю.

Практично всі розглянуті SSD сумісні з PCIe 4.0, тому вони повинні нормально працювати у нових портативних комп'ютерах, наприклад, Asus Ally. Не слід забувати, що в багатьох дисках 2230 є контролер Phison E21T з QLC (2 ТБ) NAND або з 176-шаровий TLC Micron (1 ТБ).

 

 

Corsair MP600 Mini 1TB

 

Corsair MP600 Mini 1TB (E27T) має TLC до 2 ТБ. Диск відрізняється відмінною енергоефективністю та підвищеною продуктивністю.

Оригінальний накопичувач MP600 Mini пропонує надійний виробник Corsair. На даний момент це найуніверсальніший і найкращий диск для Steam Deck. При цьому він має деякі обмеження. Раніше диск постачався з ємністю 1 ТБ і не мав значних переваг над конкурентами. Потім розробники Corsair запропонували нову модель на 2 ТБ, яка спромоглася скласти реальну конкуренцію лідерам ринку.

Раніше диски на 2 ТБ з таким форм-фактором 2230 пропонувалися лише з флеш-пам'яттю QLC. Ці пристрої були гарячими, з поганою енергоефективністю та низькою продуктивністю. Коли з'явилася TLC пам'ять на 1 ТБ, сталося обмеження потужності до 5 ГБ/с, що пов'язано із застосуванням застарілого контролера. У версії MP600 Mini встановлений контролер Phison E27T, тому користувач отримує максимальний рівень ефективності, продуктивності та ємності.

 

 

Crucial P310 2TB

 

Crucial P310 2TB є новим контролером, який має швидшу пам'ять QLC NAND. Диск показує відмінну енергоефективність та підвищену продуктивність. Його мінус полягає в тому, що QLC все ще повільніше, ніж TLC.

Crucial P310 є абсолютно новим накопичувачем M.2 2230. У ньому встановлений контролер Phison E27T, який ефективно поєднується з 232-шаровим QLC NAND Micron. Все це дозволяє користувачам на Steam Deck отримати відмінну продуктивність та ефективність. Подібна комбінація апаратного забезпечення трапляється вперше. Ми впевнені, що в майбутньому нові диски будуть вироблятися за такою схемою.

Ми звикли, що QLC NAND функціонує повільно, але швидкість варіюється від виду NAND. У більшості накопичувачів швидкість запису в стрес-тестах стає меншою за 100 МБ/с. Це пов'язано із заповненням кешу pSLC. В останній версії Micron QLC NAND досягається швидкість приблизно 330 МБ/с. Це втричі краще, ніж у більш застарілої версії.

 

 

Sabrent Rocket 2230

 

Sabrent Rocket 2230 має відмінний діапазон потужностей. Зараз це одна із найпопулярніших моделей SSD Steam Deck.

У диску використовується ефективна платформа TLC. Якщо порівняти з MP600 Mini, то тут можна побачити ряд варіантів потужності. Незважаючи на наявність моделей 256 та 512 ГБ, ми рекомендуємо вибирати SSD на 1-2 ТБ.

Rocket 2230 вийшов на ринок у 2023 році. Зараз багато конкурентів пропонують диски з аналогічним пристроєм. Протягом тривалого часу ми вважали його найкращим варіантом M.2 2230 через високий рівень продуктивності. У ньому використовується 176-шаровий TLC NAND Micron та Phison E21T.

 

 

Teamgroup MP44S 2230

 

Teamgroup MP44S 2230 відрізняється доступністю та ефективністю. Пропонуються моделі з ємністю до 2 ТБ. Його недолік пов'язаний із QLC NAND.

Якщо провести порівняння даної моделі диска з більш раннім варіантом Rocket Q4 2230, то вони мають приблизно аналогічний зовнішній вигляд. Незважаючи на пам'ять QLC, яка є менш довговічною, на відміну від TLC, цей диск на 2 ТБ буде хорошим варіантом для користувачів. Під час тестування моделі на 1 ТБ ми не помітили негативних наслідків щодо потужності.

 

 

Sabrent Rocket Q4 2230

 

Sabrent Rocket Q4 2230 є найефективнішим диском. У ньому застосовується QLC із більш слабкою тривалою піковою продуктивністю.

Цей накопичувач вийшов на початку 2023 року і справив справжній фурор як чудове рішення для збільшення ємності. Спочатку пропонувалися моделі до 1 ТБ, але є диски на 2 ТБ.

Q4 2230 не є ідеальним варіантом, оскільки розширення до 2 ТБ досягнуто за рахунок застосування QLC, а не TLC. Це невелика проблема, оскільки Steam Deck не вимагає швидкого сховища, а М.2 обмежений PCIe 3.0. Використання такого ефективнішого SSD дозволить знизити нагрівання та забезпечить довговічність акумулятора Steam Deck. При роботі з QLC може постраждати стійка та пікова продуктивність.

 

 

Inland TN446

 

Inland TN446 – це продовження моделі TN436. У новій версії розробники намагалися усунути недоліки. До оновлень відноситься поява версії на 512 ГБ та покращення універсального обладнання. Це чудовий вибір, якщо ви хочете оновити SSD Steam Deck ємністю на 512 ГБ.

 

 

Addlink S91

 

Addlink S91 пропонує великий діапазон потужності. Його мінуси пов'язані з QLC (крім 512 ГБ).

Addlink є не таким відомим брендом, як виробники розглянутих вище SSD. Його продукція належить до бюджетної категорії. У S91 застосовується 176-шарова QLC NAND Micron. Диск із обсягом 2 ТБ нагадує інші розглянуті моделі.

У S91 на 512 ГБ застосовується TLC, тому це чудова альтернатива TN446. У S91 розробник намагається впровадити усі можливості. Тому можете уважно придивитися до цього накопичувача.

 

 

WD Black SN770M

 

WD Black SN770M пропонує відмінну продуктивність у всіх відносинах. Тут при односторонньому М.2 2230 використовується TCL у моделі на 2 ТБ. Мінуси пов'язані зі зниженою енергоефективністю.

SN770M демонструє максимальну продуктивність для М.2 2230. Цього вдається досягти за рахунок швидкого контролера та нової прошивки. У результаті модель лідирує у сфері використання BiCS5 NAND. Даний диск TCL поставляється з ємністю 1-2 ТБ.

SN770M є укороченою версією SN770. За свою ємність диск сплачується продуктивністю. Це найменш ефективний SSD PCIe 4.0 2230 у нашому рейтингу.

 

 

Adata Gammix S55 1TB

 

SSD-диск Adata Gammix S55 1TB M.2 є вершиною технологічного прогресу. У ньому досягається висока швидкість запису та читання.

У Gammix S55 використовується SLC-кешування, що дозволяє перетворювати NAND на надшвидку SLC пам'ять. Все це забезпечує підвищену потужність. В іграх SDD забезпечує надійність та довговічність.

 

 

Як ми тестували твердотільні накопичувачі Steam Deck 

 

Під час тестів ми використали стандартний набір тестів. Також застосовувалися режими PCIe 3.0 та 4.0, що безпосередньо пов'язане з можливостями Steam Deck. Під час тестування PCIe 3.0, ми змогли перевірити продуктивність старих систем. Тести PCIe 4.0 дозволяють побачити всі можливості дисків, що демонструє їхню потужність у ASUS ROG Ally.

Крім тестів Windows, ми проводили оцінку реальної потужності Steam Deck. Для цього використовувався режим SteamOS. Стандартний накопичувач Foresee eMMC 64 ГБ був замінений, після чого ми виконуємо тест SSD. Окремо ми перевіряли акумулятор. Ми розрядили батарею зі 100% протягом 1 години Hollow Knight. Після цього перевірили відсоток, що залишився. Далі пропонують тести на 17 липня 2024 року. Синім кольором виділено SSD на 2 ТБ, сірим – на 1 ТБ. Чорним кольором позначено базовий диск eMMC 64 ГБ.

Майже всі перевірені накопичувачі з ємністю 2 ТБ використовують QLC NAND. Цей фактор впливає на продуктивність під час заповнення диска. На практиці Steam Deck має вузьке місце в плані пікової швидкості навантаження, що становить приблизно 80 МБ/с. При цьому середнє завантаження становить менше 50 МБ/с. Тому потрібно пам'ятати, що навіть повільні SSD QLC NAND найчастіше демонструють таку швидкість роботи.

 

 

Де можна купити найкращий SSD для Steam Deck у 2024 році?

 

Якщо ви хочете збільшити пам'ять на пристрої Steam Deck, відповідний SSD можете придбати в інтернет-магазині Артлайн. Техпідтримка компанії завжди відповідає на запитання клієнтів щодо вибору відповідного товару. Ви можете проконсультуватися з професіоналами для покупки найкращого накопичувача.

 

м. Київ, вул. Кирилівська, 104

  • (080) 033-10-06
  • (044) 338-10-06
  • (066) 356-10-01
  • (097) 356-10-01
  • (063) 356-10-01

[email protected]

Питання

+ Який SSD для Steam Deck взяти у 2024 році?
Будь-який із розглянутих дисків у цій статті буде найкращим варіантом. Місткість накопичувача можете вибрати в залежності від кількості ігор.
+ Який форм-фактор SSD найкраще для Steam Deck?
Цей пристрій підтримує лише накопичувачі з форм-фактором M.2 2230.
+ Який фірми краще вибрати SSD?
Ви можете звернути увагу на продукцію компаній Corsair, Crucial, Sabrent. Ці виробники пропонують найкращі диски M.2 2230.