#3d-pechat

Як встановити OctoPrint/Klipper на SBC: навчальний посібник

Як встановити OctoPrint/Klipper на SBC: навчальний посібник

OctoPrint або Klipper – це можливість стежити за принтером, поки ви знаходитесь далеко від дому. Більшість користувачів встановлюють їх на Raspberry Pi, який є одноплатним комп'ютером (скорочено SBC). Він невеликий, дешевий, ефективний та простий у програмуванні. Іноді буває складно знайти посібник зі встановлення для конкретної моделі. Ця стаття є універсальним покроковим посібником із запуску Klipper і OctoPrint на будь-якому SBC на ваш вибір. Тепер ви можете зробити це самостійно!

 

Зміст:

 

  1. Походження
  2. Огляд статті
  3. Вимоги
  4. SBC: налаштування та встановлення ОС
  5. SBC: встановлення Klipper та OctoPrint через KIAUH
  6. Плата принтера: підготовка та прошивка
  7. Підключення SBC та принтера
  8. Встановлення OctoKlipper
  9. Де можна придбати комп'ютер SBC?

 

 

 

Походження

 

Так що ж насправді роблять OctoPrint та Klipper? Перший - це веб-інтерфейс керування, що працює на окремому комп'ютері. Він взаємодіє з вже існуючою прошивкою машини, наприклад, з незмінно популярним Marlin. Це дозволяє віддалено подавати команди принтеру, а також стежити за статусом завдання навіть через відеопотік веб-камери. Ви можете отримати доступ до нього з будь-якого браузера на ПК, підключеному до вашої домашньої мережі. Klipper, з іншого боку, є окремою прошивкою, яка працює на материнській платі принтера та окремому обчислювальному модулі. Він також управляється та програмується через веб-інтерфейс і пропонує набір функцій, спрямованих на підвищення швидкості друку при одночасному зниженні вібрації.

Хоча вони є самодостатніми і незалежними один від одного, ви можете налаштувати інтерфейс OctoPrint для управління Klipper. Це корисно для тих, хто хоче, щоб все відображалось на одній сторінці. Якщо ви все налаштовуєте вперше, ми пропонуємо замість цього використовувати один із спеціалізованих інтерфейсів. Ми розглянемо цю процедуру в частині цієї статті.

 

 

Огляд сатті

 

Хоча може здатися, що з цим складно впоратися, це керівництво не вимагає додаткових навичок або знань. Крім того, ми будемо використовувати відомі добре документовані інструменти зі стандартизованою процедурою. Якщо ви хочете більш детально зупинитися на якомусь етапі, ви можете легко знайти відповіді на свої запитання у кількох джерелах:

  • Офіційний форум Klipper
  • Субреддіт Klipper
  • Документи конфігурації для Klipper, Mainsail, Fluidd, Moonraker та OctoPrint.

 

У цій статті ми розглянемо наступне:

  1. Вибір відповідного апаратного та програмного забезпечення. Klipper та OctoPrint вимагають встановлення та правильної роботи певних апаратних та програмних можливостей. В основному це одноплатний комп'ютер (SBC) та ще один пристрій із спеціальним програмним забезпеченням, що допомагає в процедурі встановлення. У цій статті ми рекомендуємо набір інструментів та аксесуарів у розділі «Вимоги».
  2. Встановлення ОС SBC. Перш ніж Klipper або OctoPrint можна буде встановити або запустити, необхідно налаштувати операційну систему як базовий рівень для подальшого розвитку. Ми будемо використовувати безкоштовний Linux з відкритим вихідним кодом, оскільки він є найбільш поширеним серед виробників SBC.
  3. Віддалене підключення до SBC. Для управління платою по мережі ми будемо використовувати PuTTY та його командний інтерфейс. Це необхідно для тих, хто не має монітора та клавіатури для підключення або хто хоче керувати ним з іншого комп'ютера.
  4. Установка Klipper та OctoPrint. У цій частині ми вибрали інструмент KIAUH, який спрощує процес встановлення, зводячи дії користувача до мінімуму та додаючи графічний інтерфейс. Це також допомагає керувати оновленнями та видаленням кожного компонента. Ми розповімо, як встановити KIAUH з командного рядка та іншим способом.
  5. Перепрошивка Klipper на материнську плату принтера. Утиліта флеш-пам'яті KIAUH допоможе вам у цьому процесі.
  6. Налаштування OctoPrint для зв'язку з Klipper. Для тих, хто хоче керувати всім з єдиного інтерфейсу, достатньо встановити плагін із офіційної бібліотеки. Це додатковий крок, а не вимога. Почнемо з основ.

 

 

Вимоги

 

Хоча OctoPrint або Klipper можна встановити на будь-який комп'ютер під керуванням Linux, потрібно виконати кілька вимог. Це зроблено для забезпечення плавної роботи без будь-яких збоїв або зниження продуктивності.

 

Вимоги до обладнання

Для роботи OctoPrint або Klipper на вашому комп'ютері знадобляться наступні апаратні компоненти:

  • Сумісна материнська плата: у вас має бути можливість зробити нову прошивку на неї, щоб будь-які перешкоди (наприклад, відсутність USB-з'єднання, відсутність встановленого завантажувача або MCU, що не підтримується) не дозволили вам встановити Klipper. Усунути ці проблеми, перш ніж продовжити вивчення керівництва.
  • Пам'ять: SBC з об'ємом ОЗП щонайменше 512 МБ. Рекомендується процесор ARM64. У цьому прикладі розглянемо Orange Pi 3 LTS, оскільки легко знайти за низькою ціною.
  • Якщо SBC використовує слот для SD-карти як системний диск, вона повинна бути надійним пристроєм, бажано зі швидкостями класу U1. Рекомендується щонайменше 8 ГБ пам'яті.
  • Джерело живлення: повинно відповідати специфікаціям виробника плати, щоб уникнути мимовільного скидання через стрибки напруги.
  • Мережеве підключення: потрібно, щоб SBC підключився до локальної мережі або Wi-Fi.
  • З'єднання з принтером: бажано мати як мінімум два порти для підключення миші та клавіатури для можливого сеансу налагодження. У нашому випадку Orange Pi має три, USB-A, а також роз'єм C тільки для живлення.
  • Кабель USB для передачі даних до плати принтера.

 

Вимоги до програмного забезпечення

Також потрібні такі функції програмного забезпечення:

  • OC Linux, заснована на Debian, наприклад Armbian, Ubuntu, сам Debian, DietPi або будь-який інший відповідний дистрибутив. Це необхідно для запуску KIAUH, який використовує команду sudo для запуску утиліти установки. Ми будемо використовувати офіційний образ Debian для нашого Orange Pi 3 LTS, оскільки він легкий і містить кілька інструментів, які спрощують роботу користувача. Ви можете переглянути список операційних систем, доступних для вашої плати, на сторінці продукту виробника.
  • Комп'ютер із підключенням до інтернету та встановленим набором програм:
  • PuTTY та WinSCP для віддаленого керування SBC та передачі файлів між ним та вашим ПК.
  • Angry IP Scanner або Advanced IP Scanner, щоб знайти IP-адресу вашої SBC.
  • BalenaEtcher для прошивки операційної системи на SD карту.

 

Тепер давайте заглибимося в керівництво!

 

 

SBC: налаштування та встановлення ОС

 

Після того, як отримаєте та розпакуєте файл образу для вибраної вами ОС, ви зможете використовувати BalenaEtcher, щоб записати його на SD-карту. Підключивши її до ПК, дотримуйтесь інструкцій на екрані, щоб вибрати зображення.

 

Налаштування Wi-Fi

Після завершення потрібен додатковий крок, щоб вказати SBC підключитися до Wi-Fi під час запуску. Ви можете пропустити це, якщо плануєте підключатися через локальну мережу (рекомендується) або безпосередньо використовувати монітор. Для цього відкрийте папку SD-картки та оновіть файли за допомогою текстового редактора на ваш вибір. У випадку DietPi:

  1. Відкрийте файл Dietpi.txt. Знайдіть AUTO_SETUP_NET_WIFI_ENABLED та встановіть значення 1.
  2. Відкрийте файл Dietpi-wifi.txt і встановіть WIFI_SSID[0] для імені мережі Wi-Fi.
  3. У тому ж файлі Dietpi-wifi.txt встановіть для параметра aWIFI_KEY[0] пароль мережі Wi-Fi.
  4. Збережіть та закрийте файли.

 

Ця процедура і цільові файли розрізняються в різних ОС, але завжди описуються в посібниках початку роботи.

 

Встановлення ОС

Тепер можна вставити картку в SBC та увімкнути її. Перше завантаження може тривати деякий час. Якщо ви використовуєте монітор, побачите прокручування безлічі команд. Дайте йому закінчити і не вимикайте його.

 

Налаштування віддаленого доступу

Якщо ви збираєтеся отримати віддалений доступ до плати з іншого ПК через локальну мережу або Wi-Fi, вам знадобиться її IP-адреса.

  1. Після завершення послідовності завантаження (зазвичай сигналізується блиманням світлодіода) запустіть вибраний вами IP-сканер зі свого ПК та почніть сканування (ви повинні бути підключені до тієї ж мережі, що й плата).
  2. Знайдіть пристрій з ім'ям, яке нагадує вашу ОС або вибрану плату.
  3. Скопіюйте IP-адресу, включаючи точки.
  4. Відкрийте PuTTY та вставте IP-адресу в адресний рядок.
  5. Залишіть для параметра «Порт» значення за замовчуванням і виберіть «SSH» як тип підключення.
  6. Натисніть кнопку «Відкрити».

 

Тепер вас перемістить до свого SBC. Вікно, яке зараз перед вами, є повноцінним терміналом, яким можна керувати віддалено. Ви можете скопіювати текст, просто виділивши його і вставити, клацнувши правою кнопкою миші. Пам'ятайте, що якщо ви закриєте PuTTY, ви також вимкнете сеанс терміналу і процеси, що відбуваються з ним, і доведеться почати заново.

Можна увійти в систему, використовуючи ім'я користувача (в даному випадку root) та пароль (Dietpi). Ці облікові дані згадуються у документації ОС. Потім ви можете дотримуватися вказівок на екрані, щоб налаштувати нове ім'я користувача та пароль.

 

Оновлення ОС

Після налаштування ви можете оновити ОС та пакети до останньої версії за допомогою sudo apt-get dist-upgrade -y. Виконайте вказівки на екрані. Коли він завершить (відбудеться перезавантаження), ви можете продовжити інсталяцію Klipper.

 

 

SBC: встановлення Klipper та OctoPrint через KIAUH

 

Щоб спростити процес установки, скоротити кількість команд і заощадити час, ми збираємося використовувати KIAUH, помічника із завантаження та оновлення Klipper. Цей інструмент простий, але надзвичайно ефективний. Він включає сценарії для автоматизації встановлення кожного компонента. За допомогою одного введення користувача він може завантажити все, що вам потрібно. Давайте виконаємо простий триетапний процес встановлення всіх необхідних пакетів та інструментів прямо з командного рядка. Пам'ятайте, що ці кроки є процедурними. Нічого не пропускайте та не виконуйте їх в іншому порядку!

 

Встановлення пакету GitHub

Для початку нам потрібно встановити пакет Git. Це дозволить нам скопіювати потрібні репозиторії GitHub, не відкриваючи браузер. Запустіть команду sudo apt-get install git -y та авторизуйтесь за допомогою системного пароля.

 

Копія KIAUH

Тепер, коли ми встановлені Git, ми можемо скопіювати репозиторій GitHub, де зберігається KIAUH:

  1. Ми вибираємо цільовий каталог за допомогою cd ~.
  2. Копіюємо репозиторій за допомогою git clone https://github.com/th33xitus/kiauh.git.
  3. Ми запускаємо скрипт ввівши ./kiauh/kiauh.sh.

 

 

Встановлення Klipper та інших компонентів

З'явиться нове меню. Ви можете пересуватися по ньому, ввівши номер, який відповідає функції, яку ви хочете виконати.

  1. Введіть 1 для підменю [Встановити].
  2. Виберіть 1 ще раз, щоб завантажити [Klipper] з Python 2.7.
  3. У разі появи запиту вкажіть, скільки екземплярів ви хочете встановити (по одному на кожен принтер, який ви хочете підключити). У цьому випадку ми будемо запускати лише один.
  4. Ви також можете дозволити KIAUH створити стандартну папку для збереження ваших файлів .gcode (віртуальна SD-карта) і додати кілька корисних і універсальних макросів.
  5. Після завершення завантаження ви можете використовувати той самий інтерфейс для встановлення Moonraker і Mainsail або Fluidd, а також, якщо хочете, OctoPrint.

 

З KIAUH ви також можете оновлювати, видаляти, змінювати версії та встановлювати всі пакети, включаючи KlipperScreen, Obico для Klipper (раніше Spaghetti Detective), Telegram Bot та MJPG-Streamer для потокової передачі з веб-камери. Якщо ви зацікавлені у використанні тільки OctoPrint без Klipper, ви можете пропустити кроки 2–4 і звернутися до посібника зі встановлення.

 

 

Плата принтера: підготовка та прошивка

 

Після встановлення всіх необхідних пунктів (Moonraker та веб-інтерфейсу на ваш вибір) приступайте до прошивки материнської плати 3D-принтера. Вам не потрібно буде нічого компілювати, тому що KIAUH все зробить за вас. Потрібно лише вибрати правильні налаштування для вашої плати. Список прикладів конфігурацій (з рекомендованими налаштуваннями прошивки вгорі) можна знайти в репозиторії Klipper. Це також стане в нагоді пізніше. Як приклад, ми будемо використовувати BTT SKR Mini E3 V3. У файлах конфігурації рекомендується компілювати STM32G0B1 із «завантажувачем 8 КБ» та USB-підключенням.

 

Підготовка

У KIAUH:

  1. Відкрийте меню 4 [Додатково] та виберіть «Складання+Прошивка», щоб створити та прошити нову прошивку. На цьому етапі принтер повинен бути увімкнений і підключений до SBC.
  2. Якщо буде запропоновано додати поточного користувача до набору номера, прийміть і продовжуйте.
  3. Увімкніть опції додаткової низькорівневої конфігурації.
  4. У розділі «Архітектура мікроконтролера» перейдіть до «STMicroelectronics STM32».
  5. У пункті «Модель процесора» оберіть «STM32G0B1».
  6. У розділі "Зміщення завантажувача" виберіть "Завантажувач 8 КБ".
  7. Для "Інтерфейсу зв'язку" встановіть "(USB (на PA11/PA12))". Якщо ви хочете підключитись до принтера через шину CAN або UART, ви можете вибрати інший варіант.
  8. Зберігаємо за допомогою «Q» та підтверджуємо за допомогою «Y».

 

 

Прошивка

Тепер все готове до прошивки. Ми можемо зробити це двома способами залежно від того, що пропонують файли конфігурації:

  • Через з'єднання USB.
  • Зберігши його на картку SD та підключивши до принтера.

 

У нашому випадку доведеться піти за другим варіантом. Але спочатку нам потрібно отримати двійковий файл прошивки, який ми скомпілювали та назвали klipper.bin. Потім слід віддалено підключитися до SBC через WinSCP:

  1. На комп'ютері відкрийте програму WinSCP та запустіть «Новий сайт».
  2. Введіть IP-адресу вашого SBC у полі «Ім'я хоста» та змініть «Протокол файлу» на «SFTP».
  3. Введіть ім'я користувача та пароль та натисніть «Увійти».
  4. Відкрийте папку klipper, потім out. Знайдіть файл прошивки під назвою klipper.bin.
  5. Вставте картку MicroSD материнської плати принтера у пристрій та відформатуйте її.
  6. Скопіюйте та перетягніть файл klipper.bin на вставлену картку MicroSD та за потреби змініть ім'я. У нашому випадку нам потрібно змінити його на прошивку.bin згідно з інструкцією з налаштування.
  7. Вимкніть принтер, вставте MicroSD у пристрій та знову увімкніть його.
  8. Зачекайте кілька хвилин, щоб переконатися, що прошивка оновлена, а потім підключіть SBC до прошитого принтера.

 

Klipper вже запущено та працює, але поки не готовий до друку. Нам все ще потрібно отримати ідентифікатор MCU і створити конфігураційний файл. Погляньмо, як його налаштувати!

 

 

Підключення SBC та принтера

 

Ідентифікатор MCU – це шлях, який визначає мікроконтролер із включеним Klipper. Програма на стороні хоста буде використовувати його як посилання на те, куди відправляти інструкції, коли до SBC підключено кілька пристроїв. Його потрібно помістити у конфігураційні файли.

 

Отримання ідентифікатора

Щоб отримати певний ідентифікатор вашого принтера:

  1. У KIAUH перейдіть до "[Додатково] > [Отримати ідентифікатор MCU]".
  2. Підключіть принтер.
  3. Скопіюйте всю адресу в результаті (наприклад, "/dev/serial/by-id/usb-Klipper_stm32g0b1xx_36003F000450415339373620-if00") і збережіть її на майбутнє.

 

Як було обговорено раніше, кожному принтеру потрібен файл конфігурації, який включає визначення контактів і макроси Klipper. Знайшовши той, який відповідає вашим потребам, можна повністю скопіювати його.

 

 

Додавання принтера до SBC

Відкрийте веб-інтерфейс, ввівши IP-адресу вашого SBC у рядку пошуку браузера. У меню управління, що з'явилося:

  1. Додайте новий принтер з IP-адресою SBC та стандартним портом 7125.
  2. Перейдіть до меню «Машина» та відкрийте файл «printer.conf».
  3. Вставте сюди код.
  4. У розділі «[mcu]» у рядку «serial:» вставте ідентифікатор MCU (видавши будь-який попередній шлях).

 

Тепер перезапустіть мікропрограму та підключіться до принтера. Пам'ятайте, що якщо ви внесли зміни, оновлення або заміну контактів, необхідно змінити вихідний файл print.conf, щоб відобразити ці перетворення. Докладніше пояснення можна знайти у Довіднику конфігурації Klipper.

  • Переконайтеся, що шлях [virtual_sdcard] збігається з папкою, в якій ви збираєтеся зберегти файли .gcode. Ви можете додавати/вилучати/перейменовувати її за допомогою WinSCP.
  • Увімкніть усі файли макросів, які потрібно використовувати, за допомогою «[include your_macro_file.cfg]».
  • Обов'язково виконайте всі необхідні перевірки безпеки, щоб уникнути неприємних сюрпризів надалі.

 

 

Встановлення OctoKlipper

 

Також ви можете керувати Klipper через OctoPrint за допомогою плагіна. Вам знадобиться Moonraker. Зауважте, що цей крок не є обов'язковим, оскільки Klipper призначений для роботи незалежно від OctoPrint.

  1. У меню опцій OctoPrint перейдіть до диспетчера плагінів.
  2. Знайдіть OctoKlipper та встановіть його.
  3. Перезавантажте OctoPrint.

 

Тепер можна управляти всіма аспектами Klipper з інтерфейсу OctoPrint.

 

 

Де можна придбати комп'ютер SBC?

 

Магазин Артлайн надає різні обсяги вбудованих комп'ютерів SBC. Також у нас великий вибір матеріалів для друку. Ми завжди готові відповісти на всі питання щодо купівлі техніки.

м. Київ, вул. Кирилівська, 104

  • (080) 033-10-06
  • (044) 338-10-06
  • (066) 356-10-01
  • (097) 356-10-01
  • (063) 356-10-01

[email protected]

Питання

+ Які вимоги до OctoPrint?
Потрібна сумісна материнська плата та пам'ять SBC з об'ємом ОЗП щонайменше 512 МБ. Рекомендується процесор ARM64. Якщо SBC використовує слот для SD-карти як системний диск, вона повинна бути швидкостями класу U1. Рекомендується щонайменше 8 ГБ пам'яті.
+ Навіщо використовувати KIAUH?
Щоб спростити процес встановлення, скоротити кількість команд та заощадити час. Цей інструмент простий, але надзвичайно ефективний. За допомогою одного введення користувача він може завантажити все, що вам потрібно.
+ Як додати принтер до SBC?
У KIAUH перейдіть до «[Додатково] > [Отримати ідентифікатор MCU]». Підключіть принтер. Скопіюйте всю адресу в результаті (наприклад, "/dev/serial/by-id/usb-Klipper_stm32g0b1xx_36003F000450415339373620-if00") і збережіть її на майбутнє.