#3d-pechat

Як розігріти філамент для 3D принтера

Як розігріти філамент для 3D принтера

Негативний вплив на нитку 3D-принтера має волога з повітря. Це може спричинити ламання виробів, тому користувач повинен знати, як правильно сушити філамент.

Відмінною рисою ниток FDM для 3D-друку є їхня гігроскопічність. Такий матеріал добре вбирає вологу. Через гігроскопічність нитки можуть отримати велику шкоду. Це пластичний полімер, що складається зі зв'язаних між собою ланцюжків молекул. Така волога здатна розірвати ці ланцюжки. Цей процес призводить до руйнування пластику, що є серйозною проблемою під час друку.

При правильному підході користувачі можуть розв'язувати цю проблему. «Мокрі» котушки можна утилізувати, для розв'язання проблем з нечастими випадками потрібно виконувати їхнє правильне зберігання. Далі ми розглянемо різні способи, як виявити вологу нитку та методи її сушіння. Також ми розглянемо як без вологи зберегти потрібний результат.

 

Зміст:

 

  1. Як визначити вологу нитку
  2. Спосіб 1. Сушарка накалювання
  3. Спосіб 2. Духовка
  4. Спосіб 3. Дегідратор харчових продуктів
  5. Правильне зберігання
  6. Де можна придбати пристрій для сушіння філаменту Creality?

 

 

Як визначити вологу нитку

 

 

Швидкість поглинання вологи у кожного виду нитки відрізняється. При цьому можна виділити певні загальні ознаки, які говорять про те, що котушка є мокрою:

  1. На відбитках залишаються нехарактерні розмиті поверхні. Ще вони можуть бути текстурованими.
  2. Освіта крапель. При цьому може спостерігатись серйозне натягування.
  3. Лінії екструзії виходять кривими.
  4. Істотна адгезія шару. Деталі виходять тендітними.
  5. При видавлюванні нитки можна почути потріскування та бавовну.

Якщо на практиці ви бачите подібні ситуації, то може знадобитися провести дії щодо висушування нитки. Навіть якщо на одну ніч залишити вологими різні гігроскопічні матеріали, то можуть виникнути проблеми. До них відносяться гнучкі матеріали, PVA, PETG, нейлон та інші.

Для запобігання проблемі з вбиранням вологи філаментом можна використовувати методи сухого зберігання. Їх ми розглянемо далі у статті. Наразі нас цікавить питання, яким способом можна висушити вологу нитку після нанесення такого ушкодження. Нам потрібно забезпечити якісний та міцний друк.

Існує ряд ефективних методів сушіння нитки. Ці підходи відрізняються за рівнем складності. Ми розглянемо основні методи, які допоможуть висушити філамент та використовувати його у пресі.

 

 

Спосіб 1 Сушарка накалювання

 

 

Зараз на ринку пропонуються спеціальні апарати, що дозволяють висушити філамент. Ці пристрої розроблені спеціально для використання у сфері друку 3D. Вони мають додаткові опції, які дозволяють швидко досягти необхідного результату.

Користувачам пропонуються різні види нішевих сушарок. Усі вони відрізняються за своїм функціоналом. Вони схожі тим, що дуже прості у застосуванні. Суть методу полягає в тому, щоб помістити одну або кілька котушок усередину. Після цього необхідно вибрати відповідні налаштування. Сушильна машина ефективно виконає свою роботу.

Найчастіше для запуску сушарки накалювання необхідно використовувати джерело живлення. Їхнє функціонування здійснюється шляхом нагрівального елемента, за його допомогою створюється тепле середовище. З навколишнього повітря та філаменту волога випаровуватиметься під впливом тепла. Користувач може самостійно задавати необхідну температуру. Цей параметр залежить від виду нитки, яку потрібно висушити. Ще в таких апаратах можна встановити обмеження часу за допомогою таймера.

Після завершення встановленого часу користувач зможе забрати котушку. На той час на ній волога буде відсутня. Деякі види сушарок мають спеціальні пристрої для подачі філамента. Вони працюють одночасно з принтером. Такий підхід дозволяє одночасно виконувати 3D-друк та сушіння, що економити нерви та час.

Пристрій для сушіння філамента Creality є одним із найпопулярніших подібних пристроїв. Апарат дозволяє ефективно видалити зайву вологу та повертає можливість працювати зі зіпсованим філаментом. Це забезпечується шляхом повернення нитки колишньої якості та всіх необхідних робочих властивостей. Також у сушарці можна зберігати нитки після застосування, що дозволяє захистити її від вологи.

У пристрої використовується ручка, за допомогою якої регулюється час роботи. Сушарка має фіксовану температуру. У результаті користувачі отримують максимально зручний процес контролю та зберігання нитки.

 

 

Спосіб 2 Духовка

 

 

Використання духовки є найпопулярнішим і найпростішим методом сушіння нитки. У завдання користувача входить установка такого температурного режиму, який буде нижчим за показник склування пластику. Потім виконуємо сушіння філамента протягом 4-6 годин, поки не станеться випаровування всієї вологи. Чим довше буде цей процес, тим сухіше буде нитка.

Розробники пропонують оптимальний рівень температур для різних видів нитки:

  • ABS, нейлон – близько 80 °C;
  • PLA – приблизно 40-45 °С.

Тут не заохочується поспіх. Користувачеві слід очікувати, поки духовка дійде до вказаної температури. До цього моменту не варто розміщувати нитку всередині апарату. Під час нагрівання всі духовки можуть перевищувати температурний режим. Тому при ранньому встановленні філамента може відбутися розплавлення маси.

Професіонали рекомендують у пристрої використовувати термометр, що дозволить точно визначити температурний режим. Ще це дозволить визначити, як духовка забезпечує підтримку заданої температури, чи є перевищення норми. Якщо ви помітили суттєве відхилення, то зможете захистити котушку та весь пластик від розплавлення.

Ще користувачі повинні пам'ятати, що ABS та інші матеріали для друку у форматі 3D можуть мати неприємний запах. Тому заздалегідь варто продумати, як саме нехарчові предмети знаходяться в духовці і як позбутися неприємного запаху після сушіння.

 

 

Спосіб 3 Дегідратор харчових продуктів

 

 

Якщо у вас відсутня духовка, то найкращим варіантом для розв'язання проблеми буде харчовий дегідратор. Такі апарати знайшли широке застосування для сушіння м'яса та фруктів. Їхня особливість полягає в тому, що вони функціонують на більш зниженій температурі, ніж духовка. Це дозволяє забезпечити оптимальну температурну стабільність за необхідних параметрів.

Мінусом дегідраторів є те, що вони можуть недостатньо нагріватися. Ця проблема безпосередньо залежить від робочого матеріалу. Перевагою дегідраторів є їх кругла форма, що буде найкращим варіантом для зберігання котушок. Для PLA температура має бути на рівні 40-45 °С. Для нейлону та ABS – близько 80 °C або максимально можливий показник.

 

 

Правильне зберігання

 

 

Зберігати котушки з філаментом рекомендується у приміщенні, де забезпечується контроль за вологістю повітря. Прикладами цього є повітронепроникна коробка з пакетами. Ще там має бути вологопоглинач. Для отримання додаткових плюсів можна використовувати виготовлені за індивідуальними замовленнями сухі бокси.

Ще можна використовувати пристрій для сушіння філамента Creality. Даний апарат дозволяє зберігати нитки за фіксованої температури. Найкраще рішення ви зможете вибрати тільки самостійно.

 

 

Де можна придбати пристрій для сушіння філаменту Creality

 

Цей апарат доступний в інтернет-магазині Артлайн. Такий підхід забезпечить якісне зберігання та сушіння філамента. Ви зможете професійно підійти до процесу 3D-друку. Деталі, що виготовляються, будуть якісними і красивими. У вас більше не буде проблем із тим, що нитки для друку вбирають вологу.

м. Київ, вул. Кирилівська, 104

  • (080) 033-10-06
  • (044) 338-10-06
  • (066) 356-10-01
  • (097) 356-10-01
  • (063) 356-10-01

[email protected]

Питання

+ Для яких габаритів котушок призначений пристрій для сушіння філаменту Creality?
Цей апарат підійде для котушок із параметрами 1.75х2.85х3.0 мм. Її вага має становити 1 кг.
+ Який діапазон регулювання часу роботи?
Залежно від потрібних показників користувачі можуть встановити сушку на 2-4-8 годин.
+ Які додаткові можливості має пристрій для сушіння філаменту Creality?
Цей апарат має широку сумісність із котушками. У нього є вбудований таймер і пиленепроникний корпус.