#3d-pechat

Чим може друкувати 3D принтер окрім філаменту та смоли

Чим може друкувати 3D принтер окрім філаменту та смоли

У цій заключній статті ми розглянемо перелік матеріалів, які допоможуть зробити ваш друк ще більш унікальним.

 

 

Зміст:

 

  1. Метали
    1. Нержавіюча сталь
    2. Титан
    3. Алюміній
    4. Мідь
    5. Дорогоцінні метали
  2. Їжа
  3. Силікон
  4. Технічна кераміка
  5. Гончарна глина
  6. Бетон та будівельні матеріали
  7. Біоматеріали
  8. Де можна купити матеріали для друку 3D?

 

 

Метали

 

Мало хто знає, що метал взагалі можна використовувати для тривимірного друку, але це так.

 

Нержавіюча сталь

Сталь має високу стійкість до корозії та нагрівання, а також є легким і доступним металом, що робить її ідеальною для 3D-друку. Сьогодні нержавіюча сталь, надрукована на 3D-принтері, використовується для виготовлення багатьох промислових деталей, таких як робочі колеса, а також для дизайнерських, архітектурних та художніх застосувань. Чому? Тому що найчастіше це швидше, дешевше та ефективніше, ніж традиційні методи виробництва.

Ви можете використовувати сталь та нержавіючу сталь практично у всіх типах 3D-друку: від економічної нитки для настільних FDM до порошку для струминного друку.

Ось кілька поширених видів стали:

  • Нержавіюча (316L, 304L, 17-4 PH, 15-5PH, 420, 254, PH1, GP1, 630, 410)
  • Інструментальна (D2, M2, H13, H11, MS1, 1.2709)
  • Низьколегована (4140)
  • Цементована (20MnCr5)

 

Титан

Титан – міцний як сталь, але він вдвічі важчий. Хоча цей метал складний у роботі, він практично створений для 3D-друку.

Його застосовують в аерокосмічній галузі, суглобах та хірургічних інструментах, гоночних автомобілях та велосипедних рамах, електроніці та інших високопродуктивних продуктах.

Титан і сплави на його основі мають хорошу механічну міцність і кращу корозійну стійкість, ніж нержавіючі сталі. Він робить ракети та літаки легше, що економить паливо та збільшує вантажопідйомність.

У медичній промисловості титанові імплантати, надруковані на 3D-принтері, успішно застосовуються на хребті, стегні, коліні та кінцівках. Це все завдяки властивій металу біосумісності та здатності створювати пористі структури.

 

Алюміній

Для аерокосмічної, автомобільної та промислової промисловості легка вага та хімічна стійкість алюмінієвих деталей ще більше посилюються за рахунок свободи проектування. Використання алюмінію та його сплавів зростає, оскільки цей метал економічний та його легко друкувати. Він доступний у вигляді нитки, порошку чи дроту.

У поєднанні з кремнієм і магнієм його вибирають багато хто в аерокосмічній та автомобільній промисловості через його здатність витримувати суворі умови.

 

Мідь

Ви можете створювати великі мідні ракети за допомогою лазерних порошкових сплавів. Є також дроти та смоли, які використовуються для мікро 3D-друку.

Фактично, мідь відіграє величезну роль у досягненні глобальних цілей розвитку, оскільки вона є ключовою частиною електродвигунів, інфраструктури зарядки, сонячної енергії та батарей.

 

Дорогоцінні метали

Золото, срібло, платина та бронза – це метали, придатні для 3D-друку, доступні у вигляді порошку і використовуються з лазерним порошковим зварюванням, хоч і не широко. Незважаючи на те, що при друкуванні металом відходів матеріалу дуже мало, наповнення шару порошку золотом обходиться дорого і не користується популярністю на широкому ювелірному ринку.

3D-друк сріблом зустрічається трохи частіше і дозволяє виробникам ювелірних виробів пропонувати вироби на індивідуальне замовлення без необхідності попереднього виготовлення форми.

 

 

Їжа

 

Продукти, які можна надрукувати на 3D-принтері, – це, по суті, все, що можна екструдувати, оскільки процес аналогічний використанню кондитерського мішка. Харчові принтери можуть працювати з такими матеріалами, як пюре, муси та іншими в'язкими продуктами, наприклад, шоколадною глазур'ю.

Вони можуть створювати тривимірні проекти на індивідуальне замовлення швидше та точніше, ніж людські руки, а також здатні створювати екстравагантно оформлені та персоналізовані їстівні продукти, які допоможуть відрізнити один ресторан від іншого.

Швидкість друку, температура та розмір сопла визначають тип матеріалу, яким ви можете друкувати, а деякі харчові 3D-принтери навіть вимагають придбання фірмових матеріалів.

 

 

Силікон

 

Більшість сучасних силіконових ущільнень, з'єднань, пристроїв, роботизованих захватів і т.п. виготовляються методом лиття під тиском чи компресійного формування. Для цього процесу потрібна модель, а потім форма, в яку впорскується силікон.

Але є й проблеми. На відміну від твердих полімерних ниток, які податливі при нагріванні і знову твердне при охолодженні (таких як PLA або TPU), силікон, який одного разу затвердів, неможливо знову зробити гнучким. Він дуже стійкий до ультрафіолетового випромінювання і не може бути затверджений у чистому вигляді. Цьому матеріалу потрібна добавка, яка робить його чутливим до світла або тепла – дві умови, що використовуються в 3D-друку, які діють як тригер для ініціювання реакції полімеризації всередині матеріалу (іншими словами, для його затвердіння).

 

 

Технічна кераміка

 

Незважаючи на те, що існує безліч металів і пластиків для 3D-друку, керамічні матеріали мають унікальні властивості, які надзвичайно цінні у високотехнологічному виробництві всього: від напівпровідників і кісткових імплантатів до ракетних двигунів і ріжучих інструментів.

 Технічна кераміка (також звана промисловою чи інженерною керамікою) не має нічого спільного з глиною. Вона доступна з різними властивостями: міцна, як найтвердіший метал, досить термостійка для глибокого космосу, пориста, щоб забезпечити зростання клітин у людських імплантатах, зносостійка для вимогливих застосувань у нафтогазовій промисловості, повністю прозора, але більш тверда та міцна, ніж скло, та електроізоляційні матеріали.

  • Надзвичайно висока термостійкість
  • Стійкість до стирання
  • Низьке теплове розширення
  • Хімічно інертний (відсутня корозія)
  • Електроізоляційний
  • Висока стабільність розмірів
  • Біоінертний і, в деяких випадках, біорозсмоктується.

Сама технічна кераміка випускається у вигляді порошків, в'язких суспензій, смол та ниток. Це, безумовно, одні з найдорожчих матеріалів для 3D-друку, але їх характеристики не мають рівних.

Звичайна технічна кераміка для 3D-друку:

  • Глинозем
  • Корунд, зміцнений цирконієм
  • Цирконій
  • Трикальцій фосфат
  • Цирконат Титанат Свинцю
  • Карбід Вольфрама Кобальт
  • Гідроксіапатит
  • Нітрід кремнію

 

 

Гончарна глина

 

Більшість глиняних матеріалів можна використовувати в багатьох гончарних 3D-принтерах. Ці машини екструдують глину. Для кераміки існують настільні та великі 3D-принтери з роботизованою рукою. Кожен має рекомендації на кшталт речовини.

 

 

Бетон та будівельні матеріали

 

Технологія 3D-друку бетону сьогодні використовується для будинків, архітектурних об'єктів та будівельних проектів, від колодязів до стін. Прихильники кажуть, що цей проект має потенціал значно покращити всю будівельну галузь.

Найчастіше він є сумішшю декількох матеріалів на основі цементу, включаючи суперпластифікатори, які видаляють воду із суміші для більш швидкого висихання, і волокнисті матеріали для підвищення міцності. Забезпечуючи функціональність, аналогічну бетону, але з більш високою придатністю для друку суміші можуть бути складені для конкретної мети, наприклад, для друку на стінах житла або для створення декоративних архітектурних елементів.

 

 

Біоматеріали

 

Хоча ми ще дуже далекі від 3D-друку функціональних органів, існують практичні застосування живими клітинами та іншими біоматеріалами. Біодрук - потенційно може робити будь-що - від кісткової тканини і кровоносних судин до живих тканин для різних медичних застосувань.

Сьогоднішні біопринтери використовують матеріал під назвою біочорнила для виробництва штучних живих тканин. Він може складатися тільки з клітин, але в більшості випадків додається також додатковий матеріал-носій, що обволікає клітини. Це біополімерний гель, що діє як тривимірний молекулярний каркас. Клітини прикріплюються до цього гелю, що дозволяє їм поширюватися, рости та проліферувати.

Важливо, що гель може забезпечити захист клітин під час процесу друку. Його важливість настільки висока, що термін «біочорнила» часто використовується для опису тільки матеріалу-носія незалежно від клітин, які можуть на ньому зростати.

 

 

Де можна купити матеріали для друку 3D

 

Наш магазин Артлайн надасть вам різні види матеріалів для друку. Ми раді відповісти на всі ваші запитання.

м. Київ, вул. Кирилівська, 104

  • (080) 033-10-06
  • (044) 338-10-06
  • (066) 356-10-01
  • (097) 356-10-01
  • (063) 356-10-01

[email protected]

Питання

+ Які матеріали можна використовувати для друку 3D?
Це метали, бетон, глина, силікон, кераміка, а також біоматеріали та їжа
+ У чому переваги такого різноманіття вибору?
Ви зможете робити речі, починаючи від інструментів для роботи, імплантів у людське тіло, закінчуючи архітектурними елементами та шедеврами у кулінарії.
+ Що варто враховувати під час друку?
Це дотримання спеціальних умов зберігання та роботи матеріалів.