#3d-pechat

Альтернативи Fusion 360

Альтернативи Fusion 360

Fusion 360 є універсальним та відмінним ПЗ. При цьому на ринку є багато альтернатив цій програмі.

Fusion 360 знайшла широке поширення у сфері CAM, CAD та проєктуванні різних виробів. На цей час найбільш поширений САПР софт для домашнього використання. Ще програма застосовується в освітніх закладах та стартапах.

За допомогою Fusion 360 можна вирішувати не тільки завдання моделювання. Якщо користувач має повну ліцензію програми, то зможе працювати з великою кількістю опцій.

Особливістю програми стали хмарні технології. Це відкриває можливість спільного доступу до робочих файлів та спільного моделювання. Для доступу до цього функціоналу користувачам потрібно мати надійне та безперебійне підключення до Інтернету. Це найголовніший мінус програми.

Користувачам важко знайти відповідну альтернативу з подібними можливостями. Інші програми можуть пропонувати більше опцій, але від користувачів будуть потрібні додаткові знання. Навчання в цьому випадку також є складним.

Ще можна виділити категорію софту, який нагадує Fusion 360, але не має просунутих можливостей. Тому важко підібрати справжню альтернативу додатку. Далі ми розглянемо різні варіанти програмного забезпечення та запропонуємо програми, які зможуть задовольнити ваші потреби. Можливо, ви зможете підібрати альтернативне рішення.

 

 

Зміст:

 

  1. Рекомендації щодо вибору програми
  2. Inventor
  3. DesignSpark Mechanical
  4. Solid Edge Community Edition
  5. FreeCAD
  6. SolveSpace
  7. SketchUp
  8. Shapr3D
  9. Alibre Atom 3D
  10. Onshape
  11. SolidWorks Student Packages
  12. IronCAD
  13. Де можна придбати 3D-принтер для друку створених проектів?

 

 

Рекомендації щодо вибору програми

 

 

Унікальність Fusion 360 пояснюється великим функціоналом софту. Тому він не має реальної альтернативи. Якщо подивитися на програму як любитель, слід зупинитися на таких важливих аспектах:

  1. Низька ціна. Цей чинник один із найважливіших. Його бюджетну вартість буде складно перевершити іншому софту. Тому в нашому списку буде або безкоштовний софт, або який має схожу систему ліцензування (окремі версії для бізнесу та освіти). Також ми звернемо увагу на недорогі програми.
  2. Сумісність із ОС. Fusion 360 відрізняється тим, що є кросплатформною програмою. Не всі професійні САПР-додатки можуть похвалитися такими можливостями. З Linux вони можуть бути несумісні, але добре працюють на віртуальному пристрої. Ми розглянемо програму, яка працює на Linux, MacOS, Windows.
  3. Порівняний користувальницький досвід. Люди не хочуть працювати з програмою, якщо вона має незнайомий та незрозумілий інтерфейс. Також користувачі не хочуть витрачати багато годин на навчання зі створення навіть нескладних проектів. Ще ми постаралися підібрати програми, які мають схожий набір інструментів.

До нашого рейтингу не ввійшла низка популярних САПР програм. При цьому ми змогли додати до списку низку додатків, які в даній галузі залишаються популярними.

 

 

Inventor

 

 

Софт працює на Windows, орієнтований на просунутих користувачів та має безкоштовні освітні ліцензії. На практиці ми бачимо вдосконалену версію Fusion 360, яка набрала популярності у професійній сфері діяльності.

Inventor є функціональним пакетом програм від виробника Autodesk. Для Fusion 360 ця програма є старшим братом. У результаті користувачі отримують потужніший професійний софт. У ньому пропонується не тільки багатофункціональне САПР середовище. Це потужний САМ інструмент із великими можливостями у сфері моделювання. Його можна використовувати для проектування у сфері механіки та механічної обробки, фрезерування.

Незважаючи на схожість з Fusion 360, цей програмний комплекс відрізняється більшою складністю у практичному застосуванні. Початківцям було б зручніше розпочати робочий процес на Fusion 360, а після того, як їм не вистачатиме функціонала, можна перейти на Inventor. Ця програма «все в одному», тому підписка на неї недешева. Користувачам доступна безкоштовна освітня ліцензія. Так як це продукт від Autodesk, навчальні ресурси тут є необмеженими.

 

 

DesignSpark Mechanical

 

 

Цей програмний продукт призначений для новачків і функціонує на Windows. Розповсюджується безкоштовно, але є платні доповнення. При використанні утиліти з 3D-моделювання можна працювати на інтуїтивно зрозумілому рівні.

Багато користувачів називають це ПЗ «бюджетним AutoCAD», тому що в ньому є багато основних можливостей цієї програми.

Дане ПЗ є безкоштовним, але доведеться купувати доповнення для розробки креслень у форматі 2D та відкриття IGES, STEP. За інтерфейсом відразу видно, що це справжня програма САПР. У ньому все зрозуміло на інтуїтивному рівні. Це відмінний варіант для новачків, оскільки є доступ до готових компонентів в онлайн-бібліотеці, а специфікації створюються в автоматичному режимі.

Тут застосовується не параметричне, а пряме моделювання. Для новачків це важливий плюс. До мінусів можна віднести відсутність інтеграції з CAE, CAM, але залишається можливість виконати експорт у STL файли. Ще користувачам пропонується чудова онлайн-підтримка. Доступна велика кількість керівництв і посібників, що дозволить швидко та ефективно усувати неполадки. На форумі DesignSpark можна вирішувати будь-які питання про роботу ПЗ.

 

 

Solid Edge Community Edition

 

 

Софт орієнтований на розвинених користувачів і поширюється безкоштовно. Підтримується лише Windows. Це чудова професійна САПР для особистого використання.

Розробником програмного комплексу Solid Edge є компанія Siemens. За робочим процесом та функціоналом його можна порівняти з Fusion 360.

Існує дорога комерційна версія цієї програми під назвою Community Edition. Користувачі можуть безкоштовно працювати із утилітою для некомерційного використання. Найчастіше проекти у Solid Edge створюють ентузіасти. Їх можна надрукувати на 3D-принтері. Креслення у форматі 2D матимуть водяні знаки. Користувачі можуть працювати з великою кількістю надбудов, але у базову версію ПЗ входить велика кількість цікавих опцій, наприклад, інструменти проектування листового металу, ремонт STL.

Початківцям буде складно без навичок стартувати у програмі Solid Edge. При цьому тут пропонується якісне навчання. Розробники з Siemens пропонують низку онлайн-посібників та форум, де можна знайти корисну інформацію для навчання.

 

 

FreeCAD

 

 

Безкоштовна програма, яка орієнтована на користувачів середнього рівня. Софт можна запустити на ОС Linux, Mac, Windows. Це параметрична утиліта у сфері 3D CAD.

Відмінною рисою FreeCAD є відкритий вихідний код. FreeCAD розповсюджується безкоштовно. Незважаючи на те, що софт не є досконалим, у ньому використовуються методи параметричного моделювання. У цьому програма залишається надійною. Софт не призначений для новачків, оскільки вони можуть мати проблеми з використанням інтерфейсу. Набір доступних інструментів FreeCAD не поступається іншим професійним утилітам.

Тут користувачі можуть виконувати проекти у сфері 2D, 3D проектування. Підтримується велика кількість форматів файлів, наприклад OBJ, STL, IGES, STEP. Завдяки модульній архітектурі вдається працювати з різними функціями. Доступно багато користувацьких та офіційних плагінів.

Знайти підтримку можна у спеціальному вікі розділі. У YouTube пропонуються різноманітні навчальні посібники. Далеко не всі 3D CAD утиліти відрізняються такою кроссплатформенністю.

 

 

SolveSpace

 

 

Багатофункціональна та безкоштовна програма для новачків. Її можна запускати на системах Linux, Mac, Windows. Користувачі отримують доступ до параметричних 2D, 3D CAD. Важливою особливістю утиліти став відкритий код.

Користувачі отримують чудовий інструмент для 3D моделювання. Після запуску софту можна відразу розпочинати процес проектування.

Це повністю безкоштовний додаток, який працює на різних платформах. За функціоналом тут можна знайти подібності з Fusion 360. Це буде чудовою альтернативою, особливо якщо враховувати відкритий вихідний код.

Тут додано опцію параметричного 3D-моделювання. До неї входять логічні операції, ескізи та інші опції.

Недоліком SolveSpace стала повільна обробка складних малюнків та логічних операцій. До важливих переваг належить швидке завантаження та стабільна робота. Користувачам пропонується офіційний посібник, але зв'язатися з техпідтримкою онлайн може бути складно.

 

 

SketchUp

 

 

Софт орієнтований для новачків. Користувачам пропонується утиліта на Windows та браузерна версія. Програма є платною, але доступні різні освітні знижки.

SketchUp є найпотужнішим інструментом у сфері моделювання 3D. Програма користується популярністю серед користувачів. Перша версія була доступна у 1999 році, а у 2006 році її купила компанія Google. У 2012 році програма була продана Trimble.

За допомогою SketchUp можна втілювати ідеї у тривимірному просторі. Програма знайшла широке застосування у архітектурі. Її вибирають багато виробників через простоту та зручність.

Споживачам пропонується трирівнева структура цін. Безкоштовна версія в режимі он-лайн не може експортувати STL файли. Ще доступна платна онлайн версія та професійна настільна програма. Для викладачів та студентів пропонуються знижки.

Запускати безкоштовну версію можна у браузері. Для використання всього функціонала знадобиться набір плагінів SketchUP, який є лише у платній версії. Користувачі зможуть легко освоїти програмне забезпечення, пропонується офіційна підтримка та велика кількість навчальних ресурсів.

 

 

Shapr3D

 

 

Початківцям відмінно підійде цей софт. Його можна запускати на iPadOS, MacOS, Windows. Для базової версії продукту пропонується безкоштовна ціна. За допомогою цієї кросплатформової програми можна поліпшити спільну роботу.

Це універсальна технологія, яка базується на Siemens Parasolid™. Це дозволяє Shapr3D забезпечувати надійний робочий процес. Доступність на різних пристроях дозволяє суттєво полегшити роботу. Shapr3D відрізняється винятковою гнучкістю, тому що підтримує основні формати файлів у даній області та дозволяє без перешкод обмінюватися ними.

Тут є досить простий інтерфейс, який імітує паперові ескізи. Такий підхід дозволяє розширити можливості у сфері 3D-проектування. Ще в утиліті є опції візуалізації, виробництва та прототипування. В якості підтримки пропонується форум спільноти, посібник користувача та відеоуроки.

Безкоштовна та платна версія софту має низку важливих особливостей. У безкоштовній програмі є можливість виконати експорт файлів у форматах 3MF і STL з низькою роздільною здатністю. У версії Pro експорт виконується у високій якості. Також є додаткові можливості у форматах файлів для експорту.

У безкоштовній версії користувачі можуть працювати не більше ніж з 2 проектами. Це нормальний варіант для користувачів, які бажають протестувати САПР.

 

 

Alibre Atom 3D

 

 

Відмінний софт для новачків, який працює на Windows. Після придбання ліцензії користувачі отримують доступ до параметричного проектування.

Це САПР початкового рівня від розробника Alibre. Тут пропонується великий вибір інструментів та функцій, які аналогічні іншим утилітам нашого рейтингу. Якщо у користувачів є досвід роботи з таким софтом, то вони не зазнають проблем з інтерфейсом Alibre Atom 3D, який має велику схожість із Solid Edge та SolidWorks.

Незважаючи на це, програма дуже зручна для новачків, оскільки пропонує якісну документацію для користувачів. Навчання доступне безкоштовно у формі PDF та в якості інших офлайн-матеріалів. Ще програма відрізняється від інших способів ліцензування. Тут можна придбати безстрокову ліцензію.

 

 

Onshape

 

 

Програма створена для новачків, її можна запустити лише у браузері. Це платна програма, але є безкоштовні ліцензії.

Цей софт запускається на будь-якому пристрої через браузер. Onshape є першою хмарною програмою CAD, де здійснюється контроль версій. Її дизайн нагадує Fusion 360, хоч у ній відсутні опції САЕ і САМ. Утиліта немає вимог до устаткування і пов'язана з будь-якої ОС. Важливою особливістю Onshape стала простота при спільній роботі за допомогою браузера.

Викладачі та студенти можуть безкоштовно працювати з цим софтом. Для виробників також пропонується безкоштовна версія програми, але в цьому випадку проекти стануть загальнодоступними та матимуть відкритий вихідний код. Доступ до них зможе отримати будь-який користувач, що є перешкодою для деяких категорій розробників. Незважаючи на це, Onshape буде найкращим варіантом для новачків. Ще для софту пропонується велика кількість онлайн контенту.

 

 

SolidWorks Student Packages

 

 

Це програма для просунутих користувачів на Windows. Тут є різні тарифні плани. У галузі 3D CAD цей додаток є одним з найбільш відомих.

SolidWorks вже багато років лідирує у цій сфері діяльності. Разом із комплексами від Autodesk вони стали стандартом у галузі електроніки та машинобудування. Ця утиліта широко застосовується у всьому світі. Управління ПЗ за допомогою збірок, що робить його оптимальним варіантом для створення деталей та документування виробів, які застосовуються в інших зборках. SolidWorks чудово підходить для великих багатокомпонентних систем.

На відміну від Fusion 360, через великий функціонал цей софт відрізняється складністю у використанні. Особливо ця проблема стосується дизайнерів-початківців. Якщо порівняти з Fusion 360, то тут все набагато складніше. Навіть для виконання простих завдань буде потрібно значно більше часу. Як і більшість подібних утиліт, тут застосовується багаторівнева цінова структура.

Для студентів пропонуються спеціальні пакети. Вони складаються з настільної версії програми. В одному з тарифів є доступ до 3DExperience, де є опції спільної роботи та додаткові хмарні програми.

SolidWorks Student Packages відмінно підійде для користувачів, котрі хочуть підвищити навички роботи з САПР. В інтернеті є багато навчального контенту з додатком. Також пропонується ексклюзивна онлайн-підтримка.

 

 

IronCAD

 

 

Цей софт пропонується для користувачів із середнім рівнем кваліфікації. Працює утиліта лише на Windows. Клієнтам пропонується безстрокова ліцензія чи безкоштовні ліцензії для освіти. Користувачам доступний точний та простий продукт для роботи.

Всі користувачі можуть легко вивчити IronCAD, що відрізняє його від інших програм САПР. У ньому можна на інтуїтивному рівні виконувати проектування у сфері 3D. Для цього використовуються каталоги, що настроюються, і опція перетягування.

Висока точність досягається за рахунок внесення змін. Робочий процес суттєво спрощується за рахунок створення однофайлового складання. У цьому універсальному комплексі об'єднані опції 2D та 3D. У ньому професіонали працюють у наступних сферах діяльності:

  • будівництво;
  • промислове обладнання;
  • дизайн інтер'єра;
  • морське суднобудування;
  • аерокосмічна промисловість;
  • автомобілебудування.

Користувачі можуть скористатися 30-денною безкоштовною версією або освітніми ліцензіями.

 

 

Де можна придбати 3D-принтер для друку створених проектів

 

Якщо ви якісно створюєте проекти у форматі 3D, то відразу постає питання, на чому саме їх можна надрукувати. В інтернет-магазині Артлайн пропонується великий вибір 3D-принтерів. Ви можете вибрати відповідний пристрій для себе залежно від рівня проектів та інших вимог. Це дозволить вам відразу створювати та друкувати різні вироби.

  м. Київ, вул. Кирилівська, 104

  • (080) 033-10-06
  • (044) 338-10-06
  • (066) 356-10-01
  • (097) 356-10-01
  • (063) 356-10-01

[email protected]

Питання

+ Чи можна знайти безкоштовну програму для 3D-проектування?
У нашому рейтингу більшість програм поширюються на безкоштовній основі. Можете вивчити його та вибрати відповідний варіант.
+ Яка програма може створювати та редагувати проекти для 3D виробів?
Спочатку потрібно визначити формат файлів таких проектів. Після цього слід визначити, яке ПЗ його підтримує.
+ Порадьте програму з 3D-моделювання для новачків?
Користувачі-початківці можуть працювати з DesignSpark Mechanical, FreeCAD, Alibre Atom 3D або Onshape. Це прості програми, які мають зрозумілий інтерфейс.