#benchmarki

Topaz AI: аналіз продуктивності процесора та відеокарти

Аналіз продуктивності комплектуючих у Topaz AI

Topaz AI є найпопулярнішим набором софту. Ці інструменти використовують штучний інтелект для покращення відеороликів та картинок. Якщо потрібно обробити зображення і фото, слід використовувати інструмент Gigapixel AI, який дозволяє збільшити їх масштаб. Для видалення шумів на картинках доступний DeNoise AI, підвищити рівень різкості можна через Sharpen AI. Цей набір програм може виконувати будь-які дії:

  • покращення якості відеороликів;
  • деінтерлейсинг до зменшення шуму;
  • уповільнення;
  • масштабування та інше.

Ці програмні інструменти дозволяють отримати добрий результат, але мають великі системні вимоги. Для вирішення завдань у розумні терміни їх слід виконувати на потужному комп'ютері. Наприклад, найбільш швидка робоча станція зараз через інструмент Video AI здатна виконувати обробку в ніші відео всього кілька кадрів на секунду. Це не викликає проблем, якщо ви тільки інколи працюєте з цією програмою. Якщо потрібно щодня виконувати подібні завдання, варто розглянути питання про придбання нового обладнання, щоб підвищити рівень продуктивності.

Для допомоги людям при виборі відповідних комплектуючих для нової робочої станції під програму Topaz AI ми розглянемо, як такі завдання виконують різні відеокарти та процесори. Розробники програм, які працюють на базі ШІ, заздалегідь вказують на оптимальні вимоги для відеокарти. При цьому вибір центрального процесора також відіграє велику роль.

 

 

Зміст:

  1. Методологія тестування
  2. Тестова установка
  3. Необроблені контрольні дані
  4. Результати тестів Topaz AI CPU
  5. Результати тестування GPU Topaz AI
  6. Де можна придбати обладнання для роботи з програмою Topaz AI?

 

 

Методологія тестування

 

Давайте розглянемо ситуацію, що і як ми тестуватимемо. Для роботи з Sharpen, DeNoise, Gigapixel Al ми будемо використовувати картинки у форматі RAW. Такі зображення отримані за допомогою різних камер з різними параметрами та об'єктивами.

Ми склали різні сценарії автоматизації, щоб завантажити ці фото в програму з фотобази в інтернеті. Наша мета полягає в тому, щоб вони мали налаштування за умовчанням. Після цього ми розрахували час, який було витрачено на виконання обробки та експорту всіх партій зображень.

Тестування здійснювалось у режимі відеокарти. Ми вказали «Високе» значення для використання відеопам'яті. Програма дозволяє виконати її запуск у режимі процесора. Ще можна використовувати варіант, де є кілька відеокарт. У цьому випадку можна використовувати дискретну карту і навіть вбудований чіп у процесорі Core i9 13900K. Якогось зростання потужності ми не помітили, іноді навіть система працювала повільніше.



У програмі Topaz Video AI ми проводили тести трьох відео для різних пресетів.

Софт при роботі з картинками не дає доступну статистику для кожного файлу, якщо дивитися на цей процес з можливості автоматизації. Тому рівень продуктивності ми розраховували як число картинок за 1 хвилину, які пройшли обробку. Ми могли просто записати час для завершення кожної частини роботи, але інформація, що надається дає можливість працювати з середніми значеннями всіх результатів разом з Video AI FPS. У результаті ми отримуємо підсумковий «Topaz» та результати у балах ШІ.

Для всіх програм надається окремий бал, який залежить від середнього значення для кожної серії тестування (на базі RAW). Після цього ми порахували кожен середній показник та помножили на 10. Це ще одне загальне значення тестів.

 

 

Тестова установка

 

Для проведення якісного тестування ми вирішили працювати із великою кількістю апаратних засобів. Нижче надаються наші тестові установки.



У тестуванні ми задіяли багато апаратного забезпечення. Це пов'язано з об'єднанням тестів для відеокарти та процесора, а також роботою із чотирма різними програмами Topaz Al.

Найкращу загальну потужність продемонстрував процесор Core i9 13900K. Саме його ми застосовували для тестування відеокарт. Це дозволило всім графічним процесорам показати свої переваги.

 

 

Необроблені контрольні дані

 

Перед тим, як аналізувати отримані результати тестування, хочемо запропонувати необроблену інформацію. Це підтвердить прозорість одержаних результатів.


 

 

Результати тестів Topaz AI CPU

 

Насамперед ми вивчимо потужність центральних процесорів у кожному інструменті Topaz Al. Тут потрібно пам'ятати, що у кожному додатку використовується GPU. Це необхідно для обробки інформації, хоча ми будемо аналізувати лише потужність CPU. Режим роботи з центральним процесором міг би продемонструвати істотну різницю у роботі, але практично він застосовується рідко. Це пов'язано з тим, що робота проводиться набагато швидше з відеокартою.





Якщо подивитися на підсумкові результати всіх чотирьох тестів для різних інструментів Topaz AI, то лідером стали процесори Intel 13 покоління. В отриманих результатах 13900К зміг випередити найшвидший CPU від AMD 7900X на 10%. У всіх окремих тестах саме 13900К зміг зайняти лідируючі позиції.

Досить хороші результати у i7 13700К, хоча на 1.5% кращу продуктивність у DeNoise AI показав 7700Х. Всі тести з DeNoise показали цікаві результати, тому що серія Ryzen 7000 повинна обходити ЦП із меншим числом ядер. Під час виконання робочих завдань ми дивилися на завантаження відеокарти та процесора. У результаті ми побачили, що DeNoise – це дуже малопотокова програма. Через це можна розглянути обмеження турбо або кешу, що уможливлює 7700Х обійти конкурентів 7950Х і 7900Х.

Центральний процесор має невелике значення. Для отримання максимального рівня продуктивності завжди варто використовувати ЦП останнього покоління споживчого класу. Вищий клас процесора у цій сфері дозволяє отримати несуттєве збільшення потужності.

Давайте розглянемо приклад, коли здійснюється перехід на i9 13900K із процесора i5 13600K. У цьому випадку рівень потужності буде збільшено на 13%. Якщо здійснити перехід на AMD 7900Х з 7700Х, то перевага становитиме лише 9%. При тестуванні інших інструментів, наприклад Sharpen AI, ми отримали велику вигоду від застосування більш потужних ЦП.



Результати тестування GPU Topaz AI

 

Тепер ми детально розглянемо результати тестів із відеокартами. Для програми Topaz AI найбільш вдалим варіантом став 13900К, тому всі наступні тести ми провели на його базі.






На першому графіці демонструються середні показники для 4 програм Topaz Al. За межами Intel Arc A770 результати досліджень виявилися нецікавими. Це пов'язано з тим, що А770 регулярно давав збої у інструменті Gigapixel AI. Подібна ситуація призвела до помилки програми під час операцій із картинками .CR2. Тому нам не вдалося виявити підсумкову оцінку для відеокарти.

Крім графічного редактора Arc, всі інші карти змогли показати очікувані результати. Наприклад, результати 6900 ХТ знаходяться між картами 3080 та 3090, що цілком відповідає нашим очікуванням. Відеокарта AMD отримала деяку перевагу, оскільки вона має підвищений обсяг відеопам'яті. При цьому для Topaz AI не потрібний підвищений розмір відеопам'яті, оскільки на практиці ми побачили, що це не найважливіший параметр.

Карти NVIDIA 40 серії є більш швидкими ніж пристрої 30 серії. При цьому 4080 трохи випереджає 3090. У цьому тесті ми не використовували пристрої Ti, але можемо припустити, що за продуктивністю 4080 буде відповідати 3090 Ti. Усе це стосується середніх результатів додатку. Якщо ми будемо дивитися на робочі інструменти окремо, ситуація ускладниться.

Карта 6900 ХТ у Gigapixel AI продемонструвала погані результати, що можна спостерігати на 2 графіку. Цей пристрій знаходиться внизу нашого рейтингу. Саме тут пристрій Intel Arc зазнав повного краху. Тому для роботи з масштабуванням картинок варто вибирати відеокарти NVIDIA, вони лідирують у цій сфері діяльності.

Цілком протилежні результати можна спостерігати у додатку Sharpen AI, результати тестів якого доступні на 3 графіку. Карта А770 у цьому додатку продемонструвала відмінні результати. Вона спромоглася випередити найближчого конкурента на 55%. Для отримання точних результатів ми кілька разів перевірили, щоб картинки, що експортуються, для А770 та інших відеокарт були ідентичними. Це дозволило розраховувати отримання достовірного результату.

Спочатку ми вважали, що це пов'язано з опцією Intel Hyper Compute. Для більш ефективної роботи Topaz AI здатний підтримувати Arc dGPU, який працює одночасно з iGPU. Згодом при деактивації iGPU ми побачили аналогічний рівень продуктивності.

Тут ми хочемо відзначити не лише дивовижні результати картки Intel. У додатку Sharpen AI добре себе показали відеокарти AMD, результати 6900 ХТ практично аналогічні 4090.

У додатку Topaz DeNoise AI GPU не відіграє великої ролі, на 4 графіку ви можете в цьому переконатися. Починаючи з відеокарти 3060, відзначається невелике зменшення потужності. Між усіма іншими пристроями різниця у рівні потужності дорівнює лише 6%. Такі результати ускладнили можливість визначити, яка відеокарта швидше. Більшість одержаних результатів перебувають на рівні похибки.

Ще в нашому тесті DeNoise AI ми побачили найменші показники продуктивності для центрального процесора за підсумками нашої роботи. Ми вважаємо, що в цьому додатку крім відеокарти та процесора є інші вузькі місця.

Наші тести ми завершили у додатку Topaz Video AI, з результатами можна ознайомитись на 5 графіку. В даному випадку Arc A770 функціонує лише на рівні 3060, що є добрим результатом. Відеокарти AMD знову демонструють відмінні підсумки, вони на рівні 4080. Лідером став графічний процесор 4090. Дана відеокарта випереджає всіх своїх конкурентів за рівнем продуктивності.

Якщо подивитися на отримані результати, нам важко визначити, яка відеокарта найкраще підходить для Topaz AI. Продуктивність графічного процесора змінюється залежно від інструменту. При цьому в кожному тесті найкращі результати були продемонстровані картами 30 та 40 покоління NVIDIA. У інструментах Video AI та Sharpen AI карти AMD можуть бути на рівні NVIDIA або випереджати їх. Через проблеми у Gigapixel AI пристрій від Intel Arc не зміг зайняти певні позиції у загальному рейтингу, але у Topaz Shapen AI він випереджає всіх своїх конкурентів.

 

 

Де можна придбати обладнання для роботи з програмою Topaz AI

 

Споживачі можуть вибрати відповідний комп'ютер або відеокарту в інтернет-магазині Артлайн. Можете використовувати наші тести щодо рівня продуктивності різних комплектуючих, щоб підібрати для себе оптимальний варіант. У будь-якому випадку ви отримуєте якісні пристрої, на які пропонується гарантія.

 

м. Київ, вул. Кирилівська, 104

  • (080) 033-10-06
  • (044) 338-10-06
  • (066) 356-10-01
  • (097) 356-10-01
  • (063) 356-10-01

[email protected]

Питання

+ Мені потрібно професійно працювати з програмою Topaz Sharpen Al, яку відеокарту краще вибрати?
Найоптимальнішим варіантом для цієї програми буде Arc A770. У наших тестах цей пристрій обійшов усі доступні карти від AMD та NVIDIA.
+ Який центральний процесор найкраще вибрати для роботи в Topaz AI?
Лідером у наших тестах став ЦП Core i9 13900K. Його ми рекомендуємо використовувати для роботи з Topaz AI.
+ Яку відеокарту купити для обробки картинок у різних режимах у Topaz AI?
Ми рекомендуємо звернути увагу на відеокарти 4080 та 4090. Вони показали стабільні результати продуктивності у різних тестах.