#benchmarki

Тестування процесора Intel Core i9-13900KF

Купити ПК із процесором Intel Core i9-13900KF

Розглянемо гарячий, ненаситний флагман кінця 22 року. Вже з назви статті зрозуміло, що Core i9-13900KF – це не про розумний вибір, а після вагону оглядів в інтернеті новий топ від Intel здобув славу розпеченої загрози електромережам та відчайдушного бажання зайняти перше місце на п'єдесталі за всяку ціну.

Виправдовувати 13900KF за його очевидні слабкі місця ми анітрохи не збираємося, але висновки ми все-таки звикли будувати не лише за результатами тестів у реальних робочих додатках та іграх, а й у контексті конкуренції та бажань ринку.

Перший контекст знаходиться в сірій коробці – Ryzen 9 7950X нещодавно огрів окропом фанатів червоних і, на жаль, задав і зміцнив тренд, який на ноутбуках давно почувається як удома: працювати на максимумі охолодження.

Скажімо чесно, ми нічого проти такого підходу не маємо, адже зараз господарі трисекціонок та кастомних СВО пожинають плоди своїх інвестицій. Те, що раніше було насолодою для очей та вух, тепер стало цілком собі раціональним охолодженням для свіжих флагманів.

Про другий контекст я вже повторював у попередніх відео: вихід GeForce RTX 4090 сколихнув топ-сегмент процесорів навіть більше, ніж відеокарт. І зараз 5 з лишком гігагерц частот центрального процесора – це не забава для вибивання балів у 3D марках, а необхідність у 1440р і навіть у 4K з променями.

 

 

Зміст:

  1. Характеристики, ціни та конкуренти
  2. Нагрів та енергоспоживання
  3. Ліміти із коробки
  4. VRM, його температура, робота
  5. Результати тестів
  6. Тести в іграх
  7. Висновки
  8. Де придбати процесор i9-13900KF?

 

 

Характеристики ціни та конкуренти

 

Але перед тим, як жахатися температурам та енергоспоживанню, порівняємо минулий і новий флагман від Intel з новим топом від AMD за характеристиками та ціною. Пропозицій на ринку 13900KF на даний момент небагато, тож робити висновки про реальну ціну поки що рано.

Думаємо що ціна буде близька до ціни 7950X, із заявленими частотами повний бардак, в якому ми невдовзі розберемося. За обсягом кеш-пам'яті 7950X навіть якось незручно порівнювати з Intel, та й за кількістю високопродуктивних ядер поточний та минулий топ від AMD поза досяжністю.

Intel же чомусь вирішив додати ще вісім дрібних ядер і, на перший погляд, це чи не єдиний відчутний апгрейд на папері. На другий погляд на сайті Intel ARK впадає в очі схудлий майже на 60 баксів цінник. З ядрами ми вже розібралися, знову традиційне не зрозуміло що з частотами, збільшений вдвічі з лишнім L2-кеш і відверта брехня як мінімум по "базовому" енергоспоживанню і назвемо це "оптимізм" по максимальному.

 

 

Нагрів та енергоспоживання

 

Час перевірити це все в реальному навантаженні в Cinebench R23. Хай вибачать мене господарі маленьких екранів смартфонів, але інформації в HwInfo64 багато і вся вона корисна. Ліворуч Core i9-12900KF, посередині герой нашого відео Core i9-13900KF, праворуч – Ryzen 9 7950X. 12900K і 7950X вже були в попередніх оглядах, тому зупинимося на поведінці нового Core i9-13900KF.

Новинка відразу бустить частоту всіх ядер до 5 з половиною гігагерц, ядра закипають, після чого частота знижується на 100, зрідка на 200 мегагерц. Енергоспоживання при цьому йде за 300 ват, про що сайт Intel вирішив взагалі не згадувати.

 

 

Ліміти із коробки

 

Напевно, процесор працює без лімітів? Наслухавшись ютуберів і оглядів можна зробити такий висновок, але саме в 13 поколінні ASUS вирішила діяти обережно і поставити ліміт PL1 в 253 ват навіть при увімкненому Multi-Core Enhancement.

Тому через 96 секунд вікна турбо буста у 13900KF починається 253-ватна дієта: температура знижується з частотою, яка спускається до жалюгідних пастгенних 4.9 гігагерц. Чому ASUS це зробила? Дуже дивний крок, враховуючи, що 12 покоління на цій же материнській платі ніяк не обмежене. Зняти це обмеження дуже просто і це можна зробити в пару-трійку кліків у програмі Intel Extreme Tuning Utility або в BIOS, щоб напевно і щоб назавжди забути про цю жахливу скромність.

 

 

VRM його температура робота

 

Якщо ви подумали, що тут закралася зрада, то поспішаю розчарувати: ASUS ROG Maximus Z790 HERO – це не той випадок, коли якісь жалюгідні 300 ват можуть розігріти підсистему живлення.

Якщо після півгодини пекельного режиму Prime95 Small FFT та енергоспоживання в 310 ватів розігріли VRM лише до 58 градусів, то можете уявити, скільки тут залишилося запасу для серйозного розгону.

Підсистема живлення залишилася такою ж, як і у попередньої Z690 Hero: ШІМ-контролер Renesas RAA229131 та передтопові 90-амперні DrMOS-збірки Intersil ISL99390 у паралельній конфігурації 20+1 фаза. І на перший погляд може здатися, що різниця між материнками лише в одному порті USB, і навіть не 20-гігабітному.

Але зміни відбулися під капотом і торкнулися підтримки DDR5-пам'яті з ефективними частотами вище 7 ГГц: 32-гігабайтні набори DDR5-7800 і навіть 8000, які днями анонсувала компанія G. Skill, повинні без проблем працювати на платах Z790.

Так що материнські плати на чіпсеті Z790 – це єдиний на даний момент варіант для тих, кому потрібна безкомпромісна система з прицілом на надшвидку оперативну пам'ять DDR5.

А ROG Maximus Z790 Hero від ASUS – це одна з кращих пропозицій на ринку для ентузіастів, яким немає необхідності переплачувати за ще дорожчі моделі Apex і Extreme. Інші комплектуючі тестового стенду у вас на екрані.

 

 

Результати тестів

Маючи на борту вдвічі більше дрібних ядер Core i9-13900KF зумів вирвати перемогу у Ryzen 9 7950X у багатопотоковому тесті, правда з невеликим відривом у 5 відсотків. За продуктивністю на одне ядро результат виявився навіть кращим – 9.5% переваги.

У Blender новий флагман Intel наближається до результатів топового Ryzen 9 7950X. І це у Blender, де за традицією процесори AMD перемагали з великим відривом. Невже й справді дрібні ядра виявилися не марними?

Перевіримо це у рендерингу Corona: до фінішної прямої обидва флагмани добігли за ті самі 36 секунд. Те, що минулий флагман виявляється у півтора рази повільніше за новачка вже стає звичним видовищем.

У Geekbench 5 новий i9 перевершив мої очікування як мінімум у багатопоточному тесті: 9 відсотків переваги над топовим шістнадцяти ядерним Ryzen 9. Як видно по попередньому i9, флагмани минулих лінійок Intel не могли не те що обігнати в багатопотоці, вони існували в іншому класі.

Графіки результатів PCMark 10 як завжди виглядають нудно, хоча стривайте. Ryzen 9 7950X все-таки перемагає з відривом в 1 відсоток у тесті, який завжди віддавав перевагу процесорам від Intel.

А ось у 3D Mark Time Spy результати виглядають неадекватно порівняно з минулим оглядом. Виною тому може бути глючне оновлення 22H2 для Windows 11, драйвери, останні версії BIOS або комбінація всього вищесказаного.

Бенчмарк від Puget Systems працює коректно і його результати говорять про те, що для відеомонтажу та ефектів у нового Core i9-13900KF просто немає конкурентів. Хіба що версія K із вбудованою графікою, яка в Adobe зайвою не буде.

У кодуванні відео 13 покоління процесорів Intel отримало серйозний приріст швидкодії, і флагманський Core i9-13900KF не виняток. До речі, не зайвим буде згадати про результати i7-13700K із минулого відео, якому топовий AMD Ryzen 9 7950X також програв.

Не менш серйозний приріст 13900KF отримав і в архівації за допомогою програми 7-Zip. Відірвавшись на третину за швидкістю стиснення і на половину від попередника він так і не зміг наздогнати 7950Х, особливо за декомпресією.

У криптографії Ryzen 9 7950X ледве може наздогнати торішній Core i9-12900KF, що вже говорити про новий флагман від Intel. 13900KF випереджає суперника на чверть у шифруванні та дешифруванні.

Uncharted 4 на PC не дорікнеш в оптимізації. Full HD, все на ультра. Жодних ривків і просадок – плавний високий фреймрейт навіть у динамічних сценах. ПК-порт заснований на оригінальному рушієві та навряд чи господарі консолей від Sony побачать колись подібні значення FPS. Ryzen 9 7950X і минулорічний флагман від Intel показують однакові результати, новий 13900KF відривається від них в середньому на 20 кадрів.

A Plague Tale Requiem не дає розслабитись ні RTX 4090, ні нашій трійці топових ігрових процесорів. І це без рейстрейсингу! Довелося включити DLSS в режим Performance, щоб унеможливити упор у відеокарту, і тут новий i9 знову лідирує. Перевага над попередником і конкурентом суттєва: до 20 відсотків за середнім фреймрейтом та за показниками дуже рідкісних подій.

 

 

Тести в іграх

Cyberpunk 2077, 1080р, ультра-промені, DLSS Quality та вимальовується типова картина: Ryzen 9 7950X бодається з торішнім i9, в той час як 13900KF попереду. За середнім фреймрейтом відрив величезним не назвеш, але 20 відсотків переваги над флагманом AMD по мінімальному FPS це чимало. Температури та енергоспоживання у флагманів точно флагманське – без потужної СРО не обійтись навіть у іграх.

У бенчмарку Guardians of the Galaxy системи на Intel переслідували фризи, які не зникали з кожним новим прогоном. На 7950Х також були просідання, але не настільки суттєві. Про нормальні показники дуже рідкісних подій можна забути. Але за середнім фреймрейтом відрив 13900KF від конкурента – значні 23%.

У Hitman 3 процесори від AMD показують себе з найкращого боку. Ryzen 9 7950X вирвав перемогу у Core i9-13900KF за всіма показниками, нехай і з незначним відривом у 4 відсотки по середньому FPS. З плавністю у топового Ryzen 9 також все відчутно краще: 8% та майже 28% переваги за показниками рідкісних та дуже рідкісних подій відповідно.

Assassin's Creed Valhalla, пресет налаштувань графіки Very High. Ніяких одкровень: Ryzen 9 7950X зовсім трохи не дотягується до результатів Core i9-12900KF, що вже говорити про новачка. Але й розгромною перемогу Core i9-13900KF також не назвеш: 10% переваги за середнім та мінімальним фреймрейтом не розбурхують уяву.

Far Cry 6, Full HD, ультра-налаштування з включеними DXR-тінями. М'яко кажучи, не найкраща частина франшизи по оптимізації, але відставання топового процесора від AMD від новачка інакше як неадекватним не назвеш. 30% за середнім фреймрейтом та за рідкісними подіями? Такого бути не повинно, про що говорять тести в інших іграх та робочих програмах.

До речі про інші ігри. Red Dead Redemption 2, повзунок налаштувань максимально праворуч. Гра любить процесори від червоних і Ryzen 9 7950X видає майже на 20 кадрів більше, ніж свіжий інтелівський конкурент. Подібну розстановку сил з цієї гри ми могли спостерігати й у минулих відео. Відмінний результат та важлива перемога для процесорів AMD на рушії майбутньої GTA 6.

Ну і наостанок бенчмарк останньої частини Лари Крофт. Не знаємо, чи хтось грає в цю гру зараз, але тест процесорів з неї точно вийшов хороший. 1080p, найвищий пресет графіки з включеними RT-тінями і тут новий інтелівський топ не залишає жодних шансів ні своєму попередникові, ні 16-ядерному топу від AMD, якого він обігнав на значні 25 відсотків.

 

 

Висновки

 

Незалежно від наших висновків, Core i9-13900KF має стати лідером продажів у топ-сегменті, особливо у зв'язці з RTX 4090. Можливо, Ryzen 9 7950X міг би проявити себе краще на Windows 10, але сумніваємось, що це допоможе йому відвоювати титул найшвидшого ігрового процесора.

І Core i9-13900KF цілком заслуговує на цей статус, адже в порівнянні зі своїм попередником, він серйозно посилив позиції не тільки в іграх, але і в робочому софті, ставши універсальним топом. Щоправда, це далося йому великою ціною. Якщо рік тому в оглядах лаяли 12900K за температури та апетит, то сьогодні окріп на топовій водянці – звичайна картина, як на процесорах Intel, так і на AMD.

Але потенційних покупців найкращого і найшвидшого це навряд чи турбуватиме, а отже Intel обрала правильну стратегію, якщо процесори AMD на сокеті AM5 не заважають їм панувати у топі продажів. Тож AMD має лише один вихід — зниження цін.

 

 

Де придбати процесор i9-13900KF

 

Такий потужний та складний CPU необхідно купувати у професіоналів, які спеціалізуються на комплектуючих. В інтернет-магазині Артлайн споживачі можуть знайти такий процесор. Клієнтам пропонуються вигідні ціни та гарантія. Вибираючи 13900KF, користувачі можуть бути впевнені, що отримують якісний процесор. Він буде актуальним упродовж тривалого часу, що дозволить запускати найбільш ресурсомісткі ігри та програми.

 

м. Київ, вул. Кирилівська, 104

  • (080) 033-10-06
  • (044) 338-10-06
  • (066) 356-10-01
  • (097) 356-10-01
  • (063) 356-10-01

[email protected]

Питання

+ Чи варто збирати комп'ютер на базі i9-13900KF, якщо у пріоритеті економія електрики?
Якщо ви не на 100% навантажуватимете комп'ютер, то можете розглянути цей процесор. При серйозному навантаженні відзначатиметься підвищене споживання енергії.
+ Чи підійде 13900KF для сучасних ігор?
Це новий процесор від Intel, який підтримує всі існуючі ігри. Вибираючи такий процесор, ви можете довгий час працювати з актуальними програмами.
+ Чи сумісний процесор із Windows 11?
CPU i9-13900K підходить для роботи на комп'ютері на базі системи Windows 11.