#layfkhaki-ili-kak-vybrat

Порівняння HDD і SSD: що краще вибрати?

Що купити HDD або SSD?

Кожному геймеру, людині, яка працює з мультимедіа, та й будь-якому користувачеві комп'ютера в принципі потрібен надійний диск для зберігання ігор і будь-яких інших файлів. В даному випадку мова йде не тільки про те, що необхідно достатньо місця для зберігання всього, що може бути на комп'ютері, але і про швидкість роботи. Логічно, що чим швидше працює диск, тим краще працює вся система.

Твердотільні накопичувачі і жорсткі диски – поширені типи сховищ, які використовуються користувачами по всьому світу. Обидва зберігають дані, але технології абсолютно різні. Це пояснює, чому вибір жорсткого диска може збивати з пантелику. Тому ми в Artline вирішили провести докладне порівняння SSD і HDD, яке допоможе вам вибрати кращий диск для зберігання даних.

 

 

Зміст:

  1. Основна інформація про HDD і SSD
  2. Швидкість
  3. Місткість
  4. Шум
  5. Час роботи
  6. Портативність
  7. Втрата даних
  8. Розсіювання тепла
  9. Зовнішній або внутрішній накопичувач: в чому різниця?
  10. Висновок
    1. Де купити комп'ютер з якісним жорстким диском?

 

 

Основна інформація про HDD і SSD

На кожному комп'ютері є базове сховище, яке називається HDD. До слова, це і є «жорсткий диск», хоча так називають і HDD, і SSD. HDD складається з безлічі знімних частин. Ємність жорсткого диска становить 500 Гб, 1 Тб, 2 Тб, 4 Тб і так далі.

Існують різні інтерфейси підключення HDD, наприклад, SATA і PATA, які найкраще підходять для дому, оскільки вони мають велику ємність і є досить доступними на ринку. Також є інтерфейс SCSI, який зазвичай більш стабільний і працює краще, ніж інші. Це робить його зручним для використання на робочих станціях і в офісах. З іншого боку, заплатити, швидше за все, доведеться більше.

З іншого боку, SSD або твердотільний накопичувач – це диск, що складається з масивів твердотільних мікросхем електронної пам'яті. У ньому є блоки управління і пам'яті. Цей тип сховища в основному використовується для мережевого моніторингу, відеоспостереження і в навігаційному обладнанні, а також в інших подібних областях. Однак його висока швидкість роботи дозволила йому активно використовуватися і звичайними користувачами вдома.

У порівнянні з жорсткими дисками твердотільні накопичувачі менш доступні. Проблема з твердотільними накопичувачами в тому, що вони не так популярні, як жорсткі диски. На фото нижче зліва знаходиться класичний HDD, праворуч – SSD.

У таблиці нижче наводяться основні дані.

Характеристика SSD HDD
Ємність накопичувача до 4 ТБ до 16 ТБ
Шум під час роботи немає є
Швидкість читання/запису до 550 МБ/с до приблизно 160 МБ/с
Час доступу для читання 0,2 мс от 3,5 мс
Час доступу для запису 0,4 мс от 3,5 мс
Витрата енергії в стані спокою от 0,1 до 0,3 Вт 4 Вт і більше
Витрата енергії в роботі от 0,5 до 5,8 Вт 6 Вт і більше
Цикли запису до 10 000 раз майже необмежений обсяг



Швидкість

 

Швидкість пристрою зберігання дуже важлива в іграх та інших завданнях. За даним критерієм провідну роль відіграє SDD. Він має більш високу швидкість читання-запису, в основному, тому що у нього немає голівки, як у жорстких дисків. Його швидкість в 2-3 рази вище, ніж у HDD.

В якості носія інформації SDD використовує флеш-пам'ять, час пошуку та читання якої дорівнює нулю. Це означає, що пристрій взагалі не має затримок при читанні і записі інформації. Ви можете запускати на ньому що завгодно, включаючи всю операційну систему або більш велике програмне забезпечення.

В іграх і програмах для роботи з мультимедіа це важливо, тому що саме від цього залежить швидкість завантаження і загальна продуктивність системи.

 

 

Місткість

 

Цей критерій теж є дуже важливим в іграх і важких програмах. Важливо відзначити, що і твердотільні накопичувачі, і жорсткі диски мають хороший обсяг пам'яті, який може досягати 8 Тб, і більше. В наші дні легко збільшити обсяг пам'яті за допомогою будь-якого пристрою зберігання. Єдина відмінність тут – співвідношення ціни і потужності.

В цьому випадку HDD буде більш доступним варіантом, ніж SSD. Тому, якщо вам важлива ємність, і ви хочете заощадити, жорсткий диск стане для вас найкращим пристроєм зберігання.

 

 

Шум

 

Жорсткі диски можуть бути досить гучними, тому що в їх роботі використовується механічний двигун. SSD-диски не використовують ніяких двигунів. Без нього і внутрішніх рухомих частин твердотільні накопичувачі можуть працювати з рівнем шуму 0 дБ.

Однак не всі жорсткі диски працюють гучно. Їх рівень шуму залежить в основному від швидкості. HDD, які обертаються швидко, як правило, виробляють більше шуму, ніж повільніші моделі. Вік або стан пристрою також будуть визначати рівень шуму, який він буде виробляти.

Якщо ви використовуєте старий або пошкоджений жорсткий диск, ви будете чути більше шуму, ніж будь-хто, хто використовує новий жорсткий диск.

 

 

Час роботи

 

Жорсткі диски дуже швидко псуються. Причина полягає в тому, що вони містять кілька знімних внутрішніх механічних частин. Цього немає в твердотільних накопичувачах, що дозволяє їм витримувати вібрації, перевертання і навіть падіння. У разі падіння або будь-якого неправильного поводження жорсткі диски можуть легко отримати пошкодження, що може привести до втрати даних.

Якщо яка-небудь з його внутрішніх частин буде втрачена або пошкоджена, її доведеться міняти, причому якомога швидше, щоб поламана деталь не пошкодила інші. Якщо ви використовуєте SSD, ваші дані в цілковитій безпеці, навіть якщо ваш ПК впаде, наприклад, під час переїзду.

Що стосується терміну служби, HDD можуть служити набагато довше, ніж жорсткі диски. Однак це не головне, тому що навіть при інтенсивному використанні ви все одно зможете використовувати SSD більше 5 років. Жорсткі диски, з іншого боку, можуть служити до 10 років, але їх продуктивність з часом знижується. З точки зору терміну служби краще раз в декілька років міняти SSD, ніж мучитися з HDD, через вік якого система постійно гальмує.

 

 

Портативність

 

Жорсткі диски, особливо традиційні, досить важкі і мають великий обсяг. Вони можуть бути не такими портативними, як твердотільні накопичувачі, які набагато менше і легше за вагою.

Для геймерів або інших користувачів, які хочуть мати можливість грати або працювати де завгодно, краще підійдуть твердотільні накопичувачі. Завдяки SSD ви зможете легко грати з максимальною зручністю. Але жорсткі диски найкраще використовувати тільки в ігровій кімнаті або будинку.

 

 

Втрата даних

 

Імовірність втрати даних, що зберігаються на жорсткому диску, дуже висока, а це кошмар для кожного користувача комп'ютера. Для геймера це означає втрату збережених даних в улюблених іграх і всього іншого, що могло бути на комп'ютері. Як згадувалося вище, продуктивність HDD з часом знижується, а ризик пошкодження пристрою зростає. Шанси на втрату даних також збільшуються після багаторазового перезапису. Звичайний термін служби жорстких дисків становить всього 5-10 років, після чого ви ризикуєте втратити свої ігри і важливі дані.

Твердотільні накопичувачі більш надійні, оскільки їх нелегко пошкодити в результаті багаторазового перезапису. Вони можуть служити довгі роки, не втрачаючи при цьому своїх властивостей.

 

 

Розсіювання тепла

 

Оскільки нагрів є серйозною проблемою, з якою сьогодні стикаються багато геймерів і звичайні користувачі, при виборі сховища важливо враховувати розсіювання тепла. В цьому випадку краще використовувати SSD, тому що вони більш енергоефективні. Твердотільні накопичувачі виділяють менше тепла в порівнянні з жорсткими дисками.

З HDD ваш комп'ютер може легко перегрітися, що знизить його швидкість і термін служби. Твердотільний накопичувач забезпечить вашому ПК необхідне охолодження, що дозволить вам працювати більше часу.

 

 

Зовнішній або внутрішній накопичувач в чому різниця

 

Зовнішні жорсткі диски знаходяться поза корпусу комп'ютера. Вони, як правило, представляють собою пристрої, що запам'ятовують, з автономним живленням. Вони використовуються для резервного копіювання даних. Приводи знаходяться поза комп'ютером. Такі моделі підключаються до комп'ютера через USB. Нові USB-C і Thunderbolt-накопичувачі працюють швидше своїх попередників, тому їх найкраще використовувати для зберігання робочих даних.

При покупці таких пристроїв важливо переконатися, що формат диска відповідає вашій системі. Більшість ЖД будуть відформатовані у форматі ExFat, щоб мати можливість працювати як на Mac, так і на ПК з Windows. Проблема в тому, що, якщо ви випадково вимкните диск, не витягуючи його, особливо на Mac, швидше за все, дані загубляться. Повернути їх буде дуже складно.

Але вам важливо розуміти, що внутрішні диски набагато надійніше зовнішніх. Це пов'язано як мінімум через те, в яких умовах вони використовуються. Внутрішні диски знаходяться в корпусі і рідко переносяться. Зовнішні пристрої постійно знаходяться в русі. Їх кладуть до кишень, сумок, вони нерідко падають. Тому термін служби у них апріорі нижче, ніж у тих дисків, які завжди знаходяться в одному місці.

Ми не рекомендуємо використовувати зовнішні пристрої. Краще взяти комп'ютер з надійним SSD або HDD, а якщо потрібна можливість демонстрації презентацій або інших даних за межами вашого робочого простору, використовуйте хмарні сховища. У такому випадку дані точно не загубляться, так як вони зберігаються на великій кількості серверів. Якщо один виходить з ладу, отримати доступ до даних можна через інший.

 

 

Висновок

 

Жорсткі диски дуже добре підходять для ігор і важких програм, але тільки за умови, що вони мають достатню ємність для зберігання всіх файлів і є досить швидкими для підтримки графіки.

Однак продуктивність, пропонована твердотільними накопичувачами, вище, ніж у жорстких дисків. SDD більш надійні, вони служать краще протягом довгого часу, є більш довговічними. Їх складніше пошкодити. Однак такі накопичувачі навряд чи можна назвати найкращими для довгострокового зберігання файлів.

Це пов'язано з меншою їх доступністю і тривалістю роботи. Найкраще, що може зробити геймер, – це скористатися тим, що можуть запропонувати обидва варіанти разом. Ви можете придбати SSD меншого розміру для всіх своїх ігор, а також використовувати жорсткий диск більшого розміру для інших даних. Це дозволить створити ідеальне рішення для самих різних завдань.

Таким чином, якщо жорсткий диск вам потрібен для зберігання зображень або інших файлів, класичний жорсткий диск, ймовірно, стане кращим рішенням для вас. Так, механічні частини схильні до зносу і пошкодження з плином часу, але, якщо він виконує тільки зберігання, наприклад, зображень, знос повинен бути мінімальним. Але жорсткі диски схильні до ударів.

Якщо ви регулярно виконуєте резервне копіювання і використовуєте диск в рамках щоденного або щотижневого робочого процесу, особливо якщо він зовнішній, вам, ймовірно, буде потрібен розмір і швидкість читання/запису, яку може дати SSD.

Більш того, у міру розвитку технологій твердотільні накопичувачі стають все більш розвиненими і домінуючими на ринку пристроями. Це може навіть знизити їх ціну з часом.

 

Де купити комп'ютер з якісним жорстким диском

У магазині Артлайн є великий вибір комп'ютерів (більше 1500 готових моделей). Також ми можемо зробити збірку під замовлення. Вам достатньо просто зв'язатися з нами одним із способів, перерахованих нижче, і перерахувати все те, що ви хочете бачити в своєму ПК. Наша перевага в самостійній збірці комп'ютера. Відповідно, ціни у нас нижче, ніж у конкурентів на моделі з аналогічними характеристиками. Ми використовуємо тільки перевірені моделі SSD і HDD, найчастіше обидва варіанти в одному корпусі.

 

м. Київ, вул. Кирилівська, 104

  • (080) 033-10-06
  • (044) 338-10-06
  • (066) 356-10-01
  • (097) 356-10-01
  • (063) 356-10-01

[email protected]