#resheniya-dlya-igr

Скільки грошей приносять відеоігри?

skg

Ти граєш за встановленими правилами гри. Граєш в гру під назвою життя кожного дня, майже не замислюючись над тим, як вона поступово переростає в рутину. Інші ж ці правила гри встановлюють, і стосується це не лише життя реального, але й віртуального.

 

ДИВИСЬ ЦЕЙ РОЛИК НА YOUTUBE!

 

 

Створи собі гру і диктуй власні правила, які в купі визначать твій геймдизайн. Історій про розробників-одинаків море. Тобі Фокс, до прикладу, зі своєю грою Undertale вже давно став мільйонером, хоч на початку метою його збору на Кікстартер було всього лише 5 тисяч доларів. Інший розробник, Джонатан Блоу зумів заробити мільйон баксів всього лише за тиждень після релізу своєї гри Braid. І подібні історії не є одиничними, що ж тоді має коїтись у великих компаній-розробників? Адже ігрова індустрія сьогодні – це найприбутковіша індустрія розваг. За даними Forbes лише в 2022-му році ігрова індустрія виручила 184 мільярди доларів за рік. Музична індустрія зуміла принести 26 мільярдів. Стільки ж принесла індустрія кіно. Тобто, навіть якщо взяти виручку за музику та кіно не вийде навіть третини від виручки, яку дають ігри. І виручка з кожним роком впевнено збільшується, хоч ігри й не стають кращими. 

 

 

То скільки ж на нас заробляють автори відеоігор? Нехай кожен скаже за себе. Продакт-менеджер Diablo 4 в нещодавньому інтерв’ю заявив, що за рік гра зуміла принести Blizzard більше ніж 1 мільярд доларів. Немаленька сума як для гри, яку часто називали провалом. З мільярду 666 мільйонів доларів автори зуміли заробити ще того літа, в основному за передзамовлення гри. 150 лямів хлопцям принесли мікротранзакції, ну а решта на пивко, так би мовити. 

 

 

Доволі провальний Starfield від Bethesda перестає бути доволі провальним, якщо вдаритись в суху арифметику. Гра посіла 11 сходинку в топі найбільш продаваних ігор 2023-го і принесла авторам 637 мільйонів доларів з оцінкою в 6.8 балів на Метакрітік. Сума вкладалась в плани компанії, яка загалом хотіла заробити на грі 1 мільярд доларів за три роки. Інтерес до Скайріму в космосі підігріє й нове DLC Shattered Space, яке виходить в день написання цього сценарію. 

 

 

Проходячи повз проекти з доволі складною долею, неможливо оминути славнозвісний Кіберпанк, який на релізі отримав іншу назву – Кібербаг. Гра дійсно була в жахливому стані, але CD PRojekt зуміли довести її до ладу з часом, тож тепер проект виглядає так, як і повинен був. Ще тієї осені Cyberpunk 2077 перейшов відмітку в 25 мільйонів проданих копій, що є немалим успіхом. Цей немалий успіх в сумі приніс компанії більше ніж 750 мільйонів доларів США.

 

 

Втім бувають і касові провали, яких індустрія знає немало. Яскравим представником подібних даунгрейд-рейтингів є Ubisoft зі своєю 4А-грою Skull and Bones, на розробку котрої пішло більше ніж 200 мільйонів доларів і 10 років роботи. В результаті гра навіть не зуміла дійти до 1 мільйона проданих копій, зате антирекорд встановила не один. 

 

 

Та все це квіточки в порівнянні з онлайн-іграми, котрі позиціонуються як справжні дійні корови для розробників. Одиночні ігри і близько не можуть дати ту виручку, котру хлопці стрижуть з онлайн-проектів різного штибу: від шутерів до безкінечних пісочниць. Тут в дію вступає цілий ряд хитрощів і маніпуляцій, котрі обов’язково виманять пару баксів з твого гаманця – рано чи пізно. Так завдяки сукупності ностальгії, любові та доступності, Grand Theft Auto 5 Online приносить компанії Rockstar 2,5 мільйона доларів на день. Гра вийшла ще в 2013-му році і з того часу активно і постійно приносить 500 мільйонів доларів на рік, а то й більше. В період пандемії гра приносила за рік 911 мільйонів доларів – якщо сильно вдаритись в математику, то можна вирахувати суму в 1.733 долара за хвилину, котрі GTA приносить своїм авторам. Дуже приємний результат, чи не так? Дивлячись на фінансові звіти, розумієш чому хлопці так сильно затягували з GTA 6 – навіщо вбивати дійну корову, якщо більшість геймерів ще й досі не оновили залізо до топового рівня? Зробити це можеш в інтернет-магазині ARTLINE - кастомна збірка на ігровий ПК в стилі GTA

 

 

Найцікавіше в тому, що GTA Online дозволяє заробляти не тільки Rockstar, але й геймерам. Для цього створюється і обслуговується сервак, який при відповідному онлайні може приносити і 100 тисяч доларів за рік завдяки донатам та покупці різного барахла на ньому. Та тут є безліч нюансів – від проплачених блогерів, котрі будуть гамати на твоєму серваку на зарплаті, від типу сервера. Адже є як прості, так і Role Play-сервера, на котрих вам треба відігравати якусь роль – бути водієм таксі чи автобуса тощо. Ви не можете просто так викрадати автівки, та навіть їздити на декотрих, оскільки для цього потрібне посвідчення водія. Реалізм загалом, такий сервак теж може приносити немало – є числа про 20 тисяч зелених в місяць. Але з цієї двадцятки п’ятірка йде лише на обслуговування і зарплату адмінам, тоді як ще зо 5 штук платиться блогерам за піар. Як то кажуть, на зарплаті і грати цікавіше. Варто зазначити, що ще в 21-му ГТА 5 перейшла відмітку в 150 мільйонів проданих копій, що принесло Рокстар 6,5 мільярдів доларів

 

 

Вражаюча сума, але не для компанії Valve. Хто-хто, а Габен чудово розуміється на грошах. Навіщо створювати щось своє, якщо завжди можна привласнити чуже? Таким макаром з’явилась Контра і Дота, і цей дует став одним з найприбутковіших в ігровій індустрії. Одні лише кейси в КС приносили Valve 65 мільйонів доларів за місяць в 2023-му. Та статистика стає ще цікавішою з сайтом CS2 case tracker, котрий показує, що за 2023-й рік було відкрито 400 мільйонів кейсів. Це принесло Valve 980 мільйонів доларів – майже мільярд на скінчиках. Це майже по 3 ляма чистого доходу кожного дня. За перемогу в CS Major цього року дають 1 мільйон 250 тисяч доларів, що менше половини заробітку Valve з КС за день. Компанія чудово розуміла важливість присутності топових скінчиків в грі: якщо в 2014-му їх було лише 70-т і 11 кейсів, в 2021-му число виросло до 500 з 34-ма кейсами. 

 

 

Тут, як і з GTA Online, заробіток працює в обидва боки. Майже ніхто не говорить про художників, котрі ці скіни малюють. Такі люди теж не залишаються без хліба з маслом. Вони можуть заробляти якісь дивовижні гроші – від 40 до 200 тисяч доларів за один скін! Як це працює? Художник малює скін і виставляє його в Steam Workshop. Якщо його знаходить Valve, забирає до своєї гри і запаковує до якогось кейса, автор отримає відсоток від кожного відкритого кейса. Так декотрі художники заробляють і до 200 тисяч доларів на рік, тоді коли ти шодня прокидаєшся на роботу о шостій. Що вже казати про різноманітні сайти, на котрих кейси, ключі та шмотки продаються за реальні гроші. Це взагалі ціла мережа казино, котра заслуговує на окремий ролик.

 

 

Ситуація з Dota 2 теж віддає запахом лаванди. Тут Valve активно заробляє на бойових пропусках – так званих Battle Pass`ах, які дають тобі привілеї і виділяють посеред злиденних та озлоблених гравців. За 2023-й рік на одних лише Battle Pass’ах Valve заробила майже 300 мільйонів доларів. За статистикою, українські гравці залили в гру біля 6 мільйонів баксів – ану зізнавайся скільки маєш імморталок! 

 

 

Що ж, всі ці суми вражають, та насправді вони – лише крапля в морі. Виручка за скінчики з CS і Доти разом зі всією загально взятою виручкою від ігор Valve загалом складають лише 26% доходів компанії. Інші 74% приносить Steam. В 2021-му майданчик приніс Габену більше ніж 7 мільярдів доларів і ця сума постійно росте. Тоді як ти граєш за встановленими правилами, хтось встановлює їх за тебе.

 

 

Та GTA і Контра – не єдині мастодонти, які приносять гігантську виручку. Call of Duty Modern Warfare приносить Activision 3600 доларів за хвилину, FIFA – 2000 доларів за хвилину, NBA – 1,5 тисячі доларів. Колда є одним з найприбутковіших шутерів. В 2021-му оновлена Modern Warfare в сумі з продажами копій і продажами різної косметики принесла своїм розробникам 13 мільярдів доларів за рік. Лише в США гравці витратили 800 мільйонів баксів на всілякі скіни, що не може не вражати. Поступово приходить розуміння, що клепати нову Колду кожного року – більш ніж просто вигідно. І неважливо, що сюжет гри може навіть не дотягувати до 5 годин хронометражу. 

 

 

Можливість злити свої бабки любителям футболу не лише на ставках дає FIFA, котра лише на одній Ultimate Team за рік заробляє більше ніж 1,5 мільярда доларів США. Ultimate Team – це ігровий режим, в котрому ти збираєш собі команду. Починаєш від слабких гравців, закінчуєш топовими. Але карточки з топами нарулити не так легко – найпростіше купити їх за реальні гроші і нагинати нюбів в кожній катці. Що найсмішніше, 1,5 мільярда доларів з Ultimate Team – це лише 29 відсотків загальної виручки від гри. Чистий дохід складає 5,6 мільярда доларів США. А ви вже купили нову Фіфу?

 

 

В плані заробітків не відстає і PUBG. Тут треба зробити уточнення, що ринок ігрової індустрії сміливо розділяється на три категорії: ринок ПК, який складає 23 відсотки; ринок консолей розміром в 32 відсотки; мобільний ринок з 45% відсотками охоплення. PUBG вирішили завоювати обидва сектори і швидко реалізували свій план. Вихід PUBG Mobile був неабияким успіхом, а тепер гра приносить за рік від 6 мільярдів доларів. Це навіть в порівняння не йде з ПК-версією, яка приносить за рік якісь жалюгідні копійки в 300 мільйонів доларів

Як бачите, доходи онлайн-ігор навіть порівнювати не варто з простими продажами ігор одиночних. Це бездонна яма, котра засмоктує ваші гроші на скорості світла. Не дивно, що розробники перестали робити хороші ігри – навіщо напрягатись, якщо можна зробити щось раз і на віки, або ж щороку користуватись попередніми напрацюваннями і випускати ту ж гру лише з іншою назвою. Підписуйся на ARTLINE PLAY і став лойс. На сайті Артлайн бери топовий ігровий ПК і буде тобі щастя.