#benchmarki

Продуктивність робочої станції на базі NVIDIA Quadro RTX 5000

NVIDIA Quadro RTX 5000 у робочій станції

Щорічно вимоги до обчислювальних потужностей робочих станцій швидко збільшуються. Причина в тому, що фахівцям різних сфер необхідна більш висока продуктивність, щоб прискорити робочий процес, підвищити точність моделювання, проектування і візуалізації.

Робочі станції повинні мати потужні комплектуючі, які відрізняються своєю продуктивністю і надійністю. Однією зі складових якісної збірки є професійна відеокарта. Про одну з них і піде мова – NVIDIA Quadro RTX 5000. Також розглянемо материнські плати і процесори, які найкраще поєднуються з нею, досягаючи високої продуктивності в різних додатках.

 

 

Зміст:

  1. Вибір процесора
    1. Intel Core i9-9900KF
    2. AMD Ryzen 9 5900X
  2. Яку материнську плату обрати?
    1. ASUS WS Z390 PRO
    2. ASUS PRIME B450M-A
  3. Опис відеокарти NVIDIA Quadro RTX 5000
  4. Продуктивність в тестах
    1. RealityCapture
    2. Abode Lighroom
    3. Photoshop
    4. After Effects
    5. Premiere Pro
    6. DaVinci Resolve
  5. Купівля робочої станції з NVIDIA Quadro RTX 5000

 

 

Вибір процесора

 

Головним компонентом робочої станції є центральний процесор, який відповідає за математичні обчислення і обробку команд. Саме в ЦП зосереджені основні можливості управління комп'ютером, він є таким собі «мостом» між усіма комплектуючими системного блоку. Без нього ви не зможете запустити пристрій. Чим потужніше процесор, тим швидше будуть оброблятися всі команди і операції. Наприклад, якщо ви займаєтеся рендерингом, для нього потрібен потужний ЦП, щоб досягти кращої продуктивності, інакше процес затягнеться на довгі години.

У цьому огляді ми розглянемо 2 процесора, які показують хорошу продуктивність в поєднанні з відеокартою NVIDIA Quadro RTX 5000. Один з них більш бюджетний, а інший відрізняється більш високою потужністю і продуктивністю. Почнемо огляд з процесора, за допомогою якого проводилися тести.

 

Intel Core i9-9900KF

Процесор володіє 8 ядрами з 16 потоками, підтримує технологію Hyper-Threading. У нього немає інтегрованої графіки, і він має розблокований множник. Основна частота – 3.6 ГГц, а при розгоні 5.0 ГГц. Він створений на 14-нм техпроцесу, чіп відноситься до родини Coffee Lake, підтримує двоканальну пам'ять до 128 ГБ DDR4 з частотою 2666 МГц. Заявлене енергоспоживання становить 95 Вт, але під час навантаження він з легкістю може споживати 170-190 Вт.

Продуктивності процесора буде достатньо не тільки для мультимедійних завдань, але і для професійних обчислень в різних сферах, а в поєднанні з професійною картою він показує дуже високу продуктивність.

 

AMD Ryzen 9 5900X

Цей процесор істотно потужніше і продуктивніше, ніж попередній. Він володіє 12 ядрами з 24 потоками і основною частотою 3.7 ГГц, а при розгоні вона становить 4.8 ГГц. Він проводиться на основі 7-нм техпроцесу. Енергоспоживання становить 105 Вт. Об'єм кеш-пам'яті третього рівня дорівнює 64 МБ.

AMD Ryzen 9 5900X – відмінний вибір для продуктивних робочих станцій, які використовуються для монтажу відеоматеріалів, підрахунку об'ємних дизайнерських проектів або інженерних обчислень.

 

 

Яку материнську плату обрати

 

Основним її призначенням є забезпечення коректної роботи ЦП, ОЗП, накопичувача, відеокарти і інших компонентів. Якщо говорити про те, наскільки вибір материнської плати впливає на продуктивність інших комплектуючих, вона не має на них істотного впливу. Плата обмежує установку деяких видів ЦП, ОЗП типу і розміру, а ще від неї залежить те, скільки графічних процесорів ви зможете встановити.

З розглянутими процесорами і відеокартою NVIDIA Quadro RTX 5000 відмінно поєднуються материнські плати ASUS WS Z390 PRO і ASUS PRIME B450M-A. Спочатку ми розглянемо плату, яка брала участь в тестах.

 

ASUS WS Z390 PRO

Материнська плата WS Z390 PRO спроектована для серйозних обчислювальних навантажень. Це відмінна плата з багатими функціональними можливостями, націленими на робочі станції. Основними особливостями материнської плати є підтримка двох U.2 і така ж кількість накопичувачів M.2. Також у неї 8 роз'ємів USB 3.1 Gen 2. Вона підтримує двоканальну пам'ять DDR4 з частотою більше 4000 МГц і має достатній функціонал для розгону ЦП Intel Core i9-9900KF. Материнська плата WS Z390 PRO дозволяє встановити до чотирьох графічних процесорів, поєднуючи їх за технологією SLI або CrossFile.

 

ASUS PRIME B450M-A

Материнська плата має 6-фазну систему живлення. Хоча на перший погляд це небагато, але для цієї плати досить. У неї є 4 слота для оперативної пам'яті DDR4 з максимально доступним розміром 64 ГБ. Під час розгону тактова частота становить 3200 МГц.

Для під'єднання накопичувачів є 6 роз'ємів SATA. Також вона має роз'єм M.2, до якого ви можете підключити будь-який накопичувач, в тому числі і NVMe, у якого відмінна швидкість роботи. Слотів для розширення тут 3. Один з них повнорозмірний PCIe 16x для графічного процесора, а ще два PCIe х1, призначені для підключення периферії.

ASUS PRIME B450M-A володіє двома PS/2, що в наш час зустрічається рідко. Також у неї є шість USB 3.1 і велика кількість відеовиходів, які вам знадобляться, якщо у вас в планах використання інтегрованої графіки.

Більш детальні характеристики материнської плати ASUS PRIME B450M-A представлено в відеоогляді, який ви можете побачити нижче.

 

 

Опис відеокарти NVIDIA Quadro RTX 5000

 

Графічний процесор NVIDIA Quadro RTX 5000 призначений для людей, які займаються творчістю і яким необхідно швидко і ефективно працювати зі складними проектами. Відеокарта заснована на архітектурі Turing і платформі NVIDIA RTX. Вона володіє 3072 ядрами CUDA, 384 тензорними ядрами і 48 ядрами RT. Також у неї в наявності 16 ГБ відеопам'яті GDDR6. За допомогою цих характеристик вона може візуалізувати складні моделі і сцени з фізично точними тінями, відображеннями і заломленням.

RTX 5000 підтримує NVIDIA NVLink, дозволяючи користувачам масштабувати пам'ять і продуктивність за допомогою декількох конфігурацій відеокарт. Якщо на вашій робочій станції є місце, можна підключити два графічних процесора Quadro RTX 5000 з пропускною спроможністю до 50 ГБ/с і об'єднаними 32 ГБ відеопам'яті GDDR6.

У неї є 4 виходи DisplayPort 1.4, які можуть підтримувати до 4 дисплеїв з роздільною здатністю 4096х2160 при 120 Гц або 5120х2880 при 60 Гц. Ви також можете вибрати подвійний дисплей з роздільною здатністю 7680х4320 пікселів і частотою 60 Гц. Порт USB Type-C забезпечує підтримку VirtualLink і готовий до роботи з віртуальною реальністю. Він підключається до гарнітур VR для одночасної передачі чотирьох високошвидкісних смуг HBR3 DisplayPort, які можна масштабувати для майбутнього застосування, каналу даних USB 3.1 Gen 2 для підтримки камер і датчиків з високою роздільною здатністю, а також забезпечує потужність до 27 Вт.

 

 

Продуктивність в тестах

 

Тестування проводилися в різних програмах, які використовуються для моделювання, рендеринга, візуалізації. На фото нижче буде показано, за скільки секунд відеокарта NVIDIA Quadro RTX 5000 здійснювала ті чи інші процеси.

 

RealityCapture

Програма RealityCapture застосовується для створення тривимірних моделей з декількох картинок одного об'єкта, який фотографували з різного ракурсу. Для початку приведена модель простого каменю. Кожна стадія зафіксована окремо.

Результат був отриманий трохи менше ніж за пару сотень секунд. Графік виглядає незвично, тому що ми звикли, що є порівняння з конкурентами. Згодом, коли буде протестовано більшу кількість ЦП, цей графік стане набагато звичніше. 

Тепер давайте подивимося на іншу модель – карта шкільної території. На першому графіку кожен етап відображений окремо, а на другому – загальний результат. 

 

Abode Lighroom

Для обробки графіки використовують програму Abode Lighroom. За допомогою неї можна без проблем каталізувати фотографії та з легкістю знаходити потрібний вам файл серед безлічі інших. Головне призначення програми – робота з цифровими негативами. Під час тестування були використані три набори картинок з неоднаковою роздільною здатністю – від 22 Мп до 45 Мп в різних форматах. Імпорт 500 фотографій, величина прев’ю мінімальна, Smart Preview не генерується.

Кількість часу, яка необхідна для відображення кожного подальшого зображення при натисканні клавіші зі стрілкою вправо. Модуль Library.

Те ж саме, тільки модуль Develop.

Кількість витраченого часу для перемикання в модуль Develop.

Автоматична корекція зображень.

Витрачений час на оброблення інструменту spot heal до подальшого його застосування.

Створення 500 смарт-прев’ю.

Витрачений час на створення панорами з 6 зображень.

Витрачений час на створення HDR з 6 зображень.

Тривалість експорту 50 фотографій в форматі JPEG. Якість становить 60, а також присутня зміна величини по стороні, яка довша, до 3840 пікселів. Також застосовується автоматична корекція: баланс білого і тон.

Перетворення 50 фотографій в DNG.

 

Photoshop

Photoshop – редактор, в якому можна коригувати і ретушувати фотографії, а також перетворювати форми, зберігати анімації в форматі GIF, застосовувати шари і ефекти. Ця програма є досить потужним додатком, який застосовують багато фотографів і дизайнерів. Тому давайте подивимося, як професійна відеокарта впливає на продуктивність в цій програмі. Ось результати основних тестів.

Робота з фільтрами.

З'єднання фотографій.

Збереження і відкриття файлу в форматі PSD.

 

After Effects

Щоб зробити відео більш ефектним, потрібно використовувати спеціальну програму. After Effects впорається з цим завданням якнайкраще. Звичайному користувачеві вона дозволить доповнити відео різними ефектами або створити анімацію в Gif. Додаток широко застосовується в телебаченні і кіноіндустрії, а також для створення 3D графіки і в графічному дизайні. Зверніть увагу, як відеокарта NVIDIA Quadro RTX 5000 впливає на продуктивність робочого процесу в програмі.

 

Premiere Pro

Ця програма дозволяє виконати велику частину операцій, пов'язаних з постобробкою аудіо та відеоматеріалів, а також виконувати нелінійний монтаж. Для проведення тестів в Premiere Pro обрані відеофайли значного обсягу. Тести проводилися з використанням Lumentri Color до 3 відео в циклі, а відтворення 12 роликів – на 4 доріжках в режимі мультикам.

 

DaVinci Resolve

Монтаж, створення ефектів, обробку кольору і звуку на професійному рівні можна робити за допомогою програми DaVinci Resolve. Вона в повному обсязі підтримує роздільну здатність 8К. Як же вплинула відеокарта на продуктивність в цій програмі? Звернемо увагу на результати тестів.

За підсумками тестів видно, що робоча станція на базі графічного процесора NVIDIA Quadro RTX 5000 показала хорошу продуктивність в різних програмах.

 

 

Купівля робочої станції з NVIDIA Quadro RTX 5000

 

Магазин Артлайн пропонує різні збірки робочих станцій. Ви можете придбати пристрій на базі NVIDIA Quadro RTX 5000 або ж ми зберемо його по вашим параметрам. Зайшовши до нас на сайт, ви переконаєтеся, що у нас хороше співвідношення ціни і якості і відмінний вибір.

 

м. Київ, вул. Кирилівська, 104

  • (080) 033-10-06
  • (044) 338-10-06
  • (066) 356-10-01
  • (097) 356-10-01
  • (063) 356-10-01

[email protected]

Питання

+ Які ключові технологічні переваги пропонує Nvidia Quadro RTX 5000?
Nvidia Quadro RTX 5000 має низку просунутих функцій. Вона включає вдосконалену архітектуру стрімінгових мультипроцесорів, що дозволяє покращити продуктивність та спростити програмування. Також карта підтримує обчислення зі змішаною точністю, що подвоює пропускну здатність та скорочує вимоги до обсягу пам'яті під час роботи з нейромережами. Карта має ECC (Error Correcting Code) на графічній пам'яті, що гарантує високу точність і надійність для критично важливих додатків. Крім цього, є можливості піксельної та обчислювальної переривання, кодеки H.264 та HEVC для кодування/декодування, а також підтримка багатопоточності SIMT (Single Instruction, Multiple Thread).
+ Які продуктивність та специфікації Nvidia Quadro RTX 5000?
Nvidia Quadro RTX 5000 включає 3072 CUDA ядер, 384 Tensor ядра, 48 RT ядер та 16 ГБ GDDR6 пам'яті. Карта пропонує високу продуктивність, підтримуючи пікову продуктивність в одинарній точності (FP32) 11,2 TFLOPS та половинної точності (FP16) 22,3 TFLOPS. Вона також пропонує вражаючу пропускну здатність пам'яті 448 ГБ/с та максимальне споживання енергії 265 Вт. Крім того, RTX 5000 підтримує DisplayPort 1.4, дозволяючи підключати до чотирьох 5K моніторів на 60 Гц або два 8K дисплеї на карті.
+ Які результати тестів продуктивності для Nvidia Quadro RTX 5000?
У різних тестах продуктивності RTX 5000 демонструє відмінні результати. У тесті LuxMark, карта показала результат 29,404 очок, що значно перевищує продуктивність попередніх моделей. У бенчмарку Arion, RTX 5000 також посіла перше місце з результатом 6,193 очок. Крім того, у тестах з використанням програми SolidWorks 2019, картка також показала високу продуктивність, особливо у завданнях моделювання важкої техніки та реактивних двигунів.