#layfkhaki-ili-kak-vybrat

Огляд Creality CR-M4

3D принтер Creality, вибір 3D принтера

Creality CR-M4: величезна промислова робоча конячка

Компанія Creality випустила величезний 3D-принтер. CR-M4 є настільки переробленою моделлю, що виробник називає її «квазііндустріальною» і в рекламі пропонує друкувати найнестандартніші і великі деталі. Серед них повнорозмірна середньовічна броня та дракони. У цьому огляді ми детально розглянемо всі особливості цього пристрою.

 

 

Зміст:

  1. Технічні характеристики
  2. Комплект поставки
  3. Дизайн Creality CR-M4
  4. Creality CR-M4 проти Anycubic Kobra Max та Elegoo Neptune Max
  5. Збірка Creality CR-M4
  6. Вирівнювання
  7. Завантаження нитки
  8. Підготовка файлів/програмного забезпечення для Creality CR-M4
  9. Тестовий друк
  10. Де придбати Creality CR-M4?

 

 

Creality CR-M4 розрахований на тривалу роботу. Про це свідчить наявність лінійних направляючих по осі Y, збільшений кроковий двигун Y і потужніший, ніж зазвичай, блок живлення потужністю 800 Вт. Тут використовується суцільнометалевий хотенд у стилі Volcano. Але виробник трохи помилився, адже масивний принтер у поєднанні з витонченим соплом діаметром 0.4 мм виглядає не найкращим чином.

Точне автоматичне вирівнювання, прямий привід Sprite та гнучка поверхня станини спрощують процес друку. Однак CR-M4 займає велику площу – майже повний квадратний метр (450×450×470 мм). Деяким користувачам доведеться купувати нові стільниці, щоб надрукувати на Creality CR-M4. У той же час це найкращий (або один із найкращих) принтерів для друку великих виробів без розрізання їх попередньо на невеликі шматочки. Наприклад, це може бути броня для косплея або якийсь звір.

 

 

Технічні характеристики

 

Ось основні особливості Creality CR-M4:

  • Розмір збирання: 450 x 450 x 470 мм;
  • Матеріал: PLA/PETG/TPU/ABS (до 300 градусів);
  • Тип екструдера: із прямим приводом;
  • Сопло: 0.4 мм (власне);
  • Складальна платформа: лист пружинної сталі з підігрівом;
  • Вирівнювання ліжка: автоматичне, CR Touch;
  • Датчик биття нитки розжарення: так;
  • Підключення: через USB-накопичувач, USB Type C, LAN;
  • Інтерфейс: кольоровий сенсорний екран 4.3 дюйми, знімний;
  • Займана площа: 655 x 700 x 865 мм;
  • Вага: 22.48 кг.

 

 

Комплект поставки

 

Creality CR-M4 поставляється з усім необхідним для налаштування принтера. Ви отримуєте інструменти для збірки та обслуговування, бічні ножі, металевий скребок, один запасний хотенд із встановленою насадкою та USB-накопичувач для передачі файлів. Для початку роботи є зразок білого PLA вагою 500 г.

На USB-накопичувачі є дуже корисне коротке відео зі збирання принтера. Також у комплекті є файл посібника у форматі PDF, інсталяційний файл Creality Print та два зразки моделей у попередньо нарізаному форматі .gcode та .stl.

 


Дизайн Creality CR-M4

 

Creality CR-M4 – це дуже великий принтер, схожий на популярний CR-10, який має той самий обсяг збірки, що й CR-10 Max 2019 року. Інженери значно покращили конструкцію, додавши гладкі сталеві лінійні направляючі та більший блок живлення потужністю 800 Вт. Через наявність крокового двигуна по осі Y CR-M4 може обробляти колосальні 30 кг матеріалу на робочій пластині.

 

Як і очікувалося, пристрій має подвійну вісь Z, ремінь для синхронізації та кермові тяги для стійкості. Міцні кабельні ланцюги захищають проводку осей Z та X, але не Y. Коли ми дивилися, як вісь Y переміщається так само, як і вісь X, у нас навіть виникла підозра, що кабельні ланцюги – це, можливо, більше показуха, ніж потреба.

Ціліснометалічний прямий привід Sprite майже такий самий, як у Ender 3 S1 Pro преміум-класу. Але тут довше сопло типу Volcano, яке нагріває більше матеріалу та забезпечує швидший друк. На жаль, Creality використовує спеціальну насадку, яку можна знайти тільки на сайті виробника та в його спорідненій компанії Sovol.

Стандартна насадка, яка входить до комплекту, має розмір 0.4 мм, що є поширеною проблемою для більшості 3D-принтерів, оскільки цього зовсім недостатньо для великих збірок. Компанія Creality запевняє, що незабаром стануть доступні насадки більшого розміру.

 

Спеціальна насадка Creality з високою продуктивністю, як і насадка на Ender 5 S1, може збити з пантелику деяких людей. Вона схожа на Volcano і навіть має таку саму довжину різьблення. Ми навіть спробували встановити сопло Volcano діаметром 0.6 мм у CR-M4, сподіваючись заощадити кілька днів на друку тестових зразків. Але ми швидко зрозуміли, що воно надто коротке, щоб очистити кожух вентилятора. Однак не все так погано. У кожусі більшого розміру знаходиться вентилятор 4020 із двома каналами, спрямованими прямо на кінчик сопла, що забезпечує чудове охолодження.

 

CR-M4 – перша протестована нашою командою машина Creality зі знімним екраном керування. Це виявилося дуже доречним у процесі використання. Пристрій настільки великий, що нам довелося поставити його боком на стільницю. І тільки завдяки знімному екрану нам не довелося напружувати шию, щоб запустити друк.

Утримувач котушки кріпиться зверху, як у Ender, що зменшує ширину принтера. Ми знайшли один недолік на стійці для матеріалу, яка розрахована на стандартні котушки по 1 кг. Ми хотіли використовувати дуже велику котушку для чотириденного друку виробу вагою понад 2000 г.

Знаючи, що тримач котушки зламається під навантаженням більш ніж 2-кілограмового рулону, ми використовували настільний тримач котушки, який запозичили у меншого розміру принтера. Потім ми пропустили матеріал вгору принтером через кабельну стяжку до встановленого зверху датчика биття нитки і назад до прямого приводу. Напруга при спробі витягнути матеріал із масивної котушки під дивним кутом викликала тертя та неприємні лінії шарів на результаті нашого друку. Якщо ви хочете використовувати цей принтер з дуже великими котушками, вам потрібно буде знайти спосіб прикріпити їх до стелі або стіни над принтером.

Принтер має 32-бітну плату та безшумні крокові двигуни. CR-M4 вимагає сильного охолодження, тому в ньому використовуються потужні вентилятори. Вони залишаються включеними, навіть коли машина працює на холостому ході. Існує кілька способів підключення до CR-M4: USB-накопичувач, кабель USB-C, кабель RJ45, Wi-Fi та LAN. Хороша новина в тому, що вам не доведеться використовувати малі карти Micro SD. Більше того, ви зможете відправляти файли безпосередньо зі слайсера через Wi-Fi або локальну мережу.

Невелика примітка про Wi-Fi, доступ до якого здійснюється через смарт-пристрій та веб-сайт Creality Cloud. Хмарний сервіс призначений для обміну файлами, покупок, спілкування, нарізування та надсилання файлів для друку на принтери. Ви можете придбати преміум-моделі за монети, зароблені на сайті або за реальні гроші (за 99 центів можна купити 100 кредитів). З одного боку, це чудово, що можна швидко знайти модель, нарізати та відправити її прямо з телефону. З іншого боку Creality не змогла повністю заборонити користувачам завантажувати (і продавати) моделі, захищені авторським правом. Для розробників це погано.

 

 

Creality CR-M4 проти Anycubic Kobra Max та Elegoo Neptune Max

 

 

За останній рік ми розглянули три великі принтери від трьох великих компаній. Kobra Max від Anycubic та Neptune Max від Elegoo мають схожі конструкції з об'ємом друку не менше 400 мм3. У таблиці нижче наведено основні характеристики.

 

Anycubic Kobra Max

Creality CR-M4

Elegoo Neptune Max

Разміри

400x400x450 мм

450x450x470 мм

420x420x500 мм

Прямий привід

Ні

Так

Так

Линійні рельси

Ні

Так

Ні

Сопло з високою витратою

Так

Так

Ні

Цельнометалічний хотенд

Ні

Так

Ні

Пластина

Glass

Flex PC

Flex PEI

Автоматичний рівень

Так

Так

Так

Керівництво в наявності

Ні

Так

Ні

Робоче світло

Ні

Ні

Так

Усі три пристрої виконували якісний друк на робочих пластинах великого розміру. CR-M4 та Neptune мають простіші у використанні гнучкі пластини, а Kobra Max та CR-M4 оснащені соплами з високою швидкістю потоку, що дозволяє йому друкувати швидше. Neptune необхідно спочатку вирівняти вручну, а Kobra Max та CR-M4 вирівнюються повністю автоматично. Neptune Max стане вигідним придбанням для вашого гаманця, але його, як відомо, важко знайти.

CR-M4 перевершує конкурентів завдяки більш значним оновленням: лінійні направляючі по осі Y допомагають переміщати важку станину, а суцільнометалевий хотенд повинен запобігати її засміченню. Це також єдиний принтер у цій трійці з підтримкою Wi-Fi.

Є ще один монстр-принтер – Snapmaker Artisan. Він відноситься до дещо іншого класу. Це подвійний екструдер розміром 400×400×400 мм з усіма металевими хотендами. Він має скляну платформу, корпус, лазер і верстат з ЧПУ. По суті це цілий цех в одному блоці.

 

 

Збірка Creality CR-M4

 

Збирати звіра простіше з помічником, оскільки деякі точки з'єднання знаходяться внизу. Як і більшість сучасних принтерів, він поставляється в напівзібраному вигляді, і для з'єднання основної частини з рештою потрібно всього 4 болта. Після цього необхідно закріпити буксирувальний ланцюг та прикрутити опори. Ще два гвинти кріплять екран дисплея до бічної частини машини. Проводка дуже проста і добре маркована. Немає необхідності шукати перемикач напруги, оскільки на заводі CR-M4 встановлена відповідна напруга.

 

Вирівнювання

CR-M4 має жорстко встановлену станину без ручного регулювання та використовує автоматичне вирівнювання для отримання ідеального першого шару. Також застосовується Creality CR-Touch для зондування поверхні у 25 точках. Коли ви вирівнюєте CR-M4 вперше, це буде трохи незручно, тому що встановлення висоти осі Z не включено до програми. Якщо ви неуважно дотримуєтеся керівництва, можна легко випустити з уваги цей важливий крок.

Щоб вирівняти ліжко, спочатку натисніть кнопку «Підготовка», потім «Автоматичне вирівнювання» та «Почати». Пристрій перевірить 25 пікселів на ліжку. Потім натисніть «Перемістити» і вручну поверніть принтер у положення 0 по осі Z. При першому виконанні цифра 0 повинна бути значно вищою від робочої пластини. Натисніть «Перемістити», щоб повернутися до попереднього меню. Тепер натисніть «Зміщення по осі Z» і опустіть сопло, доки воно не зішкрябає аркуш паперу. Ви можете точно налаштувати висоту Z у меню під час друку. Однак ми не вважали це за необхідне.

Завантаження нитки

CR-M4 оснащений простим у використанні прямим приводом Sprite та легким екструдером Creality. Передвстановленої програми завантаження нитки немає, але роз'єм для неї настільки короткий, що її можна завантажувати та вивантажувати вручну. Спочатку розігрійте хотенд, натиснувши «Підготувати». Виберіть «Попереднє нагрівання», що відповідає вашій нитці. Передустановки для PLA і ABS розташовані в головному меню, а налаштування для PETG, TPU, нейлону, PA і моделей, що «самовизначаються» - на вторинному екрані. Все це можна налаштувати на свій смак у розділі меню «Додатково».

Як тільки температура сопла досягне заданого значення, встановіть котушку на стійку, пропустіть нитку через детектор биття та вставте її у верхній отвір. Послабте натяг важеля і проштовхніть нитку – їй потрібно лише кілька сантиметрів, щоб досягти сопла. Ви також можете просунути нитку механічно, використовуючи кнопку «Подача/повернення» у меню «Підготовка». Щоб вивантажити або змінити кольори, просто виконайте зворотний процес.

 

 

Підготовка файлів/програмного забезпечення для Creality CR-M4

 

CR-M4 поставляється з програмою Creality Print та слайсером власної розробки, який дуже простий у використанні та має безліч передустановок для ниток. Він влаштований трохи інакше, ніж Cura або PrusaSlicer, але ті самі функції там є. Creality Print надає віддалений доступ до принтера через локальну мережу або Creality Cloud. На даний момент вбудованих профілів для Cura або PrusaSlicer немає. Для цього ще зарано, оскільки машина доступна лише для попереднього замовлення. Але можна легко запустити CR-M4, використовуючи профіль CR-Max. Creality CR-M4 поставляється із зразком PLA вагою 500 грам. Але вам знадобиться набагато більше нитки для принтера такого розміру.

 

 

Тестовий друк

 

Ми розпочали наші випробування з попередньо нарізаної тестової моделі кролика, який раніше постачався з принтерами Creality. Для початку ми використовували нитку PLA. Коли ми бачили тестовий роздрук цього кролика на інших принтерах, зазвичай він був трохи грубуватий через нитки між вухами. Однак CR-M4 надрукував кролика дуже плавно, з чистими вушками, що вселяло великі надії.

 

Далі нам довелося грати по-крупному. Ми надрукували пісочний годинник Clockspring висотою 30.5 см з матеріалу Overture Silk PLA Copper. Оскільки у нас був лише один рулон, нам довелося обмежити розмір моделі до 183% та 988 г нитки. Ми могли б отримати відбиток більшого розміру, якщо дотримувалися б стандартної висоти шару 0.2 мм і ширини 0.4 мм. Однак нам вдалося заощадити два дні друку, використовуючи профіль «Фальшива шістка», в якому використовувалася висота шару 0.28 мм і ширина 0.64.

Ми не втратили жодної деталі, тому що модель була майже вдвічі більша за запланований розмір. Стіни вийшли дуже гладкими, і в складному сітчастому візерунку не було взагалі жодних ниток. Цей друк зайняв 2 дні, 16 годин та 48 хвилин при швидкості 65 мм/с.

 

Бонусне фото: важко показати, наскільки великі ці принти без чогось, що допоможе побачити масштаб, тому ось «Пісочний годинник Clockspring» з лялькою висотою 29.21 см.

 

Принтер CR-M4 досить великий, щоб друкувати тварин з повітряних кульок у натуральну величину. Тому ми використали модель Chelsey Creates Things. Цей єдиноріг із PETG має висоту 30.5 см і залишається напівпрозорим завдяки використанню всього двох стінок.

Результат вийшов гладким, без будь-яких натяків на коливання по осі Z. Єдині шорсткі плями видно в місцях зіткнення опори з животом і підборіддям. Однією з переваг такого заповнення моделі є те, що воно утворюється тільки там, де це абсолютно необхідно, наприклад, на спині, хвості та голові єдинорога. Ми також використовували експериментальну опору та налаштування сопла «Фальш-0.6», при якій використовувалася висота шару 0.28 мм, ширина лінії 0.64 мм і швидкість 65 мм/с. Під час друку було використано 378 г нитки, але роботу було завершено всього за 24 години 38 хвилин. Ми використали прозорий синій колір ProtoMaker PETG.

 

CR-M4 оснащений прямим приводом Sprite, який неймовірно добре справляється з м'якими матеріалами, такими як TPU. На момент написання цього огляду нам потрібно було зробити банер із логотипом. Ми використовували Tinkercad, щоб відтворити його в 3D і запустити друк по всьому ліжку. Оскільки CR-M4 не розуміє команду заміни нитки, нам довелося роздрукувати його на дві половини: нижню із TPU Inland White, потім верхню із TPU Zyltech Blue.

CR-M4 створив ідеально гладкі шари для цього дуже тонкого виробу. На написі були невеликі потертості, але це трохи більше рис. Друк зайняв 7 годин 55 хвилин, висота шару 0.28 мм та швидкість 50 мм/с.

 

 

 

Висновки

 

CR-M4 - це масивна машина, яка друкує дуже великі моделі з чудовою якістю. Для нього потрібно багато місця, але як він налаштований, використовувати його буде просто. З цим пристроєм можна відмовитися від карт Micro SD та друкувати віддалено через локальну мережу.

Хот-енд з високою витратою – чудове доповнення до цього принтера, хоча він мав поставлятися з соплом більшого розміру, ніж 0.4 мм. Пристрій несумісний з Volcano насадками від E3D, тому залишається тільки чекати, поки Creality зробить їх доступними. Нам вдалося проштовхнути об'єм 0.6 мм через сопло 0.4 мм, що заощадило кілька днів друку.

 

Де придбати Creality CR-M4

Цей принтер навряд чи підходить для домашнього використання. У той же час, надійна конструкція може бути саме тим, що шукають деякі серйозні виробники. У магазині Артлайн ви можете знайти різні моделі 3D-пристроїв. У нас є великі і маленькі принтери, які підійдуть для домашнього використання і для заводів і так далі. Просто звертайтеся до наших консультантів, і ми вам обов'язково допоможемо.

 

м. Київ, вул. Кирилівська, 104

  • (080) 033-10-06
  • (044) 338-10-06
  • (066) 356-10-01
  • (097) 356-10-01
  • (063) 356-10-01

[email protected]

Питання

+ Кому підійде Creality CR-M4?
CR-M4 – це потужний пристрій, призначений для створення великих моделей. Він підійде ентузіастам для заводів.
+ У чому основні переваги моделі?
Цей пристрій дозволяє відмовитись від використання карт Micro SD і друкувати віддалено через локальну мережу. Також до переваг можна віднести високу якість друку.
+ Чи є мінуси?
Це великий та гучний 3D-принтер. Такий підійде не всім.