Огляд AMD Ryzen 9 5950X і 5900X: Zen 3 долає бар'єр в 5 ГГц

image_alt

З серією Ryzen 5000 можна справедливо сказати, що AMD нарешті повністю затьмарила Intel в продуктивності на настільних ПК. Флагман AMD Ryzen 9 5950X може похвалитися 16 ядрами і 32 потоками, які підтримуються новою потужною мікроархітектурою Zen 3. Нова серія AMD підсилює лідерство Ryzen 9 при роботі в додатках для мультимедіа і з відривом перевершує конкуруючі процесори Intel по продуктивності і іншими показниками.

5950X навіть долає бар'єр тактової частоти 5 ГГц при стандартних налаштуваннях (принаймні, час від часу), чого не було раніше. Це робить його одним з кращих процесорів, доступних на ринку. Але Ryzen 9 5950X – це лише флагман серед ЦП з Zen 3. У нас також є більш доступний Ryzen 9 5900X, який поставляється з 12 ядрами і 24 потоками. Він теж видає відмінну продуктивність в додатках і іграх, перевершуючи навіть розігнані флагмани Intel при роздільній здатності 1080p.

 

 

Зміст:

 

  1. Особливості процесорів
  2. Особливості мікроархітектури
  3. Випробування в тестах
  4. Ігрові тести
  5. Синтетичні тести
  6. Бенчмарки додатків
  7. Бенчмарки рендерингу
  8. Серфінг в інтернеті
  9. Компіляція і стиснення
  10. Робота в популярних додатках
  11. Висновки
  12. Де купити AMD Ryzen 9 5950X і 5900X?

 

 

Особливості процесорів

 

Багато в чому ранній успіх Ryzen був досягнутий завдяки великій кількості ядер і безлічі безкоштовних подарунків для ентузіастів. Це комплектні кулери і необмежена можливість розгону в поєднанні з широкою сумісністю. І все ж AMD довгий час відводилася роль дешевшу альтернативу.

Заводська продуктивність AMD для нової архітектури Zen поступово зводить нанівець перевагу Intel. Щоб протистояти цьому, Intel додала більше ядер і власних функцій, але невтомні інновації AMD змусили Intel робити акцент на однопоточній продуктивності. З виходом нових ЦП AMD скоротила розрив і в цій області. Цей успіх був досягнутий завдяки 7-нм техпроцесу і архітектури Zen 2 для чіпів Ryzen 3000. В значній мірі це знизило ігрову перевагу Intel до непомітного рівня, особливо в середньому сегменті ринку.

З ростом продажів AMD почала позиціонувати себе як преміальний бренд. Перші ознаки цього зсуву почалися з недавньої лінійки Ryzen XT. Компанія навіть відмовилася від деяких зі звичних нам безкоштовних послуг і встановила більш високу ціну на свої незначно більш швидкі чіпи.

Однак Ryzen 5000 повністю змінює правила гри. Чіпи поставляються з тим же вдосконаленим 7-нм техпроцесом, що і в процесорах Ryzen XT, але AMD додала принципово перероблену микроархитектуру ядра Zen. AMD заявляє, що Zen 3 забезпечує в середньому збільшення пропускної здатності інструкцій за цикл (IPC, докладніше в Вікіпедії) на 19%. Останні залишки переваг продуктивності Intel були перекриті. АМД змогла забезпечити абсолютно новий рівень енергоефективності.

Більше інформації ви знайдете на офіційному сайті виробника amd.com. Також ще до виходу розглянутих моделей ми описували їх основні особливості.

 

 

Особливості мікроархітектури

 

Збільшення IPC в процесорах AMD на 19% – головна особливість мікроархітектури Zen 3. Це вражає, враховуючи, що для досягнення цієї мети компанія використовувала існуючу SoC (систему на кристалі) Ryzen. Фактично, базова SoC ідентична процесорам Ryzen 3000 - Zen 3 використовує той же 12-нм кристал введення-виведення (IOD) в парі з одним або двома 8-ядерними чіпсетами (CCD) в конфігурації MCM (Multi-Chip Module). IOD як і раніше містить ті ж контролери пам'яті, PCIe і інші інтерфейси, які підключають SoC до зовнішнього світу. Як і у випадку з чіпами Matisse, IOD має розміри близько 125 мм2 і має 2.09 млрд. транзисторів.

Однак чіпсети були перероблені і тепер мають розмір близько 80,7 мм2 і 4.15 млрд. транзисторів. Це трохи більше, ніж у ПЗС-матриць Zen 2 з кремнієм близько 74 мм2 і 3.9 млрд. транзисторів.

AMD також використовувала всю існуючу маршрутизацію проводів і «пачку» SoC для забезпечення сумісності з сокетом AM4. З'єднання Infinity Fabric між IOD і обчислювальними чіпсетами (CCD) залишаються незмінними і обмінюються даними зі швидкістю 32 байта на цикл при читанні і 16 біт на цикл при записі. Незважаючи на те, що ці операції працюють на тій же швидкості, що і чіпи попереднього покоління, перероблені обчислювальні чіпсети значно скорочують обсяг трафіку, що проходить через інтерфейс.

 

Ось короткий список поліпшень мікроархітектури Zen 3 від AMD:

 

1. Покращення зовнішнього інтерфейсу:

  • основна мета розробки – швидша вибірка, особливо для розгалуженого коду і коду великого розміру;
  • цільової буфер розгалуження L1 (BTB) подвоєний до 1024 записів для кращої роботи провісника переходів;
  • поліпшена пропускна здатність провісника переходів;
  • більш швидке відновлення після невірного передбачення;
  • більш швидка послідовність вибірок з операційного кешу;
  • більш висока ступінь деталізації при перемиканні каналів операційного кеша.

 

2. Механізми виконання:

  • основна мета розробки – зменшити затримку для отримання більш високого паралелізму на рівні інструкцій (ILP);
  • нові виділені гілки для цілих чисел, тепер по 10 випусків за цикл (+3 у порівнянні з Zen 2);
  • велика цілочисленне вікно на +32 в порівнянні з Zen 2;
  • зменшена затримка для обраних операцій з плаваючою комою і цілих чисел;
  • пропускна здатність з плаваючою комою збільшена на +2;
  • FMAC з плаваючою комою тепер на один цикл швидше.

 

3. Завантаження та збереження:

  • основна мета розробки – великі структури і поліпшена попередньої вибірки, що дає підвищення пропускної здатності механізму виконання;
  • більш висока пропускна здатність для збільшення ресурсів виконання;
  • більш високе навантаження і пропускна здатність збереження в порівнянні з Zen 2 на +1;
  • більше гнучкості при завантаженні/зберіганні;
  • покращено виявлення залежності від пам'яті;
  • +4 обхідника таблиць в буфері перегляду трансляції (TLB).

 

 

 

Випробування в тестах

 

Ми використовуємо відеокарту RTX 2080 Ti, щоб максимально прискорити тестування. Але якщо час виконання тесту і так не дуже великий, ми брали RTX 3090. Також у нас була версія ОС Windows 10 Pro version 2004 (build 19041.450).

 

Ігрові тести

 

Відразу наведемо результати випробувань у 8 іграх, а саме, Borderlands 3, Far Cry 5, Hitman 2, Microsoft Flight Simulator, Project CARS 3, Red Dead Redemption 2, Shadow of the Tomb Raider і The Division 2. В якості одиниці вимірювання стало кількість операцій в секунду. Зліва, на чорному тлі наведені результати в стандартному режимі, праворуч – після розгону.

AMD заявляє, що процесори Ryzen 5000 забезпечують кращу продуктивність у великій кількості ігор, але, ймовірно, ще пройде деякий час, перш ніж ми побачимо цільові поновлення ігор, щоб розкрити найкраще з Ryzen 5000, як ми бачили це з Zen попереднього покоління. Intel лідирує в тестах 1440p, поступаючись Ryzen 9 5950X і 5900X, хоча і не з великим відривом. Останні чіпи AMD набагато більш конкурентоспроможні в серії тестів 1080p.

 

Синтетичні тести

Як ми і очікували, процесори AMD з великою кількістю ядер домінують в багатопоточних синтетичних тестах, таких як шаховий движок Stockfish і тести ЦП 3DMark DX11 і DX12. Але Ryzen 5000 вражає в VRMark. Цей тест в значній мірі спирається на продуктивність кожного ядра (суміш IPC і частоти). Як ви можете бачити по процесорам Ryzen попереднього покоління, AMD традиційно поступалася в цьому тесті. Zen 3 вирішує цю проблему.

 

Бенчмарки додатків

Середнє геометричне значення як тестів з найлегшою (на першому скріншоті), так і високою (на другому) багатопоточністю в нашому наборі додатків говорить багато про що. Ми звикли бачити, що чіпи AMD лідирують в багатопотоковому рейтингу, а в однопоточному поступаються, іноді зі значним відривом. Це вже не так, оскільки Zen 3 легко очолює обидва рейтинги.

Деякі легкопоточні робочі навантаження, такі як Cinebench і LAME, настільки добре реагують на архітектуру Zen 3, що це дає AMD величезна лідерство в загальному рейтингу.

 

Бенчмарки рендерингу

У цих бенчмарках чим вище оцінка, тим краще.

 

 

А в цих тестах чим менше, тим краще – результат вимірюється в секундах.

Cinebench довгий час був улюбленим тестом AMD з простої причини – мікроархітектура Zen завжди показувала дуже хороші результати в багатопотоковому режимі. Проте, AMD неухильно покращувала свою продуктивність і в однопоточному тесті, повільно просуваючись вгору. Схоже, ті часи невеликих стрибків пройшли, оскільки Ryzen 9 5950X на 20% випереджає 3900XT. Це неймовірне покращення однопоточному продуктивності! 5950X також на 13% випереджає 3950X попереднього покоління в багатопотоковому тесті, що не менше вражає, враховуючи, що обидва чіпа мають однакове обмеження потужності в 142 Вт.

Чіпи Intel лідирують в однопоточном тесті POV-Ray, але в інших тестах процесори Zen 3 значно відстають.

 

Серфінг в інтернеті

  

Нижня частина цих діаграм – традиційне положення чіпів AMD в тестах веб-браузерів. Іншими словами, вони завжди були внизу. Ці тести майже виключно легкопоточні, тому Intel довгий час утримувала верхні рядки в рейтингах. Але дана серія тестів переконливо свідчить про поліпшення однопоточному продуктивності Zen 3.

 

Компіляція і стиснення

Тест компіляції LLVM сильно навантажує ядра, і тут ми бачимо, що Ryzen 9 5950X не дає великої переваги в порівнянні з Ryzen 9 3950X попереднього покоління. Те ж саме можна сказати про Ryzen 9 5900X в порівнянні з його аналогом попереднього покоління, Ryzen 9 3900X/T.

Багатопотоковий тест Y-Cruncher знову показує не дуже велике поліпшення 5950X в порівнянні з 3950X. З огляду на великий обсяг пам'яті для цієї робочої навантаження, ми припускаємо, що причина криється в одному і тому ж обмеження на обох чіпах – двоканальний контролер пам'яті обмежує завантаження 16 ядер.

 

Робота в популярних додатках

Тест програми для рендерингу After Effects використовує вбудований додаток aerender, яке розділяє механізм рендерингу на кілька потоків, щоб максимізувати продуктивність ЦП і ГП. Цей тест вимагає великого обсягу пам'яті, тому обсяг і пропускна здатність ОЗУ важливі і можуть бути обмежуючим фактором.

Як бачимо, чіпи Ryzen 5000 роблять крок вперед в цьому тесті в порівнянні з аналогами попереднього покоління, але процесори Intel вражають, враховуючи їх меншу кількість ядер. Багато в чому це може бути пов'язано з більшою доступною пропускною спроможністю пам'яті на ядро.

Цей тест вимірює продуктивність відтворення в реальному часі і експорту з декількома кодеками дозволу 4K і 8K. Він також включає ефекти «Heavy GPU» і «Heavy CPU», які навантажують систему понад звичайну робочого навантаження. Пропускна здатність сховища також сильно впливає на результат. Таким чином, не дивно, що Ryzen 5950X і 5900X випереджають процесори Intel за загальним показником, але, знову ж таки, перевага 5950X над 3950X відносно невелике.

Тест Photoshop вимірює продуктивність в широкому спектрі завдань, враховуючи кількість часу, що витрачається на виконання спільних завдань і застосування фільтрів. Цей тест в значній мірі спирається на прискорення графічного процесора, а процесори Ryzen 5000 забезпечує зоряну продуктивність в подтестов графічного процесора. Тут вони випереджають своїх побратимів попереднього покоління з великим відривом і залишають чіпи Intel на узбіччі.

У відеоролику нижче ви можете бачити результати тестування в інших бенчмарках, але всі вони вказують на один і той же – розглянуті моделі краще своїх конкурентів від Intel.

 

 

Висновки

 

Чіпи Intel в порівнянні з Ryzen 9 5950X і 5900X досить неефективні, що є природним побічним продуктом використання старішого і менш щільного 14-нм вузла. Процесори Ryzen 5000 споживають набагато менше енергії на одиницю роботи, ніж будь-який з 14-нанометрових чіпів Intel, що призводить до більш прохолодною і тихою системі. Ці та інші особливості нових ЦП від AMD роблять їх відмінним вибором на сьогоднішній день.

 

 

Де купити AMD Ryzen 9 5950X і 5900X

 

Обидва цих процесора ви можете замовити в магазині Artline за максимально вигідними цінами. Телефонуйте або пишіть нам в будь-який час.

 

м. Київ, вул. Кирилівська, 104

  • (080) 033-10-06
  • (044) 338-10-06
  • (066) 356-10-01
  • (097) 356-10-01
  • (063) 356-10-01

 [email protected]