#top-luchshikh

Найкращі твердотільні накопичувачі 2023 року: від бюджетного SATA до ультрашвидкого NVMe

Купити твердотільний накопичувач у 2023 році

Ми провели багато тестів для пошуку найкращого твердотільного накопичувача. У цій статті ми розглянемо вироби для будь-якого бюджету та потреб.

 

 

Зміст:

  1. Вступ
  2. Вибір найкращого твердотільного накопичувача для вас
  3. Поради щодо купівлі
  4. Найкращі твердотільні накопичувачі, які можна купити сьогодні
    1. Samsung 990 Pro
    2. Kingston KC3000
    3. WD Black SN850X
    4. Crucial P3
    5. Sabrent Rocket 4 Plus + M.2 NVMe Heatsink
    6. Silicon Power XPower XS70
    7. Sabrent Rocket 4 Plus-G SSD
  5. Накопичувачі M.2 PCIe NVMe
    1. Crucial P5 Plus
    2. Sabrent Rocket 4 Plus
    3. SK hynix Gold P31
  6. Диски SATA
    1. Samsung 870 EVO
    2. Crucial MX500
    3. Samsung 860 Pro
  7. Де можна придбати найкращі твердотільні накопичувачі 2023 року?

 

 

Вступ

 

Якщо подивитися на основні компоненти персонального комп'ютера, то найповільніше функціонує саме накопичувач. Інформація передається за найменші частки секунди, які витрачає відеокарта та процесор на завантаження чи передачу в пам'ять. Якщо на ПК використовується низькопродуктивний накопичувач, з'являються серйозні проблеми, через що навіть кращі CPU для комп'ютерних ігор витрачають тактові цикли, щоб провести обробку інформації.

Зараз ключовим моментом під час збирання комп'ютера став пошук кращого твердотільного накопичувача або SSD. Якщо ви хочете отримати найкращий ПК чи ноутбук для ігор, то оптимальний варіант накопичувача дозволить створити досить продуктивну машину. Для пошуку найкращого SSD, який демонструє відмінні показники продуктивності у комп'ютерних іграх, ми протестували велику кількість виробів. У цій статті пропонуються лише найкращі товари, які дозволяють надійно зберігати інформацію.

 

 

Вибір найкращого твердотільного накопичувача для вас

 

Усі запропоновані далі накопичувачі були протестовані нашими фахівцями. Вони порівняли отримані результати та змогли скласти рейтинг. Зупинімося на тому, як саме ми проводимо тестування.

Зараз до нових твердотільних накопичувачів відноситься стандарт NVMe. Вони значно випереджають диски, які працюють на SATA. Цей інтерфейс більш повільний, спочатку він використовувався для підключення жорстких дисків. Ми вважаємо, що найближчим часом диски з інтерфейсом SATA залишатимуться актуальними. Вони стануть доступнішими, щоб вигравати ринкову конкуренцію за вартістю. Це пов'язано з тим, що з новими NVMe за рівнем продуктивності вони не можуть конкурувати.

На платформах від АМД та Intel широко застосовуються твердотільні накопичувачі, які працюють на блискавичному інтерфейсі PCIe 4.0 M.2. Швидкість передачі у них вдвічі більше, ніж у застарілого роз'єму PCIe 3.0. Нові покоління CPU від АМД та Intel вже можуть працювати з інтерфейсом PCIe 5.0, але твердотільні накопичувачі для цього роз'єму з'являться наприкінці поточного року.

Це означає, що інтерфейс PCIe 4.0 на даний момент є найпотужнішим варіантом. Якщо ваш ПК підтримує PCIe 4.0, ви можете працювати з кращими накопичувачами для комп'ютерних ігор. Наприклад, SK hynix P41 відрізняється тим, що розрахований на 7000/6.500 МБ/с, а показники послідовного читання/запису становлять 1.4/1.3 млн. операцій за 1 сек. Подібні показники свідчать, що час кодування відеороликів чи завантаження ігор суттєво зменшується. Якщо ви хочете придбати SSD для ноутбука, то для економії енергії для них оптимальним варіантом буде інтерфейс PCIe 3.0.

Багато користувачів не знають, що чиста швидкість запису та читання – це не головний параметр, за яким варто вибирати накопичувач. Щоб виконувати прості завдання, наприклад різні дії на робочому столі, перегляд сторінок в інтернеті, між інтерфейсами PCIe 3.0 і 4.0 різниці практично немає. У результаті можна сказати, що найкращий накопичувач для користувача – це такий виріб, який має потрібну ємність за прийнятною вартістю. Не слід забувати, що для роботи Windows 11 потрібно мати 60 ГБ місця, а сучасні ігри вимагають більше 100 ГБ даних.

 

 

Поради щодо купівлі

 

Коли ви купуєте твердотільний накопичувач, звертайте увагу на такі моменти:

  1. Найповільнішим інтерфейсом є SATA. Він відстає за швидкістю від М.2 PCIe або просто від роз'єму PCIe. При цьому більшість ПК та багато ноутбуків можуть працювати з 2.5 дюймовим інтерфейсом SATA. Різниці між швидкостями для типових дій більшість користувачів не помітить.
  2. SSD з об'ємом у діапазоні 500 ГБ – 2 ТБ. На сьогодні обсяг пам'яті в 1 ТБ є мінімальним показником для будь-якого комп'ютера, вартість якого перевищує 500 доларів. 2 ТБ зараз є найкращим розміром пам'яті SSD для користувачів, які готові витратити на такий виріб від 200 доларів. При цьому абсолютним мінімумом стали накопичувачі на 500 ГБ, їх варто використовувати у збірці будь-якої вартості. Накопичувачі об'ємом більше 4 ТБ належать до дорогих моделей.
  3. Перед покупкою накопичувача визначтеся із сумісним інтерфейсом. Для цього можна вивчити спеціальні мануали від виробника, наприклад Crucial Memory Finder. Такий комплексний підхід гарантує, що ви зможете вибрати оптимальний варіант накопичувача для комп'ютера.

 

 

Найкращі твердотільні накопичувачі які можна купити сьогодні

 

Samsung 990 Pro

Компанія Samsung змогла випередити своїх конкурентів, запропонувавши оновлення минулого виробу 980 Pro. У новому накопичувачі пропонуються цікаві функції, наприклад, підсвічування RGB, радіатор. Ще протягом 2023 року очікується вихід виробу на 4 ТБ.

У пристрої, що розглядається, відмінна продуктивність за всіма показниками. 990 Pro встановив деякі рекорди, особливо це стосується довільного читання відео у форматі 4К. Ми отримали стабільний результат, диск залишався холодним. Ще Samsung оновив програмне забезпечення для накопичувача, надавши користувачам багато важливих інструментів.

Попри таку ефективність, на ринку спостерігається серйозна конкуренція. Вартість 990 Pro висока, ще вона збільшується за рахунок RGB та радіатора. Ми вважаємо, що виробник незабаром перестане випускати цей продукт, оскільки він буде сконцентрований на інтерфейсі PCIe 5.0. Цей диск повністю розкрив свій потенціал та справляється практично з будь-якими завданнями.

 

Kingston KC3000

Для роботи з найшвидшим накопичувачем, що пропонується на ринку, можете вибрати модель КС3000. Наші випробування показали, що це дуже продуктивний накопичувач. Він функціонує з урахуванням інтерфейсу PCIe 4.0 x4 NVMe. Завдяки цим технологіям, виріб має максимальну швидкість запису та читання інформації до 7 Гбіт/с. Функціонал виробу дозволяє виконувати до 1 млн. операцій в 1 сек.

Функціонує накопичувач на процесорі Phison PS5018-E18. У комплект накопичувача входить флеш-пам'ять Micron TLC. Все це дозволяє SSD функціонувати зі швидкістю 1699 МТ/с, що дає йому велику перевагу.

Місткість пристрою становить 2 ТБ, а за значенням витривалості і потужності він краще, ніж Samsung 980 Pro. Всі ці переваги досягнуто за рахунок його ефективності. Недоліком такого підходу стало те, що зменшилася автономна робота ноутбуків. Якщо для ноутбуків це не найкращий варіант, то для ПК цей SSD буде оптимальним варіантом, який демонструє висококласну продуктивність в іграх та додатках.

 

WD Black SN850X

Виробник пропонує якісний продукт з новою флеш-пам'яттю та контролером. Такий підхід дозволяє розкрити всі переваги інтерфейсу PCIe 5.0. У WD змогли покращити потужність майже у кожному напрямі, що дозволило йому випередити Platinum P41. Якщо порівняти з конкурентом, то WD дає радіатор з RGB для моделей на 1-2 ТБ.

Мінусом виробу можна вважати дорогу роздрібну вартість. Опція Game Mode 2.0 у тестах виявилася неповною. Розробник повідомляє, що після оновлення прошивки проблему буде вирішено. Цей накопичувач чудово підійде для сучасних комп'ютерних ігор та PS5.

 

Crucial P3

Якщо порівняти з версією P3 Plus, то особлива різниця між ними відсутня. Головна особливість P3 полягає в тому, що цей накопичувач обмежений можливостями PCIe 3.0. Це дозволяє досягти більш дешевої вартості. Користувачі можуть використовувати пристрій навіть у старих системах. Мінус полягає у зниженні максимальної пропускної спроможності. Ще його не можна застосовувати у PS5.

Ми були приємно здивовані, коли побачили новий накопичувач для інтерфейсу PCIe 3.0, ємність якого знаходиться на рівні до 4 ТБ. Компанія пропонує гарантію на 5 років, а також надає програмну підтримку. У P3 відсутня DRAM, а сам пристрій базується на QLC. Такий підхід може призвести до проблем із продуктивністю. У результаті це чудовий варіант для користувачів, які хочуть отримати великий обсяг пам'яті NVMe та оновити систему.

 

Sabrent Rocket 4 Plus M.2 NVMe Heatsink

Це флагманський накопичувач від надійного виробника з інтерфейсом PCIe 4.0. Дана модель відрізняється наявністю покращеного комплекту, наприклад, пристрій має радіатор PS5 та спеціальну термострічку. Радіатор, що застосовується, сконструйований для PS5, щоб повноцінно використовувався природний потік повітря. Досить щільне з'єднання у термострічці відповідає за ефективне розсіювання тепла. Подібна конструкція здатна добре захистити пристрій від перегріву.

Весь комплект вже із коробки відрізняється високою продуктивністю. У ньому TLC флеш-пам'ять із використанням 176 шарів, що забезпечує збільшення пікової продуктивності. Цього цілком достатньо, щоб використовувати граничні значення потужності PS5 обсягом 4 ТБ. Мінусом стала ціна, користувачі можуть знайти дешевші варіанти з подібними можливостями.

 

Silicon Power XPower XS70

Після проведених тестів нам сподобався цей накопичувач. У нього є низка плюсів, наприклад, прийнятна вартість, гарний радіатор, підвищена продуктивність. Для застосування в PS5 доступний потужний контролер та нова флеш-пам'ять. Також використовується спеціальний радіатор для PS5. Моделі з ємністю 1 і 2 ТБ мають прийнятну вартість, яка вигідніша, ніж у багатьох конкурентів.

 

Sabrent Rocket 4 Plus G SSD

Виробник суттєво оновив версію 4 Plus, яка спочатку була якісним виробом. Згодом Sabrent оновив пам'ять до 176-шарової від Micron. Потім було випущено прошивку DirectStorage, яка дозволила користувачам працювати зі швидкою пам'яттю. Це перший SSD для цієї прошивки, тому в майбутньому для нього з'являтимуться нові версії софту.

Розглянуті вище накопичувачі швидше за цей виріб, але практично всі вони не підтримують ємність до 4 ТБ. Роздрібна вартість цього пристрою завищена. При високих навантаженнях продуктивність перебуває на одному рівні.

 

 

Накопичувачі M.2 PCIe NVMe

 

Такі накопичувачі відрізняються невеликим виглядом. Зовні вони схожі на оперативну пам'ять, але трохи менші. Середня ширина виробу складає 22 мм, а довжина – 80 мм, тому в їх назві зустрічається число 2280. Іноді доступні довші або короткі пристрої.

Вибираючи такий накопичувач, ви повинні бути впевнені, що він відповідає потрібному інтерфейсу. У цьому випадку ви зможете працювати із виробами М.2, які підтримують SATA. Зараз слот М.2 зі стандартом PCIe NVMe знаходиться у більшості ноутбуків та ПК.

 

Crucial P5 Plus

Даний SSD є новою версією Р5, в якому розробник провів роботу щодо покращення продуктивності. Новий накопичувач орієнтований на геймерів та людей, які працюють з контентом. Виріб дає більше часу для ефективного вирішення багатьох робочих ситуацій на інтерфейсі PCIe 4.0 x4. Він відрізняється відмінною вартістю для опцій, що пропонуються користувачам.

P5 Plus здатний добре працювати з багатьма програмами. У ньому використовується 256-бітове шифрування та спеціальні алгоритми захисту інформації. Це надійна альтернатива для розглянутих вище пристроїв.

 

Sabrent Rocket 4 Plus

Особливістю цього накопичувача стала наявність контролера SSD Phison. Ще в ньому використовується флеш-пам'ять Micron 97L TLC. До переваг виробу відноситься потужне апаратне забезпечення, що дозволяє досягти рекордних швидкостей при тестуванні. Пристрій виконаний на чорній платі та оснащений радіатором темного кольору, що створює привабливий зовнішній вигляд. Вартість накопичувача нижча, ніж у конкурентів із Samsung та WD.

Якщо ви хочете заощадити кошти, ви можете використовувати цей виріб для збірки комп'ютера. Підвищена продуктивність забезпечується за допомогою інтерфейсу PCIe 4.0. Додатковим плюсом стала ємність 4 ТБ та 256-бітове шифрування даних.

 

SK hynix Gold P31

Виробник випустив на ринок перший SSD, який має 128-шарову флеш-пам'ять. У цьому виробі вона досягла великої густини, при цьому Gold P31 має цілком прийнятну вартість. Конкуренти від Самсунга коштують на 25-50 доларів дорожче.

Такий накопичувач чудово підійде в ситуації, якщо потрібно оновити пам'ять у ноутбуці та підвищити його автономність. У тестах SK Hynix продемонстрував хорошу енергоефективність. Для ПК це також гарний вибір, оскільки досягається підвищена продуктивність.

 

 

Диски SATA

 

На даний момент широко поширені SATA накопичувачі, які виробляються у форм-факторі М.2. Не слід забувати, що більшість SATA мають розмір 2.5 дюйма. Така особливість дозволяє їх використовувати в гніздах жорстких дисків.

 

Samsung 870 EVO

Самсунг продовжує лідирувати на ринку накопичувачів. Це стосується і пристроїв з інтерфейсом SATA. Цей SSD не відрізняється витривалістю на відміну від моделей серії PRO, але все одно ефективно вирішує практично всі завдання. Якщо необхідний SATA накопичувач, геймери та інші користувачі зможуть без проблем підібрати якісний пристрій з об'ємом до 4 ТБ.

 

Crucial MX500

Деякі користувачі не хочуть витрачати гроші на накопичувачі типу NVMe, але бажають працювати з продуктивним пристроєм SATA. У цій ситуації вони можуть вибрати MX500. На відміну від головного конкурента Samsung 860 EVO, тут доступний підвищений рівень надійності та такий самий рівень продуктивності. При цьому MX500 коштує набагато дешевше та користувачам доступні моделі з різною ємністю.

 

Samsung 860 Pro

Якщо на вашому комп'ютері або ноутбуку для накопичувачів присутній тільки SATA роз'єм, то для досягнення максимальної продуктивності можна використовувати виріб Samsung 860 Pro. Цей накопичувач досяг вершини у плані продуктивності у цьому інтерфейсі.

У пристрої використовується пам'ять 64 біт Samsung MLC V-NAND. Це дозволило накопичувачу в наших тестах досягти підвищеної витривалості. У продажу є вироби з об'ємом до 4 ТБ. Мінусом стали підвищені ціни, на відміну продуктів конкурентів.

 

 

Де можна придбати найкращі твердотільні накопичувачі 2023 року

 

Якщо в цій статті ви підібрали для себе потрібний варіант накопичувача, то замовити його можна в інтернет-магазині Артлайн. У каталозі цієї компанії є всі ці моделі за ринковою ціною. Для кожного лоту пропонується детальний опис усіх параметрів.

 

м. Київ, вул. Кирилівська, 104

  • (080) 033-10-06
  • (044) 338-10-06
  • (066) 356-10-01
  • (097) 356-10-01
  • (063) 356-10-01

[email protected]

Питання

+ Який накопичувач краще купити для сучасного та потужного комп'ютера?
Оптимальним варіантом буде Samsung 990 Pro. Цей накопичувач чудово підходить для вирішення всіх сучасних завдань.
+ На якому диску досягається максимальна швидкість запису та читання файлів?
У наших тестах Kingston KC3000 показав чудові результати передачі даних. Ми радимо новачкам та професіоналам працювати з цим пристроєм.
+ Який SSD відрізняється якістю та бюджетною ціною?
Накопичувач SATA Crucial MX500 лідирує у плані ціна/якість. Користувачі одержують продуктивний виріб за вигідною ціною.