#top-luchshikh

Найкращі SSD та HDD для ПК

ТОП SSD та HDD для ПК

Швидкий пристрій зараз є популярним товаром. Ми очікуємо, що найближчими роками швидкість роботи пам'яті тільки збільшуватиметься. Зараз користувачі нових збірок комп'ютерів використовують диски NVMe, які стали нормою. За своєю вартістю вони поступово порівнюються з SATA SSD, а швидкість передачі файлів у кілька разів вища.

Для застарілих систем оптимальним варіантом будуть SATA SSD, які показують відмінні результати швидкості роботи додатків. Незважаючи на це, якщо ви хочете зберігати велику колекцію файлів, доведеться звернути увагу на традиційні жорсткі диски. Вони, як і раніше, пропонують оптимальний варіант кращої ціни та якості.

Ще один важливий факт полягає в тому, чи ви зможете встановити вибраний диск всередину свого ноутбука або комп'ютера. Далі ми розглянемо найкращі варіанти зберігання даних залежно від мети використання диска і форм-фактору.

 

 

Зміст:

  1. Найкращий високопродуктивний SSD для ентузіастів
    1. Seagate FireCuda 530
    2. Найкраще для геймерів: WD Black SN850X
    3. Дві чудові альтернативи: SK Hynix та Samsung
    4. Найкращий варіант для старих систем: Western Digital AN1500
  2. Найкращий масовий SSD
    1. Samsung 970 Evo Plus
    2. Надійна альтернатива SATA для старих ПК та ноутбуків
  3. Найкращий жорсткий диск
    1. Seagate IronWolf
    2. Достойна альтернатива: WD Red Plus
    3. Бюджетний варіант жорсткого диска
  4. Де можна купити найкращі SDD та HDD для персонального комп'ютера?

 

 

Найкращий високопродуктивний SSD для ентузіастів

 

Давайте розглянемо найпопулярніші SSD, які підійдуть для ентузіастів. Такі накопичувачі показують відмінну швидкість запису та читання інформації, що дозволяє досягати кращих результатів.

 

Seagate FireCuda 530

За допомогою 176-шарової флеш-пам'яті Micron TLC Seagate FireCuda 530 забезпечує постійну швидкість запису, що вдвічі перевищує швидкість інших популярних накопичувачів PCIe 4.0. Під час передачі невеликих файлів накопичувач завантажує інтерфейс PCIe 4.0 зі швидкістю приблизно до 7000 МБ/с. Контролер Phison E18 вже не є найефективнішим, але з точки зору випадкової продуктивності не поступається іншим моделям.

Існує два нюанси, які відрізняють диск Seagate навіть від конкурентів, де використовуються ті ж компоненти, наприклад Kingston KC3000, Corsair MP600 Pro XT, Sabrent Rocket 4 Plus. По-перше, рейтинг витривалості становить 2550 терабайт запису (TBW) для версії 2 ТБ порівняно з приблизно 1500 у конкурентів. По-друге – трирічне сервісне обслуговування на додаток до 5-річної гарантії – гідна опція, коли дані на вашому диску коштують вам більше, ніж сам диск.

Модель на 2 ТБ, яка записує файли швидше, ніж пристрій із меншою ємністю, коштує від 240 доларів. За 10 доларів пропонується елегантний радіатор. Модель на 1 ТБ має аналогічну швидкість, але коштує вдвічі менше. Пристрій на 500 ГБ має значно меншу швидкість запису, яка може поступатися пристроям з інтерфейсом PCIe 3.0. Ще у продажу є модель на 4 ТБ.

 

Найкраще для геймерів WD Black SN850X

Western Digital покращила SN850 Black усіма можливими способами, запропонувавши користувачам новий пристрій SN850X. Цей диск на 2 ТБ коштує 230 доларів. Максимальне значення швидкості запису інформації підвищено з 5 Гб/с у попередній версії рівня завантаження шини. Стійкий запис даних за швидкістю став більш постійним.

 

Дві чудові альтернативи SK Hynix та Samsung

SK Hynix Platinum P41 працює аналогічно, як і SN850X, але в деяких областях є більш ефективним. Середня вартість пристрою на 2 ТБ становить 260 доларів, але у продажу вже є вироби за 170 доларів. У ньому немає спеціально виготовленого радіатора, але в ноутбуці все одно може не вистачити йому місця.

Samsung 990 Pro пропонує рекордну продуктивність довільного читання для накопичувача M.2 та послідовну продуктивність з насиченням шини. При тривалому записі він повільніший, ніж старий 980 Pro. Це пов'язано з тим, що накопичувач залишається набагато холоднішим, ніж в конкурентів, під час роботи без радіатора. Через це його часто використовують у ноутбуках.

Як і моделі SN850X, режим Full Power Mode призначений для використання DirectStorage. Основна проблема полягає у ціні: 290 доларів за 2 ТБ дорожче, ніж у конкурентів. Тому можна шукати такий пристрій на розпродажі. Даний пристрій такий же добрий, як і розглянуті вище варіанти.

 

Найкращий варіант для старих систем Western Digital AN1500

Якщо у вас старий ПК, який не підтримує PCIe 4.0 або навіть слот M.2, ви можете насолоджуватися швидкостями PCIe 4.0. Western Digital AN1500 підключається до вашої материнської плати так само, як відеокарта, та використовує вісім ліній PCIe 3.0. Це забезпечує швидкість читання 6500 МБ/с, майже як у найкращих дисків, що використовують чотири лінії PCIe 4.0.

Вказана швидкість запису близько 4000 МБ/с менш вражаюча, але все ж таки краще, ніж у будь-якого накопичувача M.2 PCIe 3.0. У довгих записах AN1500 фактично конкурує з FireCuda 530, але споживає набагато більше енергії. При ціні 281 долар за 2 ТБ він близький за вартістю до найкращих твердотільних накопичувачів M.2. Пристрій набагато дешевше, ніж купівля нового процесора та материнської плати з підтримкою PCIe 4.0 разом із диском з аналогічною продуктивністю.

 

 

Найкращий масовий SSD

 

У цьому розділі ми розглянемо SSD, які набули масового поширення. Це оптимальний варіант для робочого комп'ютера, якщо ви бажаєте отримати надійний накопичувач для повсякденних завдань.

 

Samsung 970 Evo Plus

Якщо ваша материнська плата або ЦП підтримує тільки PCIe 3.0 або ви не часто передаєте великі файли, то можна заощадити гроші, вибравши високоякісний накопичувач PCIe 3.0. Samsung 970 Evo Plus. Пристрій буде найкращим варіантом у цій ситуації.

На відміну від нового Samsung 980 (не Pro), Evo Plus має вбудовану пам'ять DRAM, тому продуктивність не погіршиться, коли ви заповните пам'ять. Крім того, на відміну від інших дисків, він використовує флеш-пам'ять TLC, тому пристрій не сповільнить роботу, якщо ви відразу заповните більшу частину вільного місця.

970 Evo Plus майже повністю завантажує інтерфейс PCIe 3.0 зі швидкістю читання та запису 3500 МБ/с та 3200 МБ/с відповідно. Версія на 2 ТБ коштує 160 доларів, але на ринку доступні гідні варіанти на 1 ТБ та 500 ГБ за ціною відповідно 100 та 60 доларів.

Якщо ваша система підтримує PCIe 4.0, Samsung 980 Pro – гарний крок уперед за ціною 180 доларів за 2 ТБ, 110 доларів за 1 ТБ та 80 доларів за 500 ГБ. Хорошою альтернативою є аналогічний за продуктивністю, але менш ефективний Crucial P5 Plus.

 

Надійна альтернатива SATA для старих ПК та ноутбуків

Накопичувач Crucial MX500 буде найкращим варіантом для вашого гаманця, якщо потрібно оновити застарілий ПК із підтримкою тільки інтерфейсу SATA. Ця категорія твердотільних накопичувачів належить до споживчого класу. Це відмінний варіант для модернізації ноутбуків, різних збірок ПК та збільшення ємності сховища.

Найпродуктивніші SATA-накопичувачі багато років тому вичавили з інтерфейсу все, що могли, тому різниця у швидкості між топовими моделями незначна. В даний час ви можете купити диск Crucial ємністю 1 ТБ приблизно за 80 доларів або пів терабайта за 55 доларів.

 

 

Найкращий жорсткий диск

 

Тут представлені класичні жорсткі диски, які тривалий час залишаються актуальними для зберігання файлів. Зараз ми розглянемо найоптимальніші моделі на даний момент.

 

Seagate IronWolf

Оскільки SSD стали доступними, ми не можемо радити HDD як основний системний диск. Якщо ви хочете отримати додатковий диск для зберігання великого обсягу даних, то найкращим варіантом будуть диски Seagate IronWolf NAS.

Наразі Жорсткі диски IronWolf є сучасними споживчими HDD, які використовують пластини PMR (перпендикулярний магнітний запис). Диски функціонують зі швидкістю 7200 обертів на хвилину. На одному накопичувачі з 3.5-дюймовим форм-фактором можна розмістити до 18 ТБ даних.

Ці накопичувачі оптимізовані для NAS, тож вони недешеві. Пристрої розраховані те що, щоб витримати ресурсомісткі робочі навантаження, пов'язані з постійними операціями читання і запис протягом днів поспіль. Це надійні вироби, які добре працюють та мають велику ємність.

Існують дорожчі версії IronWolf Pro та Exos, які використовуються для роботи на серверах. Вони відрізняються більшою стійкістю до вібрації, а не продуктивністю.

Ви можете знайти жорсткі диски IronWolf ємністю 8/10/12/16/18 ТБ (7200 об/хв, кеш 256 МБ), 6 ТБ (5600 об/хв, кеш 256 МБ), 1/2/3 ТБ (5900 об /хв, кеш 256 МБ). У цих накопичувачах використовується звичайна технологія магнітного запису (CMR) замість "послідовного магнітного запису" (SMR). Тому ви не отримаєте втрати продуктивності під час запису, пов'язаного з SMR, яку виробники використовують для виробництва більш дешевих дисків. Це призводить до підвищення вартості порівняно з бюджетними дисками. Наприклад, диск IronWolf ємністю 8 ТБ коштуватиме вам приблизно 160 доларів, а Barracuda такої ж ємності можна придбати за 120 доларів.

 

Достойна альтернатива WD Red Plus

WD додала рівень "Плюс" до своєї серії 3,5-дюймових жорстких дисків NAS Red після розбіжностей з приводу SMR/CMR. Ці диски CMR мають конкурентоспроможну ціну в порівнянні з Seagate IronWolf для всього ряду моделей 2/3/4/6/8/10/12/14 ТБ. При цьому між ними є невеликі відмінності в характеристиках, включаючи швидкість обертання та розмір кешу.

Диски WD Red Plus пропонують більший обсяг кеш-пам'яті у моделях з меншою ємністю, але на лінійку Seagate IronWolf надається 5-річна гарантія, на відміну від 3-річної гарантії WD на серію Red Plus.

 

Бюджетний варіант жорсткого диска

Якщо вам просто потрібний недорогий жорсткий диск, у лінійці Seagate Barracuda є безліч варіантів, щоб ви могли отримати максимальний обсяг пам'яті за власний кошт. Містку модель на 2 ТБ можна придбати лише за 50 доларів. Ще ви можете подвоїти простір із версією на 4 ТБ за 68 доларів. Barracuda також доступна у варіантах на 1 ТБ, 3 ТБ, 6 ТБ та 8 ТБ.

Модель Barracuda ємністю 2 ТБ – це найкращий варіант із погляду швидкості. HDD обертається зі швидкістю 7200 об/хв та має 256 МБ кеш-пам'яті. Модель на 1 ТБ обертається з тією ж швидкістю, але включає лише 64 МБ кеш-пам'яті. Моделі об'ємом 3 ТБ і вище уповільнюються до 5400 об/хв, але ми вважаємо, що це розумно за ціною. Кеш більшого розміру зручний для зберігання файлів, що часто використовуються, без необхідності зберігати їх на більш повільному диску.

 

 

Де можна купити найкращі SDD та HDD для персонального комп'ютера

 

Великий вибір будь-яких накопичувачів для комп'ютерів та ноутбуків доступний в інтернет-магазині Артлайн. Там пропонуються всі моделі дисків, які ми розглянули у статті. Залежно від своїх потреб та бюджету ви можете підібрати оптимальний варіант SSD та HDD. Запропоновані накопичувачі зможуть ефективно вирішити поставлені перед ними завдання.

 

м. Київ, вул. Кирилівська, 104

  • (080) 033-10-06
  • (044) 338-10-06
  • (066) 356-10-01
  • (097) 356-10-01
  • (063) 356-10-01

[email protected]

Питання

+ Чи можна одночасно встановити SSD та HDD на одному комп'ютері?
Якщо в материнській пам'яті достатньо роз'ємів для встановлення цих дисків, їх можна використовувати на одному комп'ютері. Наприклад, на SSD можна встановити систему, а HDD – об'ємні мультимедійні файли.
+ Який SSD стане оптимальним варіантом для персонального комп'ютера?
Найкращим за якістю, вартістю та швидкістю запису є диск Samsung 970 Evo Plus. Цей SSD підтримує PCIe 4.0, що забезпечує високу швидкість передачі.
+ Який краще вибрати HDD для зберігання великого масиву інформації?
Оптимальним варіантом буде Barracuda. У продажу за прийнятною ціною доступні HDD цього виробника на 1-8 ТБ.