Комп'ютер для AutoCAD

AutoCAD

AutoCAD – це найпопулярніше програмне забезпечення для 3D графіки від компанії Autodesk. Autodesk вже більше 35 років створює і підтримує програмне забезпечення для роботи з 2D і 3D графікою. Програми Autodesk використовуються в багатьох промисловостях, від візуалізації архітектури до створення медичних імплантатів.

 

 

Зміст:

  1. Яку версію AutoCAD обрати?
  2. Загальні системні вимоги програм для 2D і 3D графіки.
  3. Який процесор потрібен для AutoCAD 3D?
  4. Як обрати процесор?
  5. Яка відеокарта потрібна для AutoCAD?
  6. Скільки ОЗП необхідно для AutoCAD?
  7. Чи потрібен SSD накопичувач для AutoCAD?
  8. Монітор для AutoCAD
  9. Чи необхідно охолодження для роботи з AutoCAD?
  10. Комп'ютер для AutoCAD від компанії Artline

 

 

Яку версію AutoCAD обрати

 

Придбати можна тільки базову версію програми. AutoCAD має десятки доповнень, кожне з яких підходить під різні завдання. Є навіть заздалегідь зібрані комплекти для AutoCAD.

 

Комплект з 6 програм для проектування архітектурних споруд:

  1. Revit – спеціалізована програма для візуалізації будівельних конструкцій.
  2. AutoCAD – дуже популярна програма для 2D і 3D-моделювання.
  3. Civil 3D – найкраща програма для створення інфраструктур та документації до них.
  4. InfraWorks – ще одна хороша програма для роботи з інфраструктурою за технологією BIM.
  5. Navisworks Manage – універсальне програмне забезпечення з можливістю інтегрування з іншими додатками і використання хмарного редагування.
  6. 3DS Max – відома програма для 3D моделювання.

 

Комплект з 5 програм для проектування деталей і цілісних механізмів:

  1. Inventor Professional – програма, яка не підійде для початківців, але чудово підходить для проектування моделей.
  2. AutoCAD – універсальна програма для роботи з 3D проектами.
  3. Autodesk Nastran In-CAD – програма для роботи над деталями і механізмами.
  4. Inventor HSM – унікальне програмне забезпечення для управління верстатами з ЧПУ.
  5. Fusion 360 – відома програма для роботи над деталями.

 

Професійні 3D фахівці ніколи не працюють з однією програмою. Вони виконують комплексні завдання, які вимагають функціонал декількох програм одночасно. Саме тому більшість з них працює з декількома моніторами, щоб не перемикатися між програмами.

 

Загальні системні вимоги програм для 2D і 3D графіки

 

Моделювання досить комплексний процес, робота над складними проектами ніколи не закінчується на 1 програмі. Завжди використовується комплекс різних програм для різних завдань.

Дуже часто 3D фахівці відкривають кілька програм, в яких працюють одночасно. Це викликає подвійне навантаження на систему. Якщо ПК не призначений для такого навантаження, він дуже швидко вийде з ладу. Нижче представлені системні вимоги програм для роботи з 3D графікою.

 

  ОЗП ПРОЦЕСОР ВІДЕОКАРТА МІСЦЕ НА ДИСКУ
REVIT 8 – 16 GB шестиядерний, от 2.5-3 GHz з підтримкою DX 11 и Shader Model v 5.0 5 GB
CIVIL 3D 8 – 16 GB чотирьохядерний, від 2.5-3 GHz з підтримкою DX 11 и 2-4 GB пам'яті 10 GB
INFRAWORKS 8 – 16 GB 4-6 ядер, від 2.5-3 GHz з підтримкою DX 10.1 и 1–2 GB пам'яті 10 GB
NAVISWORKS MANAGE 2 GB чотирьохядерний, від 2.5-3 GHz з підтримкою DX 9, Shader Model v 2.0 и OpenGL 15 GB
INVENTOR PROFESSIONAL 8 – 24 GB Intel Xeon E3, i7 з частотою 2-3 GHz з підтримкою DX 11 и 1-4 GB пам'яті 40 GB
AUTODESK NASTRAN 2 – 32 GB 4-8 ядер, від 2.5-3.5 GHz з підтримкою DX 11 и 1-2 GB пам'яті 40 GB
INVENTOR HSM 8 – 24 GB чотирьохядерний, від 3 GHz з підтримкою DX 11 и 1-4 GB пам'яті 40 GB
3DS MAX 4 – 8 GB двоядерний, від 2.0 GHz з підтримкою DX 11 и 1-4 GB пам'яті 6 GB
FUSION 360 3 – 4 GB двоядерний, від 2.0 GHz 512 MB пам'яті 2.5 GB
AUTOCAD от 4 GB чотирьохядерний, від 2.5-3 GHz з підтримкою DX 11 и 1-4 GB пам'яті 16 GB

 

3D графіка – дуже вимоглива штука, для якої важливий кожен параметр системи: процесор, ОЗУ, відеокарта, тип накопичувача, охолодження. Природно, якщо ви початківець і ви не плануєте працювати з комплексними і складними 3D сценами, продуктивний ПК вам ні до чого. Однак у міру зростання вашого професійного досвіду, ростуть і вимоги до вашого ПК.

 

 

Який процесор потрібен для AutoCAD 3D

 

Математичні обчислення і рендеринг вимагають багато обчислювальних ресурсів. Ці процеси сильно навантажують процесор. Якщо процесор слабкий – швидко працювати з 3D графікою не вийде. Чим більше деталей у 3D сцени, тим більше обчислювальної потужності процесора їй треба.

Звичайно, з приблизними макетом процесор впорається швидко, адже немає деталей, які необхідно візуалізувати. Але це лише половина роботи 3D фахівця, тому без потужного CPU – нікуди.

Для рендерингу можна використовувати і відеокарту, однак якщо процесор використовує ОЗУ для завантаження інформації, то відеокарта може використовувати лише свою рідну пам'ять. ОЗУ можна встановити 128GB, а от максимальний обсяг відеопам’яті на 2020 рік тільки у NVIDIA TITAN RTX і NVIDIA Quadro P6000 – 24 ГБ.

 

Як обрати процесор

Для більшості людей найважливішими параметрами процесора є частота і кількість ядер. Для 3D фахівців також важливий розмір хеша. Є 3 рівня розміру хеша: L1, L2 і L3.

Всі дані зберігаються в накопичувачі, коли 3D фахівець починає працювати, всі необхідні дані завантажуються в ОЗУ, а ті дані які використовуються системою прямо зараз – в кеш пам'яті процесора. Обираючи процесор, дуже важливо звертати увагу на розмір хеша, оскільки від цього залежить швидкість завантаження інформації.

процессор

Для комплексних робіт з 3D графікою завжди потрібен сильний процесор. Розмір кешу L3, кількість ядер і потоків, а також частота – ключові характеристики за якими потрібно обирати ПК.

Дуже важлива модель материнської плати. Це «серце» комп'ютера, яке впливає на розгін системи. Материнська плата визначає якому компоненту системи необхідно більше електроенергії і розподіляє її між усіма складовими ПК. Вибір материнської плати безпосередньо залежить від обраного процесора, оскільки різні CPU мають різні сокети.

 

 

Яка відеокарта потрібна для AutoCAD

 

Відеокарта полегшує життя процесору. Процес візуалізації може бути здійснений за допомогою відеокарти. В цей час процесор буде вільний і ви зможете продовжити комфортно користуватися комп'ютером. Використання GPU замість CPU актуально для 3D сцен з великою кількістю деталей, ефектів і типів поверхонь.

Компанія NVIDIA випустила спеціалізовану лінійку відеокарт Quadro для роботи з 3D графікою. Ці відеокарти відмінно справляються з 3D завданнями, але для відеоігор зовсім не підходять. Якщо ж ваш ПК необхідний виключно для роботи з 3D моделями – вам однозначно необхідна відеокарта лінійки Quadro.

видеокарта

Якщо ви плануєте працювати і грати в ігри на вашому ПК – NVIDIA GeForce GTX 1660 Ti 6GB – те, що вам потрібно. Вона відносно слабкіше NVIDIA Quadro 5GB, однак рендерить 3D сцени вона якісно. Якщо на NVIDIA Quadro 5GB пограти у відеоігри не вийде, то NVIDIA GeForce GTX 1660 Ti 6GB забезпечить найкращий комфорт під час напруженої гри.

Важливий момент – відеокарту також необхідно обирати з кількості моніторів з якими ви будете взаємодіяти. Працювати з декількома програмами в одному моніторі дуже незручно, тому фахівці використовують 2,3, а то і 4 монітори хорошої якості. Відеокарта повинна підтримувати роботу декількох моніторів, це необхідно врахувати при її виборі.

 

 

Скільки ОЗП необхідно для AutoCAD

 

Оперативна пам'ять – універсальна складова ПК, яка завжди знаходиться у використанні. ОЗУ ніколи не буває мало, чим її більше – тим краще.

Недостатня кількість оперативної пам'яті може нашкодити вашому ПК. Якщо ОЗУ не вистачає, система починає використовувати файл підкачки – місце на накопичувачі, що призводить до поломки SSD або HDD.

память

Важлива швидкість RAM. DDR3 – це ОЗУ минулого століття, зараз актуальні DDR4 і DDR5. Чим вище частота оперативної пам'яті, тим більш оперативно вона буде взаємодіяти з процесором.

Також важлива кількість планок під ОЗУ. Справа в тому, що чим більше планок використовується, тим краще працює оперативна пам'ять. Це було доведено численними тестами. 2х4ГБ працює швидше ніж 1х8ГБ.

 

 

Чи потрібен SSD накопичувач для AutoCAD

 

Жоден ПК в 2020 році не може ефективно працювати без SSD накопичувача. SSD коштує дорожче HDD, проте дає значний приріст до швидкості роботи системи.

Більшість ПК для 3D моделювання використовують зв'язку з 2 накопичувачів: SSD і HDD. Перший накопичувач використовується для завантаження системи і програм, а другий для зберігання даних.

накопитель

Професійні 3D фахівці використовують ще більш потужну зв'язку: SSD M.2, SSD SATA і HDD. Такий підхід дозволяє домогтися максимальної продуктивності системи.

SSD накопичувачі бувають 2 типів: SATA і M.2. SSD SATA – стандартний накопичувач, який в 3-5 разів швидше HDD накопичувача, а ось SSD M.2 – найшвидший твердотільний накопичувач, який в 50 разів швидше HDD диска.

 

 

Монітор для AutoCAD

 

Одного монітора завжди бракує для 3D моделювання, фахівці працюють з кількома програмами одночасно, перемикатися між ними в одному моніторі незручно. Саме тому необхідно мінімум 2 монітори, деякі фахівці використовують до 5 моніторів одночасно.

монитор

Для 3D моделювання FHD якості монітора недостатньо, для комфортної роботи необхідні монітори 2K або 4К. 8К дозвіл буде зайвим для 3D фахівця, такий монітор більше необхідний геймерам. Монітори з 2K і 4K дозволом володіють гарною передачею кольору.

Також, важливо враховувати чи може відеокарта нормально працювати з декількома моніторами. Якщо немає, а кілька моніторів життєво необхідні для роботи – шукайте більш продуктивну відеокарту.

 

 

Чи необхідне охолодження для роботи з AutoCAD

 

Звісно так. Будь-який комп'ютер для 3D моделювання виділяє величезну кількість тепла, навіть більше ніж ігровий ПК. Охолодження має бути обов'язково присутнє.

охлаждение

Нерідко виникає питання: повітряне або водяне охолодження? Для професійних 3D фахівців радимо водяне. По-перше, воно більш ефективне, а по-друге, видає менше шуму. Незважаючи на те, що водяне охолодження дорожче повітряного, його використання дозволить вам уникнути більшість проблем пов'язаних з перегрівом комплектуючих ПК.

Повірте, якщо через перегрів відеокарта або процесор зламаються – полагодити їх або купити нові буде набагато дорожче ніж якби ви просто придбали водяне охолодження.

 

 

Комп'ютер для AutoCAD від компанії Artline

 

ARTLINE WorkStation W73v02

Рабоча станція ARTLINE WorkStation W73v02 – найкращий друг будь-якого початківця. Це бюджетний варіант, який відмінно справляється з завданнями юних 3D фахівців. У ньому хороший процесор AMD Ryzen 7 3800X 3.9-4.5Ghz, який справляється з будь-якими завданнями. Процесор відмінно себе почуває при роботі з 3D програмами адже має 8 ядер і базову частоту в 3.9Ghz. Для візуалізації на цьому ПК використовується професійна відеокарта Quadro P620 2GB. Також він має 32Gb DDR4-3200 Gaming, 240GB M.2 SSD і 2TB HDD. Ця робоча станція ідеально підходить для виконання завдань середньої комплексності.
ARTLINE WorkStation W97v08 ARTLINE WorkStation W97v08 – набагато могутніший екземпляр для роботи з 3D графікою. У ньому чудовий процесор Intel Core i9-9900KF 3.6-5.0Ghz, який ідеально працює з Revit, AutoCAD, Civil 3D, InfraWorks, Navisworks Manage, 3DS Max і іншими 3D програмами. Quadro RTX 4000 8GB дозволяє задіяти GPU для рендеринга. Ці комплектуючі доповнюють 32Gb DDR4-2666 Gaming, 500GB M.2 NVME SSD і 2TB HDD. Цей ПК для справжніх 3D фахівців.