#tekhnologii

Як запустити G-Sync на моніторі FreeSync

Як ввімкнути G-Sync на моніторі FreeSync

 

Зміст:

  1. Детальна інформація про G-Sync
    1. Плюси
    2. Мінуси
  2. Запуск технології
  3. Переконайтеся, що G-Sync працює
  4. Застереження
  5. Проблеми з G-Sync в Windows
  6. G-Sync проти FreeSync на моніторі FreeSync: чи є різниця?
  7. Висновки
    1. Де купити якісні монітори?

 

Детальна інформація про G-Sync

 

Технологія V-Sync або вертикальна синхронізація була першою, яка покликана мінімізувати втрати продуктивності на екрані. Вона працювала в такий спосіб: частота кадрів монітору обмежувалася до такого рівня, щоб відповідати вихідній потужності графічного процесора. Проблема лише в тому, що навіть якщо вона знизиться, ви все одно відчуєте невеликі зависання. Пізніше з'явилася технологія G-Sync, яка спочатку була розроблена для використання разом з V-Sync. Однак пізніше Nvidia дозволила користувачам відключити цю опцію. Модуль G-Sync забезпечує динамічну частоту оновлення, яка відповідає вихідним даним графічного процесора (практично так само, як V-Sync), але при цьому враховує зниження цього показника. Тобто G-Sync – це вдосконалена V-Sync. Така технологія підвищує якість гри в рази, тому геймери намагаються купити ПК ігровий в Україні з потужною відеокартою від Nvidia, яка підтримує G-Sync. 

Вже згадана технологія оновлює екран саме тоді, коли кадр закінчений і вимагає, щоб його виводив графічний процесор. Частота оновлення – це максимальна частота кадрів, яка використовується модулем G-Sync. Завдяки цій технології не буде ніяких затримок. Причина синхронізації полягає в зниженні частоти оновлення як на вашому моніторі, так і на відеокарті. При цьому монітор працює з фіксованою частотою оновлення, яка коливається, що часто призводить до втрати продуктивності екрану.

Отже, суть в тому, що якщо ваш графічний процесор створює кадри з більш низькою частотою, ніж частота оновлення монітору, ви будете відчувати деякий «заїкання» (простіше кажучи, глюки). Якщо процесор працює швидше, він може показувати наступний кадр занадто швидко, що і призводить до зависань. G-Sync якраз прибирає цей ефект.

 

Плюси

На відміну від V-Sync, яка обмежує частоту кадрів, щоб відповідати частоті оновлення монітора, G-Sync дозволяє монітору працювати зі змінною частотою оновлення, відповідною до графічного процесора. В кінцевому підсумку це усуває ймовірність розривів і затримок, оскільки технологія враховує різницю частот.

Проілюструємо це на прикладі з реального життя. Ви граєте в вимогливу гру з включеною G-Sync і досягаєте 100 кадрів в секунду. Частота оновлення вашого монітора в реальному часі відповідає цій частоті кадрів. Припустимо, ви підійшли до тієї частини гри, яка ще більш вимоглива до графічного процесора, і ви спостерігаєте набагато нижчий FPS. G-Sync зробить так, щоб частота кадрів знову відповідала модулю і ви не бачили ніяких глюків.

 

Мінуси

Модуль G-Sync є запатентованою технологією, тому її можна вважати дорогою розкішшю, оскільки масштабатор G-Sync замінює стандартний в моніторі. Інші технології синхронізації, такі як Freesync, також є програмно-апаратними рішеннями і зазвичай є більш дешевим варіантом через те, що пристрій масштабування виробляється кількома різними компаніями.

Додавання G-Sync іноді може додати сотні доларів до вартості монітору. Але з 2020 року Nvidia почала випускати драйвери, які дозволяють графічним процесорам працювати з певною адаптивною синхронізацією і моніторами Freesync. Це робить G-Sync більш доступним варіантом і є блискучим рішенням від Nvidia.

Ще одним недоліком G-Sync є те, що вона не буде працювати з більшістю відеокарт AMD, тому, якщо у вас є такі чіпи або ви плануєте купити їх, не купуйте монітор G-Sync.

Тепер перейдемо безпосередньо до включення даної технології на FreeSync.

 

 

Запуск технології

 

Перше, що вам знадобиться, це монітор, що підтримує AMD FreeSync або FreeSync 2. Якщо ви не впевнені, чи підтримує її ваш монітор, відвідайте сайт виробника. Потім перевірте екранне меню (OSD), щоб переконатися, що в меню прихована опція FreeSync. Якщо це так, увімкніть її. Якщо ви не знайдете даний параметр, це не обов'язково означає, що ваш монітор не підтримує FreeSync – деякі моделі (наприклад, Acer XF270HU), не відображають цей параметр в екранному меню.

Для запуску виконайте наступні дії:

  1. Щоб використовувати G-Sync, вам знадобиться відеокарта Nvidia GTX 10-й серії або вище. Її необхідно підключити до монітора за допомогою кабелю DisplayPort, оскільки контролер G-Sync не підтримує підключення HDMI. Щоб побачити повний список дисплеїв, сумісних з G-Sync, відвідайте веб-сайт Nvidia. Внизу ви побачите групу моніторів з позначкою «G-Sync Compatible». Знову ж, користувачі повідомили про використання G-Sync на несертифікованих моніторах FreeSync, але в списку Nvidia представлена повна група моніторів, які фахівці компанії протестували і підтвердили, що вони можуть успішно запускати G-Sync.
  2. Потім завантажте драйвер Nvidia Game Ready. Підтримка G-Sync почалася з версії драйвера 417.71, ми взяли вже 419.35 від 5 березня 2019 року. Після установки нових драйверів перезавантажте Windows і включите параметр FreeSync в екранному меню (OSD) монітора.
  3. Поле «Налаштування G-Sync» тепер має з'явитися в Панелі управління Nvidia.
  4. Якщо після виконання наведених вище дій параметр «Налаштування G-Sync» не відображається, перейдіть в поле «Параметри 3D» і натисніть «Глобальні». Прокрутіть вниз до «Monitor Technology» і виберіть «G-Sync Compatible».

От і все! Тепер ви можете запустити G-Sync на своєму моніторі FreeSync.

 

 

Переконайтеся що G-Sync працює

 

Фахівці Nvidia розробили спосіб, який дозволяє дуже легко підтвердити, що G-Sync працює. В налаштуваннях дисплея панелі управління Nvidia ви знайдете прапорець «Індикатор сумісності з G-Sync». Коли функція включена, поруч з будь-якими повноекранними (або віконними) додатками, що використовують G-Sync, з'являється поле з написом «G-Sync On».

Якщо у вас немає встановленої гри з підтримкою G-Sync, ви можете протестувати технологію за допомогою безкоштовної демоверсії Pendulum від Nvidia. Завантажити та встановити її, потім відкрийте, встановіть роздільну здатність і відзначте опцію повноекранного режиму перед запуском демонстрації. Ви можете налаштувати параметри синхронізації за допомогою прапорців у верхній частині екрану. Якщо все в порядку, ви повинні побачити оверлей G-Sync, який і буде свідчити про те, що технологія включена.

Переконавшись, що G-Sync працює, ви, ймовірно, захочете відключити його в панелі управління Nvidia, так як в іграх він може бути нав'язливим.

 

 

Застереження

 

Тут є кілька застережень. Наприклад, Acer Nitro XV273K – це монітор з роздільною здатністю 4K і HDR. Ми виявили, що при включенні HDR параметр «Налаштування G-Sync» був вилучений з панелі управління Nvidia. Неможливо використовувати G-Sync і HDR одночасно на моніторі FreeSync. І це трохи прикро, тому що адаптивна синхронізація і HDR разом є одним з ключових аргументів на користь новітньої технології AMD FreeSync 2 HDR. Тому, якщо у вас є один з моніторів з даними технологіями, ви можете переключитися на карту AMD. В іншому випадку ви не зможете використовувати всі можливості, які може забезпечити екран FreeSync 2 HDR.

Крім того, підтримки прискорення зі змінною частотою оновлення немає ні на одному з схвалених Nvidia моніторів. Таким чином, ви можете побачити невелике розмиття при русі, коли fps падає нижче 100 кадрів в секунду.

Ви також можете зіткнутися з проблемами при запуску G-Sync у віконному режимі. Ми побачили багато мерехтіння, коли спробували використовувати демоверсію Nvidia pendulum, яка повинна продемонструвати переваги G-Sync. До речі, це кращий спосіб перевірити вашу нову конфігурацію. Якщо ви бачите мерехтіння або інші артефакти, спробуйте знизити частоту оновлення. Монітори, сертифіковані Nvidia, працюватимуть з G-Sync на максимальній швидкості, але інші не можуть, особливо якщо вони розігнані. Більшість проблем зникне при повноекранному режимі.

 

 

Проблеми з G-Sync в Windows

 

Якщо вашого монітору немає в списку Nvidia, немає гарантії, що він буде працювати з G-Sync. Однак якщо ви спостерігаєте мерехтіння або пропадання сигналу, ви можете спробувати кілька виконати кілька нескладних дій. Спочатку на панелі управління Nvidia натисніть «Управління налаштуваннями 3D» (у верхній частині списку), потім на глобальній панелі перейдіть, щоб знайти «Технологія монітору», і клацніть, щоб встановити для нього значення «Сумісно з G-Sync». Натисніть кнопку «Застосувати» і перевірте, чи усунені проблеми.

Якщо це не допомогло, спробуйте зменшити роздільну здатність екрану. Деякі користувачі повідомляють, що це усунуло їх проблеми, але вам потрібно вирішити, чи хочете ви пожертвувати деталізацією для більш плавного ігрового процесу.

Нарешті, деякі користувачі Reddit виявили, що зниження діапазону FreeSync за допомогою CRU (Custom Resolution Utility) може усунути проблеми з G-Sync. Це звучить досить технічно, але це не так вже й складно – просто потрібно налаштувати діапазон частот, які будуть використані драйвером. Для цього вам потрібно вручну додати в додаток «Блок розширення» і опцію FreeSync в розділі «Блоки даних». Розширте діапазон – наприклад, якщо ваш монітор підтримує діапазон FreeSync від 40 Гц до 144 Гц, спробуйте встановити його на 30-144 Гц.

 

 

G-Sync проти FreeSync на моніторі FreeSync чи є різниця

 

Вам може бути цікаво, наскільки добре Nvidia G-Sync працює на моніторі, розробленому для конкуруючої технології AMD FreeSync. Щоб перевірити це, ми в Artline деякий час грали в Counter-Strike: Global Offensive на Acer Nitro XV273K – одному з перших 12 моніторів, офіційно пройшли сертифікацію Nvidia, – з XFX AMD RX590 Fatboy і Nvidia GTX 1080.

Тепер ми можемо з упевненістю сказати, що помітної різниці не було. Ви не будете в невигідному положенні при використанні карти Nvidia на моніторі FreeSync в порівнянні з відеокартою і дисплеєм AMD.

Однак варто зазначити, що і FreeSync, і G-Sync відключають Overdrive на моніторі Acer Nitro XV273K. Це змушує його реагувати трохи повільніше, ніж при відключених технологіях та встановлення Overdrive на Extreme. Однак не плутайте це з затримкою введення: G-Sync на це не впливає.

 

 

Висновки

 

Отже, ви можете успішно запустити G-Sync на моніторі FreeSync, якщо він знаходиться в списку схвалених Nvidia. Для цього вам доведеться відмовитися від HDR і Overdrive, але в іншому технологія працює нормально. Під час тестування у нас не було проблем. З двома різними моніторами, Acer Nitro XV273K і AOC Agon AG241QX, ігри виглядали однаково як в режимі G-Sync, так і в режимі FreeSync.

Якщо ви плануєте заощадити кілька доларів і підключити монітор FreeSync до ігрової системі на базі Nvidia, можливо, ви захочете ознайомитися зі списком моніторів FreeSync від Nvidia, схвалених для підтримки G-Sync, і спробувати один з схвалених дисплеїв.

 

Де купити якісні монітори

Рекомендуємо використовувати магазин Artline. Тут кращий вибір моніторів, робочих станцій, персональних комп'ютерів та іншої техніки за доступними цінами.

 

м. Київ, вул. Кирилівська, 104

  • (080) 033-10-06
  • (044) 338-10-06
  • (066) 356-10-01
  • (097) 356-10-01
  • (063) 356-10-01

[email protected]