#layfkhaki-ili-kak-vybrat

Як вибрати мишку

Яку купити мишку для П?

Вам потрібна мишка для геймингу або хочете, щоб вона була яскравою, з підсвічуванням, яке переливається, і купою кнопок? Може, вам необхідний цей гаджет для роботи, простих офісних або повсякденних завдань? Фахівці з Artline розповідають читачам, які бувають мишки і як вибрати кращу з них. Також Артлайн продає збірки комп'ютерів, комплектуючі, моноблоки Київ  і в інших містах України. 

 

 

Зміст:

  1. Бездротова або дротова миша
  2. Сенсор
  3. DPI
  4. Ергономіка має значення
  5. Перемикачі
  6. Кнопки
  7. "Фішки"
  8. Висновок
    1. Де купити мишку

 

 

Бездротова або дротова миша

 

Наявність дротових чи бездротових мишок – це фактор, який необхідно враховувати при покупці миші. Вибір залежить від виду роботи, яку ви будете виконувати. Якщо ви збираєтеся використовувати її з окремим монітором, тоді краще купувати бездротову модель. Для користувачів ноутбуків, яким також не потрібна плутанина з проводами навколо свого столу – це також відмінний варіант.

Бездротові миші, як правило, більш зручні, оскільки діапазон ваших рухів не обмежений кабелем, і вони дуже зручні для подорожей. Вони ніколи не будуть дратувати проводом, який заплутується, і, в деяких випадках, залишають вільним дорогоцінний USB-порт, якщо він вам необхідний. Бездротові миші часто засновані на радіочастотній технології, а в деяких випадках і на Bluetooth. Усередині найдоступніших, найчастіше, використовуються батарейки AAA, так як їх можна замінити за доступною ціною. Міняти їх вам знадобиться не часто, оскільки більшість мишей на таких батарейках можуть працювати місяцями без заміни.

Трохи дорожчі девайси мають вбудовані акумулятори, які можна зарядити за допомогою зарядного пристрою або док-станції. Однак варто враховувати і те, що у них більш низька швидкість відгуку, що не підійде, наприклад, для геймінгу. У деяких випадках бездротові миші також можуть створювати перешкоди іншим Bluetooth пристроям, що знаходяться поблизу, і більшості з них потрібні батареї, що може створювати проблеми, коли у них невчасно закінчується заряд. Бездротові мишки коштують набагато дорожче дротових того ж класу, якщо ми говоримо про якість. Тобто, технічні характеристики у бездротової, за цю ж ціну, будуть на порядок нижче, ніж у дротової.

Варто згадати і про комбіновані моделі. Такі миші об'єднують в собі плюси і мінуси тих і тих. По суті, це бездротова мишка, до якої, при необхідності, можна підключити кабель і зробити її провідною. Але ринок комбінованих і бездротових мишок дуже маленький, чого не скажеш про дротові.

Дротові ж миші, зазвичай, дешевше, ними легше користуватися і вибір у них дуже різноманітний. Вони підключаються по роз'єму PS/2 або по USB. Перший поступово сходить нанівець, а другий вже загальноприйнятий. Якщо ви геймер, то краще використовувати дротову мишу, тому що вона забезпечує найкращу продуктивність з точки зору плавності і надійності протягом багатьох років використання. З такими мишами ніколи не виникне проблеми низького заряду батареї. Вони також мають більш ергономічний дизайн.

Звичайно, є і бездротові ігрові миші, але вони часто дуже дорогі. По суті, єдина проблема, з якою вам, може бути, доведеться зіткнутися – це заплутані дроти. Звичайно, дріт може перетертися, порватися, зламатися, але це все незначні нюанси. Однак враховувати його довжину при покупці миші важливо, так як корпус ПК, до якого вона повинна підключатися, може бути розташований в декількох метрах, і важливо мати достатньо довгий кабель, щоб до нього дотягнутися. В іншому випадку покупка не матиме сенсу, і ви будете змушені зрушити з зручного для вас місця, щоб користуватися мишкою.

Мишки діляться на 2 категорії:

  • офісна;
  • ігрова.

 

Що дійсно робить мишку ігровою? Для того, щоб відповісти на це питання, заглибимося в сам термін. Він означає, що, як мінімум, в грі ми отримуємо певні переваги в порівнянні з офісною мишкою. Мова, в першу чергу, про більш швидку швидкість відгуку.

 

 

Сенсор

 

Зараз миші бувають оптичні та лазерні з похідними у вигляді BlueTrack і V-Track.

Оптичні – універсальні в плані робочої поверхні і більш дешеві.

Лазерні більш вимогливі до поверхонь, більш точні, але і коштують дорожче.

BlueTrack – прокачана оптика від Microsoft. Такі мишки часто з характерним синім світінням замість червоного і з більшою точністю.

V-Track – прокачана оптика від A4TECH. Такі миші з вертикальною спрямованістю, а не під кутом. Теж точніші.

Для ігрової мишки важливий сенсор, який в запалі бою не заглючить і не від'їде в сторону. В офісній ж мишці важливий сенсор, який буде працювати скрізь і на будь-якій поверхні. Також, в ідеалі, офісна мишка повинна бути бездротовою, про яку ми поговорили раніше.

За сенсором PixArt прийнято вважати кращими. Avago також одні з кращих, але трохи поступаються PixArt. Насправді, глибоко вникати саме в ці тонкощі варто, якщо у вас є мета вибрати кращу ігрову мишу незважаючи на бюджет!

 

 

DPI

 

Крім сенсора, важлива ще й його чутливість. Фактично, DPI – це чутливість миші. Чим цей показник більше, тим меншу відстань необхідно подолати мишею фізично, щоб далі зрушити курсор по екрану. Особливо це важливо, якщо у вас величезний монітор з 4К роздільною здатністю. Для точних рухів миші необхідна більш висока чутливість, особливо якщо ви редагуєте зображення, відео або аудіофайли.

Мишки з роздільною здатністю 1200 точок на дюйм або вище гарантують більш точний контроль. Для більшості користувачів цілкомпідійде миша з роздільною здатністю від 800 до 2000 точок на дюйм. Девайси з більш високим DPI будуть кращі для геймерів, яким потрібна максимальна чутливість, коли потрібен маленький рух миші для переміщення покажчика на екрані.

Ще один момент, пов'язаний з чутливістю миші, – це можливість перемикання діапазону DPI в залежності від програми або гри, в яку ви граєте. У той час як більшість мишей поставляються з програмним забезпеченням, яке дозволяє перемикатися між ними, деякі девайси навіть мають кнопку для перемикання між додатками. Це робить перемикання чутливості дуже простим.

Хоча технічні характеристики миші, такі як DPI, можуть бути останніми, про які ви замислюєтеся, коли справа доходить до покупки нової мишки, ваш комфорт важливий! Правильний її вибір може підвищити ефективність вашої роботи і зробити її більш приємною.

 

 

Ергономіка має значення

 

Безліч функцій – це добре, але є більш важлива річ, а саме, зручність. Дуже важливо вибрати ту мишу, яка буде зручна саме вашій руці, оскільки тримати ви її будете досить часто. При виборі орієнтуйтеся на розмір і вагу пристрою. У той час, як миші для ноутбуків маленькі, настільні можуть бути габаритніші і важчі. Наприклад, комусь з великими руками малі мишки будуть незручними у використанні, і навпаки.

Деякі миші також можуть використовувати різні типи хвату – хват кінчиками пальців, хват долонею і «кігтями». Користувачі, яким потрібне високоточне управління курсором, варто обрати мишу із хватом кінчиками пальців. Тим, кому потрібен комфорт, слід придбати миша з хватом долонею, а якщо вам потрібен і контроль, і комфорт, то миша з хватом кігтями – кращий вибір.

При виборі мишки, зверніть увагу на те, як вона буде лежати у вас в руці. На скріншоті нижче можна бачити різні типи хвату.

В цілому, все, що потрібно зробити, це знати тип вашого хвату. Так ви зможете зрозуміти, підійде вам мишка чи ні, оскільки багато моделей розраховані під різні хвати.

 

 

Перемикачі

 

Кнопки миші – це те, з чим ми найчастіше взаємодіємо, коли використовуємо комп'ютер. Кожне клацання миші має своє власне відчуття і звук. Хоча це не критично, на це варто звернути увагу. Якість кнопки також важлива, щоб в подальшому ви не зіткнулися з проблемами зносу. Загальні проблеми – це випадкове натискання кнопки. Якщо ви геймер, більша кількість кнопок на мишці допоможе вам швидше отримати доступ до ігрових предметів.

З перемикачами та ж ситуація, що і у випадку з сенсорами. З найкращих є топові Omron і «майже топові» Huano. Якщо є можливість вибрати перші, то вибирайте саме їх, але якщо немає миші, яка ідеально підходить вам по всім параметрам , і ви оберете не найкращі, то нічого катастрофічного в цій ситуації немає, так як, якщо найголовніші параметри для вас задоволені, то ви знайшли підходящу для вас мишу.

Прокладки в нижній частині миші, які допомагають їй ковзати по килимку або по іншій поверхні, називаються ніжками. Дуже маленькі і тонкі ніжки з часом легко зношуються. Більш товсті і широкі прослужать довше. Якщо ви купуєте мишу високого класу, на це слід звернути увагу.

 

 

Кнопки

 

Мінімальний стандарт – це коліщатко і 2 кнопки. Однак, якщо кнопок більше, то це означає, що їх можна раціонально використовувати. Існують такі особливості кнопок:

  1. Бічні. Найчастіше це кнопки, які відповідають за функції «назад» і «вперед» в браузері або провіднику. Це, насправді, дуже зручно.
  2. Програмовані. Вкрай зручна функція для різноманітних типів ігор або додатків.
  3. Подвійний і потрійний клік. У роботі з системою така кнопка дозволяє, наприклад, відкривати файли одним кліком, а в іграх стріляти короткими чергами.
  4. 2 колеса прокрутки і 4D-колесо. 2 колеса на мишці потрібні більше в роботі з графікою, ніж в іграх. Підійдуть для скроллу не тільки вертикального, а й горизонтального, хоча і цінник вони збільшать відчутно. Набагато краще в цьому плані 4D-колесо. Функція та ж, але значно дешевше. Коліщатка Kailh red – найбюджетніші. Однак, якщо в мишці таке колесо, а всі інші характеристики в нормі, то її можна цілком взяти. Якщо ж ви хочете більш якісні, то ваш вибір – TTC. У цьому варіанті коліщатка мають слабкі «відсічки», і вони будуть більш якісні ніж перші. Alps – найякісніше механічне колесо.

 

 

Фішки

 

Існують такі нестандартні функції:

  1. Симетричний дизайн. Якщо ви лівша чи навіть амбідекстр, то симетричний дизайн вам стане в нагоді.
  2. Вбудована пам'ять. У такій пам'яті можуть зберігатися налаштування DPI або ж, записані заздалегідь макроси. Тобто мишу зручно з собою носити на всілякі турніри чи щось таке.
  3. Регулювання ваги. «Вантаж», розташований всередині миші, можна або залишити, або прибрати, або змінити його кількість відповідно до вашої потреби і зручності.
  4. Підсвічування. Одноколірне або повне покриття RGB, синхронізоване або автономне – мільйони варіантів. Красиво, але зовсім не обов'язково.

 

 

 

Висновок

 

Ви можете дистанційно підібрати просто ідеальну для себе мишу і по дизайну, і по ергономіці, і по функціоналу, і по набору кнопок, і по фішках. Наскільки вона буде зручна саме для вас, яка у неї поверхня, наскільки комфортний хід кнопок – все це вам допоможуть підібрати професіонали з Artline.

 

Де купити мишку

Ви можете знайти безліч якісних мишок різного класу в магазині Artline. Професіонали зроблять все можливе для того, щоб допомогти вибрати саме для Вас підходящу мишку по Вашому бюджету. У магазині Artline ви придбаєте той девайс, який вас не підведе і буде довго служити, оскільки у нас індивідуальний підхід до кожного клієнта в залежності від його вподобань.

 

м. Київ, вул. Кирилівська, 104

  • (080) 033-10-06
  • (044) 338-10-06
  • (066) 356-10-01
  • (097) 356-10-01
  • (063) 356-10-01

[email protected]