#layfkhaki-ili-kak-vybrat

Як вибрати клавіатуру

Яку купити клавіатуру і де?

При виборі ПК вся увага сконцентрована на комплектуючих, а інші пристрої найчастіше обираються за бюджетом, що залишився. Так може відбуватися і з клавіатурою, але ж від неї залежить зручність користування цим самим комп'ютером. Багато хто з нас проводить достатню кількість часу за ПК з різних причин. У когось робота вимагає проводити чимало годин з клавіатурою, а хтось любить пограти. Є й ті, хто недовго сидить за комп'ютером, але все одно вважає за краще це робити з комфортом.

Так чи інакше, ми постійно маємо справу з клавіатурою і багато хто навіть не замислюються, що вона може нам дати. Використовуються вони в основному для набору тексту, але насправді вони можуть набагато більше. Завдяки кільком додатковим функціям, на які здатна ваша клавіатура, вона змусить вас закохатися в неї. А якщо ви шукаєте для свого ігрового ПК де систему охолодження EKWB купити Україна, то радимо звернутися в інтернет-магазин Артлайн.

 

 

Зміст:

  1. Форма
  2. Типи клавіатур
  3. Спосіб підключення
  4. Конструкція
  5. Кейкапи (ковпачки)
  6. Перемикачі
  7. Стабілізатори
  8. Підсвічування
  9. Підсумки
    1. Де купити клавіатуру

 

 

Вибирайте клавіатуру, яка підходить саме вам. Не варто брати першу-ліпшу, оскільки у всіх моделей різні технічні характеристики. Різниця між клавіатурами полягає в механіці, ході кнопок, звуковому ефекті, тактильних відчуттях, швидкості відгуку і багато в чому іншому. 

 

 

Форма

 

Це перше, на що варто звернути увагу при виборі клавіатури. За своєю формою клавіатури бувають декількох видів:

  1. Класична. Клавіші прямокутні і розташовані впритул один до одного.
  2. Ромбічна. Клавіші виконані у вигляді ромбів. Пальці при такому виконанні займають більш природне положення і при тривалому наборі не втомлюються.
  3. Низькопрофільна. Ця клавіатура менш гучна в порівнянні з класичною через те, що у клавіш дуже короткий хід.
  4. Острівна. У цій клавіатурі кнопки розділені між собою вузькими доріжками корпусу, тобто клавіші знаходяться на деякій відстані один від одного. Це зроблено для запобігання випадкового натискання сусідньої клавіші під час швидкісного набору тексту. У таку клавіатуру потрапляє значно менше сміття і пилу.
  5. Ергономічна. У таких моделях розкладка підлаштована під найбільш природне і зручне положення рук, а сама клавіатура має підставки для зап'ястя. Зроблено це для того, щоб у користувача не утворювався тунельний синдром. Він з'являється, коли руки протягом тривалого часу перебувають у положенні, що для них невластиве. Це дозволяє друкувати, працювати і грати з більшим комфортом.
  6. Повнорозмірна. Така модель забезпечена повною розкладкою з 104 і більше клавіш. У неї завжди присутній цифровий блок і можуть бути мультимедійні клавіші. Головною особливістю цієї форми клавіатури є те, що вона забере у вас більше місця, ніж будь-яка інша клавіатура на робочому столі, що варто враховувати при виборі.
  7. Компактна. У таких клавіатурах немає зовнішньої рамки і зменшені просвіти між клавішами. Самі кнопки також зменшені, а їх кількість скорочено за рахунок цифрової панелі. Такі клавіатури, як правило, коштують дешевше за рахунок того, що використовується менша кількість матеріалу і клавіш, але при цьому всі необхідні кнопки також присутні. Її можна без проблем використовувати як для роботи, так і для ігор.
  8. Кейпад. Це маленька клавіатура з перепрограмовуваними кнопками. Як правило, вона має попит у геймерів для підвищення ефективності ігрового процесу.

 

 

Типи клавіатур

 

За типом клавіатури можуть бути такими:

  1. Мембранна клавіатура найпоширеніша. У неї низький рівень шуму. Вона більш бюджетна і більш стійка до потрапляння рідини, але також менш довговічна. Деякі дешеві моделі не розпізнають натискання більше трьох кнопок одночасно. При швидкісному наборі тексту, часто трапляється «випадання букв», тому набирати великі обсяги тексту або довго грати на мембранній клавіатурі не дуже зручно. До того ж, полімерні «купола», які знаходяться під самою клавішею, мають властивість розтягуватися. Згодом клавіатура почне важко натискатися, тобто втрачати свої первинні властивості. Недолік їх в тому, що, незалежно від того, за яку ціну ви придбаєте мембранну клавіатуру, всі вони по тактильності будуть однакові. Ще один її мінус – це відсутність RGB.
  2. Плунжерна клавіатура схожа з мембранною, але у неї хід клавіші легше.
  3. Ножничний тип клавіатури відрізняється механізмом, який не дозволяє клавішах зміщуватися при натисканні. Не залежно від того, куди потрапляє палець – в центр кнопки або в її край, натискання спрацьовує і відбувається. Такі клавіатури, як правило, використовуються в ноутбуках або в портативних пристроях. У таких клавіатур, як правило, низький рівень шуму і невеликий хід клавіш, завдяки чому вона відмінно підходить для швидкого набору тексту. Довжина ходу таких клавіш становить 1.0-2.5мм.
  4. Механічна клавіатура найнадійніша і найдовговічніша. На відміну від мембранних, всі клавіші механічних клавіатур оснащені індивідуальними переключаючими механізмами, записуючими натискання клавіш, замість єдиної мембрани. Тут кожна клавіша індивідуальна. Плюсом такої клавіатури є можливість великої кількості одночасних натискань. Підходить як для професійного геймінгу, так і для набору великої кількості тексту.
  5. Крім цих існують комбіновані мембранні клавіатури з декількома комбінованими клавішами. Як правило, це клавіші, які найчастіше використовуються в іграх.
  6. Ємкісна. Хід перемикача в такій клавіатурі має лінійний рівний хід на початку, з невеликим наростанням зусилля, і до моменту активації воно повністю зникає і клавіша прослизає до упору, видаючи характерний звук, не схожий ні на які інші перемикачі. Існує кілька модифікацій цих перемикачів, які відрізняються різним зусиллям в момент натискання, а також демпфером, що знижує гучність натискання і повернення в початкове положення.

 

В цілому, у клавіатур може бути стандартний хід і низький. Низьким ходом клавіш прийнято вважати хід менш 3 мм. Стандартний – відповідно, від 3 і більше.  

 

 

Спосіб підключення

 

Тут тільки 2 види:

  1. Провідний. У такого способу підключення є перевага у вигляді високої швидкості відгуку, тому це найкращий варіант для геймінгу.
  2. Бездротовий. Така клавіатура не захаращує робочу поверхню проводами, але вимагає регулярної зарядки акумулятора або заміни батареї. До комп'ютерів, які не мають вбудованого Bluetooth, підключення відбувається через адаптер.

 

 

Конструкція

 

Говорячи про конструкцію, можуть бути наступні особливості:

  1. Підсвічування. Воно дає можливість в повному обсязі використовувати клавіатуру при слабкому освітленні. У деяких RGB моделях можливе гнучке налаштування кольорів.
  2. Безшумні клавіші. Стануть в нагоді при роботі або грі вночі, щоб звук натискання нікому не заважав, чи не дратував вас, якщо він вам неприємний.
  3. Додаткові кнопки мультимедіа. Забезпечують зручне управління гучністю і плеєром. Перемотування, пауза і відтворення, перемикання треків – все це зручно, якщо ви не хочете перемикатися між вікнами, а просто клацати кнопочку на клавіатурі. Найчастіше, дублюються через кнопку «fn». До речі, про цю кнопку. Сама по собі вона непотрібна, але в комбінації з іншою клавішею дає ті ж мультимедійні кнопки, дозволяє мати на клавіатурі менше клавіш, тим самим роблячи її більш компактною.
  4. Програмовані клавіші. На них можна призначити різні поєднання клавіш, тобто, записати на одну кнопку відразу кілька дій. Вкрай зручна функція, яка точно стане в нагоді геймерам.
  5. Захист від води. У багатьох моделях вона виконана у вигляді зливних отворів, з яких пролита рідина виливається на стіл, не пошкоджуючи сам пристрій.

 

 

Кейкапи ковпачки

 

У клавіш будь-якої вашої клавіатури є 3 основних параметри:

  1. Матеріал.
  2. Профіль.
  3. Метод нанесення символів.

 

Все це визначає зовнішній вигляд вашої клавіатури, а також тактильні відчуття, які ви будете отримувати при взаємодії з нею. У профілі є основні свої стандарти. У СНД поширені OEM і Cherry. Останній є лідером, і ми рекомендуємо його, тому що його гарантований термін експлуатації становить 50 млн. натискань, а чималий асортимент лінійних і тактильних перемикачів регулярно поповнюється новими моделями.

Матеріал кейкапів також важливий. Наприклад, ABS – це стандартний матеріал, який присутній практично у всіх клавіатурах. Клавіші на такому матеріалі дешеві, але з часом стираються. PBT матеріал жорсткіший, менше стирається і більш довговічний, але дорожчий.

Метод нанесення символів в звичайних клавіатурах досить простий. Використовуються напівпрозорі ABS кейкапи, на які наноситься фарба, яка з часом стирається і, відповідно, букви зникають.

Найкраще нанесення символів на клавіші – це DoubleShot (подвійне лиття). Насправді, якщо ви зустріли клавіатуру з таким методом, то вам дуже пощастило, оскільки такі клавіші у вас ніколи не зітруться.

Також, існують Blank клавіатури (порожні). Підходять вони для тих, хто знає розташування клавіш на пам'ять і не потребує того, щоб дивитися на клавіатуру при наборі тексту або іграх.

 

 

Перемикачі

 

Перемикач – це те, що знаходиться під самим кейкапом. Клавіатури механічного типу оснащуються перемикачами з різними характеристиками. У цих перемикачів є своя класифікація:

  1. У RED потрібно зовсім невелике зусилля при натисканні. Такі клавіатури володіють рівномірним ходом і відсутністю характерного для механіки клацання при натисненні. RED – це перемикачі з лінійним ходом клавіш, без тактильної віддачі та без кліка.
  2. BLUE. З тактильною віддачею, видає чіткий клік при натисканні. Клавіші спрацьовують на половині ходу, що дуже цінується при роботі з текстом або написанні коду.
  3. BROWN – універсальний тип. Клацання тут майже відсутнє.

 

Крім цих основних, існує безліч інших похідних перемикачів, що відрізняються силою натискання, гучністю клацання і довжиною ходу.

Всі перемикачі мають свою тактильність. Існує 3 різних види тактильності:

  • лінійні;
  • клацаючі;
  • тактильні.

 

Лінійні клавіші однаково натискаються що вниз, що вгору. Тобто, немає різкого підвищення сили натискання або навпаки, коли ви різко відпускаєте клавішу. Вони підійдуть любителям відносно тихих клавіатур.

Клацаючі клавіші будуть чутні всім оточуючим і тут, як то кажуть, ваш вибір.

 

У тактильних перемикачів все навпаки в порівнянні з лінійними.

 

 

Стабілізатори

 

Це дуже важлива річ при виборі клавіатури. Куди б ви не натиснули, клавіша повинна вести себе і натискатися однаково. Для цього і використовуються стабілізатори. Бувають вони у вигляді металевого прута, який з'єднує один кінець клавіші з іншим і робить натискання рівномірним. Недоліком його є те, що з часом, коли ви довго друкуєте великі обсяги тексту, вони виходять з ладу. А ось стабілізатори Cherry, хоч і мають інші відчуття при натисканні клавіш, але є більш надійними і довговічними.

 

 

Підсвічування

 

Підсвічування може бути синхронізоване або автономне, з одним кольором або з великою кількістю в діапазоні RGB. Ще у деяких моделей є світлові ефекти. Все це додає задоволення від користування, тому на підсвічування ми теж рекомендуємо звернути увагу при виборі клавіатури. З іншого боку, все це не є обов'язковим. 

 

 

Підсумки

 

Отже перед покупкою клавіатури необхідно уважно прочитати наш посібник і звернути увагу на форму, типи клавіатур, спосіб підключення, конструкцію, кейкапи (ковпачки), перемикачі, стабілізатори і підсвічування.

 

 

Де купити клавіатуру

Найкращі і найякісніші клавіатури ви можете знайти в магазині Artline. Фахівці допоможуть підібрати ідеальну клавіатуру в рамках вашого бюджету. Вам необхідно просто зв'язатися з нами і розповісти про свої уподобання.

 

м. Київ, вул. Кирилівська, 104

  • (080) 033-10-06
  • (044) 338-10-06
  • (066) 356-10-01
  • (097) 356-10-01
  • (063) 356-10-01

[email protected]

Питання

+ Які види клавіатур можна відрізнити за їхньою формою?
Класична, ромбічна, низькопрофільна, острівна, ергономічна, повнорозмірна, компактна, кейпад.
+ Що варто враховувати при виборі клавіатури з точки зору зручності?
Розташування клавіш, рівень шуму, форма клавіш, наявність підставок для зап'ястя, відстань між клавішами.
+ Які типи клавіатур можна виділити за механізмом клавіш?
Мембранні, плунжерні, ножничні, механічні, ємкісні.