#layfkhaki-ili-kak-vybrat

Як вибрати генератор

Купити генератор

Електрогенератором називається пристрій, який перетворює енергію внаслідок роботи двигуна внутрішнього згоряння на електрику. Такі прилади можуть використовуватися як резервне джерело енергопостачання у будинку. В Україні попит на генератори суттєво зріс. Це пов'язано з економією електрики і постійним відключенням світла. Такий прилад буде чудовим вирішенням проблеми на випадок перебоїв із роботою енергетичної мережі.

 

 

Зміст:

  1. Види генераторів
  2. Класифікація пристроїв
    1. Бензинові
    2. Дизельні
    3. Газові
    4. Синхронні та асинхронні моделі
    5. Інверторні
    6. Різниця фаз генераторів
  3. Робочі характеристики
    1. Потужність
    2. Безперервність роботи
    3. Вага
  4. Опціональні можливості
    1. Пусковий пристрій
    2. AVR
    3. Охолодження
  5. Де можна придбати генератор?

 

 

Види генераторів

 

Такі прилади різняться за такими параметрами:

  1. Асинхронні, синхронні. Це залежить від керуючої схеми та конструкції якоря.
  2. Однофазні, трифазні. Залежно від виду вихідної напруги.
  3. Газові, бензинові, дизельні. Тип двигуна, паливо.
  4. Інверторні генератори. Це окремий вид електрогенеруючих виробів.

 

 

Класифікація пристроїв

 

Для кожного окремого варіанта потрібно вибрати відповідний генератор. Наприклад, число фаз має строго відповідати вимогам приміщення, в якому він буде застосовуватися. Залежно від існуючих потреб, користувач може підібрати виріб з потрібним типом палива. Далі ми вивчимо особливості різних видів електрогенераторів.

 

Бензинові

На сучасному ринку це найпоширеніші моделі пристроїв. Більше половини реалізованих генераторів у країні складають вироби з бензиновим паливом. Вони можуть поставлятися відкритими або з шумопоглинаючими кожухами. Для побутових цілей це оптимальний варіант за всіма параметрами.

Плюси таких електрогенераторів:

  1. При низькій температурі повітря агрегат вдається завести набагато простіше, ніж дизельний пристрій.
  2. Прийнятна вартість. На відміну від інших моделей виробів, бензинові генератори є доступнішими.
  3. Низький шум під час роботи. Якщо прилад має захисний корпус, рівень шуму не перевищує 70 Дб.

Незважаючи на велику кількість плюсів, подібні вироби мають низку мінусів, які мають знати споживачі:

  1. У двигунів, що використовуються, моторесурс не більше 4000 годин.
  2. Якщо подивитися на вартість генерації кожного кіловата, інші варіанти генераторів можуть бути більш прийнятними. Тут потрібно орієнтуватися на поточну вартість палива.
  3. Пристрій не зможе працювати тривалий час без перерв. Через кожні 5-8 годин потрібно відключати прилад на кілька годин для відпочинку.

Найчастіше такі пристрої застосовують у вигляді джерела енергії на виїзді або у вигляді резерву. Їхньою відмінністю є невелика вага, компактність. Тому такі генератори можна брати із собою на дачу, до заміського будинку.

 

Дизельні

Це хороша альтернатива розглянутому вище варіанту. На ринку пропонуються великі та мобільні вироби, користувачі можуть підібрати оптимальну модель для своїх потреб. У стаціонарних пристроях застосовується водяне охолодження, а маленьких моделях – повітряне охолодження.

Основні переваги таких електростанцій:

  1. Економна витрата палива. Незважаючи на високу потужність, прилад на 20%-30% вигідніший, ніж моделі на бензині.
  2. Надійний двигун здатний витримати навіть значні навантаження. Електростанція може тривалий час функціонувати без перерви.
  3. Моторесурс виробу становить 40000 мотогодин.

Тепер перейдемо до розгляду недоліків:

  1. Вартість дизельної електростанції на 20%-40% більша, ніж у бензинових моделей з аналогічним рівнем потужності.
  2. Підвищений шум під час роботи. Якщо користувачі вибирають пристрій, у яких відсутній кожух для зменшення рівня шуму, його краще запускати в окремому приміщенні.

Професійні моделі такого типу електрогенераторів поширені на виробничих ділянках. Якщо користувачеві необхідно забезпечити основне джерело живлення або регулярну подачу електроенергії, рекомендується вибирати дизельні електростанції. Такі агрегати дорожчі за бензинові моделі, але здатні швидко окупитися за рахунок економного споживання палива і тривалого періоду використання.

 

Газові

Незважаючи на невелику популярність цих генераторів, в Україні все більше людей звертають увагу на такі моделі. Для забезпечення процесу вироблення електроенергії до такого приладу необхідно підключити газовий балон. Чим більший обсяг балона, тим довше відбуватиметься вироблення електрики.

Переваги:

  1. Газ є екологічно чистим паливом. Якщо ви цінуєте екологію, вибирайте такий варіант.
  2. Довговічність двигуна. Газ відрізняється тим, що не впливає на метал. Тому двигун не буде схильний до корозії.

Єдиним недоліком газових електрогенераторів є підвищена небезпека. Користувач повинен мати досвід із застосування газових балонів та дотримуватись правил безпеки.

 

Синхронні та асинхронні моделі

Відмінною рисою асинхронних моделей є відсутність обмоток на якорі. Такий підхід забезпечує більш дешеву вартість виробу, його надійність, простоту. Недоліком синхронних моделей стала погана переносимість під час підвищених пускових навантажень. Вони виникають внаслідок живлення електростанції з реактивною потужністю.

Якщо необхідно працювати з приладами з активним навантаженням, рекомендується вибирати асинхронні генератори. В цих моделях використовується якір із обмоткою, що добре позначається на пускових навантаженнях. Їх можна застосовувати для подачі електрики на пристрої з реактивною потужністю, наприклад зварювальні апарати. Їхня вартість вища, ніж у синхронних моделей. Мінусом асинхронних генераторів стало застосування на роторі щіток. Вони можуть вигоряти та іскрити.

 

Інверторні

На території України в умовах регулярного відключення електрики саме інверторні генератори стають все більш популярними. Вони функціонують з урахуванням подвійного перетворення електрики: спочатку змінний струм перетворюється на постійний, потім відбувається зворотний процес. У результаті користувачі отримують електростанцію, яка має стабільні та якісні показники вихідного струму.

Якщо ви хочете подавати напругу на чутливу до стабільного струму техніку, вибирайте інверторні вироби. Це оптимальний варіант живлення пристроїв охоронної сигналізації, телевізорів, комп'ютерів та інших.

 

Різниця фаз генераторів

Виділяють кілька варіантів електростанцій: трифазні (380), однофазні (220). Це абсолютно різні прилади, які мають свої умови та особливості генерації електрики. Найчастіше споживачам достатньо однофазного пристрою, він здатний вирішити більшість сучасних завдань.

Трифазні генератори потрібно придбати, якщо потрібно підключати трифазні споживачі. У деяких приватних будинках або невеликих підприємствах трапляються такі вимоги, але це часто застарілі пристрої.

Ще однією відмінністю трифазних електрогенераторів стала підвищена вартість і дороге обслуговування. Тому за всіма показниками саме однофазні моделі будуть оптимальним варіантом для споживачів.

 

 

Робочі характеристики

 

При виборі генератора користувачам необхідно здійснити оцінку всіх параметрів запропонованої моделі. Прилад має повністю відповідати умовам експлуатації. Далі ми розглянемо, як підібрати електростанцію за потужністю, тривалістю роботи та вагою.

 

Потужність

Споживачу необхідно визначити відповідну потужність приладу. Її має бути достатньо, щоб відбувалося створення необхідної кількості енергії. Перед покупкою виробу рекомендується провести простий підрахунок, яке сумарне електроспоживання у пристроїв, якими ви користуватиметеся. В інструкції чи на самій техніці вказуються ці величини.

Розглянемо електрогенератори різних класів потужності:

  1. До 3 кВт. Пристрій призначений для вирішення завдань із освітленням невеликого будинку, дачі. Потужності буде достатньо для невеликого насоса для водопостачання та холодильника.
  2. До 5 кВт. Якщо користувачі хочуть зручно почуватися при відключенні електрики, то це вигідна модель. Ці електростанції здатні забезпечити роботу комп'ютера, який може бути потрібним дітям для віддаленого навчання. Ще така потужність дозволить увімкнути телевізор, а на електроплиті з'явиться можливість приготувати їжу.
  3. До 7 кВт. Це потужніший виріб, який можна успішно використовувати для харчування великого будинку. Потужності буде достатньо для насоса, кондиціонера, бойлера для води, електричних опалювальних приладів. Ще користувачі зможуть увімкнути пилосос та іншу побутову техніку. Подібні генератори використовуються не тільки у приватних будинках, а й у магазинах, офісах, різних установах.
  4. Від 10 кВт. Сюди належать професійні генератори, які забезпечують електроживлення майстерень, промислових цехів, підприємств. Його використовують у бізнесі, тому що вдається запитати все необхідне, наприклад морозильні камери в супермаркеті.

 

Безперервність роботи

Цей параметр означає, скільки генератор зможе функціонувати без дозаправки палива. Таке значення залежить від двох факторів: інтенсивність навантаження, об'єм бака. Чим більше приладів буде підключено до мережі, тим швидше закінчиться паливо, тому час до заправки зменшується.

Якщо споживач вибирає виріб із баком 20 літрів або більше, то безперервно вироблятиметься електрика протягом 10-15 годин. Для цілодобової генерації струму вибирайте електростанції з великим баком.

Невеликі генератори можуть працювати без дозаправки протягом 1-4 годин. При екстреному відключенні електрики цього буде цілком достатньо для вирішення поточних проблем.

 

Вага

Цей показник не є критичним для споживача, якщо не потрібно регулярно транспортувати пристрій. Наприклад, виріб вагою 70-90 кг буде проблематично перевести на інше місце.

Якщо ви пересуватиметеся разом з генератором, звертайте увагу на це значення. При поїздках за місто потрібно використовувати електрогенератор із невеликою вагою. Такі моделі не будуть потужними, тому доведеться пожертвувати продуктивністю.

 

 

Опціональні можливості

 

При виборі генератора необхідно враховувати всі особливості, які впливають на створення електроенергії. У деяких ситуаціях ці фактори будуть головними під час вибору агрегату.

 

Пусковий пристрій

На ринку пропонуються прилади, які мають електричний чи механічний пусковий пристрій. Найпоширенішими є вироби із ручним запуском. Це найбільш невибагливі, безвідмовні та прості генератори. Важливо пам'ятати, що пусковий пристрій дозволяє підвищити рівень комфорту виробу.

Якщо виріб потрібний як резервне джерело живлення, то при відключенні світла електричний пусковий пристрій автоматично запустить агрегат. Коли подача електрики відновиться, він автоматично вимкнеться. Ще однією перевагою електростартера стала можливість дистанційного керування виробом.

 

AVR

Таке позначення мають агрегати, у яких є опція стабілізації напруги. З її допомогою виробництво електрики здійснюється на однаковому рівні, незалежно від коливань, що відбуваються внаслідок відключення або підключення побутових приладів. AVR генератори відрізняються надійністю та безпекою.

 

Охолодження

Генератори із системами охолодження відрізняються підвищеним захистом від перегріву. Якщо використовуються потужні прилади, застосовується водяне охолодження. Найчастіше повітряне охолодження ефективно вирішує проблему.

Коли користувач купує електрогенератор, йому слід заздалегідь визначити його розташування. При цьому повинні враховуватися вимоги щодо температурного режиму, циркулювання повітря.

 

 

Де можна придбати генератор

 

Для придбання генератора необхідно звертатися до фахівців, які пропонують надійне обладнання. В інтернет-магазині Артлайн пропонуються якісні генератори за вигідними цінами. Користувачам доступна навігаційна панель для зручного вибору агрегату. Там можна вказати потрібного виробника, номінальну та максимальну потужність, частоту, вихідну напругу, об'єм бака, потужність двигуна та інше. Це дозволить споживачеві підібрати оптимальний варіант електростанції та забезпечити собі підвищену автономність.

 

м. Київ, вул. Кирилівська, 104

  • (080) 033-10-06
  • (044) 338-10-06
  • (066) 356-10-01
  • (097) 356-10-01
  • (063) 356-10-01

[email protected]

Питання

+ Який генератор краще вибрати для віддаленої роботи чи навчання в Інтернеті?
Безперебійну роботу протягом тривалого часу забезпечують дизельні генератори. Незважаючи на дорожнечу, на дистанції вони працюють ефективно.
+ Чи варто купувати бензиновий генератор у разі нетривалого відключення світла?
Такі електростанції оптимально підходять для роботи протягом 1-4 годин. Вибирайте такий агрегат, якщо електрика вимикається на кілька годин.
+ Порадьте електрогенератор для ситуації, якщо буде повний блекаут?
Для цього підійде дизельний агрегат, номінальна потужність якого відповідає 7 кВт. При цьому потрібно мати великий запас дизельного палива, щоб впевнено подолати блекаут.