#layfkhaki-ili-kak-vybrat

Як зробити комп'ютер тихим?

Як зробити свій ПК тихим?

Багато ПК працюють досить голосно і це може створювати певний дискомфорт для користувача. Тому фахівці Артлайн зібрали всі найбільш дієві поради щодо того, як зробити роботу комп'ютера максимально тихою. Всі вони засновані на нашому багаторічному досвіді збірки ПК.

 

 

Зміст:

  1. Перевірте вентилятори материнської плати
    1. Як знизити швидкість вентилятора (об/хв)
    2. Контролюйте повітряний потік
    3. Кріплення вентилятора
  2. Запустіть комп'ютер без підключених дисків
  3. Перевірте вентилятор процесора
  4. Перевірте вентилятор відеокарти
  5. Перевірте вентилятор блоку живлення
  6. Не допускайте вібрації корпусу комп'ютера
  7. Встановіть рідинну (водяну) систему охолодження
  8. Де купити тихий комп'ютер?

 

 

Перевірте вентилятори материнської плати

 

В першу чергу потрібно відключати вентилятори по одному і порівнювати рівні шуму. Важливе зауваження: не виймайте вентилятор процесора або відеокарти для цього тесту. Щоб з'ясувати, який вентилятор в вашому комп'ютері виробляє найбільше шуму, корисно порівняти рівень гучності, коли він вимкнений, і коли він працює. Таким чином, ви будете знати, які з них потрібно замінити.

Вентилятори створюють шум по-різному. Цікаво, що найменш гучними виявляються кулери великого розміру. Завдяки розміру вентилятор може обертатися повільно, виробляючи рух повітря, достатній для належного охолодження або витяжки. А маленькому його аналогу потрібно гарненько «попрацювати», щоб створити такий же потік повітря, тому звук його роботи може дратувати.

Якщо ви опинилися в такій ситуації, подумайте про перехід на вентилятор більшого розміру. Якщо цей варіант неможливий, сповільніть кулер до прийнятного рівня шуму. При покупці нового вентилятора вибирайте моделі з кульковими підшипниками. Існують більш складні підшипникові технології, але в них немає необхідності. Підшипник ковзання – це найдешевший варіант, який швидко зношується. Він буде споживати більше енергії і стане гучним. При першому включенні досить часто стає шумно, а коли підшипник нагрівається і розширюється, шум стає меншим.

Вентилятор на шарикопідшипниках служить набагато довше. Він буде залишатися тихим протягом довгого часу, що скорочує потребу в регулярній заміні.

 

Як знизити швидкість вентилятора (об/хв)

Якщо у вентилятора 4 дроти, і він підключений безпосередньо до 4-контактного роз'єму на материнській платі, ви часто можете регулювати швидкість вентилятора в BIOS. Більшість материнських плат мають цю функцію і можуть заощадити багато часу на налаштування. Якщо BIOS не має необхідних налаштувань, завантажте безкоштовну програму SpeedFan. Робота з нею вимагає деякого навчання, але дає вам відмінний контроль над швидкістю обертання вентилятора.

Як використовувати SpeedFan, дивіться у відео нижче.

 

Контролюйте повітряний потік

Переконайтеся, що отвори, через які виходить повітря від вентилятора, досить великі. Якщо повітряний потік обмежений, може бути складно зменшити шум. Щоб зрозуміти, як це впливає на кулер, візьміть вентилятор, що обертається, і поставте руку попереду нього, а потім ззаду, щоб обмежити потік повітря. Ви повинні помітити, що принаймні на одній зі сторін швидкість роботи збільшується і кулер стає більш гучним.

Також важливо переконатися, що матеріал, який фільтрує, правильний і дозволяє повітрю легко проходити через нього. Вам не потрібен товстий матеріал, який буде тільки заважати і накопичувати пил. Звичайно, фільтри необхідні для підтримки чистоти всередині комп'ютера. Тому обов'язково виконуйте їх технічне обслуговування, щоб уникнути засмічення, яке призведе до ще більшого шуму вентилятора.

 

Кріплення вентилятора

Є кілька виробників корпусів комп'ютерів, які роблять гумові кріплення вентиляторів. Якщо у вас досить великий кулер, який обертається з низькою швидкістю, це вам не потрібно. Просто переконайтеся, що вентилятор закручений усіма гвинтами і жоден з них не ослаблений. Крім того, переконайтеся, що поверхня, до якої кріпиться вентилятор, на 100% пласка.

У той момент, коли ви прикрутите кулер до нерівній поверхні, лопаті почнуть натикатися на корпус. Це відбувається через те, що після установки корпус вентилятора закриває невеликий зазор між лопатями і внутрішньою частиною корпусу.

 

 

Запустіть комп'ютер без підключених дисків

 

Жорсткий диск може створювати неабиякий шум. Коли ваш комп'ютер повністю вимкнений, від'єднайте всі дроти, підключені до всіх дисків. Переконайтеся, що ви знаєте, який кабель до якого диску належить, можливо, краще сфотографувати їх до початку будь-яких маніпуляцій. Помилки можуть змінити пріоритети дисків і привести до того, що комп'ютер не завантажиться.

Після запуску комп'ютера зверніть увагу на рівень шуму. Якщо ПК звучить набагато тихіше, пора встановити новий диск. У механічного жорсткого диска є пластини, які обертаються з високою швидкістю. Іноді підшипники шпинделя зношуються і викликають шум. На цьому етапі наполегливо рекомендуємо вам якомога швидше створити резервну копію всіх ваших даних і замінити диск.

Коли жорсткий диск стає шумним, це явна ознака того, що термін його служби закінчився. В цьому випадку ми рекомендуємо використовувати SSD. Так, вони дорожче, але варті того.

 

 

Перевірте вентилятор процесора

 

Якщо вентилятор процесора шумить, його необхідно замінити, хоча на практиці таке відбувається дуже рідко. Хоча бувають випадки, коли кулери ЦП були спроектовані з неправильним кріпленням або мають вентилятор меншого розміру. Якщо у вас встановлений стандартний вентилятор процесора, який йшов в комплекті з вашим ЦП, наполегливо рекомендуємо оновити його до кулера преміум-класу. Він буде більш якісним. Останні моделі сконструйовані таким чином, щоб процесор залишався холоднішим, ніж при стандартному вентиляторі. 

Якщо можливо, виберіть вертикально встановлений охолоджувальний пристрій, який може дути в напрямку витяжного вентилятора. Щоб перевірити, чи не створюється велика кількість шуму вентилятором ЦП, візьміть ручку або будь-який відносно жорсткий пластиковий предмет і повільно наблизьтесь ним до центру вентилятора. Притисніть його до центральної частини лопаті кулера, поки він не зупиниться. Якщо шум піде, це явна ознака того, що необхідно його замінити.

Якщо у вас є доступ тільки до лопатей вентилятора, будьте дуже обережні, щоб не пошкодити їх гострим предметом. Не тримайте ручку або інший предмет занадто довго. Досить кількох секунд, щоб порівняти рівень шуму до і після цих маніпуляцій.

Переконайтеся, що вентилятор надійно закріплений. Деякі кулери ЦП мають кріпильні гвинти або затискачі. Якщо вони не захищені, то можуть створювати вібрацію і, відповідно, шум.

 

 

Перевірте вентилятор відеокарти

Той же тест можна провести, щоб з'ясувати, чи не шумлять вентилятори вашої відеокарти. Притисніть ручку або інший виріб з міцного пластику до кулера відеопроцесора, щоб зупинити їх і спробувати порівняти рівень шуму. Знову ж, не тримайте вентилятор в зупиненому стані занадто довго, так ризикуєте завдати всій системі незворотні пошкодження, якщо щось перегріється.

Якщо гучність значно зменшилася, зверніть увагу на тип шуму, створюваний вентиляторами відеокарти. Якщо звучить як ненормальний шум, схожий на зношений вентилятор, вам потрібно пошукати альтернативні комплекти охолодження відеокарти. Якщо вентилятор працює так, як ніби він просто функціонує занадто швидко, встановіть MSI Afterburner і налаштуйте криву швидкості обертання вентилятора так, щоб знизити шум. Таким чином, швидкість вентилятора буде регулюватися до відповідної швидкості в залежності від його температури.

 

 

Перевірте вентилятор блоку живлення

 

Ви можете закрити вентиляторну частина блоку живлення шматком картону. Якщо ви почуєте чітку різницю в рівні шуму, вам необхідно замінити блок живлення. Наполегливо не рекомендуємо робити це, якщо ви не маєте достатньої кваліфікації для роботи з блоком живлення. Усередині блоку є конденсатори, які надовго затримують електричний заряд. Так що краще взагалі не відкривати його. Наявність хорошого блоку живлення в комп'ютері – один з найважливіших компонентів. Переконайтеся, що всі його гвинти щільно прикручені до корпусу.

 

 

Не допускайте вібрації корпусу комп'ютера

 

Ось що вам потрібно зробити:

  1. Закріпити вентилятори. Переконайтеся, що вся проводка не стикається з ними.
  2. Закріпіть фільтри кулера і захисні кожухи, якщо такі є, щоб переконатися, що вони надійно закріплені.
  3. Закріпіть диски, переконайтеся, що всі вони правильно встановлені і закріплені. Пам'ятайте, що, використовуючи механічні приводи, ви легко можете зіткнутися з додатковими вібраціями, що викликають шум.
  4. Закріпіть материнську плату, перевірте всі точки кріплення на ній, щоб переконатися, що є належне заземлення і не може виникнути деренчання або вібрації.
  5. Закріпіть структурні частини корпусу в будь-якому місці, де є кронштейни, заклепки або особливо гвинти.
  6. Переконайтеся, що все інше надійно і ніщо всередині вашого корпусу не може вібрувати через те, що воно вільно встановлено.
  7. Захистіть карти. Зазвичай кожен відеопроцесор утримує гвинт. Переконайтеся, що він надійно закріплений. Якщо у вас є система скоб, що утримує карти на місці, подивіться, чи можна замість цього додати гвинти.
  8. Перевірте всі кожухи і радіатори на материнській платі, щоб переконатися, що вони надійно закріплені. Вони легко можуть вібрувати і створювати шум.
  9. Перевірте пластикові частини корпусу, щоб вони не бовталися. Зазвичай є пластикова секція, яка кріпиться до передньої частини корпусу (в ній знаходяться всі USB-роз'єми, вимикач живлення і так далі). Те ж саме можна сказати і про задню частину багатьох ПК. Іноді внутрішні утиски ламаються або відстібаються, і виникає вібруючий шум.
  10. Переконайтеся, що бічні панелі правильно прикручені або закріплені. Якщо на одній з панелей знаходиться акрилове вікно, переконайтеся, що монтажні затискачі надійно закріплені. Іноді металеві відкидні затискачі необхідно повторно закріпити.

 

У деяких ситуаціях, коли ви не бачите способу виправити ослаблену панель або компонент, спробуйте гарячий клей. Але будьте дуже обережні при використанні гарячого клею поруч з вентилятором. Ви можете легко нанести трохи клею на лопаті кулера і зробити так, щоб вони більше не могли обертатися. 

 

 

Встановіть рідинну водяну систему охолодження

 

Головними перевагами СВО (система водяного охолодження) є набагато більш тиха робота і менший розмір. Крім того, кількість тепла, яку відводить така система, буде в рази більше, ніж у класичних повітряних вентиляторів. Ще недавно такий принцип роботи використовувався тільки в суперкомп'ютерах, ядерних реакторах і автомобілях. Але тепер вони стали доступні і для звичайних ПК. Мабуть, установка СВО – головний спосіб зробити роботу комп'ютера по-справжньому тихою!

 

 

Де купити тихий комп'ютер

 

Магазин Artline має широкий вибір вже готових моделей комп'ютерів (якщо конкретніше, більше 1500). Також ми можемо зібрати конфігурацію відповідно до запитів клієнта. На нашому сайті є спеціальний розділ з тихими комп'ютерами. Також у нас ви можете купити систему водяного охолодження для відеокарти, материнської плати, оперативної пам'яті, корпуси та інші елементи комп'ютера. У нас найкращі консультанти, які допоможуть вам зробити правильний вибір!

 

м. Київ, вул. Кирилівська, 104

  • (080) 033-10-06
  • (044) 338-10-06
  • (066) 356-10-01
  • (097) 356-10-01
  • (063) 356-10-01

[email protected]