#komplektuyushchie

Чи справді блок живлення настільки важливий, як про нього говорять?

Навіщо потрібен блок живлення?

Блок живлення (БЖ) – важливий елемент будь-якого електронного пристрою, в тому числі і комп'ютера. Але, як правило, на нього не звертають особливої уваги, а дарма. Стабільність роботи будь-якої комп'ютерної системи в чималій ступені залежить від правильного вибору блоку живлення.

Збираючи новий ПК, або роблячи апгрейд старої системи, необхідно в першу чергу подумати про якісне живлення всіх її комплектуючих – тільки в цьому випадку система буде працювати без збоїв. З цієї статті ви дізнаєтеся, на що в першу чергу звернути увагу при виборі БЖ. Але для початку давайте розглянемо, що мається на увазі під блоком живлення, а також розберемо його основні характеристики.

 

 

Зміст:

  1. Що таке блок живлення і для чого він потрібен?
  2. Головні особливості
    1. Потужність і корекція
    2. Розміри блоків живлення
    3. Роз'єми
    4. Охолодження
    5. Сертифікати
  3. Як вибрати блок живлення для ПК?
    1. Відмінності якісного БЖ від дешевого
    2. Виробники
    3. Приклад конкретної моделі
  4. Купівля блоку живлення

 

 

Що таке блок живлення і для чого він потрібен

 

Блок живлення – електричний пристрій, призначення якого полягає у формуванні напруги живлення. Призначення цього приладу також полягає в забезпеченні пристроїв, які працюють від електричної мережі, напругою із зазначеними параметрами, необхідними для їх функціонування. Якщо приладу необхідно кілька різних значень напруги, пристрій буде володіти декількома вихідними каналами – кожен на свій розмір. Саме про блок живлення для ПК і піде мова далі.

Напруга мережі становить 220 В, а комп'ютер споживає ± 12 В, ± 5 В, ± 3.3 В. Блок живлення перетворює вхідні 220 В до потрібної величини, і забезпечує живленням частини комп'ютера. У функції приладів також входить згладжування перепадів напруги в мережі і постачання електроживленням всіх пристроїв.

 

 

Головні особливості

 

Найважливішими параметрами блоків живлення вважаються потужність, розмір, енергоспоживання, чисельність роз'ємів і система охолодження.

 

Потужність і корекція

Основний параметр БЖ, на якому слід сконцентрувати свою увагу – потужність, вона вимірюється в ватах (Вт). На ринку представлені пристрої самої різної потужності – від 450 Вт, 500 Вт, 600 Вт, 750 Вт до 1000 Вт і більше. Для кожного окремого ПК потужність обчислюється окремо, а загальний показник дорівнює сумі використовуваної потужності кожного елемента пристрою. Для наочності ми привели приблизні обчислення:

  • Материнська плата ≈ 40 Вт;
  • Процесор ≈ 140 Вт;
  • ОЗП ≈ 10 Вт;
  • Графічний процесор ≈ 200 Вт;
  • Вентилятори ≈ 5 Вт;
  • Інші складові ≈ 50 Вт;
  • Невеликий додатковий ресурс (≈ 20%) ≈ 70 Вт.

Підводячи підсумок, можемо сказати, що для універсального комп'ютера вистачить блоку живлення, потужність якого становить ≈ 500-550 Вт. Якщо ж у вас невеликий офісний ПК без графічного процесора, буде досить 350-400 Вт. А ось для потужного ігрового комп'ютера буде потрібно БЖ, у якого потужність становить 600 Вт і більше.

У приладі є ряд ліній з різним вольтажем: на 3.3, 5 і 12 В. Слід пам'ятати, що головне навантаження доводиться на ту лінію, у якій найбільше вольт, тому загальну потужність БЖ необхідно розраховувати по ній. Наприклад, якщо на лінію в 5 В потрібна потужність 100 Вт, а на лінії 12 В необхідно 600 Вт, потужність блоку живлення дорівнює 600 Вт.

 

 

Розміри блоків живлення

Пристрої бувають різні за форм-фактором:

  1. ATX – найпопулярніший розмір блоків живлення для ПК, у якого параметри складають 150×86×140 мм. Вони бувають двох видів: закриті (80 мм) і відкриті (120 мм) з вентилятором.
  2. SFX – невеликі БЖ з короткими проводами, а їх параметри становить 125×51,5×100 мм. Цей варіант підійде для невеликих мультимедійних комп'ютерів або серверів.
  3. TFX – розмір для корпусів, які мають нестандартні габарити або низькі по висоті. У них також короткі дроти, а розмір – 85×65×175 мм. Якщо уявити візуально, SFX мають більш квадратну форму, а у TFX вона більш витягнута.
  4. Зовнішні БЖ зовсім не поміщаються в корпус комп'ютера. У більшості випадків вони досить потужні і застосовуються в професійних пристроях.

 

Іншими словами, якщо у вас корпус розміром ATX, то і блок живлення необхідний того ж типу. Іноді виникає питання про те, чи можна вибрати модель меншого або більшого розміру. Відповідаємо: меншого так, а більшого ні, тому що елемент просто не влізе в корпус.

 

Роз'єми

Щоб зрозуміти, який блок живлення вам необхідний, слід знати, як він влаштований, а головне, для яких цілей служить кожен роз'єм. Основний і найбільш габаритний роз'єм призначений для живлення материнської плати. Вона живиться різними видами конекторів з різним числом контактів, все залежить від варіанту моделі. У більшості випадків сучасні плати мають роз'єм 24pin. Але більш старі моделі можуть мати роз'єм 20pin, тому найчастіше у БЖ вилка з поділами 20+4 pin, яка дає можливість підключати обидва варіанти. Якщо ж вилка монолітна, під'єднання до старішої неможливо. 

Ще при виборі важливо врахувати розпіновку дроту для живлення ЦП. Найчастіше потужні центральні процесори мають роз'єм живлення 8pin. Блок живлення в свою чергу може мати як роздільний контакт 8pin, так і лише 4pin для старіших материнських плат. Якщо ви під'єднаєте застарілі БЖ до сучасної платі, в цьому не буде нічого страшного, тому що для звичайних процесів на малопотужному ЦП вам вистачить цього маленького роз'єму.

Також істотним плюсом буде наявність більшої кількості роз'ємів живлення SATA, що дасть можливість підключати сучасні комплектуючі. Для під'єднання жорстких дисків і приводів старого зразка необхідна наявність Molex.

Що стосується графічних процесорів, вони приєднуються через спеціальні роз'єми живлення PCIe, який має, як правило, 6+2 pin, для малопотужних досить 6 контактів, а ось для потужних необхідно 6+8 або 8+8 pin, тому що вони споживають більше електроенергії.

 

Охолодження

Системи охолодження бувають наступних типів:

  1. З одним вентилятором, цей варіант поширений найбільше. Позитивний момент у таких систем – невисока ціна, а потужності достатньо для охолодження блоків живлення середнього рівня. Але працює такий вентилятор досить шумно, особливо, в недорогих моделях БЖ, де вентилятори мають невеликий діаметр.
  2. Другий варіант – модель з двома вентиляторами, якими зазвичай володіють потужні блоки живлення, де мало можливостей одного. Крім більш високої ціни, недолік таких варіантів полягає в тому, що вони видають більше шуму, але, погодьтеся, за ефективність доводитися чимось жертвувати.
  3. Також є варіанти з пасивною системою охолодження (радіатори). Якщо їх порівнювати двома іншими моделями, радіатори мають ряд переваг: безшумні, не мають потреби в окремому живленні, тому загальне енергоспоживання зменшується. Але вони менш ефективні, тому потужність БЖ становить не більше 600 Вт і вартість у них істотна.

В останні роки все частіше стали використовувати вентилятори з RGB-підсвічуванням. На якості охолодження це жодним чином не відбивається, але зовні виглядає такою кулер цікаво.

 

Сертифікати

Сертифікат 80 PLUS вказує на те, що пристрій має високий ККД і відповідає сучасним стандартам енергоспоживання. Є кілька ступенів 80 PLUS: від Standart до Titanium – чим вище ступінь, тим ефективніше обладнання. Наприклад, блок живлення на рівні Titanium має ККД 92-96%.

Ще важливо відзначити, що, якщо у вас в планах встановити кілька графічних процесорів на материнську плату, будуть необхідні блоки живлення, які мають достатню потужність і число роз'ємів живлення PCIe.

 

 

Як вибрати блок живлення для ПК

 

Вибираючи БЖ для комп'ютера, треба пам'ятати, що сучасні комплектуючі функціонують з БЖ нормою живлення 12 В версії 2х, тому якщо встановити старий блок живлення в сучасний ПК, він функціонувати не буде.

Було б не погано, якщо у нього є PFC, який надає можливість коригувати коефіцієнт потужності і таким чином захищає елементи від перепадів напруги в електричній мережі. Він може бути пасивним або активним. Останній застосовується для потужних БЖ, а для середніх і малопотужних вистачить пасивного.

Також важливо звертати увагу на число і габарити вентилятора на блоці живлення. Зазвичай це один великий вентилятор знизу, розмір якого може бути 120×120, 135×135 або 140×140 мм. Але на потужних БЖ може бути встановлений вентилятор невеликого розміру – 80×80 або 100×100 мм на задній частині панелі для кращого відведення тепла від корпусу. Від розміру вентилятора залежить те, наскільки шумно буде працювати блок живлення при роботі, тобто чим він більш габаритний, тим більш гучний. Варіанти без нього або з одним лише маленьким вентилятором краще не купувати.

 

Відмінності якісного БЖ від дешевого

На перший погляд всі блоки живлення схожі між собою, але якщо розглянути параметри більш детально, можна побачити суттєві відмінності:

  1. Надійний і якісний БЖ повинен забезпечувати захист від непередбачених збоїв із постачанням електричної мережі, навіть якщо сам вийде з ладу через це.
  2. Також він повинен мати всі необхідні кабелі і роз'єми. Дуже зручно, якщо є можливість відключення від БЖ кожного кабелю живлення, таким чином з'являється можливість звільнити місце всередині корпусу, що сприяє кращому охолодженню.
  3. Блок живлення повинен володіти відмінною системою охолодження, бути захищеним від перегріву і вентилятор під час роботи не повинен сильно шуміти.

 

Крім того, якісні блоки живлення можна визначити за вагою і тому, наскільки докладна інформація зазначена в характеристиках.

 

Виробники

Щоб ваш комп'ютер стабільно працював, необхідно купувати блок живлення від популярних брендів – це ті, хто добре себе зарекомендували в плані надійності та якості пристроїв. Такими на сьогоднішній день є Chieftec, FSP, OCZ, Zalmar, Cooler Master, Corsair, Thermaltake, ASUS, QUBE. Всі вони відрізняються своїми характеристиками, розглядаючи які ви підбираєте собі потрібну модель.

Також ви можете подивитися відеоогляд деяких популярних виробників блоків живлення і їх параметри.

 

Приклад конкретної моделі

Для кращої наочності БЖ ми вирішили розглянути параметри конкретної моделі – блоку живлення QUBE 700W 80+ Bronze QBC-GPM-700W-80B. Блоки від виробника QUBE характеризуються надійністю, вони стабільні і точні в роботі, зроблені з якісних матеріалів.

 

Звертаючи увагу на характеристики моделі, можна помітити, що вона має потужність в 700 Вт і має сертифікат 80+ Bronze, а це означить, що її ККД становить вище 85%. У цього варіанту форм-фактор ATX, який підходить під більшу частину сучасних ПК. Система охолодження активна – вентилятор 120 мм. Також вона має функції захисту від перепадів напруги, перегріву і короткого замикання. Такі можливості – гарантія захисту БЖ і інших елементів комп'ютера. Важливим моментом є і автоматичний контроль швидкості вентилятора, який надасть вам можливість економити електроенергію, а також знизити шум.

 

 

Купівля блоку живлення

 

У магазині Артлайн можна придбати БЖ різних варіантів з різними параметрами, серед яких є і представлена вище модель. У нас можна купити готові комп'ютери і зібрати їх на замовлення. На будь-який товар надається розстрочка під 0%. Оплатити покупку можна зручним для вас способом. Доставка в усі населені пункти України. Купуючи у нас, ви переконаєтеся, що ціна відповідає якості. 

 

м. Київ, вул. Кирилівська, 104 

  • (080) 033-10-06
  • (044) 338-10-06
  • (066) 356-10-01
  • (097) 356-10-01
  • (063) 356-10-01

[email protected]

Питання

+ Що таке блок живлення і навіщо він потрібен у комп'ютері?
Блок живлення (БЖ) – це пристрій у комп'ютері, що перетворює електрику з мережі на потрібні комп'ютера напруги. Він забезпечує живлення всіх компонентів ПК та впливає на їхню стабільну роботу.
+ Як вибрати відповідний блок живлення для ПК?
При виборі блоку живлення важливо враховувати його потужність, яка має відповідати потребам компонентів комп'ютера. Також варто звернути увагу на якість складання, наявність необхідних роз'ємів та тип охолодження.
+ Чому важливо не заощаджувати на блоці живлення?
Економія на БП може призвести до нестабільності роботи ПК, підвищеного шуму і навіть виходу з експлуатації компонентів через неякісне електроживлення. Якісний БП забезпечує захист від перепадів напруги та продовжує термін служби комп'ютера.