#layfkhaki-ili-kak-vybrat

Що таке неттоп? Вся інформація

Купити неттоп

Магазин Артлайн займається продажем класичних ПК, моноблоків і іншої техніки, серед якої є неттопи. Далеко не всі сучасні користувачі знають, що це таке і для кого буде корисний такий вид комп'ютерів. Тому команда Artline прийняла рішення відповісти на всі ці питання в одній статті.

 

 

Зміст:

  1. Основна інформація
  2. Кому потрібен неттоп?
  3. Операційна система
  4. Інші характеристики
  5. Як вибрати міні-ПК?
    1. Де купити неттоп?

 

 

Основна інформація

 

Неттоп (міні-ПК) – це настільний комп'ютер зменшеного розміру. Він являє собою невелику коробку, яку можна розташувати за монітором, таким чином створивши якусь подобу моноблока. Неттопів зазвичай цілком вистачає на нескладну роботу з фотографіями, перегляд фільмів, серфінг в інтернеті і інші завдання, з якими повинен справлятися будь-який комп'ютер. А ось на важкі ігри та програми з мультимедіа таких пристроїв навряд чи буде достатньо.

 

 

Кому потрібен неттоп

 

Міні-ПК вміщають потужність ультрабука з Windows в комп'ютер розміром з невелику книгу в м'якій обкладинці. А це значить, що вони досить потужні для перегляду веб-сторінок, простого редагування фото і відео, а також роботи з документами або великими електронними таблицями. Але на відміну від ультрабуків або більшості моноблоків, неттопи легко модернізувати. Наприклад, якщо ви хочете додати більше оперативної пам'яті або сховища – у них є така можливість. Також у даних пристроїв є порти, необхідні для підключення двох або трьох моніторів, а також клавіатури, миші і веб-камери.

Розмір міні-ПК не дозволяє значно розширити його, але ви можете збільшити обсяг сховища і пам'ять на більшості моделей. Іноді також можна оновити центральний процесор. Замість виділеної відеокарти зазвичай використовується вбудована графіка, тому не варто очікувати, що у неттопа буде достатньо потужності, щоб грати в сучасні ігри. Міні-ПК навряд чи впораються з чимось важче простих ігор, таких як Minecraft або Hearthstone. Ви можете додати зовнішню графічну док-станцію, якщо міні-ПК підтримує Thunderbolt 3, але такі зміни можуть виявитися занадто великими і дорогими.

 

 

Операційна система

 

На даний момент найбільш популярними є міні-ПК з операційною системою Windows. Також на таких пристроях використовується macOS, але в такому випадку вони коштують дорожче. У найнижчому ціновому діапазоні пристрої мають незвично повільні процесори, а також невелику кількість пам'яті і сховища, ніж знадобиться більшості людей. При найнижчому бюджеті також можна вибрати Chromebox, на якому працює Chrome OS – операційна система, яка використовує веб-браузер Chrome в якості основного інтерфейсу.

Якщо за комп'ютером в основному використовується тільки браузер (тобто ви перевіряєте електронну пошту, користуєтеся пакетом продуктів Google, дивитеся фільми, читаєте соціальні мережі), Chrome OS – це все, що вам потрібно. Але Chromebox теж не для всіх. Браузер Chrome має сильно обмежені можливості для програмного забезпечення, яке дозволяє редагувати фото, відео та аудіо, а також для текстових редакторів, що використовуються при програмуванні.

Хоча Chromebox може запускати додатки Android і пропонує «експериментальну» підтримку для деяких додатків Linux, це програмне забезпечення не йде ні в яке порівняння з Windows і macOS. У популярних пакетів і програм, таких як Office 365 і Adobe Lightroom, є веб-версії або версії для Android, але, якщо вам потрібно спеціалізоване програмне забезпечення для роботи або навчання, вам краще використовувати Windows або macOS.

В якості основного вибору встановленої операційної системи ми б зупинилися на ПК з Windows. Звичайно ж, прихильники Apple можуть придбати пристрій з macOS. А найбільш бюджетний вибір йде з Chrome OS.

 

 

Інші характеристики

 

Почнемо з оперативної пам'яті. Ми рекомендуємо використовувати неттоп не менше, ніж з 8 Гб ОЗП. Якщо ви проводите багато часу в важких додатках, таких як Adobe Photoshop, Lightroom або Premiere, або якщо ви регулярно редагуєте кілька великих таблиць або баз даних одночасно, ви можете отримати вигоду від 16 Гб. Крім Mac mini, переважна більшість сучасних моделей дозволить оновити оперативну пам'ять, якщо ви вирішите, що вам потрібно більше.

Звичайно, є і бюджетні моделі, які зазвичай обмежені 4 Гб ОЗП. Якщо на даний момент у вас немає коштів, ви можете придбати такі неттопи, а потім обновити їх до 8 Гб або навіть 16 Гб.

Тепер перейдемо до сховища, тобто до фізичної пам'яті. Існують моделі з обертовим і твердотілим жорсткими дисками. Але перший варіант може вивести з ладу будь-якої швидкий комп'ютер, тому твердотільний диск є обов'язковою вимогою для міні-ПК. Такий жорсткий диск ємністю 256 Гб повинен бути стандартним вибором, особливо з огляду на те, що з часом вам буде доступно оновлення сховища або додавання другого диска пізніше. Варто враховувати і те, що Chrome OS більше покладається на хмарне сховище, ніж Windows і macOS, тому локальне сховище не таке уже й важливе для Chromebox.

Бездротові функції. Практично всі сучасні міні-ПК мають підтримку бездротової мережі Wi-Fi 5 або Wi-Fi 6 (також званої 802.11ac і 802.11ax) і Bluetooth. З їх допомогою можна підключати бездротові клавіатури і миші. Втім, ті ж пристрої можна підключити і за допомогою проводів через порти USB.

Розмір. Якісний міні-ПК займає площу не більше 20х20 см і має висоту не більше 7.5 см. Звичайно, є моделі і більше, а їх перевагою є наявність більшого місця для розширення. Наприклад, можна збільшити ОЗП і фізичну пам'ять. Оскільки неттопи дуже зручні через свій невеликий розмір, у вас буде безліч розумних варіантів монтажу. Якщо модель міні-ПК має кріплення VESA, ви можете заховати комп'ютер за монітором або під столом.

Порти. У якісних зразків техніки є 3-4 USB-порти. Також є порти для SD-карт, HDMI і DisplayPort для підключення моніторів і інших мультимедійних пристроїв.

Гарантія. На більшість міні-ПК надається гарантія не менше одного року, але на кращі з них гарантія становить 2 або 3 роки. Умови магазину Артлайн охоплюють будь-які дефекти, а також технічну підтримку по телефону, в чаті або по електронній пошті.

Клавіатура і миша в комплекті. Деякі з міні-ПК поставляються з клавіатурою і мишкою, а інші – ні. Це так чи інакше не впливає на вибір. Аксесуари, які виробники ПК докладають до своїх настільних комп'ютерів, рідко бувають дуже хорошими. Тому ви, швидше за все, захочете витратити додаткові кошти на красиву клавіатуру, яка буде підключатися по Bluetooth або по USB через дріт і хорошу бездротову мишу.

Монтажна підтримка VESA. Установка неттопа на задній панелі монітора – хороший спосіб заощадити трохи місця на столі і отримати деякі з переваг моноблока без необхідності платити за нього. До речі, перевага міні-ПК перед моноблоком в тому, що апаратне забезпечення останніх неможливо оновити.

Енергоспоживання. У міні-ПК використовуються процесори для настільних ПК і ноутбуків з низьким енергоспоживанням, тому ваш комп'ютер не буде споживати багато енергії, навіть коли він працює велику кількість часу.

Виробники. Практично у всіх великих виробників ПК, таких як Acer, Apple, Asus, Dell, HP, Intel і Lenovo є зразки неттопів. Також подібну техніку випускає і ряд дрібніших виробників, таких як Gigabyte, MSI, Shuttle, і Zotac.

 

 

Як вибрати міні-ПК

 

Вище коротко описані всі основні характеристики, на які варто звернути увагу. Коротко повторимо їх:

  • операційна система Windows, macOS тільки для прихильників Apple, Chrome OS – бюджетний вибір;
  • не менше 8 Гб оперативної пам'яті;
  • жорсткий диск ємністю не менше 256 Гб;
  • не менше 3-4 портів USB, Wi-Fi Bluetooth;
  • розмір приблизно 20х20 см;
  • гарантія від 1 до 3 років;
  • вирішите, чи потрібна вам клавіатура і миша в комплекті, а також монтажна підтримка VESA.

 

Обов'язково зверніть увагу на відсутність шкідливого ПЗ. Ніхто не хоче, щоб на його ПК було встановлено марне, погано спроектоване, складне програмне забезпечення. Це дратує людей, які не можуть зрозуміти, як його видалити. Більш бажаний міні-ПК, що вільний від заводського мотлоху.

Також якщо ви хочете встановити кілька компонентів і операційну систему самостійно, розгляньте варіант міні-ПК з мінімальним набором функцій. Ці моделі поставляються тільки з процесором, материнською платою, підтримкою Wi-Fi, Bluetooth і портами USB. Ви зможете додати своє сховище, оперативну пам'ять і операційну систему. Більшість компаній стягують додаткову плату за оновлення ОЗП і SSD, тому покупка цих компонентів самостійно може заощадити гроші, а отримані системи працюють так само добре, як і будь-який міні-ПК, який ви можете купити в магазині.

Ми не розглядали дешеві одноплатні комп'ютери, такі як Raspberry Pi або зняті з виробництва серії CHIP. Ці комп'ютери на базі ARM повільні, орієнтовані на любителів і призначені для використання спеціального програмного забезпечення Linux.

 

Де купити неттоп

Магазин Artline є одним з кращих магазинів техніки в Україні. Тут продаються неттопи на різний бюджет. Ці невеликі комп'ютери, призначені для нескладних завдань, відмінно підійдуть тим, хто хоче заощадити трохи місця на столі. Звертайтеся до наших фахівців і ви не пошкодуєте.

 

м. Київ, вул. Кирилівська, 104

  • (080) 033-10-06
  • (044) 338-10-06
  • (066) 356-10-01
  • (097) 356-10-01
  • (063) 356-10-01

[email protected]