#komplektuyushchie

AMD X670E vs X670 vs B650E vs B650

Купити материнську плату із сокетом AM5

Останнім часом відмінною особливістю AMD стало те, що користувачам пропонується від компанії 3 рівнів набору системних плат для використання процесорів Ryzen. Ці мікросхеми орієнтовані для різних цінових категорій та користувачів. У цій статті ми розглянемо актуальні версії плат та порівняємо їх між собою.

 

 

Зміст:

  1. Вступ
  2. Що поєднує ці чіпсети?
  3. X670 та B650
  4. Що таке Extreme версії?
  5. Порівняльна таблиця чіпсетів Socket AM5
  6. Висновки
  7. Де можна придбати системні плати X670E, X670, B650E, B650

 

 

Вступ

 

Остання версія системних плат серії 600 має суттєві відмінності від попередніх варіантів. Вона орієнтована те що, щоб у ній працювали різні види чіпсетів протягом тривалого часового проміжку. Тут використовуються назви, які аналогічні мікросхем з минулих поколінь, де Х670 - це топовий варіант. Ця плата пропонується у звичайній та екстремальній версії.

У свою чергу, В650 є варіантом середнього рівня. Ця схема випускається у 2 версіях: нормальна та екстремальна. Відставання у виході на ринок становить 1-2 місяці проти Х670. Очікується, що плата А620 початкового рівня з'явиться пізніше, тому в статті ми приділимо увагу зазначеним 4 мікросхемам.

Чимало користувачів не розуміють слова чіпсет. Якщо простими словами охарактеризувати термін, це одна чи кілька мікросхем, які встановлюються на системної платі. Їхнє завдання полягає у створенні зв'язку між іншими комплектуючими:

  • периферійні пристрої (USB-гаджети);
  • вбудовані контролери (мережа, аудіо);
  • запам'ятовуючий пристрій (HDD, SSD);
  • карти пам'яті;
  • відеокарта;
  • пам'ять;
  • центральний процесор.

Існують спеціальні набори схем, які забезпечують роботу із різними поколіннями CPU. У їхнє завдання входить забезпечення функціонування різного числа ліній для USB, SATA, PCI-e і т.д.

Багатьом користувачам не потрібно детально розглядати питання, пов'язані з тим, що дають ці чіпсети. Їх головне завдання полягає у досягненні всієї необхідної функціональності, яку забезпечує системна плата. Якщо ви любите розбиратися у всіх особливостях комплектуючих комп'ютера, то вам буде цікаво прочитати наведену нижче інформацію.

 

 

Що поєднує ці чіпсети

 

Перед розглядом можливостей всіх чіпсетів перейдемо до вивчення їх загальних особливостей. Всі вони призначені для використання нового сокету АМД АМ5. На даний момент він підтримує центральні процесори Ryzen 7000 серії. Ще слід зазначити, що вперше за всі роки існування AMD застосувала чіпсет LGA для основних CPU. Це покоління повністю перейшло під пам'ять DDR5 без можливості використовувати планки для DDR4.

Раніше AMD намагалася використати один сокет для кількох поколінь ЦП. Тому АМ5, ймовірно, буде працювати і з наступними моделями Ryzen.

У всіх наборах схем значно спрощується застосування PCI-e ліній та інших опцій, які вбудовані в CPU Ryzen. При цьому не завжди досягається однакова швидкість. Нижче розглянемо графік, де наочно демонструються подібні відмінності.

 

 

X670 та B650

 

Якщо подивитися на всю історію чіпсетів компанії AMD, то схеми, які починаються з X у номері моделі, є продуктом для ентузіастів. У мікросхемі Х670 спостерігається така ситуація. У таких системних платах доступно до 44 ліній PCI-e, до цього числа входять лінії, які надходять від ЦП Ryzen 7000. З цих ліній чотири відносяться до PCI-e 5.0. Такий підхід дозволить у майбутньому працювати з твердотілими накопичувачами NVMe, здатними функціонувати на дуже високій швидкості. До особливостей ліній відноситься підтримка до 8 інтерфейсів SATA, 2 інтерфейсів USB 20 Гбіт/с та 12 інтерфейсів USB 10 Гбіт/с.

B650 відноситься до мікросхем середнього класу. Плата підтримує 36 ліній PCI-e, а також у 2 рази менше інтерфейсів SATA та USB, на відміну від Х670. Ще потрібно сказати, що за умовчанням лінії даного чіпсету не зможуть працювати зі специфікацією PCI-e 5.0.

 

 

Що таке Extreme версії

 

Вище ми розглянули два варіанти чіпсетів від AMD. Для кожної з цих плат пропонується екстремальна версія. Для X670 такі мікросхеми можуть мати скорочену назву X670E, де буква E означає Extreme. Ще є версія B650E.

Насправді ці моделі не мають істотних відмінностей між собою. Головна особливість екстремальної специфікації полягає в числі ліній PCI-e, які здатні функціонувати не на швидкості 4.0, а на 5.0.

Якщо говорити точніше, отримують цю швидкість 16 ліній PCI-e від ЦП Ryzen 7000, які є можливість налаштувати в якості декількох слотів х8 або одного слота х16, в залежності від компонування схеми. У ситуації з B650 Extreme 4 додаткові лінії PCI-e від CPU збільшені з версії 4.0 до 5.0. Це забезпечує можливість застосовувати у роботі NVMe, які відрізняються високою швидкістю передачі.

 

 

Порівняльна таблиця чіпсетів Socket AM5

 

Далі пропонується таблиця, де наочно порівнюються основні опції системних плат, наприклад інтерфейси SATA, USB, PCI-e. Також враховуються різні набори мікросхем.

 

 

Висновки

 

Фахівці компанії AMD провели велику роботу із сегментації даних 4 чіпсетів, у кожного з яких можна знайти суттєві переваги. Кожен користувач може самостійно зробити висновки з цієї інформації. Нижче ми пропонуємо експертний аналіз для всіх розглянутих варіантів системних плат:

  1. X670 Extreme. Ця топова мікросхема створена для користувачів, які у майбутньому планують використовувати відеокарти із підтримкою PCI-e 5.0. Цей чіпсет встановлюється на всі топові системні плати, які призначені для створення робочих станцій та ПК для ентузіастів.
  2. Така плата підійде для користувачів, яким не потрібен повний набір ліній PCI-e 5.0, але вони мають бажання отримати швидкий доступ до інтерфейсів SATA і USB. Звичайна плата Х670 підтримує NVMe Gen 5.0, тому користувачі зможуть працювати зі швидкими твердотільними накопичувачами.
  3. B650 Extreme. Відмінною особливістю плати стало те, що це екстремальна версія чіпсету, яка відноситься до середнього класу. Цей продукт буде цікавий для ентузіастів, які мають обмеження за розміром схеми та ціною. У результаті вони отримують такий самий рівень підтримки PCI-e 5.0, як і у екстремальної плати. При цьому у них буде менше інтерфейсів SATA/USB та ліній PCI-e 4.0.
  4. Сьогодні це найбільш доступна системна плата, яка може працювати з ЦП Ryzen 7000. Навіть якщо на ринок вийде нижча модель, це буде оптимальним варіантом для мікросхем типу ITX або microATX. Плата ідеально підходить для користувачів, які хочуть використати нові CPU від AMD та ОЗУ DDR5. При цьому їм не потрібно турбуватися про підтримку пристроїв на PCI-e 5.0.

У статті ми порівняли цей набір мікросхем. Швидше за все, користувачі будуть використовувати додаткові контролери, які забезпечують роботу в мережі, звук, більшої кількості інтерфейсів USB. Різні фактори впливатимуть на якість VRM, дизайн, можливості розгону. Якщо потрібно встановити 2 відеокарти, то вплив надаватиме розташування слотів і розмір плати.

Якість виробництва істотно впливає на надійну роботу плати на дистанції. Тому при виборі потрібної мікросхеми для комп'ютера слід враховувати всі розглянуті фактори.

 

 

Де можна придбати системні плати X670E X670 B650E B650

 

Дані мікросхеми будуть актуальними ще багато часу, вони підтримують нові CPU від AMD. Тому вони будуть оптимальним варіантом для збирання ПК. Придбати такі системні плати можна в інтернет-магазині Артлайн. Ще там пропонуються готові персональні комп'ютери, що базуються на цих платах.

 

м. Київ, вул. Кирилівська, 104

  • (080) 033-10-06
  • (044) 338-10-06
  • (066) 356-10-01
  • (097) 356-10-01
  • (063) 356-10-01

[email protected]

Питання

+ Яка з розглянутих системних плат буде оптимальною для збирання ігрового комп'ютера?
У іграх особливу увагу варто приділяти відеокарті. Тому підійде кожна з цих плат, оскільки вони підтримують інтерфейс PCI-e 5.0.
+ Якщо я хочу перейти на процесор із серії Ryzen 7000, чи потрібно міняти чіпсет?
Усі розглянуті плати підтримують ЦП Ryzen 7000. Більш ранні версії чіпсетів не зможуть працювати з цими процесорами.
+ Яка плата підійде для новачка?
Якщо вам потрібна плата у кращому співвідношенні ціни та якості, вибирайте B650. Вона має всі необхідні опції для нормального функціонування комп'ютера.