#benchmarki

AMD Ryzen 5 7600X у порівнянні з Intel Core i5-13600K

Графічне порівняння процесорів AMD Ryzen 5 7600X та Intel Core i5-13600K на тлі логотипів AMD та Intel

У цій статті ми наведемо результати тестів із масштабним порівнянням процесорів AMD Ryzen 5 7600X та Intel Core i5-13600K. У наших тестах використовувалось 54 ігри з 3 різними розширеннями. Процесори працювали на тестовому стенді із відеокартою GeForce RTX 4090, що дозволило визначити багато цікавих ситуацій.

 

 

Зміст:

  1. Особливості тестів
  2. Контрольні показники
  3. Дані про продуктивність
  4. Енергоспоживання
  5. Висновки
  6. Де можна купити процесори AMD Ryzen 5 7600X та Intel Core i5-13600K

 

 

Особливості тестів

 

Раніше ми детально проаналізували ці CPU, подивилися на результати тестів в іграх, а також порівняли різні конфігурації системних плат та пам'яті. Це дозволило визначити, які комплектуючі є найціннішими. Загалом результати минулих тестів були приблизно рівними.

Мікропроцесор 13600К мав перевагу у підвищеній продуктивності. У пристрою 7600Х відзначалися відмінні показники енергоефективності та підтримка якісної платформи, яка може суттєво оновитись у майбутньому.

Фахівці у сфері комп'ютерної техніки можуть підібрати різні аргументи одного й іншого процесора. Ми вирішили провести масштабне тестування із великою кількістю комп'ютерних ігор. Це дозволить знайти відповіді на багато питань щодо кращого процесора для ігор.

Давайте розглянемо наші тестові системи. Для мікропроцесора Ryzen 5 7600X використовувалися такі комплектуючі:

  • системна плата MSI MEG X670E Ace;
  • ОЗП DDR5-6000 CL30, одна планка з пам'яттю 32 ГБ.

Для Core i5-13600K у тестах застосовувався наступний стенд:

  • системна плата MSI Z790 Tomahawk;
  • ОЗП DDR5-6400 CL32, одна планка на 32 ГБ.

Відразу варто відзначити, що пам'ять DDR5-6400 для процесора від компанії Intel не підтримується сокетом АМ5. У ній немає підтримки EXPO, а технологія ХМР не завантажується. Виходить, що для ОЗУ необхідно вручну виконати налаштування. Більшість користувачів не бажають витрачати час на цю роботу. Ще під час виконання робочих завдань швидкості 6400 потрібна частота 2133 МГц, і лише найкраща начинка здатна досягти цього значення при збереженні стабільної роботи.

Насправді, DDR5-6000 є граничним показником для CPU Ryzen нового покоління 7000. При цьому процесори від компанії Intel 13-покоління демонструють відмінну роботу при використанні DDR5-6400 і навіть можуть вийти за межі цього значення. Звідси йде, що в тестах процесор Intel працюватиме з вищою тактовою частотою ОЗП, оскільки він підтримує такий вид пам'яті. У процесорах покоління Zen 4 такої продуктивності досягти не вдасться.

Для тестів ми вибрали нову і найпотужнішу на даний момент відеокарту GeForce RTX 4090. Ігри запускатимуться на системі Windows 11. Ми вже згадували, що процесори проходитимуть тести на 54 іграх. При цьому нам довелося відмовитись від деяких популярних ігор, оскільки вони для тестування не є практичними чи корисними. Якщо говорити простіше, то вони не призначені для використання на високопродуктивному обладнанні через наявність обмежень щодо частоти кадрів.

До подібних ігор відноситься Star Wars Jedi Fallen Order, Control, God of War. До цієї категорії належать ігри, які були максимально завантажені навіть при дозволі 1440р при активації обмеження кадрів. Ще ми не стали включати в тест Flight Simulator гру від компанії Microsoft. Це пов'язано з тим, що ми довгий час не могли увійти до неї через помилку пошуку сервера. Виходить, що Microsoft Store не показує стабільну роботу, тому процес тесту доступних там ігор стає важким чи неможливим. Далі ми детально розглянемо отримані результати.

 

 

Контрольні показники

Тестування ми починаємо з гри Fortnite. У результатах ми бачимо аналогічну продуктивність цих двох процесорів. Важливо відзначити, що 13600К демонстрував падіння трохи вище за значення 1% lows, а поліпшення склало приблизно 5%. При цьому у 7600Х середня частота кадрів на 5% вища.

Істотна відмінність була помічена у форматі 4K. Там процесор 13600К давав на 8% вище за 1% lows. Виходить невелика різниця, двом пристроям вдалося досягти підвищеної частоти кадрів у тесті матчів Team Rumble.

Давайте перейдемо до найзаплутанішого тесту з цієї серії, до гри Battlefield V. Зі знятими обмеженнями на 200 кадрів за секунду у двох конфігураціях мінімуми в 1% lows були практично схожими. Середнє значення частоти кадрів в 7600Х було на 36% швидше у форматі 1080р, і на 56% швидше у форматі 1440р. Це може шокувати користувачів, оскільки у 4К цей запас становив 50%. Іноді нам здавалося, що ми проводимо тести у двох різних іграх. Після здійснення кількох спроб ми все ж таки змогли отримати однакові результати.

Ми не могли зрозуміти, що саме стримує процесор 13600К. У двох випадках було встановлено обмеження на 900 кадрів за секунду. Потім ми три рази перевірили налаштування якості гри, все було встановлено правильно. Цілком можливо, що сталася помилка для Е-ядра, але доведеться витратити більше часу для вивчення цього питання.

Припускаючи, що у Battlefield V ми спостерігали помилку, ми перейшли до тестів нової версії гри Battlefield 2042. У ній 13600К демонстрував хороші результати, випередивши 7600Х у двох режимах роботи: 1080р та 1440р.

Тут бачимо, що 1% lows на 16% більше процесора від Intel. Для нього спостерігається 7% приріст середньої частоти кадрів. При досягненні дозволу 4К гра обмежується графічним процесором. З урахуванням того, що ми застосовували налаштування середньої якості для даної конкурентної переваги, можна відзначити, що обидва процесори показали досить швидку роботу. Такий підхід практично завжди призводить до обмеженої продуктивності графічного процесора.

Гра Horizon Zero Dawn віддає перевагу процесорам Ryzen. На відміну від Battlefield V, тут відсутні помилки, оскільки ми тривалий період часу проводили спостереження за двома процесорами.

У цьому прикладі 7600Х продемонстрував рівень на 21% більше 1% lows і на 29% більш високу середню частоту кадрів. Аналогічна ситуація спостерігалася під час використання дозволу 1440р. Незважаючи на такі результати, 13600К показав сильніший 1% lows при 4К, хоча середня частота кадрів була значно нижчою. У результаті загальна продуктивність залишилася приблизно однаковою через особливості графічного процесора.

Rainbow Six Siege найкраще підходить для процесора 7600Х через високу частоту кадрів. У роздільній здатності 1080р зафіксовано 722 кадри на секунду в порівнянні з 626 кадрами на секунду у 13600К. Ми не впевнені, що така межа має суттєве значення, але 1% lows було майже на 20% вище з мікропроцесором AMD.

Подібна тенденція зафіксована при роздільній здатності 1440р та 4К. Гра відрізняється тим, що сильно прив'язана до GPU, тому в більшості випадків частота кадрів зрівняється.

Перейдемо до гри Halo Infinite. Стенд на базі 13600К отримав перевагу в 1080р на 16%, отримавши 213 кадрів за секунду, хоча 1% lows покращилося лише на 6%. Потім у 1440р перевага мікропроцесора Intel зменшилася до 7%, а потім у 4К на кілька кадрів швидше виявився 7600Х. Це дивно, але подібна ситуація була зафіксована у низці ігор.

Продуктивність Doom Eternal була однаковою при запуску будь-якого процесора. Це видно на показниках 1% lows. Значення середньої частоти кадрів у 13600К вище на 5%, але багато користувачів швидше за все не помітять різницю між 564 і 595 к/с.

Багато геймерів скаржилися на продуктивність у Gotham Knights. Наші тести показали, що у грі все справді дуже погано. Навіть на відеокарті RTX 4090 нам не вдалося досягти значення 120 к/с при роздільній здатності 1080р. На практиці були помічені аналогічні обмеження у продуктивності для трьох використовуваних дозволів. Можна зробити висновок, що продуктивність Gotham Knights знаходиться на низькому рівні, а 13600К був швидше на 8%.

Forza Horizon 5 не висуває до CPU суттєвих вимог. Ми включили цю гру до нашого тесту, щоб подивитися на отримані дані. Це типова ситуація, яка спостерігається у більшості ігор. Насправді ми побачили практично однакову продуктивність у двох мікропроцесорів.

У багатокористувальному тесті Call of Duty: Modern Warfare II ми побачили, що 13600К швидше на 12%, що видно при порівнянні значень 1% lows при 1080р. Хоча при порівнянні середньої частоти спостерігається різниця 6%.

Цей запас істотно зменшується при роздільній здатності 1440р, після чого зникає у форматі 4К. Тому технічно i5 виявився продуктивнішим, у більшості випадків запас був незначним.

Тепер подивимося на результати з налаштуваннями ультраякості. Ми бачимо, що продуктивність процесорів є практично ідентичною, оскільки можливості гри обмежуються відеокартою. Отримані результати аналогічні до гри Forza Horizon 5.

Візуально вражаюча одиночна гра Red Dead Redemption 2 є вимогливою до процесора. В отриманих результатах 7600Х вийшов на перше місце, маючи перевагу у продуктивності 6%. Це не той поріг продуктивності, яким варто пишатися з огляду на те, що ми вважаємо різницю в 5% або менше, як нічийний результат.

Останньою грою, яку ми детально розглянемо, буде PUBG. Ми були здивовані, коли побачили, що 7600Х показує більш високу продуктивність, хоча значення для 1% lows були практично ідентичними. Незважаючи на це, у середній частоті кадрів 7600Х виграє з відривом до 13%. Такий результат заслуговує на увагу.

 

 

Дані про продуктивність

 

Грунтуючись на розглянутих вище тестах, процесори 13600К та 7600Х здаються схожими з погляду ігрової продуктивності. Ми детально розглянули далеко не всі ігри з нашого списку на 54 позиції. Давайте розглянемо порівняльний графік, щоб отримати повну інформацію.

За результатами наших тестів для 12 ігор, 7600Х випереджає свого суперника 13600К з відривом 3%. Якщо розширити масштаби тестування до 54 ігор, то 7600Х став швидшим на 5%. Якщо при цьому видалити результати Battlefield V, які можуть містити помилку через проблеми з Е-ядрами, то 7600Х швидше за опонента лише на 4%. У будь-якому випадку ми вважаємо різницю у 5% незначною, тому отримуємо нічийний результат.

Незважаючи на застосування найшвидшої відеокарти, у низькій роздільній здатності продуктивність є практично однаковою. 13600К та 7600Х є дуже швидкими ігровими процесорами. Це ми говоримо після 70+% протестованих ігор.

Ця перевага знижується при роздільній здатності 1440р, тут тільки Battlefield V є винятком. У середньому 7600Х швидше на 3%, якщо забрати Battlefield V.

При роздільній здатності 4К виріб 7600Х швидший лише на 1%, якщо не враховувати Battlefield V. Майже в половині протестованих ігор різниця становить 1% або менше. Це показова інформація для тих, хто використовує відеокарту RTX 3080 або повільніший варіант при роздільній здатності 1440р. Хоча це не завжди стосується кіберспортивних ігор з налаштуваннями низької якості.

 

 

Енергоспоживання

 

Давайте подивимося на енергоспоживання системи під час ігор з урахуванням RTX 4090. У 6 іграх, які ми детально розглянули, 13600К у середньому споживав на 14% більше енергії, ніж 7600Х. Це несуттєва різниця.

У багатьох випадках ми говоримо про 60 Вт або більше із запасом майже 120 Вт. Різниця виходить абсурдною. З цього можна дійти невтішного висновку, що Ryzen 5 краще охолоджується. У будь-якому випадку потрібно використовувати потужний кулер для охолодження. Якщо ви плануєте знизити споживання напруги або покращити налаштування енергоспоживання, то 7600Х матиме найкращу позицію.

 

 

Висновки

 

Ми надали докладний огляд продуктивності в іграх для процесорів Core i5-13600K та Ryzen 5 7600X. Обидва пристрої є потужними ігровими CPU, які забезпечують відмінну швидкодію в іграх.

Перевага Core i5-13600K полягає у його чудовій продуктивності, оскільки він може ефективно використовувати E-ядра. Це дає йому значну перевагу в порівнянні з 7600X. Якщо ви любите займатися розгоном та налаштуванням пам'яті, експерти стверджують, що 13600K – найкращий вибір.

Ще користувачам доступна велика кількість системних плат за ціною, меншою за 200 доларів, завдяки тому, що процесор підтримує 600 серію плат. Ще є зворотна сумісність із пам'яттю DDR4. Це означає, що користувачі можуть використовувати стару пам'ять, яка має дешевшу вартість.

Рівень продуктивності DDR4 безпосередньо пов'язаний із процесором, тому потужність буде нижчою, ніж у DDR5. Якщо ви збираєте новий комп'ютер або хочете оновити систему, рекомендується вже звернути увагу на пам'ять DDR5.

Перевага Ryzen 5 7600X полягає в тому, що це ефективніший процесор, що споживає менше енергії. Теоретично це має покращити процес охолодження, хоч цей нюанс не відіграє великої ролі. Реальною перевагою Ryzen 5 є платформа AM5, яка підтримуватиме як мінімум ще два покоління процесорів. Якщо користувач зараз придбає таку платформу, отримає великі можливості для подальшого оновлення системи.

Правильний чи неправильний варіант у нашому тесті відсутній. За умовчанням обидва процесори є відмінними продуктами. Користувачеві залишається зробити вибір між довговічністю платформи або вищою продуктивністю.

 

 

Де можна купити процесори AMD Ryzen 5 7600X та Intel Core i5-13600K

 

Ці два мікропроцесори доступні в інтернет-магазині Артлайн. Компанія пропонує лише надійні вироби за ринковою ціною. Якщо ви визначилися з тим, який процесор хочете купити, то можете в будь-який момент зробити замовлення. Ще в каталозі Артлайн пропонується великий вибір готових ПК, які базуються на цих CPU.

 

м. Київ, вул. Кирилівська, 104

  • (080) 033-10-06
  • (044) 338-10-06
  • (066) 356-10-01
  • (097) 356-10-01
  • (063) 356-10-01

[email protected]

Питання

+ Які ключові характеристики процесорів AMD Ryzen 5 7600X та Intel Core i5-13600K?
AMD Ryzen 5 7600X підтримує до 128 ГБ пам'яті DDR5, а Intel Core i5-13600K підтримує до 192 ГБ. Обидва використовують PCIe версії 5.0 та 4.0, але у Ryzen 5 7600X 24 лінії PCIe, у той час, як у Core i5-13600K – 20 ліній.
+ Як процесори AMD Ryzen 5 7600X та Intel Core i5-13600K порівнюються у плані графічних можливостей?
Core i5-13600K оснащений інтегрованою графікою Intel UHD Graphics 770 та підтримує до 4 дисплеїв. AMD Ryzen 5 7600X також має вбудовану графіку, але детальної інформації про неї немає.
+ Якими є результати синтетичних бенчмарків для процесорів AMD Ryzen 5 7600X та Intel Core i5-13600K?
У загальному синтетичному бенчмарку Core i5-13600K перевищує Ryzen 5 7600X на 33%. Однак у тестах одноядерної продуктивності, таких як GeekBench 5 Single-Core та Cinebench 15 64-bit single-core, Ryzen 5 7600X показує кращі результати, перевищуючи i5-13600K приблизно на 9%.