#layfkhaki-ili-kak-vybrat

5 основних критеріїв для правильного вибору веб-камери 2021

Купити веб-камеру

Сьогодні інтернет відкриває дійсно безмежні можливості для спілкування. Якщо раніше люди спілкувалися за допомогою телефонів, то зараз їх замінили різні месенджери. Для спілкування необхідний тільки комп'ютер, інтернет і веб-камера. Детальніше зупинимося на останньому. Веб-камери використовують для відеоконференцій на роботі, щоб спілкуватися з рідними, для стрімів і створення контенту.

Вони бувають різних моделей і різняться за вартістю: бюджетні і дорогі. Також веб-камери відрізняються по функціоналу. Тому, щоб зрозуміти, який пристрій потрібен саме вам, ми розглянемо основні критерії вибору.

 

 

Зміст:

  1. Що таке веб-камера і де її застосовують?
  2. Основні характеристики
    1. Матриця
    2. Роздільна здатність
    3. Число кадрів в секунду
    4. Лінзи
    5. Чутливість
  3. Способи кріплення і підключення
  4. Допоміжні можливості
  5. Які бувають веб-камери?
  6. Популярні бренди
  7. В якому магазині найкраще купити?

 

 

Що таке веб-камера і де її застосовують

Швидше за все, ми не помилимося, якщо скажемо, що одним з улюблених пристроїв багатьох користувачів стала веб-камера. Призначення цього гаджета полягає в тому, щоб за допомогою ПК і різних програм, наприклад, Zoom або Skype, забезпечити відеоспілкування через інтернет. Але це не всі її функції, за допомогою камери можна зробити фото і переслати картинки, знімати, виправляти і передавати відео.

Серед величезного різноманіття різних моделей буває складно вибрати, яка з них краще. Все залежить від того, для чого вам потрібна камера. Одним користувачам важливий хороший мікрофон, іншим – гарна роздільна здатність або наявність пульта управління. Також багато звертають на розмір гаджета. Комусь підійде невелика камера, а комусь потрібен великий пристрій для трансляцій відео. Але у всіх камер є важливі загальні параметри, на які необхідно звернути увагу в першу чергу.

 

 

Основні характеристики

 

Хоча веб-камери сьогодні дуже популярні, не всі знають, на які характеристики слід звернути увагу в першу чергу. Тому ми описали основні з них, щоб вам легше було вибрати.

 

Матриця

Основою будь-якого пристрою з оптикою є матриця. Від неї залежить якість зображення під час передачі фото або відео, тому що не все залежить від швидкості інтернету. Матриці різняться за технологією виготовлення. Зараз найбільш поширеними є два види:

  1. CDD мають високу якість зображення, краще передають колір і у них менше шумів. Але вартість у них вище. Такі матриці зазвичай використовуються в системах відеоспостереження і для проведення конференцій високого рівня.
  2. CMOS – досить недорогий варіант, який забезпечує зображення середньої якості. Такий пристрій відмінно підійде для спілкування і повсякденних потреб. Ці матриці практично наздогнали за якістю зображення CDD.

 

Ще важливо відзначити, що чим більше у картинки пікселів, тим більше вона деталізована, тому радимо вибирати камеру, у якій хоча б 2 Мп.

 

Роздільна здатність

Якість картинки, яку побачать ті, з ким ви спілкуєтеся, залежить від роздільної здатності сенсора. Вона вимірюється в пікселях. Чим вона вище, тим чіткішою і детальнішою буде картинка. Однак це не означає, що необхідно купувати веб-камеру з найбільшою роздільною здатністю, так як це не завжди потрібно. Наприклад, якщо вам потрібна камера для домашнього застосування, вам підійде роздільна здатність від 640х480р.

Для запису відео краще вибрати HD 1280х720р або 1280х1024р. Така роздільна здатність забезпечить хорошу картинку з достатньою деталізацією і відмінно підійде для спілкування в Skype і запису відео для You Tube. Але показати документ, або провести презентацію, використовуючи таку модель, буде важко. Перевага HD камер – невелика вартість і відсутність необхідності швидкісного інтернету. Пристрої з роздільною здатністю 1920х1080р коштують дорожче, але якість відео і фото у них на високому рівні.

Зараз все частіше зустрічаються моделі, які підтримують роздільну здатність 4К – 4096х2160р. Чіткість картинки у них бездоганна. Найчастіше такі камери використовуються в відеоконференціях з партнерами по бізнесу, а також популярними відеоблогерами. Важливо пам'ятати, що чим вище роздільна здатність, тим швидше повинен бути інтернет і тим вище навантаження на центральний процесор.

 

Число кадрів в секунду

Частота кадрів впливає на плавність зображення: чим вона вища, тим більш плавною буде картинка. Для основних завдань досить 24-30 кадрів в секунду. При такій кількості важливо, щоб швидкість інтернету була хорошою. Якщо частота кадрів буде нижче, картинка буде передаватися ривками. Якщо ви збираєтеся використовувати гаджет для стріму, краще, щоб FPS був 40 і вище.

 

Лінзи

У пристроях застосовуються лінзи двох типів: пластикові та скляні. Якщо вам необхідна якісна відеозйомка, або картинка виняткової якості, рекомендуємо зупинити свій вибір на скляній моделі, так як лінзи з пластика показують більш зернисті кадри і мають не дуже хорошу якість картинки при поганому освітленні. Цей недорогий варіант часто застосовується для домашнього використання. Також важливо правильно вибирати кут огляду, щоб постійно бути в кадрі, а не рухатися під час зйомки.

 

Чутливість

Цей параметр позначається в люксах і показує, в яких умовах освітленості камера зможе передавати зображення без будь-яких перешкод. Якщо чутливість низька, трансляція, яка ведеться з погано освітленого приміщення, буде з електронними шумами. Найчастіше виробник вказує найменше значення світлочутливості:

  • 500 люкс краще використовувати в офісі з великими вікнами вдень;
  • 100 люкс можна застосувати в кімнаті з поганим освітленням.

 

Щоб додати світла, можна використовувати додаткове підсвічування. Краще щоб його яскравість була регульованою. Потрібно пам'ятати, що, якщо вам потрібно таке доповнення, значить, що у вас не дуже хороша матриця.

 

 

Способи кріплення і підключення

Метод підключення і кріплення не є визначальним для вибору, але від цього може залежати те, наскільки вам буде зручно використовувати веб-камеру в кожному конкретному випадку. Є кілька варіантів кріплення:

  • прищіпка – відмінно підійде для ноутбуків і плоских моніторів ПК;
  • стійку зазвичай вибирають ті, у кого старий або широкий монітор-моноблок;
  • найкращим варіантом є універсальний, так як він може виконувати функції одного і другого кріплення;
  • ще є підвісний, який зазвичай використовують для відеоспостереження.

 

Найчастіше для під'єднання веб-камери до комп'ютера використовується USB-порт. У найвідоміших моделях встановлені USB 2.0 або 3.0. Чим вище версія USB, тим швидше передаються дані. Значить, якщо у вас швидкісний інтернет-канал, ви зможете проводити відеоконференції з високою роздільною здатністю, що забезпечить картинку відмінної якості. Щоб під'єднати до ПК, потрібен кабель від 1.5 метра. Для підключення до ноутбука все рівно, яка довжина.

При першому підключенні веб-камери до ПК вона повинна встановитися автоматично, після чого система знайде відповідні драйвера. Якщо цього не станеться, ви зможете знайти їх на сайті виробника. Ще її можна підключати через Bluetooth або Wi-Fi. Такі варіанти коштують дорожче. Якість їх роботи обумовлена якістю сигналу, що передається.

 

 

Допоміжні можливості

 

Веб-камери відрізняються за типом фокусування:

  • ручна;
  • автоматична;
  • фіксована.

 

Якщо ви любите вести відеоблог, зручніше буде вибрати автоматичну. Вибравши її, ви не будете переживати про різкість картинки, камера налаштує все сама. У недорогих камер фокус фіксується на відстані від одного до двох метрів від об'єктива.

Пристрої з вбудованим мікрофоном – підходящий варіант для дому. Якщо кошти дозволяють, радимо придбати окремий мікрофон, так як в такому випадку чіткість звуку буде краще. Якщо ж ви будете використовувати камеру для професійної відеотрансляції, це обов'язкова умова. Тільки таким чином ви отримаєте хороший звук і картинку.

В деякі моделі встановлена можливість використання різних відеоефектів, які спотворюють справжню картинку. Якщо це вам не потрібно, краще не витрачати на це даремно кошти.

Ще однією корисною функцією є зйомка при поганому освітленні. Втім, збільшити яскравість можна програмно, але зараз є моделі з інфрачервоним підсвічуванням, яке буде корисним для ведення нічного спостереження.

Деякі камери мають об'єктив, що закривається. Така функція убезпечить вас від стеження, яке може бути викликане окремими вірусами. Є моделі, які необхідно закривати вручну, а є автоматизовані, які самі відключаються, коли ви не використовуєте камеру.

Для того, щоб вам було легше вибрати веб-камеру, нижче представлений відеоогляд.

 

 

Які бувають веб-камери

 

Здійснюючи вибір, необхідно враховувати, навіщо вам потрібна камера. Якщо вона необхідна, щоб спілкуватися з рідними, можна купити бюджетний варіант вже з вбудованим мікрофоном. Тоді вам не доведеться витрачати час на налаштування другого мікрофона. Крім того, у більшій частині простих веб-камер проблем зі звуком немає. Роздільну здатність теж можна вибрати невелику. Наприклад, 600х800 Мп буде досить, але, якщо кошти дозволяють і у вас хороший інтернет, можна купити краще. На фокусуванні можна заощадити, налаштовуючи все вручну. Чутливість краще вибирати в рамках 100-500.

Якщо ви збираєтеся використовувати камеру ще й як фотоапарат, тоді радимо вибирати пристрій на 5 Мп і більше. Це для професійного використання, а для домашнього можна вибрати варіант дешевше на 2 Мп.

Дешеві варіанти веб-камер для ведення стрімів не підходять. Тут необхідно гарне число кадрів. Швидкість з FPS повинна бути мінімум 30, тоді ви залишитеся задоволені результатом. А якщо швидкість з'єднати з роздільною здатністю Full HD і автоматичним фокусом, вийде відмінне відео як по чіткості, так і по плавності картинки. Краще придбати окремий мікрофон. Чутливість матриці радимо вибирати аж до 100.

Якщо ви вибираєте камеру для вебінару та інших робочих відеоконфіренцій, краще брати модель із зовнішнім підключенням і USB-портом. Роздільна здатність повинна бути від 1080р і вище. Хороший автофокус потрібен, щоб незалежно від ваших рухів різкість кадру була чіткою. Частота кадрів потрібна від 30. Що ж стосується мікрофона, тут підійде і вбудований, так як в веб-камерах цього класу аудіо і відеопотоки один одному не заважають. Окремих вимог до типу матриці і чутливості немає.

 

 

Популярні бренди

Різноманітність виробників дійсно величезна, тому щоб вам було легше орієнтуватися, ми виділили найпопулярніших:

  1. Logitech – швейцарська марка, яка виробляє комп'ютерну периферію.
  2. Trust – нідерландська компанія, що спеціалізується на комп'ютерній периферії для ПК.
  3. Genius – тайванська фірма.
  4. Canyon – нідерландська компанія, виробляє цифрову електроніку.
  5. Defender – російська марка, яка випускає комп'ютерну периферію та аксесуари.
  6. Asus – тайванський бренд, який виробляє електроніку і комп'ютерну техніку.
  7. A4Tech – тайванський виробник, у якого хороше співвідношення ціни і якості.
  8. Gemix – українська марка електроніки та аксесуарів.
  9. Razer – американська компанія, яка займається розробкою і створенням професійного ігрового обладнання. Відмінна якість, але ціна дорога.

 

На ринку представлені і інші виробники веб-камер, але ми виділили найбільш затребувані.

 

 

В якому магазині найкраще купити

 

У магазині Артлайн представлений хороший асортимент веб-камер для різних потреб. Досвідчені консультанти допоможуть вам зробити вибір. Зв'язатися з ними можна за телефонами вказаними нижче або в онлайн чаті. Ще у нас є інша комп'ютерна периферія, сервери, монітори, комп'ютери. Оплатити покупку ви можете будь-яким зручним для вас варіантом. Доставка по всій Україні. Звертайтеся, завжди раді допомогти!

 

м. Київ, вул. Кирилівська, 104

  • (080) 033-10-06
  • (044) 338-10-06
  • (066) 356-10-01
  • (097) 356-10-01
  • (063) 356-10-01

[email protected]