#komplektuyushchie

Тести CPU та ієрархія 2024 р: рейтинги процесорів

Тести CPU та ієрархія 2024 р: рейтинги процесорів

Ми склали рейтинг процесорів, куди увійшли вироби Intel та AMD. Ми провели тестування на основі продуктивності, також були розглянуті CPU для ігор. У цій статті ми пропонуємо вам таблиці та діаграми, що дозволить побачити потужність протестованих процесорів. CPU вважається найважливішим елементом будь-якого комп'ютера. Шляхом порівняння результатів тестів CPU, ми можемо побачити колекцію різних моделей від провідних виробників.

 

 

Зміст:

 

  1. Найкращі пропозиції процесорів
  2. Рейтинги тестів процесорів 2024 р – Windows 10 та Windows 11
  3. Рейтинг ігрових процесорів у тестах 2024 року
  4. Однопоточний рейтинг продуктивності CPU 2024 року
  5. Багатопоточний рейтинг продуктивності CPU 2024 року
  6. Рейтинг інтегрованих графічних процесорів для ігрових процесорів у 2024 році
  7. Як протестувати продуктивність процесора
  8. Тестова система та конфігурація процесорних тестів 2024 року
  9. Застарілі версії: рейтинги тестів CPU на 2020-2022 роки – Windows 10 і 11
  10. Де можна купити найкращі CPU у 2024 році?

 

 

Найкращі пропозиції процесорів

 

Наразі користувачам доступне 14 покоління Intel Raptor. Ці CPU відрізняються тим, що вони досить високопродуктивні та мають можливість розгону. Вони успішно конкурують із серією AMD Zen 4 Ryzen 7000. Всі ці CPU пропонуються у нашому рейтингу.

Ще ми хочемо відзначити цікавий чіп 5600X3D, що є ексклюзивним варіантом. Також варто звернути увагу на 7600X3D, який використовується для апгрейду системи на AM4. Це дозволяє отримати потужне бюджетне встановлення для ігор. AMD X3D, аналогічно іншим спеціалізованим CPU, відрізняється зниженим рівнем продуктивності, що пов'язане із застарілою архітектурою Zen 3. Незважаючи на це, процесор продовжує залишатися актуальним у своїй категорії.

Дуже швидким CPU є Ryzen 7 7800X3D. Він має 8 ядер, які функціонують у 16-потоковому режимі. У ньому вдається досягти відмінної функціональності за рахунок 3D V-Cache, оскільки ця технологія відповідає за прискорення ігрової продуктивності. Варто пам'ятати, що таким чином можна прискорити далеко не всі ігри, а в деяких додатках взагалі може статися зниження продуктивності. Незважаючи на це, в іграх 3D V-Cache показує чудові результати.

Якщо вам потрібна ультра-високопродуктивна система для запуску ігор, то можете звернути увагу на Ryzen 9 7950X3D, де 16 ядер функціонують у 16-потоковому режимі. Цей CPU здатний відмінно вирішувати питання з великими навантаженнями на найновіших іграх.

Цей чіп становить конкуренцію Intel Core i9-13900KS, що є одним із найшвидших для ПК за всю історію нашої планети. У нього великі вимоги до продуктивності, а також необхідні потужні допоміжні компоненти, якщо порівняти зі звичайним 13900K. Тому для звичайних користувачів немає сенсу використовувати 13900KS через невелике зростання потужності.

У нижній частині рейтингу знаходиться Core i3-13100F, також є такий же варіант із вбудованою графікою. Цей CPU в іграх здатний забезпечити хорошу продуктивність для свого рівня.

Спершу ми провели тести в іграх. Ще ми активували показник продуктивності програм. Усі виміри поділяються на кілька категорій: однопотокові та багатопотокові варіанти. Ще ми створили рейтинг вбудованих графічних чіпів, що дозволить побачити співвідношення APU у Intel та AMD.

 

 

Рейтинги тестів процесорів 2024 р – Windows 10 та Windows 11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На картинках ми продемонстрували результати тестів. Для Windows 11 як графічний процесор ми використовували RTX 4090. Всі наступні результати тестів ми складатимемо на базі даної платформи. Ми здійснили оновлення тестового образу, тому до нього входять нові CPU 14 покоління Intel. У результатах тестів ви можете побачити розташування CPU, щоб порівняти їх потужність порівняно з старішими чіпами.

У ранжування потрапили всі вироби Intel та AMD із застосуванням стенду RTX 4090 та Windows 11 далі в таблицях. Ми не враховували рейтингу потужності розгону CPU. Деякі графіки показують результати тестування інтегрованої графіки.

Для стенду на RTX 3090 і Windows 10 ми маємо великий вибір результатів тестів. Тому ми вирішили додати їх для порівняння. Вам необхідно пам'ятати, що всі показники потужності в тестах є сирими. Ще в рейтингах показано оцінку для CPU відносно один одного.

 

 

Рейтинг ігрових процесорів у тестах 2024 року

 

Для кожного чіпа у нас є 2 рейтинги. Найбільш потужному процесору ми поставили 100 балів, інші чіпи оцінюються щодо нього. У тестах були задіяні всі платформи, які працюють із DDR5. Якщо для процесорів Intel перевірити рівень потужності, то в порівнянні з DDR4 втрачено кілька процентних пунктів.

Графіки побудовані на базі підсумків ігор 1080р, але через прикру помилку списки 1440р не вказані у послідовному порядку. Тому в рейтингу 1440р швидкі чіпи можуть перебувати нижче повільніших.

 

 

Однопоточний рейтинг продуктивності CPU 2024 року

 

Ми склали рейтинг із однопотоковим тестом CPU. Результат найпотужнішого чіпа ми оцінили у 100 балів, а інші оцінки складені щодо нього.

Значення однопоточної продуктивності безпосередньо залежить від швидкості та чуйності вашого комп'ютера при вирішенні багатьох повсякденних завдань, наприклад серфінг в інтернеті, завантаження ОС. Це значення залежить від поєднання пропускної спроможності інструкції за цикл (IPC) і частоти (вона є швидкістю, з якою транзистори перемикаються між різними станами).

На даний показник продуктивності кожного ядра впливають різні фактори, наприклад, міжз'єднання, архітектура, кеш. Тому одержані результати не збігаються ідеально залежно від тактової частоти. При цьому рівень потужності змінюється залежно від кожної програми від того, наскільки добре виконано його налаштування на певній архітектурі.

 

 

Багатопоточний рейтинг продуктивності CPU 2024 року

 

Стовпець багатопотокового робочого навантаження заснований на продуктивності тестів CPU в Blender, vray, POV-ray, Cinebench, cruncher та робочих навантаженнях Handbrake x264 та x265. За результатами цих тестів можна визначити рівень продуктивності у додатках, орієнтованих на продуктивність. Найчастіше вони вимагають більшої обчислювальної потужності. Найбільш потужний CPU ми оцінили у 100 балів, а інші оцінки були виставлені щодо нього.

У багатопоточній продуктивності результати залежать від цілого ряду архітектурних чинників. На її значення впливає те, наскільки добре ПЗ масштабується з додатковими обчислювальними ядрами. У результаті ми отримали не ідеальні результати, але вони є гідним лакмусом для отримання результатів багатопоточної продуктивності.

Продуктивність рідко ідеально масштабується з додаванням більшої кількості ядер/потоків. Тому коефіцієнт масштабування кожної архітектури CPU істотно впливає на цінову пропозицію переходу на процесор із великою кількістю ядер.

 

 

Рейтинг інтегрованих графічних процесорів для ігрових процесорів у 2024 році

 

 

 

IMG20

IMG21

IMG22

IMG23

IMG24

Далі пропонується таблиця з продуктивністю iGPU щодо Ryzen 7 5700G.

IMG25

Вище наведено рейтинг ігрової продуктивності з інтегрованою графікою. Ми аналізували провідні доступні APU. Всі чіпи ми поділили на 2 різні цінові діапазони, тому ми рекомендуємо уважно ознайомитися з усіма графіками продуктивності. Найбільш потужний APU ми оцінили у 100 балів, а інші – стосовно нього.

Як протестувати продуктивність процесора

Тестування потужності CPU – це важлива практика. Для цього достатньо запустити тест продуктивності CPU перед виконанням будь-яких змін, після чого повторно проведіть тестування для отримання підсумкових результатів. У тестах CPU немає жодних складнощів. Єдине питання може полягати у пошуку найкращих тестів. Цей процес полягає у звичайному вимірі продуктивності додатків, з якими ви найчастіше працюєте.

Якщо у вашому софті відсутні вбудовані бенчмарки, то можна використовувати схожі програми (кодувальники або рендери) як проксі для отримання відомостей про робоче навантаження. Існує багато різних популярних бенчмарків із величезними базами даних, отримані з них відомості можна порівнювати.

Найкращим бенчмарком будуть показники CPU для гри, в яку ви граєте найчастіше. Для отримання цієї інформації потрібно використовувати лічильник кадрів на секунду, наприклад, FRAPS. Це дозволить отримати інформацію щодо продуктивності під час ігрового процесу. Ігри суттєво відрізняються, тому єдиного списку для тестування немає.

Також користувачі можуть звернути увагу на синтетичні ігрові бенчмарки CPU. Вони добре переносяться в реальні, але демонструють сирий об'єм обчислювальної потужності. Вони є відмінними бенчмарками, оскільки забезпечують повторюваність та стабільність після будь-яких змін.

Для поточної продуктивності бенчмарки можна перевірити за продуктивністю веб-браузера. Це дозволяє отримати якісну оцінку. Ще така інформація безпосередньо корелює із продуктивністю в іграх, де цінується однопоточна продуктивність.

Тестова система та конфігурація процесорних тестів 2024 року

Далі пропонується система та конфігурація тестування продуктивності, яку ми використовували.

IMG26

Застарілі версії: рейтинги тестів CPU на 2020-2022 роки  - Windows 10 і 11

IMG27

IMG28

IMG29

IMG30

IMG31

IMG32

IMG33

IMG34

IMG35

IMG36

IMG37

IMG38

IMG39

IMG40

IMG41

IMG42

IMG43

IMG44

Де можна купити найкращі CPU у 2024 році?

Усі запропоновані у нашому рейтингу процесори користувачі можуть придбати в інтернет-магазині Артлайн. Там доступні всі необхідні комплектуючі для збирання ПК. Якщо у вас є труднощі на вибір відповідного процесора, то можете зв'язатися з техпідтримкою Артлайн. Фахівці допоможуть вибрати відповідний CPU залежно від ваших вимог.

м. Київ, вул. Кирилівська, 104

(080) 033-10-06

(044) 338-10-06

(066) 356-10-01

(097) 356-10-01

(063) 356-10-01

[email protected]

Питання та відповіді:

Скільки ядер CPU потрібно у 2024 році?

Оптимальним варіантом буде оптимізований 8-ядерний процесор, що працює у 16-потоковому режимі.

 

Які процесори Intel зараз є актуальними?

Актуальними є процесори Intel 12-14 покоління.

 

Що краще для ігор i5 чи i7?

Для ігор підійдуть CPU Core i7. У них більше ядер і підвищені тактові частоти, що дозволяє досягти більш високої потужності.

 

 

м. Київ, вул. Кирилівська, 104

  • (080) 033-10-06
  • (044) 338-10-06
  • (066) 356-10-01
  • (097) 356-10-01
  • (063) 356-10-01

[email protected]

Питання

+ Скільки ядер CPU потрібно у 2024 році?
Оптимальним варіантом буде оптимізований 8-ядерний процесор, що працює у 16-потоковому режимі.
+ Які процесори Intel зараз є актуальними?
Актуальними є процесори Intel 12-14 покоління.
+ Що краще для ігор i5 чи i7?
Для ігор підійдуть CPU Core i7. У них більше ядер і підвищені тактові частоти, що дозволяє досягти більш високої потужності.