#vse-pro-drony

Огляд: Radiomaster TX12 MARK II (MKII)

Огляд: Radiomaster TX12 MARK II (MKII)

Новий Radiomaster TX12 Mark II є компактною радіостанцією, яка за своїми розмірами відповідає Zorro. При цьому в неї інша ергономіка та дизайн. Далі ми розглянемо питання, чи варто вибирати TX12 замість Zorro.

 

 

Зміст:

 

  1. Комплектація
  2. Особливості та специфікація
  3. Де можна купити пульт керування для дронів RadioMaster TX12 MKII ExpressLRS Edge TX M2?

 

 

Комплектація

 

Користувачам пропонується кілька варіантів внутрішнього радіочастотного модуля: ExpressLRS та CC2500. Ми будемо розглядати версію ELRS Mode 2. Саме її ми рекомендуємо новачкам та користувачам, які не працюють із протоколом Frsky D8/D16.

Пристрій не комплектується батарейками. Тому вам потрібно буде купити 2 акумулятори 18650 (тут не підійдуть версії з кнопковими верхівками). Також можна використовувати великі акумулятори 21700×2 від Radiomaster.

У коробці пристрій постачається з наступними аксесуарами:

  • наклейки;
  • кабель USB-C;
  • антена;
  • посібник.

 

 

Особливості та специфікація

 

TX12 MARK II відноситься до категорії бюджетних радіостанцій, але користувачі отримують доступ практично до всіх сучасних технологій у цій сфері діяльності: ExpressLRS та EdgeTX. Можна виділити інші особливості, які роблять апарат оптимальним варіантом. Ці чинники ми розглянемо далі у статті.

 

Детальний огляд TX12 MKII

Постачання Radiomaster TX12 Mark II здійснюється з встановленим EdgeTX. На даний момент він сумісний із OpenTX. У пристрої є вбудований модуль ExpressLRS, потужність якого сягає 250 мВт.

На вигляд він ідентичний TX12. У новій версії Mark II є такі покращення:

  • встановлений EdgeTX;
  • потужна зарядка USB;
  • використовується швидкий процесор STM32 F4;
  • доступний внутрішній модуль ExpressLRS;
  • комплектація карткою SD;
  • покращені слайдери;
  • продумані задні ручки.

 

Колесо прокручування та кнопки меню аналогічні Zorro та TX16S. Ними можна скористатися на інтуїтивно зрозумілому рівні. Яскравий та великий екран має розмір 2.5 дюйми. Навіть під сонячним світлом можна прочитати інформацію.

По відчуттям гладкі підвіси нагадують підвіси Zorro. Два гвинти розташовуються у верхній частині підвісів, вони мають вигляд обмежувачів ходу джойстика з діапазоном 38°-54°. Натяг пружини підвісу можна відрегулювати, але для цього потрібно відкрити апарат (це простий процес, досить розкрутити ззаду 6 гвинтів).

Є 4 трипозиційні перемикачі. 2 перемикачі миттєвої дії. Ще є 2 повзунки, чого цілком достатньо для управління дроном FPV. Апарат має кнопки тримера, які підійдуть пілотам, що літають літаками з нерухомими крилами.

Нам не сподобалися деякі особливості в ергономіці. Загалом вона непогана і вирішує поставлені завдання. Оператор зможе стиснути TX12, але захоплення буде не дуже міцним та неприродним. Через центр маси апарат може трохи нахилятися назад. TX12 Mark II підійде користувачам, які воліють виконувати керування за допомогою великого пальця. Нас влаштувало розташування перемикачів. Пристрій був би зручнішим, якби перемикачі миттєвої дії були б трипозиційними.

Якщо подивитися на верхню частину приладу, можна побачити зліва порт тренера, посередині інтерфейс підключення антени RP-SMA і USB-C для інтеграції з комп'ютером для активації симулятора FPV і доступу до SD-карти.

Важливо: перед увімкненням Radiomaster TX12 Mark II потрібно підключити антену.

Для зручного зберігання апарата в сумці використовується задня складна ручка. У ньому є відсік зовнішнього модуля.

Ми практично переконалися в його сумісності з модулем Crossfire.

У нижній частині радіостанції знаходиться відсік акумуляторів. Там є тримач батарей 2×18650, який аналогічний TX16S.

Всередині акумулятора знаходиться порт USB-C і слот для SD-карти. Апарат укомплектований картою SD, що зручно для користувачів.

Тепер розглянемо споживану потужність. Якщо вихідна потужність становить 250 мВт, 7.5, то споживаний струм дорівнює приблизно 0.4 А (3 Вт). Якщо вихідна потужність 10 мВт і 7.5 В, то споживаний струм – 0.31 А (2.3 Вт).

Заряджання акумуляторів здійснюється дуже швидко. Для цього можна використовувати адаптер USB із підтримкою швидкого заряджання. Наприклад, блок живлення Р200 дозволяє добитися 10 Вт, 2 А при 5 В. Виходить, що на зарядку 2×18650 3000 мАч потрібно менше 2 годин.

Ми помітили брязкіт тримача акумулятора всередині радіоприймача. Розробникам слід у цей відсік додати трохи піни.

Якщо вам потрібно зняти задню частину корпусу, то достатньо відкрутити 6 гвинтів, після чого зняти два перемикачі. Це забезпечить регулювання натягу пружин підвісу.

Далі на зображенні показана проводка та друкована плата.

 

Налаштування TX12 MKII

Давайте розглянемо приклад налаштування цього приладу. Варто зазначити, що у Radiomaster Zorro використовуються приблизно ті ж дії.

Перш за все потрібно відключити фільтр ADC у вкладці «Система» на сторінці «Обладнання». Шляхом вимкнення фільтра ми зменшуємо затримку. Це дуже корисна функція, якщо ви виконуєте польоти літаками. У такий спосіб зменшується тремтіння сервоприводів, але на мультикоптери ця опція впливу не робить.

Нижче на зображенні показано посібник, який додається до пристрою.

 

Внутрішній модуль ExpressLRS для флеш-пам'яті

Модуль поставляється у версії ExpressLRS 2.3. Багато користувачів після покупки TX12 хочуть замінити модуль ExpressLRS. Ви також можете скористатися такою можливістю.

Внутрішній модуль ELRS аналогічний до Zorro. Це пов'язано з використанням однакової прошивки.

 

TX12 MKII VS Zorro

Якщо подивитися на розмір, то TX12 Mark II та Zorro має багато подібностей. Ви й самі можете переконатися у цьому, проаналізувавши таку картинку.

Якщо ви хочете отримати більший час автономної роботи, то найкращим варіантом буде TX12 MKII. Для пристрою можна придбати батарею 21700 ємністю 5000 мАг. Цього буде достатньо, щоб TX12 зміг пропрацювати за потужності 250 мВт не менше 12 годин. Важливо пам'ятати, що Zorro здатний працювати від зовнішнього акумулятора.

Якщо для вас важливу роль відіграє, то Zorro приблизно на 100 г легше. Вага TX12 разом із акумуляторами 2x 18650 становить приблизно 500 г.

Якщо подивитися на продуктивність, то TX12 має перевагу над Zorro. У двох приладів є ELRS потужністю 250 мВт, також вони оснащені EdgeTX. Ще TX12 має роз'єм RP-SMA, тому користувач може працювати з підходящою антеною для отримання надійного сигналу і збільшення дальності дії.

У плані ергономіки нам більше подобається Zorro. Це пов'язано зі зручним керуванням великим пальцем та стисканням. При роботі з Zorro ми відчували вищу якість. У цьому плані TX12 нагадує іграшкове радіо.

У плані ремонту простіше виглядає TX12, це безпосередньо пов'язане з його внутрішньою конструкцією. Якщо ви хочете змінити підвіси або друковану плату, то на TX12 це зробити набагато простіше та зручніше.

Оператор можна додати до TX12 повнорозмірного модуля, а Zorro підтримує тільки Lite модуль меншого розміру. Найбільш потужними є повнорозмірні модулі. Якщо ви будете використовувати високопотужний зовнішній модуль, то це також важливий фактор при виборі відповідного пристрою.

Незважаючи на всі розглянуті особливості, ми постійно використовуємо TX16S Mark II. Так ми отримуємо найкращу ергономіку. Наявність сенсорного кольорового екрану – це додатковий плюс у плані простоти використання та потужності. Найменша радіостанція TX12 не втрачає своєї актуальності. Вона виконує всі необхідні функції, які необхідні FPV.

 

 

Де можна купити пульт керування для дронів RadioMaster TX12 MKII ExpressLRS Edge TX M2?

 

В інтернет-магазині Артлайн користувачі можуть придбати пульт керування для дронів RadioMaster TX12 MKII ExpressLRS Edge TX M2. Цей пристрій зможе задовольнити всі ваші запити в галузі управління польотами FPV. Для отримання консультацій щодо цього пульта ви можете зв'язатися з менеджерами Артлайн.

 

м. Київ, вул. Кирилівська, 104

  • (080) 033-10-06
  • (044) 338-10-06
  • (066) 356-10-01
  • (097) 356-10-01
  • (063) 356-10-01

[email protected]

Питання

+ Який акумулятор використовується у RadioMaster TX12?
Користувачі можуть використовувати 2 акумулятори 18650. Рекомендована ємність становить 3200 мАг.
+ Чи підтримує ТХ12 Flysky?
Це радіо не працює з Flysky.
+ Що краще TX12 Mark II або Zorro?
У кожного з цих радіо є свої переваги та недоліки. Вибір відповідного пристрою залежить від того, який функціонал потрібен оператору.