#komplektuyushchie

Найкращі материнські плати 2024 року для ігор

Найкращі материнські плати 2024 року для ігор

У ПК майже всі елементи підключаються до системної плати. Існують різні форм-фактори, від яких залежить розмір корпусу комп'ютера. Чипсет і сокет, що використовується, визначають, які саме процесори підтримує система. У цьому рейтингу ми розглядатимемо плати для Intel, AMD. Сокет АМ4 поступово застаріває. Ми пропонуємо вам перевірені моделі системних плат.

 

 

Зміст:

 

  1. GIGABYTE B650E AORUS MASTER
  2. ASRock X670E TAICHI
  3. GIGABYTE X670E AORUS PRO X
  4. ASUS ROG STRIX B550-F GAMING WIFI II
  5. GIGABYTE Z790 AORUS XTREME
  6. ASRock Z790 TAICHI LITE
  7. ASRock Z790 STEEL LEGEND WIFI
  8. ASRock B760M STEEL LEGEND WIFI
  9. MSI MAG B760M MORTAR WIFI II
  10. ASUS PRIME H610M-D D4
  11. Поради щодо купівлі
  12. Де можна придбати найкращі материнські плати 2024 року для ігор?

 

 

GIGABYTE B650E AORUS MASTER

Материнська плата GIGABYTE B650E AORUS MASTER має перевагу в наявності EZ-засувок для PCIe та М.2. Позаду є 13 USB інтерфейсів. Важливим плюсом стали 4 порти PCIe 5.0 M2. Мінусом стала відсутність інтерфейсу на 40 Гбіт/с.

Це універсальне та інноваційне рішення. Сучасний чіпсет підтримує роз'єм АМ5, тому ви зможете використати процесори 7000/8000 серії AMD. У цьому продукті поєднана ефективність, стабільність та продуктивність. У результатах тестів ми побачили очікувані результати.

B650E AORUS MASTER буде центральною частиною вашого збирання. Зараз це найкращий варіант для геймерів, які збирають ПК на основі Ryzen 7000.

 

 

ASRock X670E TAICHI

Материнська плата ASRock X670E TAICHI має привабливий дизайн. У ній використовується 8 SATA роз'ємів та 2 інтерфейси USB4. Ще варто зазначити радіатор М.2. Єдиний мінус полягає у відсутності на роз'ємах М.2 швидкознімного з'єднання.

Ця плата відноситься до середнього класу. Користувачі отримують багато можливостей для підключення пристрою SATA – 8 роз'ємів. Також є 4 порти M.2. USB4 Type-C підтримує високу швидкість. Під час тестів ми побачили, що проблем із розгоном немає.

Ще тут доступна аудіосистема з високою роздільною здатністю. Для отримання чудового дизайну доступна система Polychrome RGB.

 

 

GIGABYTE X670E AORUS PRO X

 

Материнська плата GIGABYTE X670E AORUS PRO X пропонує користувачам все необхідне, що є на платформі X670E. Крім 12 інтерфейсів USB і 2 гнізд PCIe 5.0 x4 M.2, в плату вбудований Wi-Fi 7. Для всіх роз'ємів M.2 пропонуються швидкознімні клямки. Мінус полягає у застарілому аудіокодеку.

Така системна плата підійде більшості користувачів. У ній є багато інтерфейсів та роз'ємів, які дозволяють підключати додаткове обладнання. Незважаючи на наявність застарілого аудіокодека, якість звуку задовольняє більшість користувачів. Також не варто турбуватися про рівень продуктивності.

Мережевий інтерфейс Wi-Fi 7 і 2.5GbE LAN дозволяють забезпечити безперебійний доступ в інтернет. У системної плати чудові комунікаційні можливості.

 

 

ASUS ROG STRIX B550-F GAMING WIFI II

Материнська плата ASUS ROG STRIX B550-F GAMING WIFI II пропонує преміальне аудіо та надає можливість подачі 14-фазного живлення. Істотних недоліків у плати немає.

B550-F GAMING забезпечує надійну подачу живлення. У тестах плата чудово впоралася з розігнаним процесором 3900X. Завдяки великій конкуренції у цій сфері різні розробники пропонують привабливі варіанти. У виробі Asus користувачі отримують сучасний дизайн.

 

 

GIGABYTE Z790 AORUS XTREME

 

Материнська плата GIGABYTE Z790 AORUS XTREME має перебудовану подачу живлення, вона включає 10 GbE. Мінусом є розмір E-ATX, який став обмеженням під час вибору корпусу.

На даний момент клас Z790 пропонує відмінні параметри та опції. GIGABYTE Z790 є найкращим варіантом для даних топових системних плат. У ньому доступно більше інтерфейсів М.2, якщо порівняти з конкурентами. Швидкість доступу до Інтернету через Ethernet становить 10 Гбіт.

Тут є звук флагманського класу. Плата має чудовий зовнішній вигляд, який відповідає флагману. В ігрових тестах ми отримали добрі показники. Це стосується розгону та продуктивності. Для форм-фактору E-ATX буде потрібний великий корпус.

У системній платі забезпечується якісна система охолодження. Це дозволяє захистити ключові компоненти від перегріву. Ще в платі зручно обслуговувати та встановлювати компоненти у доступні порти.

 

 

ASRock Z790 TAICHI LITE

Материнська плата ASRock Z790 TAICHI LITE має надмірну потужність та флагманське аудіо. Ще варто відзначити 2 порти Thunderbolt 4 (40 Гбіт/с) Type-C. Мінусом стала відсутність преміального стилю. Одночасно у платі можуть функціонувати лише 4 порти М.2.

ASRock успішно конкурує із іншими флагманськими виробниками. У виробі дуже надійна подача живлення, 8 інтерфейсів SATA, що дозволяє підключити багато накопичувачів. Тут використовуються більш прості радіатори. Якщо у вас є обладнання, яке здатне показати свою ефективність у Z790, то можете вибирати цей варіант.

Тут можна встановити ОЗП DDR5 із частотою до 7200 МГц. Саме тому цій моделі віддають перевагу професіонали та геймери. Користувачам буде зручно працювати з даною продукцією, оскільки пропонується автоустановник драйверів ASRock.

 

 

ASRock Z790 STEEL LEGEND WIFI

Материнська плата ASRock Z790 STEEL LEGEND WIFI пропонує геймерам 8 SATA та 5 М.2. Це дозволить працювати з великою кількістю накопичувачів. Недолік полягає в поганому аудіокодеку і в тому, що одночасно функціонувати здатні лише 4 роз'єми М.2.

Ця модель Z790 STEEL LEGEND відрізняється гарним дизайном «чорний на сріблі». Також у ній використовується RGB підсвічування. Також є роз'єм eDP для підключення додаткового монітора.

Потенціал розгону DDR5 складає 7200 MHz. Тому навіть у найвибагливіших іграх та додатках ОЗП не буде вузьким місцем. Для проводового доступу до Інтернету застосовується Realtek 2.5G LAN. Продумана система живлення гарантує надійну та стабільну роботу при будь-яких навантаженнях.

 

 

ASRock B760M STEEL LEGEND WIFI

Материнська плата ASRock B760M STEEL LEGEND WIFI має eDP для додавання внутрішнього монітора. Недоліком можна вважати застарілий аудіокодек та 8 інтерфейсів USB.

Якщо вам потрібна системна плата з розміром Micro ATX, то можете вибрати цю модель. Вона добре оснащена, має чудовий дизайн. Як освітлення застосовується яскраве RGB підсвічування. Ми підключили на ній i9-13900K та отримали максимальний рівень продуктивності. Потужність за замовчуванням відповідає іншим платам. Це надійний пристрій, а після розблокування продуктивність буде обмежена тільки системою охолодження процесора.

В ASRock B760M використовуються останні технології. Це забезпечує виняткову стабільність. Плата підійде для вимогливих геймерів та професіоналів.

 

 

MSI MAG B760M MORTAR WIFI II

Материнська плата MSI MAG B760M MORTAR WIFI II має слот M.2 з підтримкою SATA, роз'єм Type-C +20 Гбіт/с та PCIe 5.0. До мінусів належить бюджетний аудіокодек. На задній панелі є лише 7 інтерфейсів USB-A.

Незважаючи на невдале рішення аудіо, інших проблем з інтерфейсами немає. Позаду є Type-C. Виріб має все необхідне, що хоче отримати більшість користувачів. Ми протестували MSI MAG B760M в іграх та в роботі, результатами залишилися задоволені. Тут слід пам'ятати, що i9-13900K під час тестування піддається тепловому регулюванню. Це пов'язано з стандартними налаштуваннями при важких навантаженнях.

Якщо провести порівняння з конкурентами, то цей варіант буде найкращим. Якщо ви будете використовувати флагманський процесор і застосовувати кожне ядро для цілей, які не пов'язані з іграми, потрібно буде знизити напругу. Як альтернативу можна встановити високопотужну систему охолодження. Це дозволить використовувати можливості виробу максимально ефективно.

 

 

ASUS PRIME H610M-D D4

 

Материнська плата ASUS PRIME H610M-D D4 відноситься до бюджетного класу, має 2 слоти М.2. Мінусом стало лише 6 інтерфейсів USB. Стиль виконаний без надмірностей.

Для бюджетної моделі підтримка двох роз'ємів М.2 є чудовим варіантом. Також H610M-D D4 можуть вибрати користувачі, які не хочуть використати розгін комплектуючих. Підтримується DDR4 ОЗП.

У цю плату можна встановити лише процесори 12 покоління Intel. Незважаючи на те, що система охолодження скромна, вона дозволяє досягти необхідного результату. Для встановлення периферійних пристроїв можна використовувати роз'єм LPT.

 

 

Поради щодо купівлі

 

Давайте розглянемо поради професіоналів, які допоможуть вибрати відповідну системну плату:

  1. Вибір відповідного сокету. Відразу визначтеся з тим, процесор якої компанії ви будете використовувати Intel або AMD. Для різних поколінь процесора одного виробника може знадобитися окремий сокет.
  2. АМ4 чи АМ5. АМ4 підтримує ОЗП DDR4, що дозволить скоротити бюджет користувача під час збирання ПК.
  3. Якщо системна плата має невеликий розмір, значить у неї менше опцій та слотів. Вибравши Micro- або Mini-ITX, ви отримаєте невелику кількість слотів та осередків для ОЗП. Ще в них найменший функціонал.
  4. Високопродуктивні роз'єми та підтримка Wi-Fi. Вибирати вбудований бездротовий зв'язок варто у ситуації, якщо ви підключите ПК до Wi-Fi. В іншому випадку вам буде достатньо інтерфейсу Ethernet. Також ви можете вибрати виріб з інтерфейсами Thunderbolt або USB 3.2 Gen 2. Це дозволить підготуватися до майбутнього.

 

 

Де можна придбати найкращі материнські плати 2024 року для ігор?

 

Від вибору такого виробу безпосередньо залежить потужність ПК і можливість для апгрейду. В інтернет-магазині Артлайн доступний великий вибір плат. Там пропонуються всі розглянуті у нашому рейтингу моделі. Фахівці техпідтримки допоможуть вам підібрати оптимальний варіант плати для вирішення ваших питань.

 

м. Київ, вул. Кирилівська, 104

  • (080) 033-10-06
  • (044) 338-10-06
  • (066) 356-10-01
  • (097) 356-10-01
  • (063) 356-10-01

[email protected]

Питання

+ Який найкращий чіпсет для ігор?
Багато геймерів вважають за краще вибирати системні плати з чіпсетом Z690. На ній можна виконувати розгін, працювати з різними процесорами.
+ Що вибрати для ігор?
У нашому рейтингу лідируючу позицію зайняла плата B650E AORUS MASTER від розробника GIGABYTE. Це найкращий варіант за різними параметрами для кіберспортсменів.
+ Чи актуальний сокет АМ4 у 2024 році?
Це застарілий, але й досі актуальний сокет. Його варто обирати у ситуації, якщо ви не плануєте надалі оновлювати свою систему.