#3d-pechat

Як вибрати робочу пластину для 3D принтера

Як вибрати робочу пластину для 3D принтера

Платформа для друку, також відома як робоча пластина, є одним із найважливіших компонентів будь-якого 3D-принтера FDM. Ваш пристрій не може просто так розкласти розплавлену нитку на будь-якій поверхні.

Основна функція друкарської платформи – забезпечити плоску та гладку поверхню для прилипання нижнього (першого) шару під час друку. Щоб це сталося, вона повинна утворити тимчасове з'єднання з першим, щоб модель не зміщувалась і не викликала проблем.

Сьогодні існує безліч варіантів складальних пластин для 3D-принтерів, все з різними характеристиками та розмірами. Також важливо відзначити, деякі поверхні краще підходять для певних матеріалів, ніж інші. Наприклад, хоча одна друкована платформа може добре працювати з ниткою PLA, на іншому типі пластини ви можете отримати кращі результати, якщо використовуєте полікарбонат або ABS.

У цій статті ми розглянемо, як вибрати найкращу друкарську платформу, перерахувавши кілька варіантів кращих робочих пластин на ринку. Однак перш ніж ми перейдемо до варіантів, спочатку розглянемо деякі характеристики, які вам слід враховувати при виборі поверхні, що підходить вам.

 

 

Зміст:

 

  1. Особливості вибору
  2. Скло
  3. Гладка пружинна сталь PEI
  4. Текстурована пружинна сталь PEI
  5. G 10
  6. Поліпропілен
  7. Каптонова стрічка
  8. Адгезивні засоби
  9. Де можна придбати аксесуари та матеріали для 3D друку?

 

 

Особливості вибору

 

При виборі друкованої платформи слід враховувати кілька факторів. У цьому розділі ми розглянемо їх, щоб переконатися, що ви вибрали найбільш відповідну робочу пластину.

Важливим фактором є матеріал поверхні, який є найвищим покриттям на платформі. Зазвичай він визначає, які матеріали ниток працюватимуть на пластині. Зазвичай матеріал поверхні однаковий по всій поверхні, наприклад, у випадку зі скляною платформою. Однак на складальних пластинах, таких як листи PEI із пружинної сталі, використовується наклейка або спеціальне покриття з одного матеріалу для верхнього шару та іншого матеріалу для решти столу.

Другою важливістю друкарської платформи є основний матеріал робочої поверхні. Хоча він не впливає на зчеплення першого та верхнього шару пластини, він визначає її характеристики. Наприклад, основа PEI із пружинної сталі не впливає на те, наскільки добре нитка прилипає до поверхні, але робить бік гнучкою, міцною та магнітною.

Також можна розглянути інші особливості робочого столу, оскільки вони можуть вплинути на продуктивність і зручність використання продукту. Магнетизм, гнучкість, двостороннє покриття та міцність – все це може зробити вашу платформу кращою. Унікальні особливості поверхні зазвичай залежить від матеріалу, з якого вона виготовлена, але не завжди.

Тепер, коли ви знаєте, на що звертати увагу при покупці столу для 3D принтера, перейдемо до кращих варіантів!

 

 

Скло

 

На першому місці стоїть скло, стандартна робоча пластина на багатьох бюджетних 3D-принтерах, таких як Ender 3 V2. Однак ви не можете просто зняти вікна своєї кімнати та друкувати на них. Більшість поверхонь для 3D-друку насправді є загартованим склом, у тому числі з карборундовим покриттям. Воно посилене, термостійке, а також запобігає деформації листа під час друку.

Скляні робочі пластини зазвичай бувають двох стилів: гладкі або текстуровані. Перший забезпечує більш гладкий нижній шар друку. А другий завдяки своїм особливостям підйомів і провалів полегшує видалення деталей, оскільки вони відриваються, коли підкладка остигає. Обидва типи скляних поверхонь працюють практично з будь-яким матеріалом від PLA до нейлону. Але варто враховувати, що, можливо, доведеться використовувати додатковий клей, наприклад, поверх скла, щоб забезпечити міцне прилягання першого шару.

Вам також стануть у нагоді затискачі, щоб прикріпити скляну підставку до принтера, оскільки вона не магнітна, і не приклеєна іншим чином. Все таки, хороші клеючі властивості скляних пластин роблять цю друкарську платформу чудовим варіантом.

Особливості:

  • деталі відриваються, коли платформа остигає;
  • забезпечує гладку нижню частину відбитків;
  • сумісні матеріали: PLA, ABS, PETG, TPU, нейлон.

 

 

Гладка пружинна сталь PEI

 

Цей тип столу покритий PEI і виготовлений із пружинної сталі, яка є гнучкий сталевий матеріал. Він також є феромагнітним, що дозволяє легко знімати та повторно прикріплювати платформу до принтера з магнітною поверхнею. Гнучка частина станини зручна для видалення відбитків, тому що ви можете зігнути поверхню.

Хоча пружинна сталь є відмінним базовим матеріалом для робочої пластини, вона не така цінна, як клейке покриття, тому верхній шар цього типу являє собою гладкий лист поліефіріміду. Цей термопластичний матеріал широко відомий під абревіатурою PEI. Він забезпечує відмінну адгезію для багатьох ниток 3D-друку без додаткового клею зверху.

Плавна зміна PEI забезпечує блискучу поверхню нижнього шару відбитків, але може утруднити видалення деталі (якщо матеріал занадто добре прилипає до гладкої області). Крім того, це означає, що вам доведеться точно налаштувати зміщення по осі Z.

Особливості:

  • гнучкий, дозволяє легко знімати деталі;
  • магнітний для швидкого кріплення пластини;
  • чудова адгезія до більшості матеріалів;
  • забезпечує блискучу поверхню нижньої частини відбитків;
  • сумісні матеріали: PLA, ABS, PETG, TPU, нейлон.

 

 

Текстурована пружинна сталь PEI

 

Як і в попередньому варіанті, ці робочі пластини PEI використовують основу пружинної сталі. Однак такий варіант столу відрізняється, оскільки в ньому використовується поверхня, що текстурує, а не гладке покриття. Це означає, що на поверхні є невеликі підйоми та заглиблення. Як і слід очікувати, відмінності у розмірах пластин відбиваються на нижній частині друкованих моделей, але цей тип має кілька важливих переваг.

В основному текстуровані платформи полегшують видалення деталей, оскільки відбитки прилипатимуть до меншої площі поверхні, ніж на гладкому аркуші PEI. Потрібно лише почекати, щоб стіл остигнув. У вас також буде більше місця для маневру, коли ви робитимете регулювання зміщення по осі Z, оскільки не всі точки пластини мають однакову висоту.

Особливості:

  • гнучкість для легкого видалення деталей;
  • магнітність для зручного кріплення столу;
  • чудова адгезія до більшості матеріалів;
  • більше місця для маневру для зміщення осі Z;
  • сумісні матеріали: PLA, ABS, PETG, TPU, нейлон.

 

 

G 10

 

G10 – менш відомий матеріал для поверхонь. Він також відомий як Garolite або FR4, є особливим типом пластику, який за деякими фізичними властивостями дуже схожий на вуглецеве волокно.

Крім того, G10 жорсткий і дуже міцний, тому вам не доведеться турбуватися про те, що ви випадково зламаєте стіл. Найприємніше - це чудова адгезія до поверхні з матеріалами для 3D-друку, включаючи PLA та PETG; він також вважається одним із найкращих матеріалів для друку на нейлоні.

Особливості:

  • міцний;
  • забезпечує стабільне та надійне прилягання до столу;
  • сумісні матеріали: PLA, ABS, ASA, PET, PETG, TPU, нейлон.

 

 

Поліпропілен

 

Ще один матеріал, на який варто звернути увагу, – це поліпропілен (скорочено ПП). Він є напівпрозорим, тонким пластиком, який ви можете зігнути.

Виготовлені з нього будівельні деталі стійкі до високих температур і можуть використовуватися при нагріванні столу до 120 °C. Оскільки він міцно зв'язується з іншими пластиками, поліпропілен є відмінним варіантом поверхні для друку більшості матеріалів. Це PLA, ABS, PETG та навіть поліпропілен.

На жаль, вони легко дряпаються і будь-які дефекти столу, швидше за все, будуть видні на нижній частині відбитків. Аналогічно, деякі користувачі стикалися з жолобленням та іншими деформаціями основи, що є природним явищем для пластмас, коли їх неодноразово нагрівають та охолоджують. Якщо це станеться, вам доведеться придбати новий стіл.

Особливості:

  • стійкість до високих температур;
  • напівгнучкий для легкого зняття деталей;
  • сумісні матеріали: PLA, ABS, PETG, PC, TPU, нейлон, поліпропілен.

 

 

Каптонова стрічка

 

Каптонова стрічка - це особливий тип клейкої смуги, яку можна використовувати як поверхню для друку поверх існуючої платформи. Це скоріше доповнення, ніж справжня робоча пластина. Вона поставляється в котушках і зазвичай має одну липку сторону (для приклеювання до поверхні), а зворотну – з полііміду.

Поліімідна сторона забезпечує чудові адгезійні властивості, а матеріали для 3D-друку, такі як PLA та ABS, міцно прилипають до матеріалу. Ще однією важливою характеристикою каптонової стрічки є її висока термостійкість: вона може працювати при температурах до 280 °C.

На жаль, її наклеювання на існуючу друкарську платформу може виявитися тривалим процесом, оскільки це потрібно зробити акуратно і потім видалити бульбашки повітря. Тим не менш, каптонова стрічка – відмінний варіант для тих, хто хоче швидко і легко додати або замінити верхній шар робочої пластини.

Особливості:

  • застосовується до існуючих друкованих платформ
  • сильний клей
  • стійкість до високих температур
  • сумісні матеріали: PLA, ABS, PETG.

 

 

Адгезивні засоби

 

Навіть якщо у вас чудова робоча пластина, вам може знадобитися клей, щоб перший шар відбитків добре прилип до друкарської платформи. Можливо, вашому принтеру знадобиться невелика додаткова допомога.

У цьому розділі ми коротко розглянемо кілька відмінних засобів для клеювання, які можна використовувати поверх друкарської платформи. Тепер перейдемо до варіантів:

  • Каптонова стрічка є скоріше заміною клею для друкарської платформи, ніж допоміжним засобом. Крім того, її поліімідна поверхня стійка до високих температур та забезпечує хорошу адгезію до більшості друкованих матеріалів. •
  • Клей – це найпопулярніший клеючий засіб. Він справляється зі своїм завданням для більшості матеріалів, таких як PLA та ABS. Однак варто зазначити, що вам слід часто чистити друкарську платформу. Якщо використовувати клей занадто часто, може утворитися вкрай небажаний залишок.
  • Малярна стрічка – це ще один варіант, який можна наклеїти на існуючу друкарську платформу. Вона доступна практично в будь-якому господарському магазині та чудово допомагає зберегти відбитки.
  • Лак для волосся - відмінно працює як клейкий засіб. Але варто враховувати, що вам доведеться зчищати його з друкарської платформи, якщо ви використовуєте його занадто часто. Крім того, оскільки лак для волосся легко спалахує, будьте обережні цього використанням.

 

 

Де можна придбати аксесуари та матеріали для 3D друку

 

Магазин Артлайн готовий вам надати великий вибір різної техніки та матеріалів для друку. Ми завжди готові відповісти на всі питання щодо купівлі техніки.

м. Київ, вул. Кирилівська, 104

  • (080) 033-10-06
  • (044) 338-10-06
  • (066) 356-10-01
  • (097) 356-10-01
  • (063) 356-10-01

[email protected]

Питання

+ Які зручності користування надає робоча пластина?
Вибравши для себе потрібний стіл, ви зможете досягти гладкого відбитка вашого проекту та з легкістю відліпити його.
+ Які недоліки?
Одні пластини легко дряпаються, інші складно відлипають від робочої поверхні. Тому будь-які дефекти столу надруковані на вашому проекті.
+ Чи є альтернатива клею?
Можна використовувати каптонову та малярну стрічку, а також лак для волосся. З останнім потрібно бути обережнішими, і дотримуватися всіх правил безпеки.