#zd-pechat

Як прибрати ефект дзвону та побороти всі вібрації на 3D-принтері?

Як прибрати ефект дзвону та побороти всі вібрації на 3D-принтері?

Дзвін є хвилястим візерунком, який можна побачити на поверхні відбитка через гойдання або вібрації 3D-принтера. Користувачі можуть спостерігати цей візерунок у ситуації, коли екструдер різко змінює свій напрямок, наприклад, поруч із гострим кутом.

Припустимо, ви створюєте куб 20 мм. У цій ситуації, коли екструдер постійно перемикатиметься для створення інших граней моделі, він змінюватиме напрямок. Така інерція спричинить появу вібрацій. На відбитку з'являться дефекти, пов'язані з такими змінами напряму.

 

 

Зміст:

 

  1. Занадто швидкий друк
  2. Найкраща швидкість друку
  3. Як зменшити вібрацію
  4. Прискорення прошивки
  5. Механічні проблеми
  6. Де можна купити найкращий 3D-принтер?

 

 

Занадто швидкий друк

 

Ця причина появи ефекту дзвону проявляється у ситуації, коли апарат швидко рухається. Це можна спостерігати, коли машина раптово змінює свій напрямок. Такі швидкі рухи спричиняють прояви затяжних вібрацій. Тому варто зменшити швидкість роботи. Для виконання цього процесу в Simplify3D слід відкрити меню "Змінити параметри процесу", після чого перейти до підрозділу "Швидкості". Оператору потрібно внести зміни у вкладці «Швидкість друку за умовчанням» та «Швидкість переміщення по осях X/Y». У першому пункті ви поставите швидкість для будь-яких рухів, коли не відбувається видавлювання філаменту. Для досягнення необхідного ефекту потрібно виконати налаштування двох параметрів.

 

 

Найкраща швидкість друку

 

Від швидкості друку безпосередньо залежить, скільки філаменту буде використано пристроєм. Для отримання вишуканої моделі та вирішення проблем з дзвоном потрібно встановити таку швидкість, яка буде відповідати категорії використовуваного принтера. Для повільних апаратів можна встановити швидкість 40-80 мм/с. Якщо ви працюєте із середньошвидкісним пристроєм, то найкращим варіантом буде 100 мм/с. Наразі існують високошвидкісні машини, для яких швидкість 150 мм/с є нормальною. Виробники принтерів пропонують оптимальні показники швидкості своїх пристроїв.

 

 

Як зменшити вібрацію

 

Кожна конструкція має одну або кілька критичних точок. На цих точках відбувається резонанс при збудженні джерелом кінетичної енергії, що викликає вібрацію поруч із цими критичними точками. Навіть через невелику вібрацію, яка близька до критичної частоти, в об'єкті може спостерігатися сильна вібрація. Резонанс проявляється, коли цикли вібрації збігаються.

Великий діапазон частот вібрації створюється в 3D-принтерах, у яких імпульсні двигуни та рухомі частини. Вони працюють із великим спектром швидкостей, тому діапазон частот вібрації може бути дуже великим. Деякі пристрої викликають вібрацію об'єкта через конструкції, які підключені до принтера, наприклад камери для відеоспостереження за друком. Для вирішення проблеми вібрації в критичних точках необхідно внести зміни в одну або для кількох частот, жорсткість або масу. Інші методи ефективними не будуть.

Користувачі не зможуть досягти значного успіху, якщо послаблюватимуть багато вібрацій 3D-принтера або намагатимуться їх змінити. Більшого успіху можна досягти шляхом зміни жорсткості або маси того, що створює неприйнятні рівні вібрації. Ще треба зазначити, що в деяких ситуаціях зменшення жорсткості та маси матиме такий самий успіх, як і їх збільшення. Мета користувача має полягати у тому, щоб відсунути критичні частоти об'єкта від частоти його збудження. Цей метод базується на пробах та помилках.

 

 

Прискорення прошивки

 

Прошивка апарата найчастіше використовує різні елементи керування прискоренням. Це забезпечує вирішення питання із різкими змінами напряму. За допомогою таких налаштувань апарат повільніше набиратиме швидкість, після чого уповільнення також буде повільним. Така опція є важливою для усунення несправностей з дзвоном. Якщо з поточною прошивкою пристрою вам працювати комфортно, то можете в програмі знизити налаштування прискорення. Це забезпечить більш плавну зміну швидкості. Також це ефективно вирішить проблему.

 

 

Механічні проблеми

 

Якщо запропоновані вище методи не вирішили неполадку з дзвоном, варто звернути увагу на механічні проблеми. Вони можуть спричинити суттєву вібрацію. Припустимо, у пристрої є поламаний кронштейн, може просто послабився гвинт. Це спричинить появу надмірних вібрацій. Тому користувачеві слід уважно спостерігати за робочим пристроєм під час друку, щоб визначити джерело вібрацій. На практиці у багатьох операторів дзвін був пов'язаний із такими проблемами пристрою. Тому цей метод слід використовувати всім користувачам, які не змогли прибрати дзвін за перерахованими вище інструкціями.

Дуже часто ефект дзвону відбувається через коливання осі Z. Привести до проблеми може кривий вал подачі. Також до основних причин неполадки відноситься закусування елементів, що обертаються, і в вигнутих напрямках. У деяких ситуаціях це відбувається через температурні перепади в ноззлі. Вони з'являються через поламаний датчик термопари або нагрівача. Також збої можуть бути зафіксовані у системній платі апарату. У будь-якій ситуації такі проблеми говорять про необхідність ремонту машини. Оператору буде потрібно провести перевірку всіх вузлів апарату на наявність перекосів. Також слід визначити люфти та заїдання. Користувачі повинні бути впевнені, що температура ноззла є стабільною. Для цього існують спеціальні тести. Ще зверніть увагу на якість використовуваного філаменту, в деяких ситуаціях потрібно замінити котушку для вирішення проблеми з ефектом дзвону.

Не слід забувати, що 3D-принтер є дуже складним апаратом. Практично всі користувачі стикаються з певними проблемами під час його використання. Найчастіше це різні дефекти з відбитками. При появі несправностей не потрібно панікувати. Краще скористатися порадами професіоналів та самостійно вирішити проблеми. Якщо ви не можете виправити неполадку, необхідно звернутися до кваліфікованих фахівців.

 

 

Де можна купити найкращий 3D-принтер?

 

Придбання якісного принтера дозволить вирішити ситуацію з багатьма проблемами. Артлайн пропонує 3D-принтери від провідних виробників. Техніка із серії Creality Ender користується популярністю, оскільки вона забезпечує максимальну віддачу від вкладених грошей. У них пропонуються важливі опції, які роблять процес друку зручнішим та ефективнішим. Пристрої компанії ELEGOO відрізняються високою якістю друку. Користувачі зможуть створювати моделі з підвищеною роздільною здатністю. Кваліфікована техпідтримка Артлайн допомагає клієнтам у виборі техніки.

 

м. Київ, вул. Кирилівська, 104

  • (080) 033-10-06
  • (044) 338-10-06
  • (066) 356-10-01
  • (097) 356-10-01
  • (063) 356-10-01

[email protected]

Питання

+ Як виправити дзвін під час друку?
Оператору спочатку потрібно знизити швидкість друку до 60 мм/с або менше. Це є першочерговим кроком для вирішення проблеми. Ще слід дізнатися значення встановленої швидкості друку для застосовуваного матеріалу. Такий крок дозволить суттєво покращити результати роботи. Розмістити апарат слід на рівну і тверду поверхню, щоб під час роботи були відсутні вібрації. Все це буде запорукою отримання якісного друку без ефектів дзвону.
+ Які проблеми виникають під час друку?
Оператор може зіткнутися з найрізноманітнішими проблемами під час створення відбитків. Це можуть бути загини краю деталі, відсутність заповнення, засмічення ноззла та багато іншого. Усе це негативно впливає на відбитки. Користувачам слід уважно стежити за появою дефектів та оперативно їх вирішувати.
+ Як зменшити шум 3D-принтера?
Для вирішення проблем із шумом варто змастити рухомі частини апарата. Шляхом правильного змащення важливих елементів, наприклад, ходові гвинти, лінійні стрижні та інше, можна суттєво знизити рівень шуму та тертя. Для мастила варто використовувати лише високоякісні матеріали, які спеціально розроблені для 3D-принтерів. При нанесенні мастила потрібно дотримуватись правил безпеки. Використовуйте мастило економно, щоб воно не притягувало бруд і пил.