#zd-pechat

Як уникнути зсуву шарів в процесі 3д-друку?

Як уникнути зсуву шарів в процесі 3д-друку?

Багато 3D-принтерів функціонують з єдиною системою керування, де використовується розімкнений контур. Це досить химерний метод, так як у нього немає зворотного зв'язку про поточне розташування головки інструменту. Апарат намагається у певну позицію перемістити інструментальну головку. Найчастіше така схема функціонує без збоїв, оскільки апарат приводиться в рух за допомогою крокового двигуна. Він приводить 3D-принтер у рух. Крокові двигуни досить потужні, а значних перешкод для переміщення головки інструменту немає.

Якщо щось почне відбуватися неправильно, апарат це не визначить. Наприклад, користувач може випадково зачепити пристрій під час роботи, що призведе до переміщення головки. У машини відсутній зворотний зв'язок, тому цей збій виявлено не буде. 3D-принтер продовжить робочий процес, ніби нічого не сталося. Якщо ви побачите, що відбувається розбіжність шарів на створюваному виробі, це призводить до однієї з нижче розглянутої проблемі. При появі таких помилок в апараті немає великих можливостей для пошуку та вирішення проблеми. Далі ми розглянемо способи вирішення проблеми.

 

 

Зміст:

 

  1. Загальні рішення
    1. Головка інструменту рухається надто швидко
    2. Механічні чи електричні проблеми
  2. Де можна купити найкращий 3D-принтер?

 

 

Загальні рішення

 

 

Головка інструменту рухається надто швидко

 

Двигуни апарату можуть мати проблеми з вирішенням свого завдання, коли 3D-друк здійснюється на досить великій швидкості. Якщо користувач спробує швидше перемістити пристрій, ніж це зможуть витримати двигуни, то буде чути клацання. Це буде знаком про те, що двигун не здатний виконати це завдання.

Якщо відбувається подібна проблема, то решта відбитка не буде суміщена з тим, що вже було надруковано. Якщо ви бачите, що рух 3D-принтера здійснюється занадто швидко, швидкість роботи слід знизити на 50%. Потім дивимося, чи було вирішено проблему. Для виконання цієї перевірки необхідно натиснути «Змінити параметри процесу», після чого вказуємо на меню «Швидкість». Потім потрібно виконати регулювання у розділі «Швидкість друку за замовчуванням», аналогічні дії виконуємо у вкладці «Швидкість руху по осях X/Y».

За замовчуванням швидкість 3D-друку відповідає за швидкість всіх рухів пристрою, коли активно виходить пластик із екструдера. Від швидкостей X/Y осей залежить швидкість швидких рухів, коли не відбувається видавлювання пластику. Коли такі швидкості занадто великі, то може відбутися перемикання передач. У розширених налаштуваннях з'являється можливість прошивки апарата знизити його прискорення. Це дозволить досягти уповільнення та більш плавного збільшення швидкості.

 

 

Механічні чи електричні проблеми

 

Припустимо, що ви знизили швидкість 3D-друку, але це не призвело до вирішення проблеми зі зміщенням шарів. У цьому випадку варто розглянути питання з електричними чи механічними неполадками апарата. Наприклад, у більшості пристроїв використовуються ремені. З їхньою допомогою забезпечується контроль двигуна за положенням головки. Найчастіше ремені виробляються з гуми, після чого армуються певного типу волокнами, що дозволяє досягти додаткової міцності. Після деякого часу ремені починають розтягуватися, що негативно впливає на його натяг. Головка інструмента починає неправильно позиціонуватися.

Коли натяг занадто слабшає, то на верхній частині приводного шківа відбувається прослизання ременя. У цій ситуації відбуватиметься обертання шківа, але ремінь не рухатиметься. Якщо відразу туго встановити ремінь, це призведе до додаткових проблем. Через перетягнутий ремень у підшипниках спостерігатиметься надмірне тертя, що стане перешкодою для обертання двигуна. Якщо ви хочете добитися складання ідеального рівня, то для запобігання прослизу ремінь слід трохи натягнути, але не туго. Тут головне, щоб система не мала можливості обертатися. Якщо з не поєднаними шарами спостерігатимуться проблеми, то в першу чергу потрібно перевірити, щоб на всіх ременях було правильне натягування. Жоден ремінь не повинен бути надто тугим чи вільним. Якщо ви припускаєте, що є можливість виникнення проблеми, то за відповідними інструкціями слід звернутися до розробників 3D-принтера.

У різних апаратах використовуються ремені, що рухаються за допомогою шківів. Вони кріпляться до валу двигуна, при цьому застосовуються настановні гвинти. За допомогою таких гвинтів відбувається закріплення шківа на валу двигуна, тому два предмети починають обертатися разом. Коли відбувається ослаблення гвинта, то шків з валом двигуна обертатися не буде. Мотор зможе крутитися, але ремені та шків залишаться нерухомими. У цій ситуації в потрібне місце не може потрапити головка інструменту, тому на всіх наступних шарах відбитка будуть проблеми з вирівнюванням. Якщо розбіжність шарів триватиме, потрібно перевірити, щоб кріплення двигуна були затягнутими.

Існують інші варіанти електричних проблем, які призводять до того, що двигуни втрачають положення. Це може статися, коли до двигунів подається мало електричного струму, тому для обертання недостатньо потужності. Ще електроніка драйвера здатна перегрітися, тому обертання тимчасово зупиняються доти, доки електроніка не охолоне. Це далеко не всі причини проблеми, але ви зможете перевірити деякі ситуації, щоб вирішити питання з постійним усуненням шарів.

 

 

Де можна купити найкращий 3D-принтер?

 

Якщо ви хочете користуватися лише надійними та якісними пристроями, то звертайтесь до Артлайну. У каталозі інтернет-магазину пропонується великий вибір 3D-принтерів від найкращих виробників. Кваліфікована техпідтримка відповість на ваші запитання та допоможе вибрати той варіант машини, яка зможе вирішити ваші проблеми.

 

м. Київ, вул. Кирилівська, 104

  • (080) 033-10-06
  • (044) 338-10-06
  • (066) 356-10-01
  • (097) 356-10-01
  • (063) 356-10-01

[email protected]

Питання

+ Чому відбувається зміщення шарів під час 3D-друку?
Чим слабкішим відбувається провисання шарів, тим більше залишається місця для переміщення головки та платформи. Це явна причина усунення шарів.
+ Як зупинити рух 3D-друку?
Користувач повинен перевірити, щоб 3D-принтер розміщувався на стійкій та рівній поверхні. На ній повинні бути відсутні вібрації. Найчастіше для підвищення стійкості апарату використовується збільшення його ваги.
+ Як виглядає зсув шарів?
Найчастіше шари зміщуються в одному напрямку. Це стає причиною нахилу відбитка.