#layfkhaki-ili-kak-vybrat

Рідинне або повітряне охолодження ПК

Що купити – рідинне або повітряне охолодження ПК?

Це питання на сьогоднішній день є одним з найбільш затребуваних. Будь-яке, а особливо потужне комплектування ПК потребує відповідного охолодження, тим більше при інтенсивній роботі. Сучасні флагманські GPU виділяють до 300 Вт тепла, а часто навіть більше. Існує безліч різних типів ПК, які можна зібрати, але способів охолодження процесора тільки 2: повітря або рідина. При цьому з рідинного типу варто виділити фірму EKWB Україна, котра зарекомендувала себе як якісного виробника. Щоб докладніше про це дізнатися, ви можете подивитися відеоролик нижче. 

 

 

Зміст:

  1. Основні особливості типів охолодження
    1. Особливості охолодження відеокарти
  2. Основні переваги і недоліки повітряного охолодження
  3. Основні переваги і недоліки рідинного охолодження
  4. Габарити
  5. Зручність монтажу
  6. Надійність і довговічність
  7. Який найкращий спосіб охолодити ЦП?
  8. Підсумок і вибір
    1. Де купити водяну або повітряну систему охолодження для ПК?

 

 

Основні особливості типів охолодження

 

Незалежно від типу ПК, який ви вирішите зібрати, вам доведеться охолоджувати процесор і, власне, весь комп'ютер. Тому кожному необхідно знати, яке охолодження є кращим і яке знадобиться саме вам.

Рідинне охолодження – непоганий спосіб охолодити ЦП, вода відводить тепло ефективніше повітря. Воно також робить роботу вашого ПК тихіше, тому що вентилятор не буде постійно працювати на високих оборотах. СРО (система рідинного охолодження) дає можливість сильніше навантажувати CPU, особливо коли в приміщенні, де стоїть ПК, спекотно.

Якщо ви часто навантажуєте процесор вимогливими завданнями, і/або іграми, через довгу роботу на високих частотах СРО в цьому плані виграє. Система рідинного охолодження дозволяє процесору більше часу не скидати частоти і дає можливість вичавити максимум продуктивності з комплектуючих, і не допустити при цьому перегріву, коли вмикаються захисні механізми.

Універсальні СРО не обмежуються тільки процесором. Додавши монтажний комплект з рідинним охолодженням, ви зможете використовувати ті ж переваги води в графічному процесорі. І, як вам скаже будь-який геймер, охолодження відеокарти часто більш важливо, ніж охолодження процесора під час інтенсивних матчів або високовимогливих ігор. Рідинне охолодження можна встановити окремо на відеокарту.

 

Особливості охолодження відеокарти

Охолодження сучасних GPU – це завдання більш складне, ніж охолодження CPU, оскільки сусідні слоти PCI-Express на материнській платі розташовані дуже близько. Також ускладнює цю задачу те, що системи живлення у відеокарт досить різні, і придумати універсальні радіатори під системи охолодження просто неможливо. Проте, рідинне охолодження для відеокарт на сьогоднішній день стає все більш актуальним і застосовують його все частіше.

 

 

Основні переваги і недоліки повітряного охолодження

 

Один з великих плюсів використання вентиляторів для охолодження вашої системи полягає в тому, що в багатьох випадках вам не потрібно буде нічого робити, щоб створити гідну систему охолодження. Якщо корпус вашої системи не з дешевих, висока ймовірність того, що виробник вже встановив саме те, що вам потрібно, а саме: впускний вентилятор спереду, який виштовхує зовнішнє повітря через жорсткі диски, і витяжний вентилятор, щоб гаряче повітря вилітало з задньої частини шасі.

Повітроохолоджувачі більшого розміру зазвичай краще розсіюють тепло, але не завжди є місце для громіздкого обладнання, особливо в ПК з невеликим системним блоком. Отже, найголовніший мінус традиційного повітряного охолодження – те, що вентилятори не так ефективні, як водяне охолодження, що може стати великою проблемою для сильно розігнаних ЦП або в потужних установках з декількома відеокартами.

 

 

Основні переваги і недоліки рідинного охолодження

У СРО використовується насос для проштовхування рідини через сполучні труби. Тепло, що виходить від компонента, віддається в насос, а потім воді (якщо це водяне охолодження), або іншій рідині. Вона буде перекачуватися по системі замкнутого контуру. Після цього, радіатор піддає рідину впливу повітря, допомагаючи їй охолонути. Така система охолоджує комплектування краще, ніж стандартна повітряна система охолодження, але коштує дорожче.

 

 

Габарити 

 

Не секрет, що великі повітряні охолоджувачі створюють ряд незручностей, якщо говорити про габарити. Так вони нерідко перекривають один або кілька слотів для оперативної пам'яті. Це, в свою чергу, змушує виробника використовувати модулі з низькими радіаторами, тим самим ускладнюючи їх заміну, або взагалі задіювати тільки вільні роз'єми.

Повітряний охолоджувач загальною масою близько 1 кг з обертовими вентиляторами створюватиме неабияке навантаження на материнську плату, навіть при використанні підсилювальної пластини. Згодом це може привести до пошкодження процесора або самого кріплення кулера, якщо виробник віддав перевагу недорогим пластиковим деталям. До того ж, габаритний охолоджувач, висотою близько 160 мм поміститься далеко не в кожен корпус, по крайній мірі із закритою бічною кришкою. Невеликі ж рішення будуть менш ефективними, що призведе до більшого рівня шуму і, що найважливіше, більш високої температури.

У випадку з СРО більшості перерахованих проблем немає. Зазвичай, водоблоки мають невеликі розміри, тим самим забезпечуючи вільний доступ до всіх слотів і роз'ємів, які знаходяться в важкодоступних місцях або в місцях, де міг би знаходиться досить великий, потужний повітряний охолоджувач. До того ж, сам радіатор нерідко можна вивести за межі комп'ютерного корпусу, особливо якщо мова йде про компактне 120 мм рішення. Але, як показує практика, при покупці габаритної системи охолодження, будь то повітряної або водяної, не має значення, в яких місцях слоти або роз'єми будуть перекриватися.

 

 

Зручність монтажу

 

Що стосується легкості установки, то монтаж більшості повітряних охолоджувачів дуже простий. Основою кріплення часто виступає підсилювальна пластина, яка забезпечує рівномірний розподіл ваги по материнській платі. З лицьового боку до неї кріпиться інша частина конструкції, створюючи такий собі «каркас». Після цих дій достатньо нанести термопасту і за допомогою звичайної пари гвинтів закріпити радіатор.

У випадку з системою водяного охолодження монтаж трохи складніше. Її структура не така проста, але все одно не викликає великих труднощів. Вентилятори і радіатор, як і в випадку з повітряним охолодженням, також присутні. Необхідно лише мати місце для установки радіатора. До водоблоку зазвичай спочатку кріпляться «вушка», за допомогою яких він фіксується на материнської платі. Інша частина кріплення часто включає в себе ту ж підсилювальну пластину, що і у випадку з повітряним охолодженням.

Установка СРО вимагає ретельного планування.

Оскільки насос, радіатор і охолоджуюча рідина автономні, після установки потрібно лише невелике технічне обслуговування. Не варто скидати з рахунків і той факт, що після всієї установки різнокольорові трубки всередині ПК, наповнені рідиною, виглядають досить стильно. А що можна сказати про надійність повітряних і водяних кулерів?

 

 

Надійність і довговічність

 

Тут все просто. Чим простіше пристрій, тим менш імовірний його вихід з ладу. Відповідно, повітряна система охолодження поза конкуренцією. У водяному охолодженні згодом доведеться додати або замінити холодоагент, що після закінчення гарантійного терміну лягає на плечі власника. Помпа, яка ініціює циркуляцію рідини в системі, теж не вічна. Крім того, на відміну від інших елементів, нерідко вона більш вимоглива до живлення.

 

 

Який найкращий спосіб охолодити ЦП

 

Як повітряні, так і рідинні додаткові охолоджувачі забезпечують підвищену ефективність охолодження в порівнянні зі стандартним кулером ЦП. Однак система охолодження, яку можна використовувати в збірці ПК, зазвичай залежить від безлічі різних факторів, пов'язаних з продуктивністю. Такі речі, як сумісність і зовнішній вигляд, також грають роль.

І хоча рідинне охолодження перевершує повітряне в різних сценаріях, вам, ймовірно, слід засновувати своє рішення на тому, що вам дійсно потрібно. Немає причин використовувати рідинне охолодження, якщо ваш процесор сильно не нагрівається, і немає причин використовувати подвійне повітряне охолодження, якщо ви навіть не граєте.

Насправді не існує кращого способу охолодження процесора. Кожен ПК унікальний відповідно до особливостей його використання, і кулер ЦП – лише одне з безлічі пристроїв, якими ви можете управляти. Тому, який спосіб охолодити процесор найкращий саме для вас, вирішувати вам!

 

 

Підсумок і вибір

 

Отже, повернемося до початкового питання про те, що краще – рідинне або повітряне охолодження ПК. Відповідь залежить від того, як ви використовуєте свій комп'ютер, а також від очікуваної продуктивності і робочих навантажень. Варто також враховувати, що в системних блоках з обмеженим простором більш привабливим є все ж СРО. У більш просторих системних блоках часто вистачить потужного повітряного охолодження. Однак варто подбати про додаткову циркуляцію повітря усередині корпусу, щоб материнська плата і особливо елементи вузла системи живлення процесора не перегрівалися.

Якщо ви хочете досягти майже безшумної роботи і найбільш ефективного охолодження, тоді рідинне охолодження підійде вам найкраще. Водяне охолодження набагато тихіше, ніж корпус з вентиляторами. Якщо у вас невеликий бюджет або ви хочете обмежитися простою установкою, нехай навіть з більш низькою максимальною продуктивністю і більш високим рівнем шуму, можемо вам порекомендувати повітряне охолодження.

При виборі подумайте про те, як ви використовуєте свій комп'ютер і як плануєте використовувати його в майбутньому. Чи граєте ви в дуже вимогливі ігри? Може, ви граєте в ігри і одночасно транслюєте ігровий процес на Twitch, працюєте з відеомонтажем високого рівня складності або виконуєте подібні завдання, з якими впорається лише водяне охолодження. В такому випадку, рідинне охолодження забезпечить високу швидкість, графіку і потужність. Хоча обидва є відмінними рішеннями, вони призначені для трохи різних варіантів використання. Вам вирішувати, що краще підходить для вашого комп'ютера. Система рідинного охолодження також дає можливість вичавити максимум продуктивності з комплектуючих і не допустити при цьому перегріву, при якому включаються захисні механізми.

 

Де купити водяну або повітряну систему охолодження для ПК

Водяну або повітряну систему охолодження для вашого ПК ви завжди можете купити в магазині Artline. Крім цього, тут продаються готові збірки з водяним і з повітряним охолодженням. Фахівці допоможуть підібрати систему охолодження за найкращою ціною. Ми надаємо якісні консультації з будь-яких питань, пов'язаних з комп'ютерами і робочими станціями. Телефонуйте, пишіть нам у зручний для вас час.

 

м. Київ, вул. Кирилівська, 104

  • (080) 033-10-06
  • (044) 338-10-06
  • (066) 356-10-01
  • (097) 356-10-01
  • (063) 356-10-01

[email protected]