#benchmarki

Тестування відеокарти NVIDIA GeForce RTX 4090 24GB у рендеринзі та монтажі

Купити NVIDIA GeForce RTX 4090 24GB

Відеокарта NVIDIA GeForce RTX 4090 24GB сколихнула ринок графічних процесорів. Виробники та оглядачі заявляють, що вона забезпечує значний приріст продуктивності. Особливо на це впливає DLSS 3. Наприклад, пишуть, що в іграх ви отримаєте в середньому приблизно на 70% більшу частоту кадрів. Ми в Артлайн вирішили перевірити нову модель у програмах для рендеринзі та монтажі.

 

 

Зміст:

  1. Особливості відеокарти
  2. Результати тестів
    1. DaVinci Resolve Studio
    2. Adobe Premiere Pro
    3. Adobe After Effects
    4. Unreal Engine
    5. V-Ray
    6. OctaneRender
    7. Redshift
    8. Blender
  3. Висновки
    1. Де можна придбати відеокарту GeForce RTX 4090?

 

 

Особливості відеокарти

 

RTX 4090 – далеко не найдоступніша модель графічного процесора в лінійці, а її величезні розміри можуть ускладнити установку в деякі корпуси ПК. Відеокарта також використовує потужність 450 Вт, тому вам знадобиться багато запасних роз'ємів PCIe, щоб підключити її. Але якщо все це не є для вас суттєвими недоліками, дана карта здатна забезпечити якість 4K краще, ніж будь-яка інша.

RTX 4090 Founders Edition поставляється у до смішного величезній коробці. При цьому сам пристрій майже на 10 мм коротший, ніж RTX 3090. У більшості збирачів не буде жодних проблем із встановленням у корпус. Але все ж таки в деяких випадках величезний розмір стане проблемою, особливо якщо користувач придбає якусь кастомну RTX 4090, розміри якої виходять далеко за рамки моделей Founders Edition.

Хоча загальний зовнішній вигляд RTX 4090 дуже схожий на RTX 3090, RTX 4090 має перероблений кулер із сімома лопатями замість дев'яти. Тепер цей вентилятор займає більшу частину задньої частини карти.

Nvidia також замінила свій роз'єм живлення на RTX 4090 та використовує один 12-контактний стандарт PCIe 5, який може забезпечити загальну потужність до 600 Вт. Це той самий роз'єм, що і на RTX 3090 Ti. Nvidia також постачає в коробці адаптерний кабель 12VHPWR, щоб ви могли підключити чотири восьмиконтактні кабелі живлення PCIe. Це вдвічі більше восьмиконтактних кабелів, необхідних RTX 3090, але технічно вам потрібно підключити тільки три таких кабелі, кожен з яких може забезпечити потужність 150 Вт. Загалом це забезпечує 450 Вт, і Nvidia рекомендує підключити четвертий восьмиконтактний роз'єм, якщо ви плануєте розігнати карту.

Також для RTX 4090 знадобиться блок живлення потужністю 1000 Вт, тому що потрібно буде з'єднати його із процесорами останнього покоління, щоб забезпечити всю доступну потужність. Nvidia рекомендує сумарну потужність 850 Вт, але для розгону може знадобитися додатковий запас.

Плюси:

  • відмінна продуктивність у 4K;
  • DLSS 3 змінює частоту кадрів;
  • 24 ГБ відеопам'яті.

Мінуси:

  • споживана потужність 450 Вт;
  • великі розміри.

 

 

Результати тестів

 

Для того, щоб зрозуміти, наскільки краще працює новий чіп від NVIDIA ми порівняємо його з відеокартами попереднього покоління, а також з AMD Radeon RX 6900XT, щоб побачити продуктивність в порівнянні з конкурентом. Що ж, приступимо до тестів.

 

DaVinci Resolve Studio

DaVinci Resolve Studio краще, ніж інший будь-який нелінійний редактор може використовувати високопродуктивні відеочіпи та збірки навіть з кількома відеокартами. Тест проводиться у чотирьох напрямках: обробка ефектів, дебайеризація та декодування (якщо необхідно) RAW-контенту, декодування H.264/HEVC та кодування H.264/HEVC.

На першому скріншоті ми можемо подивитися на загальний бал усіх областей, що тестуються. Показники 4090 вище приблизно на 9% ніж у 3090Ti і на 10% ніж у 3090. Однак ряд процесів, що використовуються в цьому тесті, часто майже повністю обробляються CPU.

На другому скріншоті демонструється оцінка графічного процесора (GPU) у роботі з OpenFX та шумозаглушенням. RTX 4090 краще справляється із завданням ніж усі представлені карти на: 34% порівняно з RTX 3090 Ti, 42% швидше, ніж RTX 3090, та 40%, якщо порівнювати з подвійною RTX 3090.

Розглядаючи скріншот №3, не можна помітити значне зростання продуктивності кодування H.264. Однак, RTX 4090 виявилася на чверть сотні відсотків швидше за попереднє покоління. Важливо також відзначити, що в цій галузі AMD йде нарівні з NVIDIA, чого не скажеш про інші області.

І, нарешті, 4-й скріншот є тестом дебайеризації RED/BRAW. Як бачимо, продуктивність 4090 не дуже відрізняється від відеокарт попередніх поколінь.

 

Adobe Premiere Pro

І знову почнемо із загальної оцінки. Тут RTX 4090 всього на 7% відсотків потужніший за карти попередніх поколінь. Єдина сфера, в якій дана відеокарта дає вам приріст продуктивності (14%) – це ефекти типу Lumetri Color (розмиття і т.д.).

Третій скріншот демонструє середній результат усіх тестів декодування/кодування H.264 та HEVC. Тут спостерігається приріст 4090 приблизно 13% порівняно з 3090.

 

Adobe After Effects

Якщо дивитися на збільшення продуктивності загалом, то великої різниці між 4090 та серією 30 побачити не можна. Вона становить приблизно 2%. Однак подивимося, які результати будуть, якщо тестувати безпосередньо сам GPU. Ця серія тестів дає максимальне навантаження на графічний процесор, хоча насправді ніхто не використовує After Effects з таким набором функцій.

Але навіть незважаючи на окремий тест GPU, RTX 4090 все одно не дає суттєвої різниці, в порівнянні з RTX 3090 і RTX 3090 Ti.

 

Unreal Engine

А ось ми дісталися до ігор. У цьому тесті ми використовували різні сцени: з трасуванням і без променів, а також з різними розширеннями екрану. Однак, ми не використовували DLSS, оскільки третю версію підтримують лише RTX 4090, тоді як решта лише друга версія. До того ж далеко не всі розробники будуть використовувати DLSS у професійних цілях щодня. Тому в даному тесті ми порівнюємо лише «сиру» міць.

Загалом частота кадрів (FPS) зросла на 78%, якщо порівнювати з RTX 3090 Ti та на 93% (тобто майже вдвічі) порівняно з RTX 3090.

Однак, хочеться звернути увагу також і на те, що в цьому поколінні відеокарт прибрали підтримку NVLink, оскільки це потрібно. Так чи інакше, не надто багато людей буде використовувати цю відеокарту (точніше відразу дві відеокарти) у цьому режимі, тому що продуктивність однієї RTX 4090 буде приблизно на тому ж рівні, що і продуктивність двох 3090, але без проблем, пов'язаних із використанням двох GPU у зв'язці.

 

V-Ray

Нове покоління відеокарт – це завжди найцікавіше щодо рендерингу за допомогою GPU, оскільки саме в даному сегменті спостерігається значне зростання потужності графічного процесора. Почнемо рендеринг V-Ray, від розробника Chaos Group. Він підходить як для тестування одного графічного процесора, так і для GPU одночасно.

За результатами ми бачимо, що RTX 4090 більш ніж на 100% швидше ніж RTX 3090. Більше того, вона навіть потужніша, ніж 2 RTX 3090 у зв'язці, щоправда, не сильно. А якщо порівнювати з старішими поколіннями графічних процесорів, то, наприклад, у порівнянні з 2080 Ti, RTX 4090 буде потужнішим за неї в 4 рази, при тому, що на ринку та всього 4 роки.

Нам пощастило використовувати 2 RTX 4090, але, що цікаво, більше відеокарт ми не змогли використовувати не тільки тому, що це накладало фізичні обмеження, але й тому, що для підключення однієї відеокарти потрібно відразу 4 восьмипінові конектори PCIe, а в більшості блоків живлення від 1600 ват таких роз'ємів всього 9 штук.

Як результат, 2 карти потужніше ніж одна приблизно на 83%, а якщо порівнювати їх з іншими, то, щоб досягти ефекту 2-х RTX 4090, потрібно 4 RTX 3090 і 8 2080 Ti.

 

OctaneRender

Дивлячись на тести OctaneRender, ми спостерігаємо ту саму картину, що й у V-Ray: потужність підскочила майже в 2 рази, тобто на 92% порівняно з RTX 3090 і на 83%, якщо порівнювати з RTX 3090 Ti. Цікаво, що одна 4090 практично повністю замінює дві 3090. А про два екземпляри новітньої відеокарти і говорити не доводиться - їхня швидкість насправді вражає!

 

Redshift

Далі на черзі Redshift від Maxcon. На відміну від двох інших засобів рендерингу, ми не бачимо таких великих приростів продуктивності, в порівнянні з попереднім поколінням відеокарт. Наприклад, RTX 4090 всього на 60% швидше за RTX 3090. Швидше за все, обумовлено це тим, що тут використовується інший підхід у обчисленні швидкості роботи: OctaneRender і V-Ray вважають те, скільки роботи можна зробити за певний часовий інтервал, тоді як Redshift вважає час рендерингу одного кадру. Отже, швидкість була збільшена щодо 2080 Ti на 164 секунд, а 3090 майже на хвилину. Примітно, що дві RTX 4090 завершили рендеринг за 45 секунд, незважаючи на те, що режим NVLink недоступний, а значить, що відеопам'ять використовується тільки в однієї відеокарти.

 

Blender

На завершення наших тестів ми використовуємо засіб рендерингу від Blender. Уточнимо, що офіційне тестування від даного програмного забезпечення не підтримує кілька одночасно підключених графічних процесорів. Тому ми вирішили використовувати лише одиночні відеокарти, щоб кожен, якщо захоче, міг порівняти свою збірку з нашими тестами. Також варто відзначити, що це єдиний засіб рендерингу, що підтримує відеокарти від компанії AMD, а значить ми змогли використовувати AMD Radeon 6900XT.

Як бачимо, у цьому тесті нова RTX 4090 знову переважає і потужніша за всіх суперників майже вдвічі. Якщо говорити загалом, то NVIDIA GeForce RTX 4090 насправді просто приголомшлива, коли у справу вступає рендеринг на графічному процесорі.

 

 

Висновки

 

У компанії NVIDIA завжди була схильність робити суттєвий приріст продуктивності щоразу, як вона випускала нову лінійку відеокарт. І сорокова серія у цьому плані абсолютно така сама. Незважаючи на те, що відеопам'яті залишилося так само, як і в попередньому поколінні, програмне забезпечення, яке використовують потужності самого GPU, отримують просто неймовірне збільшення ефективності роботи.

DaVinci Resolve є одним із кращих видів ПЗ для монтажу відео, тому що при роботі він більше спирається на графічний процесор, ніж будь-який інший нелінійний редактор, що існує на даний момент на ринку. Також програма може використовувати відразу кілька GPU одночасно. Наприклад, залучення двох RTX 4090 дало приріст продуктивності 55%, що відповідає аналогічним установкам в рамках попереднього покоління відеокарт.

Unreal Engine ще більше набуває від використання потужних відеокарт. Коли ми тестували RTX 4090 у різних сценаріях, вона показала приріст в середньому на 85%.

А графічний рендеринг у представлених вище засобах демонструє майже вдвічі швидку роботу, порівняно з 3090 та 3090 Ti.

Звичайно, дуже вагомою проблемою даної лінійки відеокарт є відсутність NVLink та проблеми з електроживленням: відеокарта досить жадібна до електроенергії. Однак, якщо не звертати увагу на ці незначні проблеми, можна з упевненістю стверджувати, що NVIDIA GeForce RTX 4090 24 ГБ є наймогутнішою відеокартою на сьогоднішній день.

 

Де можна придбати відеокарту GeForce RTX 4090

Магазин Artline є одним із найкращих в Україні. Ми самі збираємо комп'ютери, а не перепродаємо їх як переважну більшість конкурентів. Як тільки нова відеокарта з'являється у продажу, ми одразу даємо нашим клієнтам можливість купити ПК з нею. У нас є готові моделі, але ви можете зробити складання на замовлення. Наші консультанти завжди будуть раді допомогти.

 

м. Київ, вул. Кирилівська, 104

  • (080) 033-10-06
  • (044) 338-10-06
  • (066) 356-10-01
  • (097) 356-10-01
  • (063) 356-10-01

[email protected]

Питання

+ Чи дійсно GeForce RTX 4090 24 GB краще за своїх попередників?
Тести показують, що так.
+ У якій програмі нові відеокарти дають максимальний приріст продуктивності?
У Unreal Engine на 85%.
+ Як GeForce RTX 4090 24 GB працює в іграх?
Добре, спостерігається значний приріст продуктивності.