#komplektuyushchie

Огляд та тестування GeForce RTX 4090 в іграх

Огляд та тестування GeForce RTX 4090 у популярних іграх

Розглянемо новий флагман та топову ігрову відеокарту на даний момент від компанії Nvidia– GeForce RTX 4090. На тлі решти новин і того безумства, що відбувається навколо нас, реліз RTX 4090, найімовірніше, загубиться в щоденному потоці інформації та подій, які ближчі до тіла.

Але поява напівлінійки Ада Лавлейс навіть на мирному Заході не змогла набрати потрібного хайпу і це не дивно: таке враження, що сама Nvidia соромилася своїх новинок, не вказавши їхні імена ні в заголовку презентації, ні в таймкодах в описі до відео.

 

 

Зміст:

  1. Загальна інформація
  2. Порівняння карт Geforce RTX 4090 та GeForce RTX 3090 Ti у виконанні ASUS TUF Gaming
  3. Тести
    1. Cyberpunk 2077
    2. Marvel's Guardians of the Galaxy
    3. Dying Light 2 Stay Human
    4. Hitman 3
    5. Resident Evil Village
    6. Far Cry 6
    7. Deathloop
    8. Assassin's Creed Valhalla
    9. Red Dead Redemption
    10. God of War
  4. Де можна придбати відеокарту GeForce RTX 4090?

 

 

Загальна інформація

 

Найбільшу увагу прикував навіть не обіцяний дворазовий приріст у традиційній растеризації та майже чотириразовий в іграх з рейтрейсингом, а розмір карт, їх ціна та енергоспоживання, яке вже на офіційних графіках вилетіло під 450 ват, що, до речі, зовсім не межа, але про це трохи згодом.

RTX 4080 здорової людини і RTX 4080 курця заслуговують на окремий огляд тоді, коли вони потраплять до нас в руки, ну а на даний момент Ада Лавлейс виглядає як оновлення поточного топу сімейства RTX-карт, в той час, як Ампери RTX 3080 і нижче виступають у ролі карт дешевше.

Щоправда, вимовляти це слово у світлі останніх релізів стає дедалі важче.

Але подібні цінники нас не шокують з огляду на інфляцію та зростання цін на абсолютно все, що пов'язано з виробництвом свіжої високотехнологічної начинки і особливо на свіжі 4-нанометрові напівпровідникові пластини від TSMC.

Чіп AD102 на їх основі може похвалитися аж 76 мільярдами транзисторів проти 28 у минулого флагманського чіпа GA102, величезним L2-кешем в 72 мегабайти проти шести у попередника, і як мінімум дворазовим відривом за теоретичною обчислювальною потужністю, чого не скажеш про відеопам'ять, яка залишилася тією самою.

Саме час дізнатися, який приріст швидкодії це нам дасть, які частоти, температури та апетити ми побачимо в іграх на максимальних налаштуваннях з променями у роздільній здатності 1440p та 4K. Порівнювати новинку від ASUS серії Tuf Gaming ми будемо з RTX 3090 Ti тієї ж серії. І як ви могли помітити, RTX 3090 Ti помітно менше за розмірами.

 

 

Порівняння карт Geforce RTX 4090 та GeForce RTX 3090 Ti у виконанні ASUS TUF Gaming

 

Звідси можна дійти невтішного висновку, що і енергоспоживання в RTX 4090 явно більше, але на практиці все не зовсім так.

Навіть не запускаючи ігор і лише глянувши на інформацію щодо BIOS карт у GPU-Z ми бачимо, що в стоку ліміти енергоспоживання у карт абсолютно однакові: 450 Вт у обох.

Це, звісно, чимало, і придивившись до максимального ліміту в 600 Вт у нового топа всі питання відпадають: ось навіщо така масивна система охолодження і новий перехідник живлення на чотири конектори проти трьох у 3090 Ti.

Для подібної зв'язки з потужним процесором ASUS рекомендує блок живлення на кіловат, а якщо у вас дійдуть руки до Power ліміту, який можна підняти на 33%, то ми рекомендуємо ще більше. Але оскільки тестувати довелося з передрелізними драйверами і, ясна річ, до релізу, розгін – тема для майбутніх статей.

Адже Хуанг заїкнувся щодо 3 ГГц, доведеться перевіряти самим. Основою тестового стенду виступає процесор Core i9-12900KF від Intel у зв'язці з топовим набором оперативної пам'яті DDR5-6400 від G.Skill із XMP-таймінгами CL32. Повний список комплектуючих нижче на скріншоті.

 

 

 

Тести

 

Cyberpunk 2077

Почнемо відразу з хардкору, Cyberpunk 2077, роздільна здатність 2K, промені на ультра та ніякого DLSS. Відмінний початок, новий флагман випереджає минулий на 80 відсотків за всіма показниками, менше гріється та навіть споживає менше електрики ніж попередній. До трьох та чотириразового відриву в рейтрейсингу, м'яко кажучи, далеко, але це без DLSS 3-ї версії, протестувати яку ми зможемо зовсім скоро.

4K з променями без цілющого DLSS ставить на коліна обидва флагмани. Але ті ж 80 відсотків різниці щодо швидкодії виводять RTX 4090 на зовсім інший рівень іграбельності. Зі збільшенням роздільної здатності зріс і апетит: 430 ватів - це та стеля новинки з коробки, яку ви побачите в найвимогливіших іграх.

 

Marvel's Guardians of the Galaxy

Guardians of the Galaxy, 2K, ультра налаштування та RT-відображення. Розрив між картами вже не 80, а 47 відсотків. Але, судячи з енергоспоживання RTX 4090, вона зможе краще проявити себе у більш роздільній здатності. Щоб зрозуміти, чи є ботлнек з боку процесора або підсистеми пам'яті краще відразу перейти до тесту в 4K.

У 4K розрив збільшився, але не набагато. Не дотягує до обіцянок Хуанга, але півторакратний приріст швидкодії відразу можна відчути в геймплеї, особливо на 4K моніторі або телевізорі.

 

Dying Light 2 Stay Human

Dying Light 2, 1440p, максимальні налаштування, включно з усім асортиментом краси RT. Гра й досі дуже вимоглива з променями і без DLSS, і тут RTX 4090 проявляє себе майже як у кіберпанку: 77 відсотків переваги за середнім FPS і майже 80 відсотків за рідкисними подіями.

У 4K приріст щодо попереднього флагмана лишився незмінним. Без DLSS обом картам доводиться туго, але новинка все-таки відчутно ближче до позначки у 60 кадрів за секунду. Обіцяна підтримка DLSS версії 3 має вивести RTX 40-ї серії на новий рівень швидкодії в цій ненажерливій грі.

 

Hitman 3

RT-відображення і тіні в Hitman 3 також дуже сильно позначаються на фреймрейті, але судячи із завантаження графічного процесора RTX 4090, який виявився швидше майже на 70 відсотків, навіть у роздільній здатності 2K колишній флагманський i9-12900K не встигає за відеокартою. Ми не думали, що цей момент настане у 2022 році: 1440p стає тестом із упором у центральний процесор.

З переходом на 4K розрив між відеокартами збільшився на 5 відсотків. І навіть у 4K завантаження графічного процесора місцями далеке від 100%. Ось тепер з виходом цього монстра саме час оновити порівняння Ryzen 9 7950X і Core i9-12900K: рівень графічної швидкодії піднято настільки, що навіть для поточних топових процесорів ігри стають суворим випробуванням.

 

Resident Evil Village

Resident Evil Village по-своєму цікава тим, що виглядає красиво, кадрів видає багато, RT GI та відображення на місці, але DLSS у грі досі немає. Але RTX 4090 це і не знадобилося: вона й так відірвалася від 3090 Ti майже на 100 кадрів і її показники дуже рідкісних подій зрівнялися із середнім фреймрейтом вже колишнього флагмана за 2 тисячі доларів!

У 4K новий топ принижує попередній ще сильніше: відрив за середнім FPS становив майже 75 відсотків. І судячи з результатів у цій грі, яку можна похвалити за відмінну оптимізацію та скромні апетити до процесора, потужність RTX 4090 і, ймовірно, майбутнього конкурента від AMD, вимагатиме у зв'язку лише топові процесори навіть для високої роздільної здатності.

 

Far Cry 6

У Far Cry 6 картина сумна. Відеокарти тут не винні, а оптимізація гри, яка з кожною новою частиною шкутильгає дедалі більше. Навантажити роботою DXR-тіні не змогли жодну відеокарту. І це у 2K! Подивимося як відеокарти поведуть себе в 4K.

У 4K у новинки кадрів стало не набагато менше, чого не скажеш про 3090 Ti. Все одно ситуацію адекватною не назвеш. Чи буде хтось лагодити швидкодію у Far Cry 6? Сумніваємось, і не впевнені, що нові версії драйвера зможуть відчутно поліпшити роботу графічного рушія у цій грі.

 

Deathloop

Deathloop хоч і не справа рук Ubisoft'a, але з масштабованістю у гри подібні проблеми. І так, це роздільна здатність 2K з увімкненими RT-тінями. 20 відсотків різниці за середнім фреймрейтом адекватними ніяк не назвеш. Ось тому на презентаціях свіжого заліза гри підібрані інші, адже багато хто й досі думає, що у FPS завжди винна відеокарта.

У 4K все набагато адекватніше: різниця між 3090 Ti і 4090 злетіла до 83 відсотків за середнім фреймрейтом і майже на стільки ж за рідкисними подіями. Може й справді Core i9-12900K уже не годиться для некстгену? Обов'язково це перевіримо та порівняємо нові Ryzen та 13-те покоління процесорів Intel, яке вийде зовсім скоро.

 

Assassin's Creed Valhalla

Дійшла черга до ігор без рейтрейсингу і давайте подивимося на різницю у традиційній растеризації. Assassin's Creed Valhalla, найвищий пресет налаштувань графіки і RTX 4090 видає майже на 70 кадрів більше попередниці. Nvidia явно попрацювали над оптимізацією у цій грі, оскільки раніше з масштабованістю та швидкодією їх карт було не ідеально.

Вражаюча перевага RTX 4090 зберігається і в 4K, де мінімальний FPS наближається до середнього у попереднього флагмана. Якщо нам не зраджує пам'ять, то різниця як мінімум у растеризації між 2080 Ti та 3090 була набагато меншою. Та все одно, до обіцяної дворазової вона не дотягує.

 

Red Dead Redemption

Red Dead Redemption 2 також не зразок ідеальної оптимізації та, схоже, впирається в процесор у роздільній здатності 1440p. Але результати вимірів часу кадру говорять про те, що за статистикою рідкісних і дуже рідкісних подій RTX 4090 більш ніж удвічі швидше за попередній ігровий флагман.

У 4K різниця за мінімальним фреймрейтом скоротилася, а за середнім, очікувано, зросла до півтораразової. Ось ми і дожили до часів, коли Red Dead Redemption 2 на максимальних налаштуваннях видає під 120 FPS і впирається в процесор, або в підсистему пам'яті. Подивимося, що вийде у Rockstar і як працюватиме нова частина GTA на цьому рушієві.

 

God of War

Ну і насамкінець God of War з оптимізацією від Sony на DirectX 11. 1440p, ультра-налаштування. І ми очікували побачити більш вражаючу перевагу нового флагмана. 44 відсотки — це непогано, але решта ігор уже встигла нас розбалувати. За мінімальним FPS різниця ще менше. Найімовірніше, на нас чекає інша картина в 4K.

Картина виявилася не настільки іншою: у 4K різниця зросла до 54 відсотків, і ми, чесно кажучи, очікувалибільшого. У цій статті ми намагалися використовувати свіжі ігри з трасуванням променів, але всі ми розуміємо, що багато ігор і тестів не буває. Можливо, в старих і більш графічно легких іграх перевага нової лінійки може відчутно відрізнятися від тої що ви щойно бачили.

Але про все це, про DLSS третьої версії, а також про розгін і процесорозалежність нового флагмана ми обов'язково дізнаємося найближчим часом і, судячи з усього, на нас чекає багато цікавого.

 

 

Де можна придбати відеокарту GeForce RTX 4090

 

Відразу після виходу відеокарти у продаж вона буде доступна в інтернет-магазині Артлайн. Зараз у каталозі пропонується RTX 3090 Ti. Клієнтам доступні вигідні ціни та гарантія. На даному ресурсі пропонується оригінальна та сертифікована продукція. Клієнти можуть бути впевнені, що купують якісний товар.

 

м. Київ, вул. Кирилівська, 104

  • (080) 033-10-06
  • (044) 338-10-06
  • (066) 356-10-01
  • (097) 356-10-01
  • (063) 356-10-01

[email protected]

Питання

+ Що краще купити: GeForce RTX 3090 Ti чи 4090?
Якщо стоїть вибір покупки старої і нової версії відеокарти, то ми рекомендуємо завжди звертати увагу на другий варіант. У цій ситуації ви отримуєте пристрій, який довгий час відрізнятиметься актуальністю.
+ Як показує себе відеокарта 4090 в іграх?
Цей пристрій дає високий FPS практично у всіх сучасних іграх. Геймери можуть отримати стабільний ігровий процес.
+ Чи впливає процесор на якість гри?
В іграх став помітний вплив CPU на FPS та інші показники. Намагайтеся використати сучасні процесори.