#layfkhaki-ili-kak-vybrat

Комп'ютер із системою водяного охолодження 2023: нові горизонти продуктивності

Комп'ютер ПК із системою водяного охолодження СВО 2023

Водяне охолодження чудово справляється із завданням контролю тепловиділення персонального комп'ютера. Якщо вам цікаво, як працює такий принцип обслуговування ЦП, у чому його переваги та які моделі найкраще показали себе на ринку, це керівництво для вас.

 

 

Зміст:

  1. Водяне охолодження краще за повітряне?
    1. Плюси водяного охолодження
    2. Плюси повітряного охолодження
  2. ТОП-5 комп'ютерів із рідинним охолодженням
    1. ARTLINE Overlord Carbon
    2. ARTLINE Overlord BOMBv04
    3. ARTLINE Overlord P99v65Win
    4. ARTLINE Overlord RTX P98v24
    5. ARTLINE Gaming VALHALLAv21
  3. На що слід звернути увагу при купівлы рідинного кулера?
  4. Заключні слова

 

 

В даний час процесори мають високу тактову частоту і містять дюжину або більше ядер, тому вони споживають багато енергії. Візьмемо, наприклад, процесор i9-12900K. При виконанні багатопотокового завдання з цим 16-ядерним і 24-потоковим ЦП пікове енергоспоживання становить 250 Вт.

Оскільки споживана потужність настільки висока, тепловиділення також досить завищене, отже, потрібен потужний кулер. Через це більшість людей вибирають водяне охолодження, вважаючи, що воно краще за будь-який повітряний кулер. Однак чи це так насправді?

 

 

Водяне охолодження краще за повітряне

 

СВО проти повітряних кулерів — найчастіша тема суперечок серед тих, хто займається збиранням ПК. Але універсальної відповіді на питання про те, що краще, немає. Який метод охолодження найкраще для вашої системи, залежить від кількох речей. Ми розглянемо деякі з переваг обох типів охолодження і ви зможете визначити, який з них краще відповідає вашим потребам.

 

Плюси водяного охолодження

Ось чому люди цінують збірки з водяним охолодженням:

  • Естетика – індивідуальні водяні контури та СВО пропонують більше можливостей для налаштування та об'єктивно виглядають краще, ніж алюмінієвий блок (радіатор).
  • Найкращі теплові характеристики – спеціальні контури СВО завжди забезпечували кращу ефективність охолодження ніж повітряні системи.
  • Нижче гучність (у більшості випадків) — СВО та нестандартні водяні контури зазвичай тихіше, ніж охолоджувачі повітря. Однак таке охолодження може бути гучним залежно від водяного насоса.
  • Покращений зазор (для ОЗП) — деякі з найбільш популярних повітряних кулерів мають величезний радіатор, що може призвести до проблем із зазором ОЗП. Це не проблема для контурів водяного охолодження.

 

Плюси повітряного охолодження

Тепер давайте подивимося на переваги повітряного охолодження:

  • Такі системи дешевші – деякі СВО, такі як Z73 від NZXT, можуть коштувати досить дорого. Крім того, знайти відповідні деталі самостійно може бути складно.
  • Простіша установка — охолоджувачі повітря можна встановити за лічені секунди, в той час як СВО мають більш складний процес монтажу. Індивідуальні водяні петлі значно складніші, і одна помилка при встановленні може призвести до протікання.
  • Жодних ризиків і менше точок відмови, оскільки охолоджувач повітря досить простий. Це радіатор із вентилятором для відведення тепла практично без точок відмови. З іншого боку, системи водяного охолодження мають високий ризик витоку рідини та інші потенційні проблеми.
  • Хороші теплові характеристики - хоча водяне охолодження об'єктивно краще з точки зору характеристик, часом різниця температур може бути незначною.

Отже, навіщо комусь купувати СВО чи створювати цілу індивідуальну петлю, якщо повітряні кулери дешевші і не становлять жодного ризику для вашого ПК? На це є кілька причин і перша — витрати. Водяне охолодження необов'язково має бути дорогим. Деякі з найкращих СВО, такі як ML240L v2 та Freezer II, пропонують високу продуктивність за невисоку ціну. Крім того, остання модель є фаворитом серед ентузіастів через її чудові теплові характеристики. Індивідуальні водяні петлі коштують дорожче. Однак ці контури можуть служити роками, а заміна деталей у майбутньому не буде такою дорогою. Це довгострокова інвестиція.

Щодо ризиків, люди часто обговорюють небезпеку побудови системи з водяним охолодженням, але, правду кажучи, СВО тепер досить безпечні. Майже всі виробники використовують дистильовану воду та гліколь, які мають низьку електропровідність. Тому навіть у малоймовірному випадку витоку рідини це не завдасть шкоди вашому обладнанню. Звичайно, пошкодження водою можливе, але ймовірність того, що це може статися, невелика.

Виготовлені на замовлення контури водяного охолодження можуть бути ризикованішими, оскільки якість залежить від того, хто його встановлює. Тим не менш, правильно встановлений нестандартний контур охолодження не протікатиме. При цьому рекомендується перевіряти/підтягувати труби та фітинги щороку або два, щоб забезпечити безпеку вашої системи.

Ще одна причина обрати СВО – привабливий зовнішній вигляд. Оскільки водяне охолодження не надто дороге та пов'язане з низьким ризиком, це гарна інвестиція. Крім того, з погляду естетики водяне охолодження стає привабливішим. Якщо ви збираєтеся використовувати індивідуальну петлю, ви можете самостійно вибрати тип трубки, колір трубки та рідини, насос, фітинги та багато іншого. СВО не пропонує особливих налаштувань, але ви можете вибирати між різними унікальними моделями. Наприклад, є серії з РК-екраном (на помпі), який ви можете використовувати для відображення будь-чого, від GIF-анімації до системних показників.

Також важлива перевага – теплова ефективність та рівень шуму рідинного охолодження. Водяне охолодження майже завжди перевершує відведення тепла повітряне. Водяні контури, зібрані на замовлення, зазвичай холодніші, ніж заводські СВО, і виробляють менше шуму, що є ще однією серйозною причиною, через яку багато хто купує рідинне охолодження.

 

 

ТОП-5 комп'ютерів із рідинним охолодженням

 

Рейтинг ми склали на підставі відгуків покупців нашого магазину та кількості замовлень кожної моделі. Всі ці комп'ютери – власні розробки компанії Артлайн.

 

ARTLINE Overlord Carbon

Тут встановлено материнську плату MAXIMUS Z790 HERO, ЦП (8p+16e)-Core i9-13900KF 3.0-5.8GHz від тієї ж фірми, відеокарта GeForce RTX 4090 24GB. Оперативна пам'ять тут цілих 96 Гб (DDR5-6400 RGB). Дані розміщуються на дисках NVMe Gen4 і NVMe Gen4 Basic по 2 Тб кожен (тобто тут 4 Тб пам'яті). На особливу увагу заслуговує дуже ефектний корпус Jonsbo MOD5. Для охолодження використається система EKWB Water Cooling Premium.

ARTLINE Overlord Carbon

 

 

ARTLINE Overlord BOMBv04

У цій моделі використовують материнську плату AMD X670, процесор AMD 16-core Ryzen 9 7950X, відеокарту GeForce RTX 4090 24GB. Оперативна пам'ять 128 Гб (DDR5-6000 RGB). Як і в попередньому зразку, використовується два жорсткі диски по 2 Тб: NVMe Gen4 і SSD. Також на знімання заслуговує Корпус Thermaltake Level 20 HT Custom з емблемою CS:GO та охолодженням EKWB Water Cooling Premium. Як і в Overlord Carbon, тут встановлена операційна система Windows 11 Pro.

ARTLINE Overlord BOMBv04

 

ARTLINE Overlord P99v65Win

Як і в Overlord Carbon, тут використовується ефектний корпус Jonsbo MOD5. Чіпсет материнки: Z690, модель процесора: Intel (8p+16e)-Core i9-13900KF 3.0-5.8GHz. Схожість з Carbon ще й у тому, що у Overlord P99v65Win встановлена відеокарта GeForce RTX 4090 на 24 Гб відеопам'яті. ОЗП: 128GB DDR4-3600 Gaming, внутрішньої пам'яті в цій моделі 3 Гб: NVMe Gen4 та SSD. Для охолодження використається система EKWB Water Cooling Premium.

ARTLINE Overlord P99v65Win

 

ARTLINE Overlord RTX P98v24

Більше класичний зовнішній вигляд цієї моделі (корпус ROG Strix Helios) забезпечує нижчу її вартість. Як і в багатьох сучасних ПК, тут використовується материнська план Z590, процесор 8-Core i9 (11900KF), відеокарта GeForce RTX 3080 Ti 12 Гб. 64 Гб оперативної пам'яті DDR4-3600 Gaming вистачить на переважну більшість важких завдань. Як і в Overlord P99v65Win, тут два накопичувачі: NVMe SSD Gen4 на 1 Тб та SSD на 2 Тб. В Overlord RTX P98v24 встановлено водяне охолодження EKWB Water Cooling Premium.

ARTLINE Overlord RTX P98v24

 

ARTLINE Gaming VALHALLAv21

Як можна зрозуміти з назви, комп'ютер призначений для гри Assassin Creed Valhalla. На корпусі Thermaltake Level 20 HT Custom красується емблема цієї RPG. Материнка класична: Z690, як і процесор: (8p+16e)-Core i9-13900KF 3.0-5.8GHz. Відеокарта: GeForce RTX 4090 24GB, оперативної пам'яті, на відміну від Overlord RTX P98v24, 128 Гб (DDR5-6000 RGB). Внутрішньої пам'яті також більше: 4 Гб.

ARTLINE Gaming VALHALLAv21

 

 

На що слід звернути увагу при купівлы рідинного кулера

 

При покупці рідинного охолоджувача ви повинні звернути увагу на правильний розмір радіатора, швидкість насоса та обертання вентилятора. Вибір правильних трубок для вашого СВО також важливий і всі деталі повинні бути сумісні. Якщо щось не підходить, будуть протікання та перегрів.

Ось докладніше пояснення кожного з цих факторів:

  • Виберіть радіатор для насоса. Індивідуальні петлеві радіатори бувають розміром від 120 до 360 мм, причому найбільший є найкращим варіантом, якщо є достатньо місця. Однак у більшості ПК недостатньо місця для радіатора діаметром 360 мм. Перевірте розміри вашого ПК та доступний простір.
  • Переконайтеся, що насос має достатню кількість обертів на хвилину для швидкого переміщення рідини. Вибір індивідуального насоса рідинного охолодження залежить від розміру комп'ютера, радіатора, корпусу та багатьох інших факторів. Зв'яжіться з виробником або скористайтеся програмою перевірки сумісності, щоб дізнатися, яка частота обертання насоса найкраще підходить для вашого ПК.
  • Беріть вентилятори, які досягають бажаної швидкості для циркуляції холодного повітря на всьому ПК. Ваш кулер рідинного охолодження повинен мати швидкість від 1500 до 2000 об/хв. Хоча 2000 об/хв – найкращий вибір для охолодження, ці вентилятори, як правило, трохи шумніші. Для більшості радіаторів часто буває достатньо 1500 об/хв.
  • Перед складання нестандартного охолоджувача рідини перевірте, чи всі деталі сумісні. Система EKWB дозволяє легко перевірити, які деталі потрібні для створення власного охолоджувача рідини. Цей процес запобігає отриманню несумісних деталей, які можуть спричинити витік або перешкодити їхній правильній роботі.

Хоча вони не такі важливі, більшість нестандартних систем рідинного охолодження поставляються з незвичайними лампочками. Це варто враховувати при купівлі рідинного кулера, але вони є життєво важливими компонентами функціональності системи. Будь-яка нестандартна установка рідинного кулера буде працювати, оскільки сумісність не є великою проблемою з погляду освітлення або колірної схеми.

Примітка. Доступний простір, мабуть, найважливіший фактор. Хоча вам може знадобитися найбільший насос, радіатор та вентилятор для оптимального охолодження, в цьому немає сенсу, якщо місця недостатньо.

Набагато простіше звернутися до фахівців Артлайн, які підберуть оптимальну модель

 

 

Заключні слова

 

Водяне охолодження, безумовно, має свої мінуси, але плюси їх абсолютно затьмарюють. Отже, чи варто використовувати охолодження рідини? Безумовно, якщо це відповідає вашим потребам та бюджету. Наші фахівці із задоволенням підберуть найбільш підходящий для вас комп'ютер. Телефонуйте або пишіть нам у чат на сайті, а також на пошту.

 

м. Київ, вул. Кирилівська, 104

  • (080) 033-10-06
  • (044) 338-10-06
  • (066) 356-10-01
  • (097) 356-10-01
  • (063) 356-10-01

[email protected]

Питання

+ Чи дійсно водяне охолодження краще за повітряне?
Воно більш ефектно виглядає, забезпечує найкращі теплові характеристики, він нижчий за гучність, але покращений зазор для ОЗУ. Але така система дорожча і має більше точок поломки.
+ Чому СВО стають дедалі популярнішими?
В основному через ефектний зовнішній вигляд. Користувачі можуть вибрати підсвічування, додати будь-які елементи, наприклад, усередині корпусу ARTLINE Gaming VALHALLAv21 знаходяться сокира та череп.
+ У які ігри можна грати на сучасних ПК із водяною системою охолодження?
В абсолютно будь-які. СВО встановлюється більш ніж продуктивні комп'ютери.