Комп'ютер для дизайнера

компьютеры для дизайнера

Вимоги для ПК 2D і 3D дизайнера завжди різні – програми для роботи з 3D графікою завжди більш ресурсозатратні. Навіть якщо ви фахівець, який працює з двома видами графіки, обирати комп'ютер потрібно виходячи з вимог програм для 3D.

пролог

Якщо ви придбаєте ПК для роботи тільки з 2D графікою, швидше за все, з 3D працювати буде дуже незручно – програми будуть довго рендерити або навіть зависати.

 

 

Програми для 2D графіки

 

2D графіка – це не тільки звичайний скетчінг, а й професійна обробка складних багатошарових композицій з масою фільтрів і масок. Робота з нею ніколи не обмежується однією програмою, дуже часто фахівці використовують кілька програм, які доповнюють один одного. 

Програми для 2D графіки

 

Найпопулярніші програми для роботи з 2D графікою

 

  1. GIMP – ідеальний початок недосвідчених дизайнерів, безкоштовна програма, але багатофункціональна, працює з графічним планшетом.
  2. Adobe Photoshop – всім відомий фоторедактор, який підходить як новачкам, так і досвідченим дизайнерам, є багато посібників щодо його використання.
  3. Corel DRAW – платна програма для роботи з векторною графікою, якою користуються переважно досвідчені дизайнери.
  4. Autodesk SketchBook Pro 2019 – зовсім не схожа на попередні програма, призначена виключно для малювання за допомогою планшета або миші.

 

Важливі нюанси які необхідно враховувати при підборі ПК для дизайнера

 

  • Програми Adobe люблять оперативну пам'ять, її має бути багато.
  • При роботі з великим набором зображень краще мати SSD диск.
  • Чим більше пікселів в проекті, тим більше потужності процесора необхідно для застосування фільтрів, зміни кольорів і так далі.

 

 

Системні вимоги для GIMP Adobe Photoshop Corel DRAW Autodesk SketchBook Pro 2019

ПРОЦЕСОР ОПЕРАТИВНА ПАМ'ЯТЬ ВІДЕОКАРТА МІСЦЕ НА ДИСКУ
GIMP від 700 MHz 512 MB 64 MB пам'яти та підтримка 3D 100 MB
ADOBE PHOTOSHOP від 2,0 GHz 2–8 GB 512 MB, рекомендовано 2 GB 3,1 GB
COREL DRAW 2 ядра чи більше 2 GB cумісна з OpenCL 1.2 відеокарта 2,5 GB
AUTODESK SKETCHBOOK PRO 2,5-2,9 GHz 4 GB 256 MB з OpenGL 2.0 1 GB

 

Програми для 3D графіки

 

3D графіка більш практична і універсальна ніж 2D. Чому вона популярна? Вона дуже популярна через те, що, наприклад зняти сцену з літаком набагато дорожче і довше, ніж просто її змоделювати. Більш того, після створення 3D сцени можна зробити купу фотографій з різних ракурсів.

Програми для 3D графіки

 

Найпопулярніші програми для роботи з 3D графікою

 

  1. Autodesk Maya – професійна платна програма для створення 3D об'єктів і сцен, яка має величезну популярність в гейм і кіно індустріях.
  2. Google SketchUp – безкоштовна програма для роботи з 3D графікою, яка підкорила безліч недосвідчених дизайнерів.
  3. Blender – відома безкоштовна програма, яка має набір професійних інструментів.

 

Важливі нюанси які необхідно враховувати при підборі ПК для дизайнера

 

  • Для текстур потрібно багато оперативної пам'яті або відеопам'яті.
  • Щоб обробляти полігони, потрібна значна потужність процесора.
  • Для показу прев’ю з відображенням ефектів потрібно продуктивне графічне ядро.

 

Системні вимоги для Autodesk Maya Google SketchUp Blender

 

  ПРОЦЕСОР ОПЕРАТИВНА ПАМ'ЯТЬ ВІДЕОКАРТА МІСЦЕ НА ДИСКУ
AUTODESK MAYA від 2 GHz, 2 ядра чи більше 8-16 GB 1 GB 4 GB
GOOGLE SKETCHUP від 1 GHz 4-8 GB від 512 MB до 1 GB, підтримка OpenGL 3.0 700 MB
BLENDER від 2 GHz 2-8 ядер 4-32 GB 2-16 GB 1 GB

 

 

Процесор для ПК дизайнера

 

 Процесор для ПК дизайнера

Найбільш придатними для роботи з графікою вважаються процесори від компанії Intel. Вони краще годяться під завдання дизайнера ніж мало ядерні AMD CPU, але при цьому у компанії є чудовий 32 ядерний процесор, який перевершує деякі топові процесори Intel. Серед процесорів, які ми рекомендуємо для ПК дизайнера, є:

 

  1. Intel Core i5-8400 2.8-4.0Ghz
  2. Intel Core i9-9900KF 3.6-5.0Ghz
  3. Intel Core i9-10900KF 3.7-5.3Ghz
  4. AMD Ryzen Threadripper 3970X 3.7-4.5Ghz

 

Intel Core i5-8400 2.8-4.0Ghz – чудовий процесор для початківців. Він досить бюджетний, проте чудово справляється з завданнями 2D графіки. Також, він не погано тягне не вимогливі ігри. Це прекрасний варіант для GIMP і Adobe Photoshop.

Intel Core i9-9900KF 3.6-5.0Ghz – більш потужний процесор, який має дуже гарну тактову частоту. Він підходить як для 2D, так і 3D графіки. Також відзначимо, що цей процесор відмінно підходить для вимогливих відеоігор – на ньому можна грати на середніх/високих налаштуваннях графіки. Це прекрасний варіант для GIMP, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Corel DRAW, Google SketchUp.

Intel Core i9-10900KF 3.7-5.3Ghz набагато більш потужніший варіант, який чудово працює як з програмами для 2D і 3D графіки, так і відеоіграми. 10 ядер дають можливість достягнути достатньо високої продуктивності. Не залишить байдужим і тактова частота 5.3 ГГц. Це прекрасний варіант для GIMP, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Corel DRAW, Google SketchUp, Autodesk Maya, Blender, Autodesk SketchBook Pro 2019.

AMD Ryzen Threadripper 3970X 3.7-4.5Ghz – це найкращий вибір для ефективних робочих рішень, він буде відмінною підмогою при монтажі відеоматеріалів, прорахунку складного дизайнерського проекту або інженерних обчислень. 64 потоки дозволяють цьому «монстру» обробляти найскладніші і комплексні об’єми інформації. Він ідеально підходить для роботи з GIMP, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Corel DRAW, Google SketchUp, Autodesk Maya, Blender, Autodesk SketchBook Pro 2019, Avid Media Composer, Corel VideoStudio Pro, Lightworks.

 

 

Видеокарта для ПК дизайнера

 

Деякі процесори мають вбудоване графічне ядро – такий варіант підійде під нескладні завдання, наприклад, обробку фото, але для комплексних завдань зовсім не підійде. Для роботи з 3D графікою зовсім не годиться, не той рівень.

І все ж, якщо ви вирішили використовувати вбудоване в процесор графічне ядро, не скупіться на оперативну пам'ять – у вашому випадку вона буде життєво необхідною.

Відеокарта для ПК дизайнера

Для роботи з нескладними завданнями добре підійде відеокарта лінійки GeForce GTX, наприклад, GeForce GTX 1660 SUPER. Вона відмінно впорається з більшістю завдань 3D дизайнера, вона чудово себе почуває при роботі з різними дизайнерськими програмами. Також, на ній можна пограти в невибагливі відеоігри.

Якщо вам потрібен більш потужний варіант для досить складних і комплексних завдань, рекомендуємо обирати між лінійкою відеокарт RTX та Quadro. 

Відеокарти Quadro – спеціалізовані GPU, які призначені виключно для роботи з графікою. Їх драйвера працюють таким чином, що відеокарта прекрасно обробляє великі потоки даних, але ось для відеоігор зовсім не підходить.

Відеокарти RTX використовують інші драйвера, що дозволяє їм чудово працювати як з програмами дизайну так і відеоіграми. Більш того, на даний момент, найпотужніша відеокарта лінійки RTX – RTX 3090 24GB – успішно обходить по продуктивності найпотужнішу відеокарту лінійки Quadro – Quadro P6000 24GB.

 

 

Оперативна пам'ять для ПК дизайнера

 

 Оперативна пам'ять для ПК дизайнера

Абсолютний мінімум для будь-якого ПК в 2020 році – 8 ГБ, менше – не практично. 8 ГБ оперативної пам'яті відмінно підходять для початківця, для досвідченого може бути недостатньо – необхідно 16 ГБ. Це рекомендована кількість. Можна поставити 32 ГБ, але це більше необхідно для професійних дизайнерів, які працюють з великими обсягами матеріалів і здійснюють комплексні дії над ними. Відносно установки 64 ГБ – недоцільно, навряд чи така кількість вам знадобиться.

Відносно версії оперативної пам'яті, все однозначно – DDR4. Збирати новий ПК використовуючи стару версію ОЗУ поганий варіант. Для оптимальної продуктивності процесора рекомендуємо ОЗУ з максимальною частотою.

 

 

Накопичувач для ПК дизайнера

 

У 2020 році вибір накопичувача для дизайнера очевидний – SSD. Він в 5 разів швидше HDD, що дуже важливо при роботі з великою кількістю даних. SSD накопичувачі діляться на 2 типи – SATA і M.2, другий швидший за першого в 10 разів. Однак варто пам'ятати, що обсяг SSD менше HDD.

Накопичувач для ПК дизайнера

Дуже часто в ПК для комп'ютера встановлюють 2 накопичувача – SSD SATA і HDD. Перший використовується для швидкого завантаження системи і програм, а другий для зберігання важливих файлів. У максимально топові збірки також додають SSD M.2 – робота над складними проектами стає більш комфортною.

 

 

Монітор для ПК дизайнера

 

 Монітор для ПК дизайнера

Досвідчені дизайнери використовують кілька моніторів, оскільки працювати з декількома програмами в одному моніторі не практично. Для дизайнера рекомендуємо ПК з IPS матрицею – у неї відмінні показники передачі кольору.

 

 

ПК для дизайнера від компанії Artline

 

ARTLINE WorkStation W33v01 Робоча станція ARTLINE WorkStation W33v01 – ідеальний бюджетний варіант для недосвідченого дизайнера. Усередині досить продуктивний процесор Intel 6-Core i5-8400 2.8-4.0Ghz і відеокарта GeForce GTX 1050 2GB 4 video, яка дозволяє підключити до 7 моніторів. 8Gb DDR4-2400 може бути недостатньо для роботи з 3D графікою, а для 2D – те, що треба. Місця на цьому ПК досить - 240GB SSD і 2TB HDD, запуск системи та програм відбувається досить швидко.
ARTLINE WorkStation W96v03 Робоча станція ARTLINE WorkStation W96v03 – потужний варіант для досвідчених 2D/3D фахівців. Усередині Intel 8-Core i9-9900KF 3.6-5.0Ghz і GeForce GTX 1050 Ti 4GB, прекрасний тандем для рендерингу 3D сцен. Оперативної пам'яті більш ніж достатньо - 32Gb DDR4-2666 Gaming. 240GB M.2 SSD і 2TB HDD прекрасний тандем для 3D фахівця, файли завантажуються максимально швидко.
ARTLINE WorkStation W98v21 Робоча станція ARTLINE WorkStation W98v21 – чудовий варіант для професійних дизайнерів. Це дуже продуктивний ПК, який чудово справляється зі складними і комплексними завданнями. Усередині потужний процесор Intel 10-Core i9-10900KF 3.7-5.3Ghz і продуктивна відеокарта GeForce RTX 2070 SUPER 8GB. На цьому ПК можна навіть грати у вимогливі відеоігри на високих налаштуваннях графіки. Оперативної пам'яті більш ніж достатньо – 64Gb DDR4-3200 Gaming. Усередині також 500GB M.2 NVME SSD і 2TB HDD.