#layfkhaki-ili-kak-vybrat

Яка різниця в моніторах з частотою оновлення 60, 144, 240, 360 Гц і чи є сенс переплачувати?

Купити монітор з частотою оновлення 60, 144, 240, 360 Гц

Оскільки сьогодні технології стрімко розвиваються, багато користувачів часом замислюються, що необхідно робити, щоб від них не відставати. Яскраві можливості сучасних графічних процесорів часто затьмарюють той факт, що монітор з відповідною частотою оновлення також є ключем до роботи з високоякісної графікою.

Що таке частота оновлення екрану? Це характеристика, що означає максимальну кількість кадрів в секунду, що може відобразити монітор. Чим вище частота екрану, тим плавніше і динамічніше зображення. Давайте розглянемо відмінність між різною частотою оновлення монітора і дізнаємося, яка частота оновлення найкраще підходить для ігор.

 

 

Зміст:

  1. Чому важлива частота оновлення монітора?
  2. Яка буває частота оновлення і в чому різниця?
    1. 60 Гц і 144 Гц
    2. 144 Гц і 240 Гц
    3. Частота оновлення монітора 360 Гц
  3. Необхідні умови для ігор з частотою 144 Гц і вище
  4. Технології для плавного ігрового процесу
    1. G-Sync
    2. DLSS
    3. Reflex
  5. Яка частота краще?
  6. Де можна купити монітор з відповідною особисто для вас частотою оновлення?

 

 

Чому важлива частота оновлення монітора

 

Ігри та інші рухомі зображення відображаються на дисплеї, коли відеокарта відправляє нерухомі зображення у швидкій послідовності. Якщо карта потужна, зображення будуть відправлятися швидше. Для того, щоб насолодитися плавним відтворенням відеокарти, переконайтеся, що вона відповідає грі, в яку ви збираєтеся грати.

Геймеру особливо важливо мати відмінний монітор, який зможе не відставати від графічного процесора. В іншому випадку, відеокарта буде без потреби створювати кадри, які монітор не може відображати. Тим більше непотрібне перевантаження графічного процесора може привести до її перегріву та іншим проблемам.

Тепер давайте розглянемо деякі потенційні переваги і недоліки кожного монітора і з'ясуємо, яка частота оновлення найкраще підходить для ігор.

 

 

Яка буває частота оновлення і в чому різниця

 

Стандартні монітори мають частоту 60 Гц, але є монітори з більш високою частотою – 144 Гц, 240 Гц і навіть 360 Гц. Герц (Гц) – число зображень, які відображаються в секунду при оновленні монітора. Чим вище їх кількість, тим більш ефектною і деталізованою буде виглядати картинка на дисплеї. Цей параметр дуже важливий для ігор, тому що цей процес характеризується постійною зміною кадру. Давайте порівняємо різну частоту оновлень і подивимося, як вона впливає на картинку.

 

60 Гц і 144 Гц

Основна причина, по якій багато людей до сих пір використовують монітор з частотою 60 Гц, ймовірно, пов'язана з обмеженим бюджетом. Що стосується технологій, це найстаріша і добре зарекомендована технологія частоти оновлення. Однак вона вже виходить з моди. Чому люди, які використовували монітор 144 Гц і вище, не можуть повернутися до 60 Гц? Справа в тому, що все, починаючи від курсора миші на робочому столі і закінчуючи важким ігровим процесом, після поновлення до 144 Гц відчувалося млявим.

Якщо вам все ще подобається монітор з частотою 60 Гц, не намагайтеся використовувати інший з більш високою частотою оновлення, принаймні до тих пір, поки у вас не буде грошей на оновлення.

Гоночні ігри були вибрані не випадково, так як саме в них дуже сильно помітно різницю. Як згадувалося вище, на сьогоднішній день є тільки одна вагома причина, по якій ви зупинитеся на моніторі з частотою 60 Гц – це обмежений бюджет. Якщо ви не граєте в відеоігри, де частота кадрів відіграє важливу роль, вам нема про що турбуватися.

Ігри такого роду, як «Civilization 6», відмінно виглядають на дисплеї з частотою 60 Гц. Однак, якщо ви граєте в шутери, картинка буде гірше, ніж на екрані 144 Гц. Причина полягає в тому, що FPS в подібних іграх залежить від вашої здатності миттєво розгледіти інших гравців і швидко зреагувати на них. Якщо ви бачите тільки половину або навіть чверть кадрів, які бачить ваш опонент, тоді ви не будете успішні в такій грі. Налаштування 60 Гц має наскрізну затримку в діапазоні від 55 до 75 мс (в повноекранному режимі), а налаштування 144 Гц складає від 30 до 45 мс. На практиці це означає, що установка з великим числом кадрів в секунду і з супутньою більш високою частотою оновлення монітора може генерувати більш високу швидкість відгуку.

 

144 Гц і 240 Гц

Протягом довгого часу для ігрових баталій частота оновлення екрану 144 Гц була мінімальною вимогою. Однак поточна тенденція полягає в тому, щоб використовувати набагато більше – 240 Гц. Одна з головних причин, по якій не всі користувачі почали використовувати монітор з частотою 240 Гц, полягає в тому, що різниця між ними не така різка, як у випадку переходу з 60 Гц на 144 Гц. Останнім часом все більше число професійних гравців в кіберспорті переходять на екран 240 Гц. Можливо, з часом це стане новим мінімумом.

Якщо ви хочете оновити ігровий монітор, вам безумовно слід відразу перейти до частоти 240 Гц і пропустити варіант з 144 Гц. Однак, якщо ви шукаєте конкурентну перевагу при використанні 144 Гц, ви можете трохи почекати і відразу перейти до 360 Гц. Звичайно, все це має сенс тільки в тому випадку, якщо у вас є обладнання, яке може підтримати таку частоту кадрів.

 

Частота оновлення монітора 360 Гц

Багато з тих, хто вважав, що 240 Гц – це вершина мрій геймера, були здивовані оголошенням NVIDIA і ASUS про вихід монітора з частотою 360 Гц на виставці CES 2020. Найбільшим поліпшенням є можливість відображати ігрові кадри кожні 2.8 мс, і здається, що стрибок буде аналогічний переходу від 144 Гц до 240 Гц.

Для монітора ASUS ROG Swift 360 Гц NVIDIA також надає «просунутий процесор G-Sync». ASUS – не єдині, хто випустив монітор з частотою 360 Гц, але вони були першими, хто оголосив про це. Alienware, Acer, MSI та багато інших також стають частиною ринку з частотою 360 Гц.

Для кращої наочності можете подивитися нижче огляд одного з швидких моніторів з частотою 360 Гц на тлі 144 Гц і 240 Гц.

 

 

Необхідні умови для ігор з частотою 144 Гц і вище

 

Щоб знайти кращу частоту оновлення для ігор, вам необхідно врахувати безліч речей. Зауважте, монітор з високою частотою оновлення марний, якщо ви не маєте необхідного обладнання. Звичайно, можна отримати хорошу частоту кадрів, оптимізувавши кілька налаштувань. Однак ви нічого не зможете зробити, щоб збільшити максимальну частоту кадрів, передбачену монітором. Згодом вам просто доведеться придбати більш потужну відеокарту.

Серія RTX 3070 від NVIDIA стане відмінним вибором для ігор з частотою 240 Гц, а серії RTX 3060 буде достатньо для роботи з 144 Гц. В якості альтернативи ви можете вибрати AMD RX 6700 XT або RX 6800 XT. Майте на увазі, що запропоновані варіанти підходять більше для сучасних ігор. Для більш старих і менш вимогливих ігор вам підійде 144 Гц з GTX 2060.

 

 

Технології для плавного ігрового процесу

 

На сьогоднішній день є деякі технології, які можуть забезпечити плавний ігровий процес з швидким відгуком, без розривів і тремтіння картинки. Якраз про них ми поговоримо нижче.

 

G-Sync

Це технологія розроблена NVIDIA з метою усунути проблему, яка іноді виникає, коли частота оновлення монітора відрізняється від вихідної частоти кадрів графічного процесора. Цей ефект називається розривом екрану, щоб виправити його, рекомендується використовувати G-Sync.

В результаті сцени з'являються в ту ж секунду, об'єкти виглядають чіткіше, а гра стає плавнішою, забезпечуючи відмінні візуальні враження і вагому перевагу над суперником.

 

DLSS

DLSS – технологія згладжування, яка за допомогою тензорних ядер і ІІ підвищує продуктивність без істотних втрат якості картинки. Використовуючи цю технологію з відеокартами RTX, можна додати до 30 кадрів в секунду, при цьому значно поліпшивши якість зображення. Вона також може прибрати розриви кадрів, і разом з моніторами для гри G-Sync створити максимально плавну графіку.

Завдяки цій технології ваш монітор з роздільною здатністю 4К забезпечить кращу картинку. Монітори в роздільній здатності 1080р отримують дуже швидке оновлення і поліпшену візуальну чіткість.

 

Reflex

Це новий набір технологій відеокарти, екрану G-Sync і програмного забезпечення, які вимірюють і зменшують системні затримки в кіберіграх. Для будь-якого геймера важливим параметром є чуйність, тому що від оновлення дисплея залежить те, чи буде у вас перевага над противником. Ця технологія вже вбудована в сучасні монітори NVIDIA G-Sync, вона з максимальною точністю аналізує ефективність ПК і швидкість чуйності. Для того щоб досягти якомога більш низькій швидкості затримки, буде потрібно начинка, яка буде сумісна з NVIDIA Reflex – відеокарта RTX, спеціалізовані дротові мишки і монітори.

Монітори NVIDIA G-Sync – це спеціальні екрани, які створені лише для відеоігор. Саме тому вони відрізняються найвищою швидкістю оновлення частоти аж до 360 Гц. Завдяки цьому ви отримуєте плавність в грі без розривів кадрів. З появою цих технологій кіберігри вийшли на новий цікавий і інтригуючий рівень.

 

 

Яка частота краще

 

Яка частота оновлення краще для відеоігор? Відповідь – 360 Гц. Однак яку з них вибрати? Вибір буде обумовлений тим, в які ігри ви граєте, і що ви хочете отримати від свого ігрового досвіду.

Якщо вам подобаються симуляційні гри в неспішному ритмі, монітори з частотою 60 Гц ідеально підійдуть вам. Ви можете вкласти заощаджені гроші в оновлення пам'яті або процесора.

Якщо ви – звичайний, розрахований на багато користувачів, геймер, монітор повинен бути з частотою 144 Гц. Граючи на частоті 144 Гц, ви не будете відчувати, що ваше обладнання вас обмежує, як це могло бути в ситуації з 60 Гц. Монітори з частотою 240 Гц необхідні, якщо ви хочете потрапити в будь-який куточок світу професійних ігор.

Монітори з частотою оновлення 360 Гц – відмінний вибір для тих, хто хоче отримати максимум від гри і перевагу над суперником. Крім того, в цих моніторах застосовуються сучасні технології: G-Sync, DLSS, Reflex. Вони гарантують максимальну частоту кадрів, зменшують системні затримки, і картинка виходить плавною в результаті чого гра приносить задоволення.

 

 

Де можна купити монітор з відповідною особисто для вас частотою оновлення

 

У магазині Артлайн представлений величезний асортимент моніторів з різною частотою оновлення: від простих 60 Гц до 360 Гц для ігрових баталій. Заходьте до нас на сайт, і ви самі переконаєтеся, що у нас хороше співвідношення ціни і якості. Також у нас ви можете придбати потужний ПК для свого монітора готової конфігурації, також можна зібрати його під замовлення за вашими параметрами. Якщо виникнуть питання, звертайтеся, будемо раді допомогти з вибором. Контакти для зв'язку вказані нижче. Також можете написати нам в чат.

 

м. Київ, вул. Кирилівська, 104

  • (080) 033-10-06
  • (044) 338-10-06
  • (066) 356-10-01
  • (097) 356-10-01
  • (063) 356-10-01

[email protected]

Питання

+ Що таке частота оновлення екрану?
Частота оновлення монітора показує, наскільки часто і з якою швидкістю оновлюється картинка на екрані. Вона вимірюється в герцах і показує число оновлень екрану в секунду. Наприклад, екран 60 Гц оновлюється 60 разів на секунду.
+ На що впливає частота оновлення монітора?
Вона впливає на якість картинки дисплея: наскільки вона плавна і деталізована. Чим вона вища, тим краще. Цей параметр особливо важливий для геймерів, так як ігровий процес характеризується постійною зміною кадру.
+ Яка частота оновлення монітора краще для ігор?
Чим вище, тим краще, але все обумовлено тим, яке у вас залізо. Якщо у вас потужний ПК, монітор краще придбати з частотою 144 Гц і вище. Ці монітори дадуть вам плавну картинку і перевагу в грі.